Gado Gado = Mix Mix

Gado Gado is een kleurrijk vegetarisch Indonesisch gerecht dat geliefd is over de hele wereld. Het woord “gado gado” betekent eigenlijk “mix-mix” in het Indonesisch, en dat is precies wat dit gerecht zo bijzonder maakt. Het is een smaakvolle mengelmoes van groenten, rijst en een rijke pindasaus.

Typische groenten die in Gado Gado worden gebruikt zijn gekookte aardappelen, sperziebonen, kool, taugé en komkommer. Deze groenten worden vaak in kleine stukjes gesneden of in reepjes gesneden en vervolgens lichtjes in bouillon geblancheerd. De groenten kunnen naar hartelust worden gevarieerd, vaak wordt er ook wortel, bosui en bloemkool gebruikt.

Variaties op de Indonesische eilanden

Maar er is ook variatie in de manier hoe Gado Gado per eiland in Indonesië bereidt wordt. Bali: Een opvallend kenmerk van Balinese Gado Gado is het gebruik van “Sambal Matah,” een pittige rauwe sambal gemaakt van fijngesneden sjalotjes, knoflook, chilipepers en limoensap. Dit wordt vaak geserveerd als een extra topping bovenop de pindasaus voor extra pit en frisheid.

Op Bali wordt Gado Gado vaak geserveerd met gebakken garnalen of vis als aanvulling op de tofu en tempeh, waardoor het gerecht nog veelzijdiger wordt. Java: De Gado Gado op Java heeft meestal een mildere smaak dan op andere eilanden. De pindasaus is over het algemeen minder pittig en bevat soms meer kokosmelk, waardoor het een romigere textuur krijgt.

Op Java wordt Gado Gado vaak geserveerd met “krupuk,” een soort kroepoek, als bijgerecht om een knapperige textuur toe te voegen.

Sumatra staat bekend om zijn pittige gerechten, en dat geldt ook voor Gado Gado. De pindasaus kan extra pittig zijn door het toevoegen van meer chilipepers en kruiden, wat het gerecht een intense smaak geeft. Sumatraanse Gado Gado kan worden gegarneerd met verse kruiden zoals koriander en basilicum, wat een verfrissende tegenhanger biedt voor de pittigheid van de saus.

Gado Gado op Lombok maakt vaak gebruik van verse en lokale ingrediënten die op het eiland beschikbaar zijn. Dit omvat mogelijk ingrediënten zoals Lombok-pepers (pedas Lombok), lokale groenten en kruiden die de unieke smaak van het eiland weerspiegelen. Een bijzonder kenmerk van Gado Gado op Lombok is het gebruik van geroosterde kokos en kokosmelk in de pindasaus. Dit geeft de saus een rijke, romige smaak en een subtiele nootachtige ondertoon die het gerecht onderscheidt van versies elders.

Bol AlgemeenBol Algemeen
KokenKoken

Gado Gado

Je ziet dat je niet kunt spreken van één traditionele Gado Gado. Hoe dan ook is Gado Gado in alle gevallen heerlijk en erg voedzaam vanwege de verschillende groenten en eiwitten die het bevat. Het is een veelzijdig vegetarisch gerecht dat zowel als hoofdgerecht of als bijgerecht geserveerd kan worden. Het staat symbool voor de diversiteit en smaken van de Indonesische keuken en is een absolute aanrader voor iedereen die van de Indonesische keuken houdt.
No ratings yet
Cuisine Indonesisch
Servings 4 personen

Ingrediënten
  

  • groentebouillonblokjes
  • 450 gram gebroken sperziebonen
  • 1 paksoi
  • 4 eieren
  • 400 gram basmatirijst
  • zonnebloemolie
  • 350 gram vegetarische balletjes
  • 1 blik kokosmelk 400 ml
  • 1 verpakking Karangsari satésaus of Gado Gado saus van bv Kokki Djawa
  • 1 scheutje ketjap manis
  • ½ komkommer
  • 1 zak vegan kroepoek
  • 1 bakje bawang goreng Indonesisch gebakken uitjes
  • 125 gram taugé

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 100 graden. Hier kunnen we straks gerechten in warmhouden.
  • Breng een pan water aan de kook met 1 of 2 groentebouillonblokjes.
  • Kook 450 gram gebroken sperziebonen 10 minuten in de bouillon. Als je beetgare sperziebonen wilt hebben dan verkort je de kooktijd. Haal de bonen met een schuimspaan eruit, doe over in een schaaltje en hou warm in de oven.
  • Snij 1 paksoi in reepjes en blancheer 2 minuten in de bouillon. Haal de paksoi met een schuimspaan eruit, doe over in een schaaltje en hou warm in de oven.
  • Kook 4 eieren in 4 a 5 minuten halfzacht.
  • Kook 400 gram basmatirijst .
  • Verhit een scheutje zonnebloemolie en bak hierin 350 gram vegetarische balletjes bruin en krokant. Doe de balletjes over een schaaltje en hou warm in de oven.
  • Giet 1 blik kokosmelk in een steelpan en breng dit zachtjes aan de kook.
  • Haal het blok satésaus van Karangsari uit de verpakking en verkruimel dit boven de kokosmelk. Roer erdoor. (Je kunt ook Gado Gado saus van bv Kokki Djawa gebruiken). Roer er 1 scheutje ketjap manis door. Laat de saus een paar minuten rustig pruttelen en zorg dat het een gladde saus is.
  • Snij stukjes of plakjes ½ komkommer.
  • Maak m.b.v. een klein rond kommetje een bolletje rijst op het midden van een bord. Leg er een schep sperziebonen bij, een schep paksoi, de komkommer en een aantal balletjes. Snij een gekookt ei doormidden en leg dat erbij.
    Schenk er pindasaus over, verkruimel een handje 1 zak vegan kroepoek, strooi er 1 bakje bawang goreng over en verse 125 gram taugé.
  • Selamat makan!

TIP

Probeer ook eens deze pittige Indonesische kip: Indonesische Ayam Blado
Indonesische-Ayam-Blado.-Pittige-kip-uit-Sumatra
No ratings yet
Heb je het recept gemaakt?Laat me weten het het beviel
Author picture

Heb je het recept gemaakt of wil je het gaan maken? Heb je een vraag erover? Laat het in onderstaande reacties weten! Ik zou het echt leuk vinden als je een foto van het recept deelt op Facebook of Instagram met de hashtag #reneindekeuken of tag @reneindekeuken. Veel plezier met koken!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rene van der Linden van Rene in de keuken

RENE IN DE KEUKEN

Ik ben René van der Linden, een gepassioneerde hobbykok en hoop jou te inspireren met mijn recepten, waar je helemaal geen chef voor hoeft te zijn. Met een beetje liefde voor het koken en het gebruik van goede verse producten kan iedereen iets lekkers op tafel toveren.

Laat je inspireren door de veelzijdige recepten op deze website  en kijk vooral eens naar de kookvideo’s van René in de Keuken op YouTube.

Traditionele Javaanse Gado Gado maken
Ouderwetse Chocolademelk Maken
Ouderwetse Chocolademelk Maken
Maak ouderwetse chocolademelk: stevig, romig en ideaal voor pakjesavond, Sinterklaas en koude winterdagen.
Lees meer
Mexicaanse Tortilla Omelet
Mexicaanse Tortilla Omelet
Makkelijke Mexicaanse tortilla omelet met ei, bonen en frisse toppings. Snel, voedzaam en perfect voor elke dag.
Lees meer
Vegetarische Toscaanse Witte Bonenstoof
Vegetarische Toscaanse Witte Bonenstoof
Maak Toscaanse witte bonenstoof met pompoen, broccoli en miso. Vegetarisch comfortfood met een heerlijke ‘smokey kick’ van Rosa!
Lees meer
Ouderwetse Bruine Bonensoep
Ouderwetse Bruine Bonensoep
Rijkgevulde soep met bruine bonen, groenten, spek en rookworst - zoals oma hem maakte. Perfect voor koude dagen of als nostalgisch comfortfood.
Lees meer
Japanse Matcha Mini Cheesecakes
Japanse Matcha Mini Cheesecakes
Lees meer
Spaghettipompoen alla Bolognese
Spaghettipompoen alla Bolognese
Spaghettipompoen met bolognesesaus, mozzarella en Grana Padano - ook lekker in vegetarische variant met rulgehakt
Lees meer
Japanse zalm met nori en sushi-rijst
Japanse zalm met nori en sushi-rijst
Japanse zalm met nori en romige sushi-rijst met oesterzwammen. Een gerecht vol umami, pure smaken en de serene rust van Kyoto op je bord.
Lees meer
Surinaamse Moksi Meti
Surinaamse Moksi Meti
Maak authentieke Surinaamse Moksi Meti met geroosterd buikspek, kip, paksoi en Char Siu – een vleesfeest vol smaak!
Lees meer
Stinky Tofu uit Taiwan
Stinky Tofu uit Taiwan
Taiwanese stinky tofu is een gerecht dat nieuwsgierigheid wekt, misschien zelfs een beetje angst inboezemt, maar uiteindelijk een verhaal vertelt over traditie, smaak en cultuur.
Lees meer
Patat Frites zoals bij Bram Ladage
Patat Frites zoals bij Bram Ladage
Er is toch geen snack zo lekker als knapperige versgebakken patat frites. Van die goudbruine handgesneden frieten, gemaakt van nieuwe oogst patat-aardappelen. Maar hoe maak je dat zelf?
Lees meer
Facebook
Pinterest
WhatsApp