Zowel in Portugal als in Brazilië is feijoada meer dan alleen een gerecht; het is een cultureel symbool. In Portugal wordt het vaak gegeten tijdens familiebijeenkomsten of op feestdagen, terwijl het in Brazilië vaak wordt gezien als comfort food dat symbool staat voor gezelligheid en traditie. In beide landen blijft feijoada een geliefd gerecht dat mensen samenbrengt aan tafel.
eenstukjesparerib van ± 500 gramof eventueel een schouderkarbonade
1procureurlapje van 1 a 1,5 cm dikof eventueel een hamlap
1chorizoof echte Portugese chouriço
olijfolie
4plakjesbacon
1ui
2teentjesknoflook
1laurierblad
1elgerookt paprikapoederof pimenton de la vera
2grote aardappels
1winterpeen
1groene koolof Chinese kool
2elbloem
1blikkidneybonen
1bosjefijngehakte platte peterselie
Instructies
Maak 2 liter runderbouillon van 4 runderbouillontabletten.
Snij de ribben los van een stukje sparerib van ± 500 gram en gooi ze in de bouillon. Snij 1 procureurlapje van 1 a 1,5 cm dik in blokjes en gooi tevens in de bouillon. Laat het vlees een uur in de bouillon garen.
Snij intussen een 1 chorizo (of echte Portugese chouriço) in blokjes. Verhit een scheutje olijfolie in een andere pan en bak de plakjes chorizo. Snij 4 plakjes bacon in reepjes en laat dat meebakken. Snipper 1 ui en 2 teentjes knoflook en gooi erbij. Voeg 1 laurierblad en 1 el gerookt paprikapoeder toe. Schil 2 grote aardappels, snij ze in blokjes en gooi ze erbij. Maak met een mandoline dunne plakjes van 1 winterpeen en voeg toe. Snij een halve 1 groene kool in reepjes en voeg toe. Roer alles goed door.
Voeg de bouillon van het vlees toe tot de aardappels onder staan, breng het aan de kook, zet de hittebron lager en laat het gerecht in 20 minuten gaar worden.
Schep het gegaarde vlees met een schuimspaan uit de pan, bestuif de stukken vlees met 2 el bloem en meng door het vlees. Voeg het vlees toe en laat het opnieuw warm worden en het gerecht binden. Roer er tot slot een uitgelekt 1 blik kidneybonen door.
Schep de soep in diepe kommen of borden en bestrooi met 1 bosje fijngehakte platte peterselie.