Wat is Peking eend? Een stukje culinaire geschiedenis

Peking eend is een van de beroemdste gerechten uit de Chinese keuken. Dit traditionele recept werd al in de keizerlijke paleizen van Beijing bereid en is vandaag de dag wereldwijd geliefd vanwege de krokante huid en het mals gebraden vlees. In dit recept laat ik je stap voor stap zien hoe je deze culinaire klassieker thuis maakt. Van het lakken en drogen van de eend tot het perfect krokant roosteren — zo zet je een echte showstopper op tafel!

Hoe serveer je Peking eend?

Je serveert de Peking duck op de traditionele manier met dunne pannenkoekjes, hoisinsaus, komkommer en bosui. Elke hap is een heerlijke combinatie van hartig, zoet en knapperig. Dit recept is perfect voor speciale gelegenheden of als je gewoon zin hebt om iets bijzonders te maken!

Bol AlgemeenBol Algemeen
KokenKoken
Peking eend met knapperige huid, geserveerd met pannenkoekjes, hoisinsaus, komkommer en bosui

Authentieke Peking Eend Maken

Leer hoe je zelf authentieke Peking eend maakt! Dit klassieke Chinese recept laat zien hoe je de eend krokant roostert en serveert met pannenkoekjes, hoisinsaus, komkommer en bosui.
No ratings yet
Course Hoofdgerecht
Cuisine Chinees
Servings 4 personen

Keukenspullen

  • een vleeshaak
  • een waterkoker
  • een Wok
  • een stoommand of stoompan
  • een Oven

Ingrediënten
  

  • 1 grillklare Peking eend
  • 2 eetlepels honing
  • hoisinsaus
  • 2 bosuien
  • 1 komkommer

Instructies
 

  • Kook maximaal water in een waterkoker. Leg de1 grillklare Peking eend in een vergiet en giet aan beide kanten het gekookte water erover om de huid rondom te laten inkrimpen en glanzen. Laat de eend uitlekken en dep het droog met keukenpapier. Leg de eend in een ovenschaal.
  • Verhit een klein kopje water met 2 eetlepels honing in een steelpan. Breng het aan de kook en laat het een paar minuten borrelen. Haal daarna van de hittebron.
  • Smeer de eend aan alle kanten in met een bakkwast met het honingmengsel. Denk ook aan de vleugels en poten. Schenk het resterende honingmengsel over de eend en draai hem rond in het mengsel. Laat de eend met de borstkant naar beneden 30 minuten in het honingmengsel liggen om te laten intrekken.
  • Steek een vleeshaak door het vel waar de nek heeft gezeten en steek de haak er een paar keer doorheen, zodat de eend er stevig aan kan hangen. Hang de eend op de vleeshaak voor minimaal 12 tot 24 uur, totdat de huid droog is. Zet de ovenschaal onder de eend, zodat deze het vocht en vet uit de eend opvangt. Prik niet in de huid. Door het drogen krijg je bij het bakken een mooi krokante velletje.
  • Verwarm na de droogtijd de oven voor op 180 graden met heteluchtfunctie.
  • Vul de onderste bakplaat met water, deze vangt het vet wat straks uit de eend loopt op. Leg de eend op het grillrooster van de oven en plaats hem 20 minuten met. de borstkant naar boven in de oven.
  • Draai de eend na 20 minuten om en laat hem weer 20 minuten bakken.
  • Draai na weer 20 minuten voor de laatste keer de eend om en laat hem 20 minuten bakken. Als de huid te donker wordt, verlaag je de temperatuur tot 160 °C; als de eend niet bruin is, kun je de temperatuur verhogen tot 190 °C. Haal de eend uit de oven en zet het op een rooster om een paar minuten af te koelen voordat je de eend aansnijdt.
  • Stoom de pannenkoekjes in een stoommand of stoompan met een stukje bakpapier erin gedurende 5 minuten. Serveer de pannenkoekjes zo warm mogelijk.
  • Snij de komkommer in kwarten. Snij de kwarten over de kengte door de helft en schraap met een lepeltje het binnenste vochtige gedeelte eruit. Snij de stukken komkommer in dunne reepjes.
    Snij de lente-uitjes in stukken van 8 cm en daarna in julienne reepjes. Leg de bosui en komkommer in schaaltjes.
    Snij dunne reepjes vlees van de eend en leg deze op een bordje. De poten en vleugels kun je er in zijn geheel afsnijden en er bij serveren.
  • Serveer de eendreepjes, poten, vleugels met de gestoomde warme pannenkoekjes samen met de groenten en hoisinsaus. Leg aan tafel een pannenkoekje op een bord, smeer wat Hoisinsaus op het pannenkoekje en leg hier 1 of 2 stukjes eend op. Leg daar bovenop een paar stukjes komkommer en lente-uitjes, rol de pannenkoek op. Eet smakelijk!

Video

TIP

Probeer ook eens deze Chinese Ginger Chicken
How to make Chinese Ginger Chicken
Keyword Aziatisch, China, Gevolgelte, Grillen
No ratings yet
Heb je het recept gemaakt?Laat me weten het het beviel
Author picture

Heb je het recept gemaakt of wil je het gaan maken? Heb je een vraag erover? Laat het in onderstaande reacties weten! Ik zou het echt leuk vinden als je een foto van het recept deelt op Facebook of Instagram met de hashtag #reneindekeuken of tag @reneindekeuken. Veel plezier met koken!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rene van der Linden van Rene in de keuken

RENE IN DE KEUKEN

Ik ben René van der Linden, een gepassioneerde hobbykok en hoop jou te inspireren met mijn recepten, waar je helemaal geen chef voor hoeft te zijn. Met een beetje liefde voor het koken en het gebruik van goede verse producten kan iedereen iets lekkers op tafel toveren.

Laat je inspireren door de veelzijdige recepten op deze website  en kijk vooral eens naar de kookvideo’s van René in de Keuken op YouTube.

3 Heerlijke Paasbrunch Ideeën

Makkelijk & feestelijk brunchen met Pasen? Probeer deze 3 Paasbrunch ideeën: serveerglaasjes, gevulde croissants en deviled eggs. Lekker én snel...
Read More

Oranjetompoucen

Of je nu Koningsdag viert of gewoon zin hebt in een Hollands gebakje, deze zelfgemaakte tompoucen zijn een echte uitdaging...
Read More

Japanse Ramen met Spicy Kip & Romige Knoflooksaus

Maak deze smaakvolle Japanse ramen met spicy kip en romige knoflooksaus voor slechts €3 per persoon. Lekker, makkelijk en budgetvriendelijk!
Read More

Mungbonen Curry met Boerenkool

Deze romige mungbonen curry met boerenkool en kokosmelk is een voedzame en smaakvolle Indiase maaltijd. Boordevol eiwitten, vezels en antioxidanten....
Read More

Peking Eend Maken

Leer hoe je zelf authentieke Peking eend maakt! Dit klassieke Chinese recept laat zien hoe je de eend krokant roostert...
Read More

Perfecte Hele Kip uit de Airfryer – Krokant van Buiten, Mals van Binnen

Wil je een hele kip bereiden in de airfryer die superkrokant is van buiten en botermals van binnen? Met dit...
Read More

Bombay Aardappelcurry

Een traditionele Indiase aardappelcurry maar dan supersnel in de Instant Pot. Dit gerecht is zó smaakvol dat je het vlees...
Read More

Zuurkoolstamppot

Maak een klassieke zuurkoolstamppot volgens een authentiek recept uit 1935. Met zuurkoolspek, rookworst en een vleugje kummel voor extra smaak!
Read More

Boerenkoolstamppot zoals ’t hoort!

Een klassieke boerenkoolstamppot is simpel, maar als je 'm écht goed wilt maken, draait het – net als in de...
Read More

Vegetarische Indiase Curry

Zin in een verwarmende maaltijd waarbij je vlees écht niet mist? Deze vegetarische Indiase curry met kikkererwten, bloemkool en aardappel...
Read More

Orange Chicken Spiezen met Pindakruim, Gele Rijst en Ananassalade

Zin in een wereldse smaakexplosie? Maak heerlijke orange chicken spiezen met pindakruim, geurige gele rijst, frisse ananassalade en smaakvolle refried...
Read More

Vegetarische spekjes van tofu

Ben je op zoek naar een smakelijk alternatief voor spek? Met dit recept laat ik je zien hoe je zelf...
Read More

Curry Fish Balls uit Hong Kong

Curry fish balls zijn kleine, chewy balletjes gemaakt van vispasta, gekookt in een pittige currysaus. Dit is het meest populaire...
Read More

Vegetarische Pasta met Broccoli, Roomkaas en Walnoten

In dit gerecht combineren we de zachte, milde smaak van broccoli met de romige zachtheid van roomkaas en de rijke...
Read More

Vlam oliebollen

Een verrassende twist op de klassieke oliebol: de Vlam Oliebolletjes! Deze pittige hapjes zijn gevuld met gekruid gehakt en Madame...
Read More

Kerststoofvlees met cranberries

Kerststoofvlees met cranberries is de ultieme belichaming van comfort food tijdens de feestdagen. Het gerecht combineert malse stukjes rundvlees die...
Read More

Sous-Vide Kalkoendij met cranberrycompote

Kalkoen bereiden kan een uitdaging zijn, omdat het vlees vaak uitdroogt bij traditionele kookmethoden. Door sous vide te garen, behoud...
Read More

Kruidnootjes appeltaart

Een leuke en eenvoudige manier om kruidnootjes te gebruiken, is door ze te verwerken in een appeltaart. In plaats van...
Read More

Mango Float: Een Iconisch Dessert uit de Filipijnen

Mango Float is een geliefd dessert in de Filipijnen, dat perfect de tropische smaken van het land weerspiegelt. Dit eenvoudige,...
Read More

Pepernoten bakken in een Airfryer

Het gebruik van een airfryer voor traditionele recepten zoals pepernoten is een prachtige manier om het beste van twee werelden...
Read More
Zelfgemaakte Peking duck wrappers met saus en groenten
3 Heerlijke Paasbrunch Ideeën
3 Heerlijke Paasbrunch Ideeën
Makkelijk & feestelijk brunchen met Pasen? Probeer deze 3 Paasbrunch ideeën: serveerglaasjes, gevulde croissants en deviled eggs. Lekker én snel klaar!
Lees meer
Oranjetompoucen
Oranjetompoucen
Of je nu Koningsdag viert of gewoon zin hebt in een Hollands gebakje, deze zelfgemaakte tompoucen zijn een echte uitdaging – maar als ze lukken, zijn ze spectaculair!
Lees meer
Japanse Ramen met Spicy Kip & Romige Knoflooksaus
Japanse Ramen met Spicy Kip & Romige Knoflooksaus
Maak deze smaakvolle Japanse ramen met spicy kip en romige knoflooksaus voor slechts €3 per persoon. Lekker, makkelijk en budgetvriendelijk!
Lees meer
Mungbonen Curry met Boerenkool
Mungbonen Curry met Boerenkool
Deze romige mungbonen curry met boerenkool en kokosmelk is een voedzame en smaakvolle Indiase maaltijd. Boordevol eiwitten, vezels en antioxidanten. Bekijk het recept!
Lees meer
Perfecte Hele Kip uit de Airfryer – Krokant van Buiten, Mals van Binnen
Perfecte Hele Kip uit de Airfryer – Krokant van Buiten, Mals van Binnen
Wil je een hele kip bereiden in de airfryer die superkrokant is van buiten en botermals van binnen? Met dit eenvoudige recept en de Instant Vortex Plus Airfryer zet je in minder dan een uur de perfecte...
Lees meer
Bombay Aardappelcurry
Bombay Aardappelcurry
Een traditionele Indiase aardappelcurry maar dan supersnel in de Instant Pot. Dit gerecht is zó smaakvol dat je het vlees geen seconde mist!
Lees meer
Zuurkoolstamppot
Zuurkoolstamppot
Maak een klassieke zuurkoolstamppot volgens een authentiek recept uit 1935. Met zuurkoolspek, rookworst en een vleugje kummel voor extra smaak!
Lees meer
Boerenkoolstamppot zoals 't hoort!
Boerenkoolstamppot zoals 't hoort!
Een klassieke boerenkoolstamppot is simpel, maar als je 'm écht goed wilt maken, draait het – net als in de Italiaanse keuken – om kwalitatieve ingrediënten. Vergeet voorgesneden spekjes en voorverpakte...
Lees meer
Vegetarische Indiase Curry
Vegetarische Indiase Curry
Zin in een verwarmende maaltijd waarbij je vlees écht niet mist? Deze vegetarische Indiase curry met kikkererwten, bloemkool en aardappel zit boordevol smaak
Lees meer
Orange Chicken Spiezen met Pindakruim, Gele Rijst en Ananassalade
Orange Chicken Spiezen met Pindakruim, Gele Rijst en Ananassalade
Zin in een wereldse smaakexplosie? Maak heerlijke orange chicken spiezen met pindakruim, geurige gele rijst, frisse ananassalade en smaakvolle refried beans.
Lees meer
Booking.com
Facebook
Pinterest
WhatsApp