Go Back
+ servings
Bacalhau-a-Bras-the-quick-version

Bacalhau à Brás

In Portugal heeft Bacalhau à Brás een speciale plaats in de harten van velen, niet alleen vanwege de smaak, maar ook vanwege de culturele betekenis en de herinneringen die het oproept aan gedeelde maaltijden met dierbaren. Of het nu genoten wordt in een gezellige huiselijke keuken of in een traditioneel Portugees restaurant, dit gerecht blijft wereldwijd smaakpapillen betoveren met zijn heerlijke eenvoud en diepgewortelde geschiedenis.
No ratings yet
Course Hoofdgerecht
Cuisine Portugees, Zuid Europees
Servings 4 personen

Ingrediënten
  

Bacalhau à Brás met gedroogde en gezouten kabeljauw

  • 400 gram stokvis/klipvis (gedroogde en gezouten moten stokvis/kabeljauw) of gebruik gedroogde bakkeljauw uit de Aziatische supermarkt

Bacalhau à Brás met diepvries kabeljauw

  • 500 gram diepvries kabeljauw

Bereiding Bacalhau à Brás

  • een scheutje olijfolie
  • 2 uien
  • 2 teentjes knoflook
  • peper uit de molen
  • 250 gram mini friet naturel Batata Palha Fina
  • 6 eieren
  • een bosje platte peterselie
  • zwarte olijven

Salade met eenvoudige vinaigrette

  • een scheutje olijfolie
  • een scheutje kruidenazijn
  • 1 el mosterd
  • 1 el honing
  • 1 zak gemengde sla of veldsla

Instructies
 

Bacalhau à Brás met gedroogde en gezouten kabeljauw

  • Laat 400 gram stokvis/klipvis (gedroogde en gezouten moten stokvis/kabeljauw) minstens 24 uur weken in water waarbij je om de zes uur het water ververst.
  • Giet uiteindelijk het water van de geweekte kabeljauw af.
  • Kook de kabeljauw 10 minuten in vers water (zonder zout!). Giet af en laat afkoelen. Verwijder eventuele graten en huid. Pluk de kabeljauw in kleine stukjes.

Bacalhau à Brás met diepvries kabeljauw

  • Laat de kabeljauw ontdooien en snij deze in stukjes. Als het om diepvries kabeljauw uit de Nederlandse supermarkt gaat kun je de stukjes vis bestrooien met een beetje zout.
    Diepvries kabeljauw uit de Portugese supermarkt is ontzouten stokvis en is nog een beetje zout van zichzelf, dus die heeft geen extra zout nodig.

Bereiding Bacalhau à Brás

  • Snij 2 uien in halve ringen. Verhit een scheutje olijfolie en fruit de uien hier in. Snij 2 teentjes knoflook fijn en voeg deze toe. Laat de uien bakken tot ze acht en glazig zijn.
  • Schuif de uien naar de rand van de pan en voeg de geweekte of ontdooide 500 gram diepvries kabeljauw toe. Bak de kabeljauw in het midden van de pan. Als er veel vocht uit de kabeljauw komt kun je dat afgieten.
  • Wanneer de kabeljauw gaar is maak je met een lepel of vork kleinere stukjes van de vis. Voeg peper uit de molen toe.
  • Voeg 250 gram mini friet naturel toe en schep door het gerecht.
  • Voeg 6 eieren toe en roer door het gerecht. Hak een bosje platte peterselie fijn, maar hou een paar takjes over voor garnering. Schep de gehakte peterselie door het gerecht. Garneer met hele blaadjes peterselie. Strooi er een handje zwarte olijven overheen.

Salade met eenvoudige vinaigrette

  • Roer voor de vinaigrette een scheutje olijfolie, een scheutje kruidenazijn, 1 el mosterd en 1 el honing goed door elkaar.
  • Doe 1 zak gemengde sla of veldsla in een kom. Meng de vinaigrette erdoor.
  • Desfrute da sua refeição!

Video

TIP

Keyword Vis
No ratings yet
Heb je het recept gemaakt?Laat me weten het het beviel