Bol AlgemeenBol Algemeen
KokenKoken
Spaanse Paella-met-chorizo,-kip-en-garnalen

Paella met chorizo, kip en gamba’s

Paella staat bij op nummer 1 als het gaat om rijstgerechten. Op de juiste manier klaargemaakt is de rijst zo lekker smeuïg en kruidig van de diverse specerijen. En met de vulling kun je eindeloos variëren. In dit recept maak ik paella met chorizo, kip en gamba's, maar in Spanje wordt er ook vaak konijn gebruikt, of inktvisringen en mosselen. Of je maakt de paella alleen met groenten. Essentieel is de kruidenmix. In Spanje kun je deze overal kopen, maar in Nederland is dat wat lastiger te vinden. In dit recept laat ik je tevens zien hoe je de perfecte paella spice mix samenstelt.
5 from 1 vote
Cuisine Spaans
Servings 4 personeen

Keukenspullen

  • Paella pan of brede hapjespan

Ingrediënten
  

Paella spice mix

  • 2 el gerookt paprikapoeder pimienton de la vera
  • 2 el uienpoeder
  • 2 el knoflookpoeder
  • 1 el kurkuma
  • 1 tl chilivlokken
  • 1 tl komijnpoeder
  • 1 tl zwarte peper
  • 1 tl oregano
  • 2 plukjes Saffraan

Paella

  • Olijfolie
  • 1 chorizo worst
  • 1 ui
  • 1 bol knoflook
  • 1 schaal kipkluifjes
  • 1 rode paprika
  • 4 trostomaten
  • 2 koppen paella rijst of risotto rijst
  • 2 liter kippenbouillon
  • 12 gamba's
  • 1 bosje platte peterselie
  • 1 pot geroosterde paprika optioneel

Instructies
 

Paella spice mix

  • Meng 2 el gerookt paprikapoeder, 2 el uienpoeder, 2 el knoflookpoeder, 1 tl chilivlokken, 1 tl komijnpoeder, 1 tl zwarte peper, 1 tl oregano en 2 plukjes (tussen duim en wijsvinger) saffraan. Meng de kruiden en specerijen goed door elkaar. Doe de mix in een afsluitbaar potje, zodat je het lang kan bewaren.

Paella

  • Snij een chorizo worst in halve plakjes. Verhit in de paella pan (of een brede hapjespan) een klein scheutje olijfolie en bak op een niet te hoge hittebron de stukjes chorizo krokant. Je zult zien dat er veel vet uitloopt. Haal de stukjes chorizo met een schuimspaan uit de pan en laat ze uitlekken op een stuk keukenpapier.
    Snipper 1 ui en 3 teentjes knoflook. Bestrooi een schaal met kipkluifjes met een beetje zout en bak ze in het overgebleven chorizovet bruin aan alle kanten. Snij intussen 1 rode paprika in blokjes en hak 4 tomaten heel fijn.
    Voeg de ui en knoflook toe aan de pan en laat een paar minuten meefruiten. Voeg daarna de paprika toe.
    Voeg 2 volle eetlepels van de paella spice mix toe. (Je kunt ook kant en klare mix gebruiken). Roer erdoor en doe daarna de tomatenpulp in de pan.
    Roer er 2 koppen paella rijst door. Voeg 1,5 liter kippenbouillon toe, roer alles nog een keer door elkaar, breng de pan aan de kook en laat de paella daarna met rust. Niet meer roeren. Leg een stuk aluminiumfolie op de pan en laat de paella voor 15 minuten op een lage hittebron pruttelen.
    Verhit in de tussentijd een flinke laag olijfolie in een klein pannetje. Bestrooi 12 gamba's met zout en chilivlokken. Bak de gamba's op een lage hittebron in de olijfolie. Pers 1 grote teen knoflook uit Hak een paar takjes bladpeterselie fijn. Verdeel over de gamba's. Laat de gamba's rustig gaar worden. Je ziet het als ze gaar worden als de gamba's verkleuren naar roze/oranje.
    Haal na een kwartier het aluminiumfolie van de paella pan en kijk of de rijst een beetje droog begint te koken. Als dit het geval is giet je er nog wat bouillon bij, zodat alles weer onder staat. Leg het aluminiumfolie terug en laat het geheel nog een kwartier rustig pruttelen.
    Als het goed is, is de rijst na dit laatste kwartier lekker zacht en fluffy. Als dat niet geval is, geef het gerecht dan nog iets langer de tijd om gaar te worden.
    Voeg de uitgebakken chorizo en 1 kopje diepvriesdoperwten toe. Roer erdoor en laat het nog even meewarmen.
    Haal voor het serveren de kipkluifjes naar boven zodat ze zichtbaar zijn. Leg de gamba's op de paella en garneer met in reepjes gesneden geroosterde paprika. Als je nog wat peterselie over hebt kun je hier ook nog wat van over de paella strooien.

Video

TIP

Probeer ook eens deze Spaanse ovenschotel met vis: Spaanse zeebaars met groenten uit de oven
Spaanse-vis-ovenschotel-met-zeebaars
5 from 1 vote
Heb je het recept gemaakt?Laat me weten het het beviel
Author picture

Heb je het recept gemaakt of wil je het gaan maken? Heb je een vraag erover? Laat het in onderstaande reacties weten! Ik zou het echt leuk vinden als je een foto van het recept deelt op Facebook of Instagram met de hashtag #reneindekeuken of tag @reneindekeuken. Veel plezier met koken!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rene van der Linden van Rene in de keuken

RENE IN DE KEUKEN

Ik ben René van der Linden, een gepassioneerde hobbykok en hoop jou te inspireren met mijn recepten, waar je helemaal geen chef voor hoeft te zijn. Met een beetje liefde voor het koken en het gebruik van goede verse producten kan iedereen iets lekkers op tafel toveren.

Laat je inspireren door de veelzijdige recepten op deze website  en kijk vooral eens naar de kookvideo’s van René in de Keuken op YouTube.

Mungbonen Curry met Boerenkool

Deze romige mungbonen curry met boerenkool en kokosmelk is een voedzame en smaakvolle Indiase maaltijd. Boordevol eiwitten, vezels en antioxidanten....
Read More

Peking Eend Maken

Leer hoe je zelf authentieke Peking eend maakt! Dit klassieke Chinese recept laat zien hoe je de eend krokant roostert...
Read More

Perfecte Hele Kip uit de Airfryer – Krokant van Buiten, Mals van Binnen

Wil je een hele kip bereiden in de airfryer die superkrokant is van buiten en botermals van binnen? Met dit...
Read More

Bombay Aardappelcurry

Een traditionele Indiase aardappelcurry maar dan supersnel in de Instant Pot. Dit gerecht is zó smaakvol dat je het vlees...
Read More

Zuurkoolstamppot

Maak een klassieke zuurkoolstamppot volgens een authentiek recept uit 1935. Met zuurkoolspek, rookworst en een vleugje kummel voor extra smaak!
Read More

Boerenkoolstamppot zoals ’t hoort!

Een klassieke boerenkoolstamppot is simpel, maar als je 'm écht goed wilt maken, draait het – net als in de...
Read More

Vegetarische Indiase Curry

Zin in een verwarmende maaltijd waarbij je vlees écht niet mist? Deze vegetarische Indiase curry met kikkererwten, bloemkool en aardappel...
Read More

Orange Chicken Spiezen met Pindakruim, Gele Rijst en Ananassalade

Zin in een wereldse smaakexplosie? Maak heerlijke orange chicken spiezen met pindakruim, geurige gele rijst, frisse ananassalade en smaakvolle refried...
Read More

Vegetarische spekjes van tofu

Ben je op zoek naar een smakelijk alternatief voor spek? Met dit recept laat ik je zien hoe je zelf...
Read More

Curry Fish Balls uit Hong Kong

Curry fish balls zijn kleine, chewy balletjes gemaakt van vispasta, gekookt in een pittige currysaus. Dit is het meest populaire...
Read More

Vegetarische Pasta met Broccoli, Roomkaas en Walnoten

In dit gerecht combineren we de zachte, milde smaak van broccoli met de romige zachtheid van roomkaas en de rijke...
Read More

Vlam oliebollen

Een verrassende twist op de klassieke oliebol: de Vlam Oliebolletjes! Deze pittige hapjes zijn gevuld met gekruid gehakt en Madame...
Read More

Kerststoofvlees met cranberries

Kerststoofvlees met cranberries is de ultieme belichaming van comfort food tijdens de feestdagen. Het gerecht combineert malse stukjes rundvlees die...
Read More

Sous-Vide Kalkoendij met cranberrycompote

Kalkoen bereiden kan een uitdaging zijn, omdat het vlees vaak uitdroogt bij traditionele kookmethoden. Door sous vide te garen, behoud...
Read More

Kruidnootjes appeltaart

Een leuke en eenvoudige manier om kruidnootjes te gebruiken, is door ze te verwerken in een appeltaart. In plaats van...
Read More

Mango Float: Een Iconisch Dessert uit de Filipijnen

Mango Float is een geliefd dessert in de Filipijnen, dat perfect de tropische smaken van het land weerspiegelt. Dit eenvoudige,...
Read More

Pepernoten bakken in een Airfryer

Het gebruik van een airfryer voor traditionele recepten zoals pepernoten is een prachtige manier om het beste van twee werelden...
Read More

Maqluba uit Jordanië

Maqluba in betekent in Jordanië ondersteboven. Maqluba is een rijstgerecht met groenten zoals aubergine, tomaat en aardappelen en veel specerijen.
Read More

Homemade Granola

Granola zelf maken is niet alleen leuk en gemakkelijk, maar ook heel gezond en aanpasbaar aan jouw smaak en voedingsbehoeften.
Read More

Sous-Vide gegaarde zalm

Sous vide gegaarde zalm een uitstekende keuze voor wie op zoek is naar een smakelijke en gezonde bereidingswijze, met een...
Read More
Spaanse Paella-met-chorizo,-kip-en-garnalen
Mungbonen Curry met Boerenkool
Mungbonen Curry met Boerenkool
Deze romige mungbonen curry met boerenkool en kokosmelk is een voedzame en smaakvolle Indiase maaltijd. Boordevol eiwitten, vezels en antioxidanten. Bekijk het recept!
Lees meer
Peking Eend Maken
Peking Eend Maken
Leer hoe je zelf authentieke Peking eend maakt! Dit klassieke Chinese recept laat zien hoe je de eend krokant roostert en serveert met pannenkoekjes, hoisinsaus, komkommer en bosui.
Lees meer
Perfecte Hele Kip uit de Airfryer – Krokant van Buiten, Mals van Binnen
Perfecte Hele Kip uit de Airfryer – Krokant van Buiten, Mals van Binnen
Wil je een hele kip bereiden in de airfryer die superkrokant is van buiten en botermals van binnen? Met dit eenvoudige recept en de Instant Vortex Plus Airfryer zet je in minder dan een uur de perfecte...
Lees meer
Bombay Aardappelcurry
Bombay Aardappelcurry
Een traditionele Indiase aardappelcurry maar dan supersnel in de Instant Pot. Dit gerecht is zó smaakvol dat je het vlees geen seconde mist!
Lees meer
Zuurkoolstamppot
Zuurkoolstamppot
Maak een klassieke zuurkoolstamppot volgens een authentiek recept uit 1935. Met zuurkoolspek, rookworst en een vleugje kummel voor extra smaak!
Lees meer
Boerenkoolstamppot zoals 't hoort!
Boerenkoolstamppot zoals 't hoort!
Een klassieke boerenkoolstamppot is simpel, maar als je 'm écht goed wilt maken, draait het – net als in de Italiaanse keuken – om kwalitatieve ingrediënten. Vergeet voorgesneden spekjes en voorverpakte...
Lees meer
Vegetarische Indiase Curry
Vegetarische Indiase Curry
Zin in een verwarmende maaltijd waarbij je vlees écht niet mist? Deze vegetarische Indiase curry met kikkererwten, bloemkool en aardappel zit boordevol smaak
Lees meer
Orange Chicken Spiezen met Pindakruim, Gele Rijst en Ananassalade
Orange Chicken Spiezen met Pindakruim, Gele Rijst en Ananassalade
Zin in een wereldse smaakexplosie? Maak heerlijke orange chicken spiezen met pindakruim, geurige gele rijst, frisse ananassalade en smaakvolle refried beans.
Lees meer
Vegetarische spekjes van tofu
Vegetarische spekjes van tofu
Ben je op zoek naar een smakelijk alternatief voor spek? Met dit recept laat ik je zien hoe je zelf heerlijke vegetarische spekjes maakt van tofu!
Lees meer
Curry Fish Balls uit Hong Kong
Curry Fish Balls uit Hong Kong
Curry fish balls zijn kleine, chewy balletjes gemaakt van vispasta, gekookt in een pittige currysaus. Dit is het meest populaire streetfood van Hong Kong.
Lees meer
Booking.com
Facebook
Pinterest
WhatsApp