Traditionele Indonesische soep

Rawon is een traditionele Indonesische soep afkomstig uit Oost-Java, die vooral bekendstaat om zijn rijke en donkere bouillon. Het unieke aan deze soep is het gebruik van kluwek (ook wel keluak), een noot die zorgt voor de kenmerkende zwarte kleur en diepe, aardse smaak. Rawon wordt vaak gemaakt met mals rundvlees, meestal in blokjes gesneden, en verder op smaak gebracht met een mengsel van specerijen zoals knoflook, gember, laos (galangal), citroengras, limoenblad en kemirinoten.

De bouillon van rawon is hartig en vol van smaak dankzij een rijk mengsel van boemboe (kruidenpasta) dat samen met de kluwek een complexe smaak geeft. De soep wordt meestal geserveerd met witte rijst, taugé en vaak nog met wat kroepoek of sambal aan de zijkant. Sommige varianten bevatten ook tempeh of tofu, afhankelijk van de regio.

Bol AlgemeenBol Algemeen
KokenKoken
Rawon Indonesische rundvleessoep

Rawon

Rawon is een gerecht dat niet alleen geliefd is vanwege zijn unieke smaak, maar ook vanwege zijn rol in de Javaanse keuken. Het wordt vaak geserveerd bij speciale gelegenheden en staat symbool voor de rijke culinaire tradities van Oost-Java.
No ratings yet
Course Hoofdgerecht, Lunch
Cuisine Indonesisch
Servings personen

Keukenspullen

  • foodprocessor

Ingrediënten
  

  • 7 sjalotten
  • 5 teentjes knoflook
  • 4 kemerinoten
  • 4 kloewek noten
  • 2 cm gember (geschild)
  • 2 cm verse kurkuma (geschild) of indien niet verkrijgbaar: gedroogde kurkuma
  • 1 cm galanga (geschild) of indien niet verkrijgbaar: laos poeder
  • 1 tl korianderzaad
  • 1 tl komijnzaad
  • 1 tl tamarindepasta
  • 1 tl shrimp paste
  • 6 runderbouillonblokjes
  • 4 sucadelappen
  • 1 stengel citroengras sereh
  • 4 kaffir limoenblaadjes
  • 1 tl witte peper
  • 1 courgette optioneel
  • 2 bosuien optioneel
  • 2 koppen rijst
  • taugé
  • rode peper ringetjes

Instructies
 

Rawon

  • Snij 7 sjalotten in stukjes en doe ze in je foodprocessor. Voeg 5 teentjes knoflook toe, 4 kemerinoten, 4 kloewek noten, 2 cm gember (geschild), 2 cm verse kurkuma (geschild), 1 cm galanga (geschild), 1 tl korianderzaad, 1 tl komijnzaad, 1 tl tamarindepasta, 1 tl shrimp paste en een klein scheutje water.
    Zet de foodprocessor aan en maal de ingrediënten tot een pasta (boemboe).
  • Giet 2 liter water in een stoofpan, voeg 6 runderbouillonblokjes en breng het aan de kook. Snij 4 sucadelappen in blokjes en voeg deze toe. Zodra de bouillon kookt zet je de hittebron laag.
  • Bak intussen de kruidenpasta (boemboe) in een scheutje zonnebloemolie voor 3 minuten.
  • Voeg de gebakken boemboe toe aan de bouillon. Stamp een 1 stengel citroengras beurs en voeg deze toe. Scheur 4 kaffir limoenblaadjes en voeg deze toe en 1 tl witte peper. Laat de bouillon 2 uur pruttelen op een lage hittebron.
  • Voeg 15 minuten voor het einde van de bereidingstijd een in blokjes gesneden 1 courgette en 2 bosuien in ringetjes toe. Deze groenten zijn optioneel.
  • Kook 2 koppen rijst voor het benodigde aantal personen.

Serveren

  • Plaats een bolletje rijst in het midden van een diep bord. Schep de soep eromheen. Leg een beetje taugé op de rijst in het midden en maak het af met rode peper ringetjes.

TIP

Probeer ook eens deze snelle Beef Rendang
Beef-Rendang-maken-in-30-minuten
No ratings yet
Heb je het recept gemaakt?Laat me weten het het beviel
Author picture

Heb je het recept gemaakt of wil je het gaan maken? Heb je een vraag erover? Laat het in onderstaande reacties weten! Ik zou het echt leuk vinden als je een foto van het recept deelt op Facebook of Instagram met de hashtag #reneindekeuken of tag @reneindekeuken. Veel plezier met koken!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating




Rene van der Linden van Rene in de keuken

RENE IN DE KEUKEN

Ik ben René van der Linden, een gepassioneerde hobbykok en hoop jou te inspireren met mijn recepten, waar je helemaal geen chef voor hoeft te zijn. Met een beetje liefde voor het koken en het gebruik van goede verse producten kan iedereen iets lekkers op tafel toveren.

Laat je inspireren door de veelzijdige recepten op deze website  en kijk vooral eens naar de kookvideo’s van René in de Keuken op YouTube.

Indonesische Rawon. Rundvleessoep uit Oost Java
Dan Dan Noodles
Dan Dan Noodles
Maak zelf Dan Dan Noodles: pittige Chinese noedels met gehakt, chili-olie en sesampasta. Inclusief slimme supermarkt-alternatieven voor authentieke smaak.
Lees meer
Griekse Yiouvetsi Met Gamba’s & Orzo
Griekse Yiouvetsi Met Gamba’s & Orzo
Yiouvetsi is een Grieks stoofgerecht met orzo. In dit recept met gamba’s, venkel en feta maak je een lichte, moderne versie van deze klassieker.
Lees meer
Marokkaanse Tajine Met Kip en Groenten
Marokkaanse Tajine Met Kip en Groenten
Lees meer
Marokkaanse Chicken Skewers & Beef Kabobs
Marokkaanse Chicken Skewers & Beef Kabobs
Marokkaanse chicken skewers en beef kabobs van de BBQ met yoghurt-tahini saus. Smaakvol streetfood geïnspireerd op mijn reis door Marokko. Bekijk het recept!
Lees meer
Griekse Stifado
Griekse Stifado
Stifado is een klassiek Grieks stoofgerecht met rundvlees, uien, wijn en kaneel. In deze snelle versie uit de Instant Pot staat het in 35 minuten op tafel.
Lees meer
Chicken Biryani Uit De Instant Pot
Chicken Biryani Uit De Instant Pot
Maak Chicken Biryani in de Instant Pot: sneller klaar, bomvol smaak. Met een twist van krokant kippenvel als topping.
Lees meer
Bjang Bjang Noodles
Bjang Bjang Noodles
Zelf Bjang Bjang Noodles maken? Ontdek dit pittige noedelgerecht uit Xi’an met zelfgemaakte noedels, gemarineerd varkensvlees en hete olie.
Lees meer
3 Heerlijke Paasbrunch Ideeën
3 Heerlijke Paasbrunch Ideeën
Makkelijk & feestelijk brunchen met Pasen? Probeer deze 3 Paasbrunch ideeën: serveerglaasjes, gevulde croissants en deviled eggs. Lekker én snel klaar!
Lees meer
Oranjetompoucen
Oranjetompoucen
Of je nu Koningsdag viert of gewoon zin hebt in een Hollands gebakje, deze zelfgemaakte tompoucen zijn een echte uitdaging – maar als ze lukken, zijn ze spectaculair!
Lees meer
Japanse Ramen met Spicy Kip & Romige Knoflooksaus
Japanse Ramen met Spicy Kip & Romige Knoflooksaus
Maak deze smaakvolle Japanse ramen met spicy kip en romige knoflooksaus voor slechts €3 per persoon. Lekker, makkelijk en budgetvriendelijk!
Lees meer
Facebook
Pinterest
WhatsApp