Citroengras

Citroengras-wat-is-het--en-wat-kun-je-ermee-

Citroengras, ook wel bekend als lemongrass, is een veelzijdig kruid dat afkomstig is uit tropische streken van Azië, Afrika, Australië en Oceanië. Het behoort tot de grassenfamilie (Poaceae) en staat bekend om zijn frisse, citroenachtige aroma en smaak. 

Citroengras groeit in dichte trossen en kan een hoogte van 1 tot 1,5 meter bereiken. De stengels zijn stevig en rechtopstaand, met smalle, lineaire bladeren die een grijsgroene kleur hebben. De stengels zijn het meest aromatisch en worden vaak gebruikt in de keuken en de geneeskunde.

Culinaire Gebruiken

Citroengras is een essentieel ingrediënt in veel Aziatische keukens, vooral in de Thaise, Vietnamese en Indonesische keuken. Het wordt gebruikt om een frisse, citrusachtige smaak toe te voegen aan soepen, curries, marinades, en thee. Enkele populaire gerechten waarin citroengras wordt gebruikt zijn Tom Yum soep, Thaise groene curry, en Vietnamese pho.

Medicinale Eigenschappen

Citroengras heeft ook een aantal medicinale toepassingen. Het bevat essentiële oliën zoals citral en geraniol, die bekend staan om hun antibacteriële, antischimmel en ontstekingsremmende eigenschappen. Traditioneel wordt citroengras gebruikt om spijsverteringsproblemen te verlichten, koorts te verminderen en de slaap te bevorderen. Citroengrasolie wordt vaak gebruikt in aromatherapie vanwege de ontspannende en opbeurende werking.

Groeien en Verzorging

Citroengras kan zowel in de volle grond als in potten worden gekweekt, mits het voldoende zonlicht krijgt en in goed doorlatende grond staat. Het vereist een warme, vochtige omgeving en regelmatige watergift, vooral tijdens droge periodes. In koudere klimaten kan citroengras binnenshuis worden gekweekt of in de winter naar binnen worden gebracht.

Conclusie

Citroengras is een veelzijdig kruid dat niet alleen een belangrijke rol speelt in de keuken, maar ook tal van gezondheidsvoordelen biedt. Door zijn verfrissende geur en smaak, evenals zijn therapeutische eigenschappen, blijft citroengras een populair ingrediënt in zowel traditionele als moderne toepassingen.

Deel deze post