Diversiteit en rijke smaken

De Portugese keuken staat bekend om haar diversiteit en rijke smaken, beïnvloed door een breed scala aan culturen. Door de ligging aan de Atlantische Oceaan spelen vis en zeevruchten een centrale rol in veel gerechten. Daarnaast zijn Portugese gerechten vaak eenvoudig, maar met veel zorg en aandacht voor de kwaliteit van de ingrediënten. Olijfolie, knoflook, en verse kruiden zijn essentiële componenten, evenals het gebruik van specerijen zoals piri-piri (een soort chilipeper), saffraan en kaneel.

Arroz con Chouriço y Marisco

Een klassiek voorbeeld van de Portugese keuken is “Arroz con Chouriço y Marisco”, een smakelijk rijstgerecht dat de hartige smaken van chouriço (Portugese chorizo-worst) combineert met de delicate smaken van zeevruchten. Dit gerecht is een ware weerspiegeling van de Portugese culinaire tradities, waarin eenvoud en smaak hand in hand gaan.

Culturele Betekenis

Arroz con Chouriço y Marisco is meer dan alleen een gerecht; het is een symbool van Portugese gastvrijheid en traditie. Het wordt vaak geserveerd tijdens familiebijeenkomsten en feestelijke gelegenheden, waarbij het delen van voedsel een belangrijke sociale functie vervult. Dit gerecht illustreert ook de Portugese vaardigheid om eenvoudige ingrediënten om te toveren tot iets buitengewoons door middel van geduld en vakmanschap.

Bol AlgemeenBol Algemeen
KokenKoken
Portugese-rijst-met-vis-en-pittige-worst--Arroz-con-Chouriço-y-Marisco

Portugese rijst met vis en pittige worst: Arroz con Chouriço y Marisco

De Portugese keuken, met haar nadruk op verse en lokale ingrediënten, biedt een rijke en gevarieerde culinaire ervaring. Gerechten zoals Arroz con Chouriço y Marisco zijn perfect voorbeelden van hoe de Portugezen smaken en texturen harmonieus weten te combineren. Door de eenvoud en puurheid van de ingrediënten te benadrukken, creëren ze gerechten die zowel hartverwarmend als onvergetelijk zijn.
No ratings yet
Course Hoofdgerecht
Cuisine Portugees, Zuid Europees
Servings 4 personen

Ingrediënten
  

Piri Piri kruidenmix

  • 2 el gerookt paprikapoeder
  • 1 el gemalen zwarte peper
  • 1 el zeezout
  • 1 el cayennepeper of peperoncino
  • 1 el knoflookpoeder
  • 1 el uienpoeder
  • 1 el gemalen komijn
  • 1 el peterselie
  • 1 el oregano
  • 1 el rietsuiker
  • 1 tl kardemompoeder

Arroz con Chouriço y Marisco

  • 2 visbouillontabletten
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • olijolie
  • 1 Portugese chouriço (of Spaanse chorizo)
  • 250 gram kastanjechampignons
  • 2 kopjes arborio rijst (of risotto- of paellarijst)
  • 1 volle eetlepel piri piri kruidenmix zie recept hierboven
  • gemengde zeevruchten
  • een scheutje witte wijn
  • een klein bosje platte peterselie
  • een handje zwarte olijven

Instructies
 

Piri Piri kruidenmix maken

  • Meng 2 el gerookt paprikapoeder, 1 el gemalen zwarte peper, 1 el zeezout, 1 el cayennepeper, 1 el knoflookpoeder, 1 el uienpoeder, 1 el gemalen komijn, 1 el peterselie, 1 el oregano, 1 el rietsuiker en 1 tl kardemompoeder door elkaar en klaar is de kruidenmix.

Arroz con Chouriço y Marisco

  • Maak 1 liter visbouillon van 2 visbouillontabletten.
  • Snipper 1 ui en 2 teentjes knoflook. Verhit een scheutje olijolie en fruit hier de ui en knoflook in. Halveer 1 Portugese chouriço (of Spaanse chorizo) en snij van de helft plakjes. Voeg de plakjes worst toe en bak mee met de ui en knoflook zodat het vet in de worst eruit loopt.
  • Snij 250 gram kastanjechampignons in plakjes, voeg toe en bak mee. Voeg 2 kopjes arborio rijst (of risotto- of paellarijst) toe en bak mee tot de korrels gaan glanzen.
  • Roer er 1 volle eetlepel piri piri kruidenmix en een schaaltje gemengde zeevruchten door. Schenk de visbouillon en een scheutje witte wijn erover en breng het geheel aan de kook.
  • Laat het gerecht op een lage hittebron 20 minuten pruttelen tot het net niet helemaal is drooggekookt. Je mag nog iets zien pruttelen.
  • Snij een klein bosje platte peterselie fijn en hou een aantal hele blaadjes apart. Roer de fijngesneden peterselie door de rijst en strooi de blaadjes over de bovenkant. Strooi er tot slot een handje zwarte olijven over.
  • Serveer meteen op borden met een frisse salade erbij.

TIP

Probeer ook eens deze Spaanse Paella
Spaanse Paella-met-chorizo,-kip-en-garnalen
Keyword Chorizo, Paëlla, Rijstgerecht, Risotto, Vis
No ratings yet
Heb je het recept gemaakt?Laat me weten het het beviel
Author picture

Heb je het recept gemaakt of wil je het gaan maken? Heb je een vraag erover? Laat het in onderstaande reacties weten! Ik zou het echt leuk vinden als je een foto van het recept deelt op Facebook of Instagram met de hashtag #reneindekeuken of tag @reneindekeuken. Veel plezier met koken!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rene van der Linden van Rene in de keuken

RENE IN DE KEUKEN

Ik ben René van der Linden, een gepassioneerde hobbykok en hoop jou te inspireren met mijn recepten, waar je helemaal geen chef voor hoeft te zijn. Met een beetje liefde voor het koken en het gebruik van goede verse producten kan iedereen iets lekkers op tafel toveren.

Laat je inspireren door de veelzijdige recepten op deze website  en kijk vooral eens naar de kookvideo’s van René in de Keuken op YouTube.

Bjang Bjang Noodles

Zelf Bjang Bjang Noodles maken? Ontdek dit pittige noedelgerecht uit Xi’an met zelfgemaakte noedels, gemarineerd varkensvlees en hete olie.
Read More

3 Heerlijke Paasbrunch Ideeën

Makkelijk & feestelijk brunchen met Pasen? Probeer deze 3 Paasbrunch ideeën: serveerglaasjes, gevulde croissants en deviled eggs. Lekker én snel...
Read More

Oranjetompoucen

Of je nu Koningsdag viert of gewoon zin hebt in een Hollands gebakje, deze zelfgemaakte tompoucen zijn een echte uitdaging...
Read More

Japanse Ramen met Spicy Kip & Romige Knoflooksaus

Maak deze smaakvolle Japanse ramen met spicy kip en romige knoflooksaus voor slechts €3 per persoon. Lekker, makkelijk en budgetvriendelijk!
Read More

Mungbonen Curry met Boerenkool

Deze romige mungbonen curry met boerenkool en kokosmelk is een voedzame en smaakvolle Indiase maaltijd. Boordevol eiwitten, vezels en antioxidanten....
Read More

Peking Eend Maken

Leer hoe je zelf authentieke Peking eend maakt! Dit klassieke Chinese recept laat zien hoe je de eend krokant roostert...
Read More

Perfecte Hele Kip uit de Airfryer – Krokant van Buiten, Mals van Binnen

Wil je een hele kip bereiden in de airfryer die superkrokant is van buiten en botermals van binnen? Met dit...
Read More

Bombay Aardappelcurry

Een traditionele Indiase aardappelcurry maar dan supersnel in de Instant Pot. Dit gerecht is zó smaakvol dat je het vlees...
Read More

Zuurkoolstamppot

Maak een klassieke zuurkoolstamppot volgens een authentiek recept uit 1935. Met zuurkoolspek, rookworst en een vleugje kummel voor extra smaak!
Read More

Boerenkoolstamppot zoals ’t hoort!

Een klassieke boerenkoolstamppot is simpel, maar als je 'm écht goed wilt maken, draait het – net als in de...
Read More

Vegetarische Indiase Curry

Zin in een verwarmende maaltijd waarbij je vlees écht niet mist? Deze vegetarische Indiase curry met kikkererwten, bloemkool en aardappel...
Read More

Orange Chicken Spiezen met Pindakruim, Gele Rijst en Ananassalade

Zin in een wereldse smaakexplosie? Maak heerlijke orange chicken spiezen met pindakruim, geurige gele rijst, frisse ananassalade en smaakvolle refried...
Read More

Vegetarische spekjes van tofu

Ben je op zoek naar een smakelijk alternatief voor spek? Met dit recept laat ik je zien hoe je zelf...
Read More

Curry Fish Balls uit Hong Kong

Curry fish balls zijn kleine, chewy balletjes gemaakt van vispasta, gekookt in een pittige currysaus. Dit is het meest populaire...
Read More

Vegetarische Pasta met Broccoli, Roomkaas en Walnoten

In dit gerecht combineren we de zachte, milde smaak van broccoli met de romige zachtheid van roomkaas en de rijke...
Read More

Vlam oliebollen

Een verrassende twist op de klassieke oliebol: de Vlam Oliebolletjes! Deze pittige hapjes zijn gevuld met gekruid gehakt en Madame...
Read More

Kerststoofvlees met cranberries

Kerststoofvlees met cranberries is de ultieme belichaming van comfort food tijdens de feestdagen. Het gerecht combineert malse stukjes rundvlees die...
Read More

Sous-Vide Kalkoendij met cranberrycompote

Kalkoen bereiden kan een uitdaging zijn, omdat het vlees vaak uitdroogt bij traditionele kookmethoden. Door sous vide te garen, behoud...
Read More

Kruidnootjes appeltaart

Een leuke en eenvoudige manier om kruidnootjes te gebruiken, is door ze te verwerken in een appeltaart. In plaats van...
Read More

Mango Float: Een Iconisch Dessert uit de Filipijnen

Mango Float is een geliefd dessert in de Filipijnen, dat perfect de tropische smaken van het land weerspiegelt. Dit eenvoudige,...
Read More
Portugese rijst met vis en chourico
Bjang Bjang Noodles
Bjang Bjang Noodles
Zelf Bjang Bjang Noodles maken? Ontdek dit pittige noedelgerecht uit Xi’an met zelfgemaakte noedels, gemarineerd varkensvlees en hete olie.
Lees meer
3 Heerlijke Paasbrunch Ideeën
3 Heerlijke Paasbrunch Ideeën
Makkelijk & feestelijk brunchen met Pasen? Probeer deze 3 Paasbrunch ideeën: serveerglaasjes, gevulde croissants en deviled eggs. Lekker én snel klaar!
Lees meer
Oranjetompoucen
Oranjetompoucen
Of je nu Koningsdag viert of gewoon zin hebt in een Hollands gebakje, deze zelfgemaakte tompoucen zijn een echte uitdaging – maar als ze lukken, zijn ze spectaculair!
Lees meer
Japanse Ramen met Spicy Kip & Romige Knoflooksaus
Japanse Ramen met Spicy Kip & Romige Knoflooksaus
Maak deze smaakvolle Japanse ramen met spicy kip en romige knoflooksaus voor slechts €3 per persoon. Lekker, makkelijk en budgetvriendelijk!
Lees meer
Mungbonen Curry met Boerenkool
Mungbonen Curry met Boerenkool
Deze romige mungbonen curry met boerenkool en kokosmelk is een voedzame en smaakvolle Indiase maaltijd. Boordevol eiwitten, vezels en antioxidanten. Bekijk het recept!
Lees meer
Peking Eend Maken
Peking Eend Maken
Leer hoe je zelf authentieke Peking eend maakt! Dit klassieke Chinese recept laat zien hoe je de eend krokant roostert en serveert met pannenkoekjes, hoisinsaus, komkommer en bosui.
Lees meer
Perfecte Hele Kip uit de Airfryer – Krokant van Buiten, Mals van Binnen
Perfecte Hele Kip uit de Airfryer – Krokant van Buiten, Mals van Binnen
Wil je een hele kip bereiden in de airfryer die superkrokant is van buiten en botermals van binnen? Met dit eenvoudige recept en de Instant Vortex Plus Airfryer zet je in minder dan een uur de perfecte...
Lees meer
Bombay Aardappelcurry
Bombay Aardappelcurry
Een traditionele Indiase aardappelcurry maar dan supersnel in de Instant Pot. Dit gerecht is zó smaakvol dat je het vlees geen seconde mist!
Lees meer
Zuurkoolstamppot
Zuurkoolstamppot
Maak een klassieke zuurkoolstamppot volgens een authentiek recept uit 1935. Met zuurkoolspek, rookworst en een vleugje kummel voor extra smaak!
Lees meer
Boerenkoolstamppot zoals 't hoort!
Boerenkoolstamppot zoals 't hoort!
Een klassieke boerenkoolstamppot is simpel, maar als je 'm écht goed wilt maken, draait het – net als in de Italiaanse keuken – om kwalitatieve ingrediënten. Vergeet voorgesneden spekjes en voorverpakte...
Lees meer
Booking.com
Facebook
Pinterest
WhatsApp