Krijg tot 20% korting op hotelovernachtingen!

Smaakvolle en diverse mix

Sumatra, het grootste eiland van Indonesië, staat bekend om zijn rijke culinaire tradities. De keuken van Sumatra is een smaakvolle en diverse mix van kruiden, specerijen en verse ingrediënten. Het eten op Sumatra is vaak pittig en heeft invloeden uit verschillende culturen, waaronder de Batak, Minangkabau en Aceh.

Ayam blado is een iconisch gerecht uit de Sumatraanse keuken dat bekend staat om zijn pittige smaak. Het is een gerecht van gestoofde kip in een kruidige saus met chilipepers, knoflook en andere aromatische specerijen. Ayam blado is geliefd om zijn smaakvolle combinatie van pittig, zoet en hartig.

Ayam blado is een populaire keuze voor liefhebbers van pittig eten, maar het is ook een gerecht dat de rijke smaken van Sumatra weerspiegelt. De combinatie van kruiden, specerijen en chilipepers creëert een unieke smaakbeleving die de zintuigen prikkelt. Als je avontuurlijk bent ingesteld en graag nieuwe smaken ontdekt, is ayam blado zeker een gerecht dat je moet proberen tijdens je culinaire reis door Sumatra.

Bol AlgemeenBol Algemeen
KokenKoken
Indonesische-Ayam-Blado.-Pittige-kip-uit-Sumatra

Indonesische Ayam Blado. Pittige kip uit Sumatra.

Dit pittige kipgerecht komt is echt Sumatraans Padang eten van de Minangkabau. Door veel chilies toe te voegen blijft het gerecht langer houdbaar en was het perfect voor de Minangkabau, de bevolkingsgroep op Sumatra, aangezien zij niet in het bezit waren van een koelkast en te maken hadden met een hoge buitentemperatuur en luchtvochtigheid in Indonesië. Die functie heeft het overmatig gebruik van pepers in Indonesië nog steeds. Het houdt voedsel langer goed en dood bacteriën.
De Ayam Blado in dit recept is geïnspireerd op de oorspronkelijke Dendeng Blado. Ayam betekent kip in het Indonesisch, Dendeng betekent rundvlees, en blado of balado betekent pittig. Dendeng Blado is dus pittig rundvlees. Dit gerecht is veel bewerkelijker aangezien het rundvlees eerst een paar uur moet stoven en daarna wordt het verder bewerkt door er platte stukjes vlees van te snijden en te frituren. Het kipgerecht Ayam Blado is zeker zo lekker en een stuk sneller klaar. Dit zou je zelfs doordeweeks kunnen maken als je 's avonds terug komt uit je werk.
No ratings yet
Cuisine Indonesisch
Servings 4 personen

Ingrediënten
  

  • 400 gram witte rijst
  • 8 kipdijfilets
  • zout
  • witte peper
  • 1 scheutje zonnebloemolie
  • 2 sjalotten
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 groene pepers
  • 10 rawit pepers
  • 1 stukje galanga ± 1 cm vervang eventueel voor gemberwortel
  • 3 kaffir limoenblaadjes
  • 1 tomaat
  • 1 flinke scheut ketjap manis ketjap A
  • 1 scheutje ketjap asin
  • 1 el rietsuiker
  • verse koriander

Instructies
 

  • Kook 400 gram rijst gaar

Ayam Blado

  • Bestrooi 8 kipdijfilets aan beide kanten met zout en witte peper. Verhit een pan met een klein scheutje zonnebloemolie en bak de kip aan beide kanten bruin en krokant op middelhoog vuur.
  • Snij 2 sjalotten in halve ringen
  • Hak 2 teentjes knoflook fijn
  • Snij 2 groene pepers in ringen
  • Snij 10 rawit pepers in ringen
  • Snij een stukje galanga in kleine stukjes
  • Snij 3 limoenblaadjes in hele dunne reepjes
  • Snij 1 tomaat in partjes
  • Haal de kip uit de pan en leg apart op een bord. Doe alle gesneden ingrediënten in de pan, behalve de tomaat, en bak ze in het overgebleven braadvet van de kip. Laat het 5 minuten fruiten.
  • Voeg een flinke scheut ketjap manis toe, een scheutje ketjap asin en 1 el rietsuiker.
  • Trek de kip met je vingers in grove stukken uit elkaar en gooi ze terug in de pan. Roer de kip door de saus.
  • Voeg de tomaatpartjes toe en knijp het sap van een halve limoen erbij uit.

Serveren

  • Schep rijst in een kom, schep de ayam blado op de rijst, serveer de maaltijd met atjar tjampoer. Garneer eventueel met verse koriander.

Video

TIP

Lekker met atjar tjampoer. Kijk hier voor het recept.
Atjar-Tjampoer-maken lekkerder en gezonder
No ratings yet
Heb je het recept gemaakt?Laat me weten het het beviel
Author picture

Heb je het recept gemaakt of wil je het gaan maken? Heb je een vraag erover? Laat het in onderstaande reacties weten! Ik zou het echt leuk vinden als je een foto van het recept deelt op Facebook of Instagram met de hashtag #reneindekeuken of tag @reneindekeuken. Veel plezier met koken!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rene van der Linden van Rene in de keuken

RENE IN DE KEUKEN

Ik ben René van der Linden, een gepassioneerde hobbykok en hoop jou te inspireren met mijn recepten, waar je helemaal geen chef voor hoeft te zijn. Met een beetje liefde voor het koken en het gebruik van goede verse producten kan iedereen iets lekkers op tafel toveren.

Laat je inspireren door de veelzijdige recepten op deze website  en kijk vooral eens naar de kookvideo’s van René in de Keuken op YouTube.

How do you make spicy Indonesian ayam blado?
Romige Tagliatelle met Snijbiet
Romige Tagliatelle met Snijbiet
Deze pasta met snijbiet, roomsaus en walnoten is snel klaar en ideaal voor een zomerse dag met verse oogst uit je moestuin.
Lees meer
Camping Pasta met Tonijn
Camping Pasta met Tonijn
Maak deze camping pasta met tonijn, tomaat en rucola – een smaakvolle maaltijd zonder koelkast, perfect voor festivals en kampeertrips!
Lees meer
Jordaanse Kipstoof met 7 Spices
Jordaanse Kipstoof met 7 Spices
Proef de smaken van het Midden-Oosten met deze Jordaanse kipstoof, bereid met 7 spices, moestuingroenten en vuur. Een kruidig comfortgerecht.
Lees meer
Tajine met Kefta en Ei
Tajine met Kefta en Ei
Probeer deze marokkaanse tajine met kefta en ei zelf en waan je even in een keuken in Marrakesh. Scroll naar beneden voor het recept en bekijk vooral ook de video voor een kijkje achter de schermen in...
Lees meer
Chinese speklapjes met sperziebonen
Chinese speklapjes met sperziebonen
Maak deze zelfbedachte fusion van krokant gebakken speklap, Chinese smaakmakers en knapperige groenten. Een smaakvolle wokmaaltijd met een Hollandse twist!
Lees meer
Koreaanse Bibimbap
Koreaanse Bibimbap
Bibimbap is een kleurrijke Koreaanse rijstbowl met groenten, ei en pittige gochujangsaus. Ontdek hoe je dit flexibele gerecht zelf maakt.
Lees meer
Dan Dan Noodles
Dan Dan Noodles
Maak zelf Dan Dan Noodles: pittige Chinese noedels met gehakt, chili-olie en sesampasta. Inclusief slimme supermarkt-alternatieven voor authentieke smaak.
Lees meer
Griekse Yiouvetsi Met Gamba’s & Orzo
Griekse Yiouvetsi Met Gamba’s & Orzo
Yiouvetsi is een Grieks stoofgerecht met orzo. In dit recept met gamba’s, venkel en feta maak je een lichte, moderne versie van deze klassieker.
Lees meer
Marokkaanse Tajine Met Kip en Groenten
Marokkaanse Tajine Met Kip en Groenten
Lees meer
Marokkaanse Chicken Skewers & Beef Kabobs
Marokkaanse Chicken Skewers & Beef Kabobs
Marokkaanse chicken skewers en beef kabobs van de BBQ met yoghurt-tahini saus. Smaakvol streetfood geïnspireerd op mijn reis door Marokko. Bekijk het recept!
Lees meer
Booking.com
Facebook
Pinterest
WhatsApp