Is geraspte kaas ongezonder dan zelf een stuk kaas raspen?

Is geraspte kaas (on)gezonder dan een stuk kaas?
KokenKoken

Veranderen de voedingswaarden als je kaas raspt?

Wanneer je zelf kaas raspt, verandert enkel de textuur van de kaas en verandert er niets aan de voedingswaarden. Aan voorverpakte geraspte kaas worden stoffen toegevoegd om te voorkomen dat de kaas gaat klonteren en weer aan elkaar gaat plakken. Ook wordt er conserveringsmiddel toegevoegd en soms kleurstoffen om een mooie gele kleur te behouden.

Aardappelzetmeel

Twee voedingsadditieven die toegevoegd worden om klonteren te voorkomen zijn aardappelzetmeel en cellulose. Aardappelzetmeel is een koolhydraat die in het lichaam omgezet wordt in glucose. Bij normaal gebruik zijn producten met zetmeel veilig voor zowel baby’s, kinderen als volwassenen. Volgens de Warenwet mag er maximaal 3% aardappelzetmeel aan geraspte kaas worden toegevoegd. Helaas zie je zelden de exacte hoeveelheid op de ingrediënten lijst staan.

Kleurstoffen en conserveringsmiddelen

De kleurstoffen in geraspte kaas zijn Annatto en Carotenen, die beiden een natuurlijke oorsprong hebben. De hulpstof E251 wordt vaak toegevoegd als conserveringsmiddel. Dat betekent dat deze stof wordt gebruikt om de houdbaarheidsdatum te verlengen. Deze stof is, zoals alle E-nummers, uitgebreid getest op veiligheid door de European Food and Safety Authority (EFSA).

Kies voor biologisch

Het kan dus echt geen kwaad om af en toe kant-en-klare geraspte kaas te eten. Maar als je echt de gezondste keuze wilt maken kun je het beste kiezen voor de biologische variant. Aan biologische kaas zijn geen kleur- en smaakstoffen toegevoegd. Wanneer je graag wat minder vetten binnen wilt krijgen kun je het beste kiezen voor een jonge kaas of een 30+ kaas.

bron: https://www.24kitchen.nl/

Deel deze post