Portugese Bacalhau à Brás is een geliefd gerecht dat prachtig de rijke culinaire tradities van Portugal weerspiegelt. Het hoofdingrediënt is bacalhau, gedroogde en gezouten kabeljauw, een niet weg te denken element dat de historische band van Portugal met de zee weerspiegelt. Het gerecht is zowel rustiek als verfijnd en biedt een heerlijke mix van smaken en texturen.
Om Bacalhau à Brás te bereiden, wordt de bacalhau eerst 48 uur geweekt om het te ontzouten, en vervolgens in kleine stukjes gescheurd. Het wordt daarna samen met dun gesneden uien gebakken tot ze zacht en goudbruin zijn. Aardappelen worden in luciferformaat gesneden en gebakken tot ze knapperig zijn, wat een heerlijke crunch aan het gerecht toevoegt, maar vaak wordt door Portugezen zelf een zak mini friet gebruikt.
Tevens wordt er door Portugezen niet altijd voor de gedroogde en gezouten kabeljauw gekozen maar voor ontzouten kabeljauw uit de diepvries. Dit heeft een aantal voordelen waaronder het belangrijkste voordeel; de kabaljauw hoeft niet eerst 48 uur geweekt te worden in water. Een ander voordeel is dat de bevroren kabeljauw een consistente smaak en textuur behoudt, wat belangrijk is voor traditionele gerechten zoals Bacalhau à Brás.
Heb je het recept gemaakt of wil je het gaan maken? Heb je een vraag erover? Laat het in onderstaande reacties weten! Ik zou het echt leuk vinden als je een foto van het recept deelt op Facebook of Instagram met de hashtag #reneindekeuken of tag @reneindekeuken. Veel plezier met koken!
Ik ben René van der Linden, een gepassioneerde hobbykok en hoop jou te inspireren met mijn recepten, waar je helemaal geen chef voor hoeft te zijn. Met een beetje liefde voor het koken en het gebruik van goede verse producten kan iedereen iets lekkers op tafel toveren.
Laat je inspireren door de veelzijdige recepten op deze website en kijk vooral eens naar de kookvideo’s van René in de Keuken op YouTube.