Traditionele Indonesische soep

Rawon is een traditionele Indonesische soep afkomstig uit Oost-Java, die vooral bekendstaat om zijn rijke en donkere bouillon. Het unieke aan deze soep is het gebruik van kluwek (ook wel keluak), een noot die zorgt voor de kenmerkende zwarte kleur en diepe, aardse smaak. Rawon wordt vaak gemaakt met mals rundvlees, meestal in blokjes gesneden, en verder op smaak gebracht met een mengsel van specerijen zoals knoflook, gember, laos (galangal), citroengras, limoenblad en kemirinoten.

De bouillon van rawon is hartig en vol van smaak dankzij een rijk mengsel van boemboe (kruidenpasta) dat samen met de kluwek een complexe smaak geeft. De soep wordt meestal geserveerd met witte rijst, taugé en vaak nog met wat kroepoek of sambal aan de zijkant. Sommige varianten bevatten ook tempeh of tofu, afhankelijk van de regio.

Bol AlgemeenBol Algemeen
KokenKoken
Rawon Indonesische rundvleessoep

Rawon

Rawon is een gerecht dat niet alleen geliefd is vanwege zijn unieke smaak, maar ook vanwege zijn rol in de Javaanse keuken. Het wordt vaak geserveerd bij speciale gelegenheden en staat symbool voor de rijke culinaire tradities van Oost-Java.
No ratings yet
Course Hoofdgerecht, Lunch
Cuisine Indonesisch
Servings 6 personen

Keukenspullen

  • foodprocessor

Ingrediënten
  

  • 7 sjalotten
  • 5 teentjes knoflook
  • 4 kemerinoten
  • 4 kloewek noten
  • 2 cm gember (geschild)
  • 2 cm verse kurkuma (geschild) of indien niet verkrijgbaar: gedroogde kurkuma
  • 1 cm galanga (geschild) of indien niet verkrijgbaar: laos poeder
  • 1 tl korianderzaad
  • 1 tl komijnzaad
  • 1 tl tamarindepasta
  • 1 tl shrimp paste
  • 6 runderbouillonblokjes
  • 4 sucadelappen
  • 1 stengel citroengras sereh
  • 4 kaffir limoenblaadjes
  • 1 tl witte peper
  • 1 courgette optioneel
  • 2 bosuien optioneel
  • 2 koppen rijst
  • taugé
  • rode peper ringetjes

Instructies
 

Rawon

  • Snij 7 sjalotten in stukjes en doe ze in je foodprocessor. Voeg 5 teentjes knoflook toe, 4 kemerinoten, 4 kloewek noten, 2 cm gember (geschild), 2 cm verse kurkuma (geschild), 1 cm galanga (geschild), 1 tl korianderzaad, 1 tl komijnzaad, 1 tl tamarindepasta, 1 tl shrimp paste en een klein scheutje water.
    Zet de foodprocessor aan en maal de ingrediënten tot een pasta (boemboe).
  • Giet 2 liter water in een stoofpan, voeg 6 runderbouillonblokjes en breng het aan de kook. Snij 4 sucadelappen in blokjes en voeg deze toe. Zodra de bouillon kookt zet je de hittebron laag.
  • Bak intussen de kruidenpasta (boemboe) in een scheutje zonnebloemolie voor 3 minuten.
  • Voeg de gebakken boemboe toe aan de bouillon. Stamp een 1 stengel citroengras beurs en voeg deze toe. Scheur 4 kaffir limoenblaadjes en voeg deze toe en 1 tl witte peper. Laat de bouillon 2 uur pruttelen op een lage hittebron.
  • Voeg 15 minuten voor het einde van de bereidingstijd een in blokjes gesneden 1 courgette en 2 bosuien in ringetjes toe. Deze groenten zijn optioneel.
  • Kook 2 koppen rijst voor het benodigde aantal personen.

Serveren

  • Plaats een bolletje rijst in het midden van een diep bord. Schep de soep eromheen. Leg een beetje taugé op de rijst in het midden en maak het af met rode peper ringetjes.

TIP

Probeer ook eens deze snelle Beef Rendang
Beef-Rendang-maken-in-30-minuten
No ratings yet
Heb je het recept gemaakt?Laat me weten het het beviel
Author picture

Heb je het recept gemaakt of wil je het gaan maken? Heb je een vraag erover? Laat het in onderstaande reacties weten! Ik zou het echt leuk vinden als je een foto van het recept deelt op Facebook of Instagram met de hashtag #reneindekeuken of tag @reneindekeuken. Veel plezier met koken!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rene van der Linden van Rene in de keuken

RENE IN DE KEUKEN

Ik ben René van der Linden, een gepassioneerde hobbykok en hoop jou te inspireren met mijn recepten, waar je helemaal geen chef voor hoeft te zijn. Met een beetje liefde voor het koken en het gebruik van goede verse producten kan iedereen iets lekkers op tafel toveren.

Laat je inspireren door de veelzijdige recepten op deze website  en kijk vooral eens naar de kookvideo’s van René in de Keuken op YouTube.

Indonesische Rawon. Rundvleessoep uit Oost Java
Spaghettipompoen alla Bolognese
Spaghettipompoen alla Bolognese
Spaghettipompoen met bolognesesaus, mozzarella en Grana Padano - ook lekker in vegetarische variant met rulgehakt
Lees meer
Japanse zalm met nori en sushi-rijst
Japanse zalm met nori en sushi-rijst
Japanse zalm met nori en romige sushi-rijst met oesterzwammen. Een gerecht vol umami, pure smaken en de serene rust van Kyoto op je bord.
Lees meer
Surinaamse Moksi Meti
Surinaamse Moksi Meti
Maak authentieke Surinaamse Moksi Meti met geroosterd buikspek, kip, paksoi en Char Siu – een vleesfeest vol smaak!
Lees meer
Stinky Tofu uit Taiwan
Stinky Tofu uit Taiwan
Taiwanese stinky tofu is een gerecht dat nieuwsgierigheid wekt, misschien zelfs een beetje angst inboezemt, maar uiteindelijk een verhaal vertelt over traditie, smaak en cultuur.
Lees meer
Patat Frites zoals bij Bram Ladage
Patat Frites zoals bij Bram Ladage
Er is toch geen snack zo lekker als knapperige versgebakken patat frites. Van die goudbruine handgesneden frieten, gemaakt van nieuwe oogst patat-aardappelen. Maar hoe maak je dat zelf?
Lees meer
Parmigiana di Melanzane
Parmigiana di Melanzane
Parmigiana di Melanzane is één van mijn favoriete Italiaanse gerechten. Een soort lasagne maar in plaats van pastabladen worden er aubergineplakken gebruikt. Het is een heerlijk vegetarisch gerecht en...
Lees meer
Courgettesoep met kerrie
Courgettesoep met kerrie
Maak deze romige courgettesoep met kerrie en paprika – gezond, snel klaar en ideaal voor courgettes uit je moestuin!
Lees meer
Marokkaanse Bastilla met kip
Marokkaanse Bastilla met kip
Ontdek de Marokkaanse bastilla met kip uit Fez: een feestelijk gerecht met krokant deeg, specerijen, amandelen en een vleugje zoet.
Lees meer
Smoor Djawa met zoetzure snijbonen
Smoor Djawa met zoetzure snijbonen
Smoor Djawa: mals Indisch gestoofd rundvlees met kruidige saus, zoetzure snijbonen en gele rijst. Comfortfood met een Indische twist.
Lees meer
Bacalhau met knoflook, peper, koriandersaus
Bacalhau met knoflook, peper, koriandersaus
Maak Portugese bacalhau met knoflooksaus, koriander en gebakken uien. In Portugal koop je ontzouten bacalhau, in NL gebruik je kabeljauw.
Lees meer
Facebook
Pinterest
WhatsApp