Traditioneel Portugees gerecht

Feijoada is een traditioneel Portugees gerecht dat bekend staat om zijn rijke, hartige smaken en wordt gemaakt met bonen en verschillende soorten vlees, meestal varkensvlees. De naam “feijoada” is afgeleid van het Portugese woord “feijão”, wat “boon” betekent, aangezien er bonen in dit gerecht worden verwerkt. Hoewel feijoada zowel in Portugal als in Brazilië wordt gegeten, zijn er regionale varianten en verschillende theorieën over de oorsprong van het gerecht.

De oorsprong van feijoada ligt in Portugal, waar het ontstond als een eenvoudig boerenmaal. Het gerecht lijkt verwant te zijn aan andere Europese stoofpotten zoals de Franse cassoulet en de Spaanse fabada. In de Portugese versie worden doorgaans zwarte of witte bonen gebruikt, gecombineerd met varkensvlees, worstjes en soms groenten zoals kool of wortelen. Feijoada was van oudsher een gerecht dat werd bereid met goedkopere delen van het varken, zoals oren, poten en ribben, maar tegenwoordig wordt het vaak bereid met meer gangbare vleessoorten.

Feijoada in Brazilië

Toen de Portugese kolonisten zich in Brazilië vestigden, namen ze feijoada mee. Het gerecht kreeg daar een nieuwe vorm en wordt tegenwoordig beschouwd als een nationaal gerecht van Brazilië. De Braziliaanse feijoada wordt traditioneel bereid met zwarte bonen en verschillende soorten vlees, zoals varkensvlees en rundvlees, en wordt vaak geserveerd met rijst, gebakken cassavemeel, sinaasappelschijfjes en kool.

Feijoada: Een symbool van cultuur

Zowel in Portugal als in Brazilië is feijoada meer dan alleen een gerecht; het is een cultureel symbool. In Portugal wordt het vaak gegeten tijdens familiebijeenkomsten of op feestdagen, terwijl het in Brazilië vaak wordt gezien als comfort food dat symbool staat voor gezelligheid en traditie. In beide landen blijft feijoada een geliefd gerecht dat mensen samenbrengt aan tafel.

Feijoada vertegenwoordigt dus de rijke culinaire uitwisseling tussen Portugal en Brazilië, waarbij het gerecht zich in beide landen heeft aangepast aan lokale smaken en tradities.

Bol AlgemeenBol Algemeen
KokenKoken
feijoada à transmontana

Feijoada à Transmontana

Zowel in Portugal als in Brazilië is feijoada meer dan alleen een gerecht; het is een cultureel symbool. In Portugal wordt het vaak gegeten tijdens familiebijeenkomsten of op feestdagen, terwijl het in Brazilië vaak wordt gezien als comfort food dat symbool staat voor gezelligheid en traditie. In beide landen blijft feijoada een geliefd gerecht dat mensen samenbrengt aan tafel.
No ratings yet
Course Hoofdgerecht
Cuisine Portugees, Zuid Europees
Servings 6 personen

Ingrediënten
  

  • 4 runderbouillontabletten
  • een stukje sparerib van ± 500 gram of eventueel een schouderkarbonade
  • 1 procureurlapje van 1 a 1,5 cm dik of eventueel een hamlap
  • 1 chorizo of echte Portugese chouriço
  • olijfolie
  • 4 plakjes bacon
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 laurierblad
  • 1 el gerookt paprikapoeder of pimenton de la vera
  • 2 grote aardappels
  • 1 winterpeen
  • 1 groene kool of Chinese kool
  • 2 el bloem
  • 1 blik kidneybonen
  • 1 bosje fijngehakte platte peterselie

Instructies
 

  • Maak 2 liter runderbouillon van 4 runderbouillontabletten.
  • Snij de ribben los van een stukje sparerib van ± 500 gram en gooi ze in de bouillon. Snij 1 procureurlapje van 1 a 1,5 cm dik in blokjes en gooi tevens in de bouillon. Laat het vlees een uur in de bouillon garen.
  • Snij intussen een 1 chorizo (of echte Portugese chouriço) in blokjes. Verhit een scheutje olijfolie in een andere pan en bak de plakjes chorizo. Snij 4 plakjes bacon in reepjes en laat dat meebakken. Snipper 1 ui en 2 teentjes knoflook en gooi erbij. Voeg 1 laurierblad en 1 el gerookt paprikapoeder toe. Schil 2 grote aardappels, snij ze in blokjes en gooi ze erbij. Maak met een mandoline dunne plakjes van 1 winterpeen en voeg toe. Snij een halve 1 groene kool in reepjes en voeg toe. Roer alles goed door.
  • Voeg de bouillon van het vlees toe tot de aardappels onder staan, breng het aan de kook, zet de hittebron lager en laat het gerecht in 20 minuten gaar worden.
  • Schep het gegaarde vlees met een schuimspaan uit de pan, bestuif de stukken vlees met 2 el bloem en meng door het vlees. Voeg het vlees toe en laat het opnieuw warm worden en het gerecht binden. Roer er tot slot een uitgelekt 1 blik kidneybonen door.
  • Schep de soep in diepe kommen of borden en bestrooi met 1 bosje fijngehakte platte peterselie.

Video

TIP

Probeer ook eens Portugese Bacalhau à Brás
Easy recipe for Bacalhau a bras
Keyword Chorizo, Stoofgerecht, Stoofpot, Zuid-Europees
No ratings yet
Heb je het recept gemaakt?Laat me weten het het beviel
Author picture

Heb je het recept gemaakt of wil je het gaan maken? Heb je een vraag erover? Laat het in onderstaande reacties weten! Ik zou het echt leuk vinden als je een foto van het recept deelt op Facebook of Instagram met de hashtag #reneindekeuken of tag @reneindekeuken. Veel plezier met koken!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rene van der Linden van Rene in de keuken

RENE IN DE KEUKEN

Ik ben René van der Linden, een gepassioneerde hobbykok en hoop jou te inspireren met mijn recepten, waar je helemaal geen chef voor hoeft te zijn. Met een beetje liefde voor het koken en het gebruik van goede verse producten kan iedereen iets lekkers op tafel toveren.

Laat je inspireren door de veelzijdige recepten op deze website  en kijk vooral eens naar de kookvideo’s van René in de Keuken op YouTube.

Mungbonen Curry met Boerenkool

Deze romige mungbonen curry met boerenkool en kokosmelk is een voedzame en smaakvolle Indiase maaltijd. Boordevol eiwitten, vezels en antioxidanten....
Read More

Peking Eend Maken

Leer hoe je zelf authentieke Peking eend maakt! Dit klassieke Chinese recept laat zien hoe je de eend krokant roostert...
Read More

Perfecte Hele Kip uit de Airfryer – Krokant van Buiten, Mals van Binnen

Wil je een hele kip bereiden in de airfryer die superkrokant is van buiten en botermals van binnen? Met dit...
Read More

Bombay Aardappelcurry

Een traditionele Indiase aardappelcurry maar dan supersnel in de Instant Pot. Dit gerecht is zó smaakvol dat je het vlees...
Read More

Zuurkoolstamppot

Maak een klassieke zuurkoolstamppot volgens een authentiek recept uit 1935. Met zuurkoolspek, rookworst en een vleugje kummel voor extra smaak!
Read More

Boerenkoolstamppot zoals ’t hoort!

Een klassieke boerenkoolstamppot is simpel, maar als je 'm écht goed wilt maken, draait het – net als in de...
Read More

Vegetarische Indiase Curry

Zin in een verwarmende maaltijd waarbij je vlees écht niet mist? Deze vegetarische Indiase curry met kikkererwten, bloemkool en aardappel...
Read More

Orange Chicken Spiezen met Pindakruim, Gele Rijst en Ananassalade

Zin in een wereldse smaakexplosie? Maak heerlijke orange chicken spiezen met pindakruim, geurige gele rijst, frisse ananassalade en smaakvolle refried...
Read More

Vegetarische spekjes van tofu

Ben je op zoek naar een smakelijk alternatief voor spek? Met dit recept laat ik je zien hoe je zelf...
Read More

Curry Fish Balls uit Hong Kong

Curry fish balls zijn kleine, chewy balletjes gemaakt van vispasta, gekookt in een pittige currysaus. Dit is het meest populaire...
Read More

Vegetarische Pasta met Broccoli, Roomkaas en Walnoten

In dit gerecht combineren we de zachte, milde smaak van broccoli met de romige zachtheid van roomkaas en de rijke...
Read More

Vlam oliebollen

Een verrassende twist op de klassieke oliebol: de Vlam Oliebolletjes! Deze pittige hapjes zijn gevuld met gekruid gehakt en Madame...
Read More

Kerststoofvlees met cranberries

Kerststoofvlees met cranberries is de ultieme belichaming van comfort food tijdens de feestdagen. Het gerecht combineert malse stukjes rundvlees die...
Read More

Sous-Vide Kalkoendij met cranberrycompote

Kalkoen bereiden kan een uitdaging zijn, omdat het vlees vaak uitdroogt bij traditionele kookmethoden. Door sous vide te garen, behoud...
Read More

Kruidnootjes appeltaart

Een leuke en eenvoudige manier om kruidnootjes te gebruiken, is door ze te verwerken in een appeltaart. In plaats van...
Read More

Mango Float: Een Iconisch Dessert uit de Filipijnen

Mango Float is een geliefd dessert in de Filipijnen, dat perfect de tropische smaken van het land weerspiegelt. Dit eenvoudige,...
Read More

Pepernoten bakken in een Airfryer

Het gebruik van een airfryer voor traditionele recepten zoals pepernoten is een prachtige manier om het beste van twee werelden...
Read More

Maqluba uit Jordanië

Maqluba in betekent in Jordanië ondersteboven. Maqluba is een rijstgerecht met groenten zoals aubergine, tomaat en aardappelen en veel specerijen.
Read More

Homemade Granola

Granola zelf maken is niet alleen leuk en gemakkelijk, maar ook heel gezond en aanpasbaar aan jouw smaak en voedingsbehoeften.
Read More

Sous-Vide gegaarde zalm

Sous vide gegaarde zalm een uitstekende keuze voor wie op zoek is naar een smakelijke en gezonde bereidingswijze, met een...
Read More
feijoada à transmontana
Mungbonen Curry met Boerenkool
Mungbonen Curry met Boerenkool
Deze romige mungbonen curry met boerenkool en kokosmelk is een voedzame en smaakvolle Indiase maaltijd. Boordevol eiwitten, vezels en antioxidanten. Bekijk het recept!
Lees meer
Peking Eend Maken
Peking Eend Maken
Leer hoe je zelf authentieke Peking eend maakt! Dit klassieke Chinese recept laat zien hoe je de eend krokant roostert en serveert met pannenkoekjes, hoisinsaus, komkommer en bosui.
Lees meer
Perfecte Hele Kip uit de Airfryer – Krokant van Buiten, Mals van Binnen
Perfecte Hele Kip uit de Airfryer – Krokant van Buiten, Mals van Binnen
Wil je een hele kip bereiden in de airfryer die superkrokant is van buiten en botermals van binnen? Met dit eenvoudige recept en de Instant Vortex Plus Airfryer zet je in minder dan een uur de perfecte...
Lees meer
Bombay Aardappelcurry
Bombay Aardappelcurry
Een traditionele Indiase aardappelcurry maar dan supersnel in de Instant Pot. Dit gerecht is zó smaakvol dat je het vlees geen seconde mist!
Lees meer
Zuurkoolstamppot
Zuurkoolstamppot
Maak een klassieke zuurkoolstamppot volgens een authentiek recept uit 1935. Met zuurkoolspek, rookworst en een vleugje kummel voor extra smaak!
Lees meer
Boerenkoolstamppot zoals 't hoort!
Boerenkoolstamppot zoals 't hoort!
Een klassieke boerenkoolstamppot is simpel, maar als je 'm écht goed wilt maken, draait het – net als in de Italiaanse keuken – om kwalitatieve ingrediënten. Vergeet voorgesneden spekjes en voorverpakte...
Lees meer
Vegetarische Indiase Curry
Vegetarische Indiase Curry
Zin in een verwarmende maaltijd waarbij je vlees écht niet mist? Deze vegetarische Indiase curry met kikkererwten, bloemkool en aardappel zit boordevol smaak
Lees meer
Orange Chicken Spiezen met Pindakruim, Gele Rijst en Ananassalade
Orange Chicken Spiezen met Pindakruim, Gele Rijst en Ananassalade
Zin in een wereldse smaakexplosie? Maak heerlijke orange chicken spiezen met pindakruim, geurige gele rijst, frisse ananassalade en smaakvolle refried beans.
Lees meer
Vegetarische spekjes van tofu
Vegetarische spekjes van tofu
Ben je op zoek naar een smakelijk alternatief voor spek? Met dit recept laat ik je zien hoe je zelf heerlijke vegetarische spekjes maakt van tofu!
Lees meer
Curry Fish Balls uit Hong Kong
Curry Fish Balls uit Hong Kong
Curry fish balls zijn kleine, chewy balletjes gemaakt van vispasta, gekookt in een pittige currysaus. Dit is het meest populaire streetfood van Hong Kong.
Lees meer
Booking.com
Facebook
Pinterest
WhatsApp