Culinaire tradities van Portugal

Portugese Bacalhau à Brás is een geliefd gerecht dat prachtig de rijke culinaire tradities van Portugal weerspiegelt. Het hoofdingrediënt is bacalhau, gedroogde en gezouten kabeljauw, een niet weg te denken element dat de historische band van Portugal met de zee weerspiegelt. Het gerecht is zowel rustiek als verfijnd en biedt een heerlijke mix van smaken en texturen.

Kabeljauw ontzouten

Om Bacalhau à Brás te bereiden, wordt de bacalhau eerst 48 uur geweekt om het te ontzouten, en vervolgens in kleine stukjes gescheurd. Het wordt daarna samen met dun gesneden uien gebakken tot ze zacht en goudbruin zijn. Aardappelen worden in luciferformaat gesneden en gebakken tot ze knapperig zijn, wat een heerlijke crunch aan het gerecht toevoegt, maar vaak wordt door Portugezen zelf een zak mini friet gebruikt.

Diepvries kabeljauw

Tevens wordt er door Portugezen niet altijd voor de gedroogde en gezouten kabeljauw gekozen maar voor ontzouten kabeljauw uit de diepvries. Dit heeft een aantal voordelen waaronder het belangrijkste voordeel; de kabaljauw hoeft niet eerst 48 uur geweekt te worden in water. Een ander voordeel is dat de bevroren kabeljauw een consistente smaak en textuur behoudt, wat belangrijk is voor traditionele gerechten zoals Bacalhau à Brás.

Bol AlgemeenBol Algemeen
KokenKoken
Bacalhau-a-Bras-the-quick-version

Bacalhau à Brás

In Portugal heeft Bacalhau à Brás een speciale plaats in de harten van velen, niet alleen vanwege de smaak, maar ook vanwege de culturele betekenis en de herinneringen die het oproept aan gedeelde maaltijden met dierbaren. Of het nu genoten wordt in een gezellige huiselijke keuken of in een traditioneel Portugees restaurant, dit gerecht blijft wereldwijd smaakpapillen betoveren met zijn heerlijke eenvoud en diepgewortelde geschiedenis.
No ratings yet
Course Hoofdgerecht
Cuisine Portugees, Zuid Europees
Servings 4 personen

Ingrediënten
  

Bacalhau à Brás met gedroogde en gezouten kabeljauw

  • 400 gram stokvis/klipvis (gedroogde en gezouten moten stokvis/kabeljauw) of gebruik gedroogde bakkeljauw uit de Aziatische supermarkt

Bacalhau à Brás met diepvries kabeljauw

  • 500 gram diepvries kabeljauw

Bereiding Bacalhau à Brás

  • een scheutje olijfolie
  • 2 uien
  • 2 teentjes knoflook
  • peper uit de molen
  • 250 gram mini friet naturel Batata Palha Fina
  • 6 eieren
  • een bosje platte peterselie
  • zwarte olijven

Salade met eenvoudige vinaigrette

  • een scheutje olijfolie
  • een scheutje kruidenazijn
  • 1 el mosterd
  • 1 el honing
  • 1 zak gemengde sla of veldsla

Instructies
 

Bacalhau à Brás met gedroogde en gezouten kabeljauw

  • Laat 400 gram stokvis/klipvis (gedroogde en gezouten moten stokvis/kabeljauw) minstens 24 uur weken in water waarbij je om de zes uur het water ververst.
  • Giet uiteindelijk het water van de geweekte kabeljauw af.
  • Kook de kabeljauw 10 minuten in vers water (zonder zout!). Giet af en laat afkoelen. Verwijder eventuele graten en huid. Pluk de kabeljauw in kleine stukjes.

Bacalhau à Brás met diepvries kabeljauw

  • Laat de kabeljauw ontdooien en snij deze in stukjes. Als het om diepvries kabeljauw uit de Nederlandse supermarkt gaat kun je de stukjes vis bestrooien met een beetje zout.
    Diepvries kabeljauw uit de Portugese supermarkt is ontzouten stokvis en is nog een beetje zout van zichzelf, dus die heeft geen extra zout nodig.

Bereiding Bacalhau à Brás

  • Snij 2 uien in halve ringen. Verhit een scheutje olijfolie en fruit de uien hier in. Snij 2 teentjes knoflook fijn en voeg deze toe. Laat de uien bakken tot ze acht en glazig zijn.
  • Schuif de uien naar de rand van de pan en voeg de geweekte of ontdooide 500 gram diepvries kabeljauw toe. Bak de kabeljauw in het midden van de pan. Als er veel vocht uit de kabeljauw komt kun je dat afgieten.
  • Wanneer de kabeljauw gaar is maak je met een lepel of vork kleinere stukjes van de vis. Voeg peper uit de molen toe.
  • Voeg 250 gram mini friet naturel toe en schep door het gerecht.
  • Voeg 6 eieren toe en roer door het gerecht. Hak een bosje platte peterselie fijn, maar hou een paar takjes over voor garnering. Schep de gehakte peterselie door het gerecht. Garneer met hele blaadjes peterselie. Strooi er een handje zwarte olijven overheen.

Salade met eenvoudige vinaigrette

  • Roer voor de vinaigrette een scheutje olijfolie, een scheutje kruidenazijn, 1 el mosterd en 1 el honing goed door elkaar.
  • Doe 1 zak gemengde sla of veldsla in een kom. Meng de vinaigrette erdoor.
  • Desfrute da sua refeição!

TIP

Keyword Vis
No ratings yet
Heb je het recept gemaakt?Laat me weten het het beviel
Author picture

Heb je het recept gemaakt of wil je het gaan maken? Heb je een vraag erover? Laat het in onderstaande reacties weten! Ik zou het echt leuk vinden als je een foto van het recept deelt op Facebook of Instagram met de hashtag #reneindekeuken of tag @reneindekeuken. Veel plezier met koken!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rene van der Linden van Rene in de keuken

RENE IN DE KEUKEN

Ik ben René van der Linden, een gepassioneerde hobbykok en hoop jou te inspireren met mijn recepten, waar je helemaal geen chef voor hoeft te zijn. Met een beetje liefde voor het koken en het gebruik van goede verse producten kan iedereen iets lekkers op tafel toveren.

Laat je inspireren door de veelzijdige recepten op deze website  en kijk vooral eens naar de kookvideo’s van René in de Keuken op YouTube.

Bjang Bjang Noodles

Zelf Bjang Bjang Noodles maken? Ontdek dit pittige noedelgerecht uit Xi’an met zelfgemaakte noedels, gemarineerd varkensvlees en hete olie.
Read More

3 Heerlijke Paasbrunch Ideeën

Makkelijk & feestelijk brunchen met Pasen? Probeer deze 3 Paasbrunch ideeën: serveerglaasjes, gevulde croissants en deviled eggs. Lekker én snel...
Read More

Oranjetompoucen

Of je nu Koningsdag viert of gewoon zin hebt in een Hollands gebakje, deze zelfgemaakte tompoucen zijn een echte uitdaging...
Read More

Japanse Ramen met Spicy Kip & Romige Knoflooksaus

Maak deze smaakvolle Japanse ramen met spicy kip en romige knoflooksaus voor slechts €3 per persoon. Lekker, makkelijk en budgetvriendelijk!
Read More

Mungbonen Curry met Boerenkool

Deze romige mungbonen curry met boerenkool en kokosmelk is een voedzame en smaakvolle Indiase maaltijd. Boordevol eiwitten, vezels en antioxidanten....
Read More

Peking Eend Maken

Leer hoe je zelf authentieke Peking eend maakt! Dit klassieke Chinese recept laat zien hoe je de eend krokant roostert...
Read More

Perfecte Hele Kip uit de Airfryer – Krokant van Buiten, Mals van Binnen

Wil je een hele kip bereiden in de airfryer die superkrokant is van buiten en botermals van binnen? Met dit...
Read More

Bombay Aardappelcurry

Een traditionele Indiase aardappelcurry maar dan supersnel in de Instant Pot. Dit gerecht is zó smaakvol dat je het vlees...
Read More

Zuurkoolstamppot

Maak een klassieke zuurkoolstamppot volgens een authentiek recept uit 1935. Met zuurkoolspek, rookworst en een vleugje kummel voor extra smaak!
Read More

Boerenkoolstamppot zoals ’t hoort!

Een klassieke boerenkoolstamppot is simpel, maar als je 'm écht goed wilt maken, draait het – net als in de...
Read More

Vegetarische Indiase Curry

Zin in een verwarmende maaltijd waarbij je vlees écht niet mist? Deze vegetarische Indiase curry met kikkererwten, bloemkool en aardappel...
Read More

Orange Chicken Spiezen met Pindakruim, Gele Rijst en Ananassalade

Zin in een wereldse smaakexplosie? Maak heerlijke orange chicken spiezen met pindakruim, geurige gele rijst, frisse ananassalade en smaakvolle refried...
Read More

Vegetarische spekjes van tofu

Ben je op zoek naar een smakelijk alternatief voor spek? Met dit recept laat ik je zien hoe je zelf...
Read More

Curry Fish Balls uit Hong Kong

Curry fish balls zijn kleine, chewy balletjes gemaakt van vispasta, gekookt in een pittige currysaus. Dit is het meest populaire...
Read More

Vegetarische Pasta met Broccoli, Roomkaas en Walnoten

In dit gerecht combineren we de zachte, milde smaak van broccoli met de romige zachtheid van roomkaas en de rijke...
Read More

Vlam oliebollen

Een verrassende twist op de klassieke oliebol: de Vlam Oliebolletjes! Deze pittige hapjes zijn gevuld met gekruid gehakt en Madame...
Read More

Kerststoofvlees met cranberries

Kerststoofvlees met cranberries is de ultieme belichaming van comfort food tijdens de feestdagen. Het gerecht combineert malse stukjes rundvlees die...
Read More

Sous-Vide Kalkoendij met cranberrycompote

Kalkoen bereiden kan een uitdaging zijn, omdat het vlees vaak uitdroogt bij traditionele kookmethoden. Door sous vide te garen, behoud...
Read More

Kruidnootjes appeltaart

Een leuke en eenvoudige manier om kruidnootjes te gebruiken, is door ze te verwerken in een appeltaart. In plaats van...
Read More

Mango Float: Een Iconisch Dessert uit de Filipijnen

Mango Float is een geliefd dessert in de Filipijnen, dat perfect de tropische smaken van het land weerspiegelt. Dit eenvoudige,...
Read More
Easy recipe for Bacalhau a bras
Bjang Bjang Noodles
Bjang Bjang Noodles
Zelf Bjang Bjang Noodles maken? Ontdek dit pittige noedelgerecht uit Xi’an met zelfgemaakte noedels, gemarineerd varkensvlees en hete olie.
Lees meer
3 Heerlijke Paasbrunch Ideeën
3 Heerlijke Paasbrunch Ideeën
Makkelijk & feestelijk brunchen met Pasen? Probeer deze 3 Paasbrunch ideeën: serveerglaasjes, gevulde croissants en deviled eggs. Lekker én snel klaar!
Lees meer
Oranjetompoucen
Oranjetompoucen
Of je nu Koningsdag viert of gewoon zin hebt in een Hollands gebakje, deze zelfgemaakte tompoucen zijn een echte uitdaging – maar als ze lukken, zijn ze spectaculair!
Lees meer
Japanse Ramen met Spicy Kip & Romige Knoflooksaus
Japanse Ramen met Spicy Kip & Romige Knoflooksaus
Maak deze smaakvolle Japanse ramen met spicy kip en romige knoflooksaus voor slechts €3 per persoon. Lekker, makkelijk en budgetvriendelijk!
Lees meer
Mungbonen Curry met Boerenkool
Mungbonen Curry met Boerenkool
Deze romige mungbonen curry met boerenkool en kokosmelk is een voedzame en smaakvolle Indiase maaltijd. Boordevol eiwitten, vezels en antioxidanten. Bekijk het recept!
Lees meer
Peking Eend Maken
Peking Eend Maken
Leer hoe je zelf authentieke Peking eend maakt! Dit klassieke Chinese recept laat zien hoe je de eend krokant roostert en serveert met pannenkoekjes, hoisinsaus, komkommer en bosui.
Lees meer
Perfecte Hele Kip uit de Airfryer – Krokant van Buiten, Mals van Binnen
Perfecte Hele Kip uit de Airfryer – Krokant van Buiten, Mals van Binnen
Wil je een hele kip bereiden in de airfryer die superkrokant is van buiten en botermals van binnen? Met dit eenvoudige recept en de Instant Vortex Plus Airfryer zet je in minder dan een uur de perfecte...
Lees meer
Bombay Aardappelcurry
Bombay Aardappelcurry
Een traditionele Indiase aardappelcurry maar dan supersnel in de Instant Pot. Dit gerecht is zó smaakvol dat je het vlees geen seconde mist!
Lees meer
Zuurkoolstamppot
Zuurkoolstamppot
Maak een klassieke zuurkoolstamppot volgens een authentiek recept uit 1935. Met zuurkoolspek, rookworst en een vleugje kummel voor extra smaak!
Lees meer
Boerenkoolstamppot zoals 't hoort!
Boerenkoolstamppot zoals 't hoort!
Een klassieke boerenkoolstamppot is simpel, maar als je 'm écht goed wilt maken, draait het – net als in de Italiaanse keuken – om kwalitatieve ingrediënten. Vergeet voorgesneden spekjes en voorverpakte...
Lees meer
Booking.com
Facebook
Pinterest
WhatsApp