VLAG INDONESIE

Indonesisch | Aziatische recepten

Gado Gado = Mix Mix

Gado Gado is een kleurrijk vegetarisch Indonesisch gerecht dat geliefd is over de hele wereld. Het woord “gado gado” betekent eigenlijk “mix-mix” in het Indonesisch, en dat is precies wat dit gerecht zo bijzonder maakt. Het is een smaakvolle mengelmoes van groenten, rijst en een rijke pindasaus.

Typische groenten die in Gado Gado worden gebruikt zijn gekookte aardappelen, sperziebonen, kool, taugé en komkommer. Deze groenten worden vaak in kleine stukjes gesneden of in reepjes gesneden en vervolgens lichtjes in bouillon geblancheerd. De groenten kunnen naar hartelust worden gevarieerd, vaak wordt er ook wortel, bosui en bloemkool gebruikt.

Variaties op de Indonesische eilanden

Maar er is ook variatie in de manier hoe Gado Gado per eiland in Indonesië bereidt wordt. Bali: Een opvallend kenmerk van Balinese Gado Gado is het gebruik van “Sambal Matah,” een pittige rauwe sambal gemaakt van fijngesneden sjalotjes, knoflook, chilipepers en limoensap. Dit wordt vaak geserveerd als een extra topping bovenop de pindasaus voor extra pit en frisheid.

Op Bali wordt Gado Gado vaak geserveerd met gebakken garnalen of vis als aanvulling op de tofu en tempeh, waardoor het gerecht nog veelzijdiger wordt. Java: De Gado Gado op Java heeft meestal een mildere smaak dan op andere eilanden. De pindasaus is over het algemeen minder pittig en bevat soms meer kokosmelk, waardoor het een romigere textuur krijgt.

Op Java wordt Gado Gado vaak geserveerd met “krupuk,” een soort kroepoek, als bijgerecht om een knapperige textuur toe te voegen.

Sumatra staat bekend om zijn pittige gerechten, en dat geldt ook voor Gado Gado. De pindasaus kan extra pittig zijn door het toevoegen van meer chilipepers en kruiden, wat het gerecht een intense smaak geeft. Sumatraanse Gado Gado kan worden gegarneerd met verse kruiden zoals koriander en basilicum, wat een verfrissende tegenhanger biedt voor de pittigheid van de saus.

Gado Gado op Lombok maakt vaak gebruik van verse en lokale ingrediënten die op het eiland beschikbaar zijn. Dit omvat mogelijk ingrediënten zoals Lombok-pepers (pedas Lombok), lokale groenten en kruiden die de unieke smaak van het eiland weerspiegelen. Een bijzonder kenmerk van Gado Gado op Lombok is het gebruik van geroosterde kokos en kokosmelk in de pindasaus. Dit geeft de saus een rijke, romige smaak en een subtiele nootachtige ondertoon die het gerecht onderscheidt van versies elders.

KokenKoken
GezondheidGezondheid

Gado Gado

Je ziet dat je niet kunt spreken van één traditionele Gado Gado. Hoe dan ook is Gado Gado in alle gevallen heerlijk en erg voedzaam vanwege de verschillende groenten en eiwitten die het bevat. Het is een veelzijdig vegetarisch gerecht dat zowel als hoofdgerecht of als bijgerecht geserveerd kan worden. Het staat symbool voor de diversiteit en smaken van de Indonesische keuken en is een absolute aanrader voor iedereen die van de Indonesische keuken houdt.
No ratings yet
Cuisine Indonesisch
Servings 4 personen

Ingrediënten
  

  • groentebouillonblokjes
  • 450 gram gebroken sperziebonen
  • 1 paksoi
  • 4 eieren
  • 400 gram basmatirijst
  • zonnebloemolie
  • 350 gram vegetarische balletjes
  • 1 blik kokosmelk 400 ml
  • 1 verpakking Karangsari satésaus of Gado Gado saus van bv Kokki Djawa
  • 1 scheutje ketjap manis
  • ½ komkommer
  • 1 zak vegan kroepoek
  • 1 bakje bawang goreng Indonesisch gebakken uitjes
  • 125 gram taugé

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 100 graden. Hier kunnen we straks gerechten in warmhouden.
  • Breng een pan water aan de kook met 1 of 2 groentebouillonblokjes.
  • Kook 450 gram gebroken sperziebonen 10 minuten in de bouillon. Als je beetgare sperziebonen wilt hebben dan verkort je de kooktijd. Haal de bonen met een schuimspaan eruit, doe over in een schaaltje en hou warm in de oven.
  • Snij 1 paksoi in reepjes en blancheer 2 minuten in de bouillon. Haal de paksoi met een schuimspaan eruit, doe over in een schaaltje en hou warm in de oven.
  • Kook 4 eieren in 4 a 5 minuten halfzacht.
  • Kook 400 gram basmatirijst .
  • Verhit een scheutje zonnebloemolie en bak hierin 350 gram vegetarische balletjes bruin en krokant. Doe de balletjes over een schaaltje en hou warm in de oven.
  • Giet 1 blik kokosmelk in een steelpan en breng dit zachtjes aan de kook.
  • Haal het blok satésaus van Karangsari uit de verpakking en verkruimel dit boven de kokosmelk. Roer erdoor. (Je kunt ook Gado Gado saus van bv Kokki Djawa gebruiken). Roer er 1 scheutje ketjap manis door. Laat de saus een paar minuten rustig pruttelen en zorg dat het een gladde saus is.
  • Snij stukjes of plakjes ½ komkommer.
  • Maak m.b.v. een klein rond kommetje een bolletje rijst op het midden van een bord. Leg er een schep sperziebonen bij, een schep paksoi, de komkommer en een aantal balletjes. Snij een gekookt ei doormidden en leg dat erbij.
    Schenk er pindasaus over, verkruimel een handje 1 zak vegan kroepoek, strooi er 1 bakje bawang goreng over en verse 125 gram taugé.
  • Selamat makan!

TIP

Probeer ook eens deze pittige Indonesische kip: Indonesische Ayam Blado
Indonesische-Ayam-Blado.-Pittige-kip-uit-Sumatra
Keyword Aziatisch, Vegan, Vegetarisch.
No ratings yet
Heb je het recept gemaakt?Laat me weten het het beviel

Rene van der Linden van Rene in de keuken

RENE IN DE KEUKEN

Ik ben René van der Linden, een gepassioneerde hobbykok en hoop jou te inspireren met mijn recepten, waar je helemaal geen chef voor hoeft te zijn. Met een beetje liefde voor het koken en het gebruik van goede verse producten kan iedereen iets lekkers op tafel toveren.

Laat je inspireren door de veelzijdige recepten op deze website  en kijk vooral eens naar de kookvideo’s van René in de Keuken op YouTube.

Gevuld speculaas maken

Terwijl de temperaturen dalen en de avonden langer worden, zoeken mensen troost in huiselijke activiteiten, waaronder het bakken van traditionele...
Read More

Thaise zalm in kokoscurry

Dit gerecht biedt een explosie van smaken, van de pittigheid van de currypasta tot de romige zoetheid van de kokosmelk...
Read More

Courgettes uit de oven

Deze gevulde courgettes zijn een heerlijk en bevredigend gerecht dat de veelzijdigheid van courgettes benut. Het is een heerlijke en...
Read More

Marokkaanse vis tajine met kikkererwten en harissa

Dit recept voor Marokkaanse vis tajine is een heerlijk gerecht dat de overvloed aan verse vis in de Marokkaanse kuststreken...
Read More

Shakshuka

Shakshuka is een heerlijk vegetarisch gerecht dat zijn oorsprong vindt in het Midden-Oosten, met name in Israël en de omliggende...
Read More

Tabouleh salade

Tabouleh is een klassiek gerecht uit de Midden-Oosterse keuken dat bekendstaat om zijn frisse smaken en gezonde ingrediënten. Deze salade...
Read More

Kip Shawarma met Hummus

Israëlische hummus met shawarma is een iconisch gerecht dat de smaken en culinaire tradities van het Midden-Oosten op een heerlijke...
Read More

Beef Rendang extra snel en traditioneel

Beef rendang is een heerlijk en smaakvol Indonesisch gerecht dat traditioneel langzaam wordt gekookt om de smaken volledig te laten...
Read More

Indonesische Pindasaus

Pindasaus ook wel bekend als "sambal kacang" in Indonesië, is een essentieel en geliefd onderdeel van de Indonesische keuken en...
Read More

Tropische Ananascake: Een Duurzaam Genot

Deze tropische ananascake is niet alleen verrukkelijk, maar ook milieuvriendelijk omdat je het sap uit het blik van ananas volledig...
Read More

Yoghurt Mousse Dessert met ananassap

Dit Griekse yoghurt dessert met ananassap is een verfrissende en gezonde traktatie, perfect voor een warme zomerdag of een lichte...
Read More

Mexicaanse Carne Asada

Carne Asada is een geliefd gerecht in de Mexicaanse keuken en staat bekend om zijn sappige gegrilde vlees, vaak op...
Read More

Thaise Kip Ananas

Kip met ananas, ook wel bekend als "Gai Pad Sapparot" in het Thais, is een populaire streetfood lekkernij in Thailand....
Read More

Javaanse Gado Gado

Gado Gado is een kleurrijk vegetarisch Indonesisch gerecht dat geliefd is over de hele wereld. Het woord "gado gado" betekent...
Read More

Krokante gnocchi met kip, portobello en gorgonzola

Krokant gebakken gnocchi op een bedje van veldsla en balsamico crema met kip, portobello en gesmolten gorgonzola. Italiaans genot.
Read More

Pasta Carbonara zoals in Italië

Pasta Carbonara is een heerlijk en klassiek Italiaans gerecht dat zijn oorsprong vindt in de regio Lazio, met name in...
Read More

Patat Frites van verse aardappelen uit de Airfryer

Het bereiden van patat in een Airfryer is een populaire en handige manier om knapperige en smakelijke frietjes te maken...
Read More

Bramenjam maken

Bramen plukken en jam maken is een leuke zomeractiviteit. Deze donkerpaarse, sappige vruchten groeien aan struiken in bossen, velden en...
Read More

Chicken Madras Curry uit de Instant Pot

Een authentieke Indiase chicken curry met Madras curry, gemberwortel, knoflook, limoenblad en rode peper. Dit recept heeft normaal een lange...
Read More

Gnocchi alla Sorrentina

Gnocchi alla Sorrentina is een heerlijk gerecht dat komt uit Sorrento in Italie. Een lekker makkelijke Italiaanse klassieker van gnocchi...
Read More
Traditionele Javaanse Gado Gado maken
Gevuld speculaas maken
Gevuld speculaas maken
Terwijl de temperaturen dalen en de avonden langer worden, zoeken mensen troost in huiselijke activiteiten, waaronder het bakken van traditionele lekkernijen. Een van die geliefde lekkernijen is gevuld...
Lees meer
Thaise zalm in kokoscurry
Thaise zalm in kokoscurry
Dit gerecht biedt een explosie van smaken, van de pittigheid van de currypasta tot de romige zoetheid van de kokosmelk en de verse, zachte zalm. Het is een perfecte weergave van de heerlijke fusion van...
Lees meer
Courgettes uit de oven
Courgettes uit de oven
Deze gevulde courgettes zijn een heerlijk en bevredigend gerecht dat de veelzijdigheid van courgettes benut. Het is een heerlijke en voedzame maaltijd op zichzelf, maar je kunt ze ook serveren met een...
Lees meer
Marokkaanse vis tajine met kikkererwten en harissa
Marokkaanse vis tajine met kikkererwten en harissa
Dit recept voor Marokkaanse vis tajine is een heerlijk gerecht dat de overvloed aan verse vis in de Marokkaanse kuststreken weerspiegelt. Het is een populaire keuze in de Marokkaanse keuken, vooral in...
Lees meer
Shakshuka
Shakshuka
Shakshuka is een heerlijk vegetarisch gerecht dat zijn oorsprong vindt in het Midden-Oosten, met name in Israël en de omliggende regio's. Het is een populair gerecht dat vaak wordt gegeten als ontbijt,...
Lees meer
Tabouleh salade
Tabouleh salade
Tabouleh is een klassiek gerecht uit de Midden-Oosterse keuken dat bekendstaat om zijn frisse smaken en gezonde ingrediënten. Deze salade komt uit de Libanese keuken en het is geliefd over de hele wereld...
Lees meer
Kip Shawarma met Hummus
Kip Shawarma met Hummus
Israëlische hummus met shawarma is een iconisch gerecht dat de smaken en culinaire tradities van het Midden-Oosten op een heerlijke manier combineert. Dit gerecht is geliefd in Israël en over de hele wereld...
Lees meer
Beef Rendang extra snel en traditioneel
Beef Rendang extra snel en traditioneel
Beef rendang is een heerlijk en smaakvol Indonesisch gerecht dat traditioneel langzaam wordt gekookt om de smaken volledig te laten ontwikkelen. Maar als je weinig tijd hebt en toch wilt genieten van de...
Lees meer
Indonesische Pindasaus
Indonesische Pindasaus
Pindasaus ook wel bekend als "sambal kacang" in Indonesië, is een essentieel en geliefd onderdeel van de Indonesische keuken en lekker bij saté en gado-gado.
Lees meer
Yoghurt Mousse Dessert met ananassap
Yoghurt Mousse Dessert met ananassap
Dit Griekse yoghurt dessert met ananassap is een verfrissende en gezonde traktatie, perfect voor een warme zomerdag of een lichte afsluiting van een heerlijke maaltijd.
Lees meer
Facebook
Pinterest
WhatsApp
Booking.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Follow by Email
Pinterest
fb-share-icon
Instagram
WhatsApp