Zelfgemaakte Oranjetompoucen

Op zoek naar een lekker en feestelijk recept voor Koningsdag? Maak dan zelf oranjetompoucen! Dit heerlijke, oranje gebak is een echte traktatie en een perfecte manier om Koningsdag nog specialer te maken. In dit recept laten we je zien hoe je stap voor stap deze heerlijke tompoucen kunt bereiden met een zelfgemaakte banketbakkersroom en een feestelijke oranje glazuurlaag. Of je nu een ervaren bakker bent of net begint, dit recept is voor iedereen! Ga aan de slag en verras je vrienden en familie met deze heerlijke lekkernij.

Maak je Koningsdag compleet met deze zelfgemaakte oranjetompoucen! Bekijk het volledige recept hieronder en laat je creativiteit de vrije loop.

Bol AlgemeenBol Algemeen
KokenKoken
Oranjetompoucen zelfgemaakt voor Koningsdag met oranje glazuur.

Oranjetompoucen Zelf Maken

Oranjetompoucen zijn dé traktatie van Koningsdag, maar laten we eerlijk zijn: ze zijn niet de makkelijkste gebakjes om te maken. 😅 Krokant bladerdeeg, stevige banketbakkersroom en een perfect gladde laag oranje glazuur – het vraagt om precisie en geduld. Maar geloof me, als het lukt, is het dubbel en dwars de moeite waard!
No ratings yet
Course Taart
Cuisine Nederlands
Servings 10 personen

Keukenspullen

  • huishoudfolie

Ingrediënten
  

Banketbakkersroom

  • 1 liter volle melk
  • suiker
  • 1 tl vanille-extract
  • 3 eieren
  • 100 gram custardpoeder
  • 500 ml slagroom
  • 2 zakjes slagroomversteviger klop-fix

Bladerdeeg

  • 2 rollen vers bladerdeeg

Glazuur

  • 150 gram poedersuiker
  • 1 volle tl oranje voedingskleurstof

Instructies
 

Banketbakkersroom

  • Breng in een pan 1 liter volle melk met 100 gram suiker en 1 tl vanille-extract zachtjes aan de kook. Blijf af en toe roeren om aanbranden te voorkomen.
  • Splits 3 eieren, dooiers van het eiwit en hou 1 eiwit apart voor het glazuur.
  • Doe 100 gram custardpoeder in een kom. Voeg de 3 eidooiers toe en meng het door elkaar met een garde. Schep 1 pollepel van de hete melk en roer dat door de custard. Giet daarna het custardmengsel bij de melk en roer het goed door elkaar. Laat het nog een minuut zachtjes koken.
  • Giet de hele inhoud van de pan in een ovenschaal. Leg er een stukje huishoudfolie overheen, dit voorkomt de vorming van een vel. Laat het een beetje afkoelen.
  • Giet 500 ml slagroom in de mengkom van je keukenmachine, voeg 2 zakjes slagroomversteviger en 1 eetlepel suiker toe en klop het tot een stevige slagroom.
  • Doe ⅓ van de geklopte slagroom in een spuitzak met een spuitmondje en doe daarna het custardmengsel uit de ovenschaal bij de slagroom. Meng dat samen door elkaar. Giet het terug in de ovenschaal en zet het 2 uur in de koelkast om op te stijven.

Bladerdeeg

  • Verwarm de oven voor op 180 graden hetelucht.
  • Rol op 2 bakplaten de 2 rollen vers bladerdeeg uit. Prik met een vork gaatjes in het bladerdeeg en leg er daarna aluminiumfolie over. De aluminiumfolie zorgt ervoor dat het bladerdeeg niet gaat rijzen of te dik wordt.
  • Plaats de bakplaten met bladerdeeg in de voorverwarmde oven en laat het 10 minuten bakken. Verwijder na 10 minuten de aluminiumfolie en laat het nog eens 10 minuten bakken.
  • Haal na bereidingstijd het bladerdeeg uit de oven en laat afkoelen.

Glazuur

  • Doe 150 gram poedersuiker in een kom. Voeg 1 eiwit toe en 1 volle tl oranje voedingskleurstof. Klop dit met een garde tot een smeerbare substantie.
  • Schep het glazuur op een van de bladerdeegplaten. Smeer het met een paletmes helemaal erover uit. Zorg dat alles even dik en glad eruit ziet.
  • Snij met een scherp met de buitenste randen af. Zorg dat dit recht is. Snij er daarna tompouce formaten van. Herstel na het snijden eventueel de snijranden.
  • Gooi de banketbakkersroom op de andere bladerdeegplaat en smeer dit erover uit. Zorg dat het overal ongeveer even dik is. Leg de bovenkantjes met de glazuur sluitend naast elkaar op de roomlaag.
  • Snij vervolgens de tompoucen uit. Ik vind het makkelijkst om een kaasmesje te gebruiken waarbij je naar beneden kunt steken. Dan kun de de tompoucen als het ware uitsteken.
  • Maak nog een streepje slagroom op de bovenkant van de tompoucen en dan kun je ze gaan uitdelen!

TIP

Maak ook eens de beroemde Dudok appeltaart!
Maak zelf appelkruimeltaart zoals bij Dodok
Keyword Bakken, Feestdagen, Gebak, Koningsdag
No ratings yet
Heb je het recept gemaakt?Laat me weten het het beviel
Author picture

Heb je het recept gemaakt of wil je het gaan maken? Heb je een vraag erover? Laat het in onderstaande reacties weten! Ik zou het echt leuk vinden als je een foto van het recept deelt op Facebook of Instagram met de hashtag #reneindekeuken of tag @reneindekeuken. Veel plezier met koken!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rene van der Linden van Rene in de keuken

RENE IN DE KEUKEN

Ik ben René van der Linden, een gepassioneerde hobbykok en hoop jou te inspireren met mijn recepten, waar je helemaal geen chef voor hoeft te zijn. Met een beetje liefde voor het koken en het gebruik van goede verse producten kan iedereen iets lekkers op tafel toveren.

Laat je inspireren door de veelzijdige recepten op deze website  en kijk vooral eens naar de kookvideo’s van René in de Keuken op YouTube.

3 Heerlijke Paasbrunch Ideeën

Makkelijk & feestelijk brunchen met Pasen? Probeer deze 3 Paasbrunch ideeën: serveerglaasjes, gevulde croissants en deviled eggs. Lekker én snel...
Read More

Oranjetompoucen

Of je nu Koningsdag viert of gewoon zin hebt in een Hollands gebakje, deze zelfgemaakte tompoucen zijn een echte uitdaging...
Read More

Japanse Ramen met Spicy Kip & Romige Knoflooksaus

Maak deze smaakvolle Japanse ramen met spicy kip en romige knoflooksaus voor slechts €3 per persoon. Lekker, makkelijk en budgetvriendelijk!
Read More

Mungbonen Curry met Boerenkool

Deze romige mungbonen curry met boerenkool en kokosmelk is een voedzame en smaakvolle Indiase maaltijd. Boordevol eiwitten, vezels en antioxidanten....
Read More

Peking Eend Maken

Leer hoe je zelf authentieke Peking eend maakt! Dit klassieke Chinese recept laat zien hoe je de eend krokant roostert...
Read More

Perfecte Hele Kip uit de Airfryer – Krokant van Buiten, Mals van Binnen

Wil je een hele kip bereiden in de airfryer die superkrokant is van buiten en botermals van binnen? Met dit...
Read More

Bombay Aardappelcurry

Een traditionele Indiase aardappelcurry maar dan supersnel in de Instant Pot. Dit gerecht is zó smaakvol dat je het vlees...
Read More

Zuurkoolstamppot

Maak een klassieke zuurkoolstamppot volgens een authentiek recept uit 1935. Met zuurkoolspek, rookworst en een vleugje kummel voor extra smaak!
Read More

Boerenkoolstamppot zoals ’t hoort!

Een klassieke boerenkoolstamppot is simpel, maar als je 'm écht goed wilt maken, draait het – net als in de...
Read More

Vegetarische Indiase Curry

Zin in een verwarmende maaltijd waarbij je vlees écht niet mist? Deze vegetarische Indiase curry met kikkererwten, bloemkool en aardappel...
Read More

Orange Chicken Spiezen met Pindakruim, Gele Rijst en Ananassalade

Zin in een wereldse smaakexplosie? Maak heerlijke orange chicken spiezen met pindakruim, geurige gele rijst, frisse ananassalade en smaakvolle refried...
Read More

Vegetarische spekjes van tofu

Ben je op zoek naar een smakelijk alternatief voor spek? Met dit recept laat ik je zien hoe je zelf...
Read More

Curry Fish Balls uit Hong Kong

Curry fish balls zijn kleine, chewy balletjes gemaakt van vispasta, gekookt in een pittige currysaus. Dit is het meest populaire...
Read More

Vegetarische Pasta met Broccoli, Roomkaas en Walnoten

In dit gerecht combineren we de zachte, milde smaak van broccoli met de romige zachtheid van roomkaas en de rijke...
Read More

Vlam oliebollen

Een verrassende twist op de klassieke oliebol: de Vlam Oliebolletjes! Deze pittige hapjes zijn gevuld met gekruid gehakt en Madame...
Read More

Kerststoofvlees met cranberries

Kerststoofvlees met cranberries is de ultieme belichaming van comfort food tijdens de feestdagen. Het gerecht combineert malse stukjes rundvlees die...
Read More

Sous-Vide Kalkoendij met cranberrycompote

Kalkoen bereiden kan een uitdaging zijn, omdat het vlees vaak uitdroogt bij traditionele kookmethoden. Door sous vide te garen, behoud...
Read More

Kruidnootjes appeltaart

Een leuke en eenvoudige manier om kruidnootjes te gebruiken, is door ze te verwerken in een appeltaart. In plaats van...
Read More

Mango Float: Een Iconisch Dessert uit de Filipijnen

Mango Float is een geliefd dessert in de Filipijnen, dat perfect de tropische smaken van het land weerspiegelt. Dit eenvoudige,...
Read More

Pepernoten bakken in een Airfryer

Het gebruik van een airfryer voor traditionele recepten zoals pepernoten is een prachtige manier om het beste van twee werelden...
Read More
Stap voor stap oranjetompoucen vullen met banketbakkersroom
3 Heerlijke Paasbrunch Ideeën
3 Heerlijke Paasbrunch Ideeën
Makkelijk & feestelijk brunchen met Pasen? Probeer deze 3 Paasbrunch ideeën: serveerglaasjes, gevulde croissants en deviled eggs. Lekker én snel klaar!
Lees meer
Japanse Ramen met Spicy Kip & Romige Knoflooksaus
Japanse Ramen met Spicy Kip & Romige Knoflooksaus
Maak deze smaakvolle Japanse ramen met spicy kip en romige knoflooksaus voor slechts €3 per persoon. Lekker, makkelijk en budgetvriendelijk!
Lees meer
Mungbonen Curry met Boerenkool
Mungbonen Curry met Boerenkool
Deze romige mungbonen curry met boerenkool en kokosmelk is een voedzame en smaakvolle Indiase maaltijd. Boordevol eiwitten, vezels en antioxidanten. Bekijk het recept!
Lees meer
Peking Eend Maken
Peking Eend Maken
Leer hoe je zelf authentieke Peking eend maakt! Dit klassieke Chinese recept laat zien hoe je de eend krokant roostert en serveert met pannenkoekjes, hoisinsaus, komkommer en bosui.
Lees meer
Perfecte Hele Kip uit de Airfryer – Krokant van Buiten, Mals van Binnen
Perfecte Hele Kip uit de Airfryer – Krokant van Buiten, Mals van Binnen
Wil je een hele kip bereiden in de airfryer die superkrokant is van buiten en botermals van binnen? Met dit eenvoudige recept en de Instant Vortex Plus Airfryer zet je in minder dan een uur de perfecte...
Lees meer
Bombay Aardappelcurry
Bombay Aardappelcurry
Een traditionele Indiase aardappelcurry maar dan supersnel in de Instant Pot. Dit gerecht is zó smaakvol dat je het vlees geen seconde mist!
Lees meer
Zuurkoolstamppot
Zuurkoolstamppot
Maak een klassieke zuurkoolstamppot volgens een authentiek recept uit 1935. Met zuurkoolspek, rookworst en een vleugje kummel voor extra smaak!
Lees meer
Boerenkoolstamppot zoals 't hoort!
Boerenkoolstamppot zoals 't hoort!
Een klassieke boerenkoolstamppot is simpel, maar als je 'm écht goed wilt maken, draait het – net als in de Italiaanse keuken – om kwalitatieve ingrediënten. Vergeet voorgesneden spekjes en voorverpakte...
Lees meer
Vegetarische Indiase Curry
Vegetarische Indiase Curry
Zin in een verwarmende maaltijd waarbij je vlees écht niet mist? Deze vegetarische Indiase curry met kikkererwten, bloemkool en aardappel zit boordevol smaak
Lees meer
Orange Chicken Spiezen met Pindakruim, Gele Rijst en Ananassalade
Orange Chicken Spiezen met Pindakruim, Gele Rijst en Ananassalade
Zin in een wereldse smaakexplosie? Maak heerlijke orange chicken spiezen met pindakruim, geurige gele rijst, frisse ananassalade en smaakvolle refried beans.
Lees meer
Booking.com
Facebook
Pinterest
WhatsApp

{
“@context”: “https://schema.org”,
“@type”: “Recipe”,
“name”: “Oranjetompoucen Zelf Maken”,
“image”: “URL-van-afbeelding”,
“author”: {
“@type”: “Person”,
“name”: “Rene in de Keuken”
},
“description”: “Leer hoe je zelf oranjetompoucen maakt voor Koningsdag! Dit feestelijke recept is eenvoudig te volgen en zorgt voor een heerlijke traktatie.”,
“prepTime”: “PT45M”,
“cookTime”: “PT20M”,
“totalTime”: “PT65M”,
“recipeYield”: “12 porties”,
“recipeIngredient”: [
“1 liter volle melk”,
“100 gram suiker”,
“1 tl vanille-extract”,
“3 eieren”,
“100 gram custardpoeder”,
“500 ml slagroom”,
“2 zakjes slagroomversteviger (klop-fix)”,
“2 rollen vers bladerdeeg”,
“150 gram poedersuiker”,
“1 volle tl oranje voedingskleurstof”,
“1 eiwit”
],
“recipeInstructions”: [
“Breng in een pan 1 liter volle melk met 100 gram suiker en 1 tl vanille-extract zachtjes aan de kook. Roer af en toe.”,
“Splits de eieren en meng 100 gram custardpoeder met de dooiers. Voeg een pollepel hete melk toe, meng en voeg dan toe aan de pan. Laat nog 1 minuut koken.”,
“Giet het mengsel in een ovenschaal, bedek met folie en laat iets afkoelen.”,
“Klop 500 ml slagroom met 2 zakjes slagroomversteviger en 1 eetlepel suiker tot stevige slagroom. Meng ⅓ van de slagroom door het custardmengsel en zet 2 uur in de koelkast.”,
“Verwarm de oven voor op 180°C. Rol het bladerdeeg uit, prik gaatjes in het deeg, bedek met folie en bak 10 minuten. Verwijder folie en bak nog eens 10 minuten.”,
“Meng poedersuiker, 1 eiwit en oranje kleurstof voor het glazuur.”,
“Smeer het glazuur op een bladerdeegplaat, snijd de randen recht en snijd in tompouce-formaten.”,
“Smeer de banketbakkersroom op de andere bladerdeegplaat en leg de glazuurplaat erbovenop. Snijd de tompoucen uit en werk af met een streepje slagroom.”
],
“keywords”: “Oranjetompouce, Koningsdag, zelf maken, recept”
}