Mungbonen echt superfood

Mungbonen zijn een echte superfood en worden al eeuwenlang gebruikt in de Indiase en Aziatische keuken. Deze kleine, groene peulvruchten zijn niet alleen rijk aan eiwitten, maar ook aan vezels, antioxidanten en essentiële mineralen zoals ijzer en magnesium. Dit maakt ze ideaal voor vegetariërs en iedereen die op zoek is naar een voedzame, plantaardige maaltijd.

Verrassende twist

Wat deze mungbonen curry extra bijzonder maakt, is de toevoeging van boerenkool – een verrassende twist op het traditionele recept. Boerenkool is een van de meest voedingsrijke bladgroenten, boordevol vitamine C, K en calcium, waardoor dit gerecht niet alleen heerlijk is, maar ook een echte gezondheidsboost geeft.

Perfect als comfort food

De romige kokosmelk, Indiase specerijen en zachte textuur van de mungbonen maken dit gerecht perfect als comfort food. Heb je geen mungbonen in huis? Geen probleem! Je kunt ze eenvoudig vervangen door gele of groene linzen, waardoor de curry iets zachter wordt, maar nog steeds vol van smaak blijft.

Met dit recept maak je een gezonde, vullende en smaakvolle maaltijd, perfect voor een doordeweekse avond. Probeer het uit en ervaar zelf hoe goed boerenkool en kokosmelk samen gaan! 🍛

Bol AlgemeenBol Algemeen
KokenKoken
Bord met romige mungbonen curry en boerenkool, geserveerd met rijst

Mungbonen Curry met Boerenkool

Deze mungbonen curry is een traditioneel gerecht uit de Indiase keuken, maar met een verrassende Hollandse twist: boerenkool! De romige kokosmelk, verwarmende specerijen en voedzame mungbonen maken dit een heerlijk vullende maaltijd.
No ratings yet
Course Hoofdgerecht
Cuisine Aziatisch, Indiaas
Servings 4 personen

Keukenspullen

  • een Instant Pot https://www.instantpot.nl/multicookers/?aff_id=24292

Ingrediënten
  

  • 1 tablet groentebouillon
  • 400 gram Basmatirijst
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 el ghee eventueel vervangen door zonnebloemolie
  • 1 grote wortel of winterpeen
  • 2 cm gember
  • 2 el Madras kerrie
  • 1 el chilivlokken
  • 1 el kaneel
  • 1 el gedroogde tijm
  • 2 grote aardappels
  • 200 gram mungbonen
  • 100 gram boerenkool
  • 1 blik kokosmelk
  • gehakte koriander of peterselie

Instructies
 

  • Maak een halve liter groentebouillon van 1 tablet groentebouillon.
  • Kook 400 gram Basmatirijst bij voorkeur met een Rijststomer.
  • Snipper 1 ui en 2 teentjes knoflook. Selecteer op de Instant Pot de Sauté functie en verhit 2 el ghee (of eventueel zonnebloemolie). Fruit hier de ui en knoflook in.
  • Schil 1 grote wortel (of winterpeen), snij deze in stukjes en voeg toe. Snij ± 2 cm gember fijn en voeg toe. Voeg vervolgens 2 el Madras kerrie, 1 el chilivlokken, 1 el kaneel en 1 el gedroogde tijm toe. Voeg de groentebouillon toe.
  • Schil 2 grote aardappels, snij ze in stukjes en voeg toe. Voeg 200 gram mungbonen toe en roer alles door elkaar. Voeg tot slot 100 gram boerenkool toe. Die mag er gewoon bovenop gelegd worden.
  • Doe de deksel op de Instant Pot. Selecteer Pressure Cook en zet de tijd op 7 minuten.
    Als je met een gewone stoofpan werkt laat je het geheel 30 minuten pruttlen met de deksel op de pan.
  • Laat na de bereidingstijd in de Instant Pot eerst de hetelucht ontsnappen alvorens de deksel open te doen. Zet de Sauté weer aan en roer er een 1 blik kokosmelk door. Verwarm 5 minuten.
    In de stoofpan roer je op het laatst de kokosmelk erdoor en verwarm nog 5 minuten mee.

Serveren

  • Maak een bolletje rijst op een bord. Schep de curry er omheen. Strooi er gehakte koriander of peterselie over.

TIP

Probeer ook eens deze Vegetarische Bombay Aardappelcurry
Bombay aardappelcurry geserveerd met basmatirijst, gegarneerd met cashewnoten en koriander
Keyword Aziatisch, Curry, Instant Pot, Stoofgerecht
No ratings yet
Heb je het recept gemaakt?Laat me weten het het beviel
Author picture

Heb je het recept gemaakt of wil je het gaan maken? Heb je een vraag erover? Laat het in onderstaande reacties weten! Ik zou het echt leuk vinden als je een foto van het recept deelt op Facebook of Instagram met de hashtag #reneindekeuken of tag @reneindekeuken. Veel plezier met koken!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rene van der Linden van Rene in de keuken

RENE IN DE KEUKEN

Ik ben René van der Linden, een gepassioneerde hobbykok en hoop jou te inspireren met mijn recepten, waar je helemaal geen chef voor hoeft te zijn. Met een beetje liefde voor het koken en het gebruik van goede verse producten kan iedereen iets lekkers op tafel toveren.

Laat je inspireren door de veelzijdige recepten op deze website  en kijk vooral eens naar de kookvideo’s van René in de Keuken op YouTube.

3 Heerlijke Paasbrunch Ideeën

Makkelijk & feestelijk brunchen met Pasen? Probeer deze 3 Paasbrunch ideeën: serveerglaasjes, gevulde croissants en deviled eggs. Lekker én snel...
Read More

Oranjetompoucen

Of je nu Koningsdag viert of gewoon zin hebt in een Hollands gebakje, deze zelfgemaakte tompoucen zijn een echte uitdaging...
Read More

Japanse Ramen met Spicy Kip & Romige Knoflooksaus

Maak deze smaakvolle Japanse ramen met spicy kip en romige knoflooksaus voor slechts €3 per persoon. Lekker, makkelijk en budgetvriendelijk!
Read More

Mungbonen Curry met Boerenkool

Deze romige mungbonen curry met boerenkool en kokosmelk is een voedzame en smaakvolle Indiase maaltijd. Boordevol eiwitten, vezels en antioxidanten....
Read More

Peking Eend Maken

Leer hoe je zelf authentieke Peking eend maakt! Dit klassieke Chinese recept laat zien hoe je de eend krokant roostert...
Read More

Perfecte Hele Kip uit de Airfryer – Krokant van Buiten, Mals van Binnen

Wil je een hele kip bereiden in de airfryer die superkrokant is van buiten en botermals van binnen? Met dit...
Read More

Bombay Aardappelcurry

Een traditionele Indiase aardappelcurry maar dan supersnel in de Instant Pot. Dit gerecht is zó smaakvol dat je het vlees...
Read More

Zuurkoolstamppot

Maak een klassieke zuurkoolstamppot volgens een authentiek recept uit 1935. Met zuurkoolspek, rookworst en een vleugje kummel voor extra smaak!
Read More

Boerenkoolstamppot zoals ’t hoort!

Een klassieke boerenkoolstamppot is simpel, maar als je 'm écht goed wilt maken, draait het – net als in de...
Read More

Vegetarische Indiase Curry

Zin in een verwarmende maaltijd waarbij je vlees écht niet mist? Deze vegetarische Indiase curry met kikkererwten, bloemkool en aardappel...
Read More

Orange Chicken Spiezen met Pindakruim, Gele Rijst en Ananassalade

Zin in een wereldse smaakexplosie? Maak heerlijke orange chicken spiezen met pindakruim, geurige gele rijst, frisse ananassalade en smaakvolle refried...
Read More

Vegetarische spekjes van tofu

Ben je op zoek naar een smakelijk alternatief voor spek? Met dit recept laat ik je zien hoe je zelf...
Read More

Curry Fish Balls uit Hong Kong

Curry fish balls zijn kleine, chewy balletjes gemaakt van vispasta, gekookt in een pittige currysaus. Dit is het meest populaire...
Read More

Vegetarische Pasta met Broccoli, Roomkaas en Walnoten

In dit gerecht combineren we de zachte, milde smaak van broccoli met de romige zachtheid van roomkaas en de rijke...
Read More

Vlam oliebollen

Een verrassende twist op de klassieke oliebol: de Vlam Oliebolletjes! Deze pittige hapjes zijn gevuld met gekruid gehakt en Madame...
Read More

Kerststoofvlees met cranberries

Kerststoofvlees met cranberries is de ultieme belichaming van comfort food tijdens de feestdagen. Het gerecht combineert malse stukjes rundvlees die...
Read More

Sous-Vide Kalkoendij met cranberrycompote

Kalkoen bereiden kan een uitdaging zijn, omdat het vlees vaak uitdroogt bij traditionele kookmethoden. Door sous vide te garen, behoud...
Read More

Kruidnootjes appeltaart

Een leuke en eenvoudige manier om kruidnootjes te gebruiken, is door ze te verwerken in een appeltaart. In plaats van...
Read More

Mango Float: Een Iconisch Dessert uit de Filipijnen

Mango Float is een geliefd dessert in de Filipijnen, dat perfect de tropische smaken van het land weerspiegelt. Dit eenvoudige,...
Read More

Pepernoten bakken in een Airfryer

Het gebruik van een airfryer voor traditionele recepten zoals pepernoten is een prachtige manier om het beste van twee werelden...
Read More
Een kom met romige mungbonen curry, gevuld met aardappel, wortel, boerenkool en kokosmelk, gegarneerd met verse kruiden. Geserveerd met basmatirijst.
3 Heerlijke Paasbrunch Ideeën
3 Heerlijke Paasbrunch Ideeën
Makkelijk & feestelijk brunchen met Pasen? Probeer deze 3 Paasbrunch ideeën: serveerglaasjes, gevulde croissants en deviled eggs. Lekker én snel klaar!
Lees meer
Oranjetompoucen
Oranjetompoucen
Of je nu Koningsdag viert of gewoon zin hebt in een Hollands gebakje, deze zelfgemaakte tompoucen zijn een echte uitdaging – maar als ze lukken, zijn ze spectaculair!
Lees meer
Japanse Ramen met Spicy Kip & Romige Knoflooksaus
Japanse Ramen met Spicy Kip & Romige Knoflooksaus
Maak deze smaakvolle Japanse ramen met spicy kip en romige knoflooksaus voor slechts €3 per persoon. Lekker, makkelijk en budgetvriendelijk!
Lees meer
Peking Eend Maken
Peking Eend Maken
Leer hoe je zelf authentieke Peking eend maakt! Dit klassieke Chinese recept laat zien hoe je de eend krokant roostert en serveert met pannenkoekjes, hoisinsaus, komkommer en bosui.
Lees meer
Perfecte Hele Kip uit de Airfryer – Krokant van Buiten, Mals van Binnen
Perfecte Hele Kip uit de Airfryer – Krokant van Buiten, Mals van Binnen
Wil je een hele kip bereiden in de airfryer die superkrokant is van buiten en botermals van binnen? Met dit eenvoudige recept en de Instant Vortex Plus Airfryer zet je in minder dan een uur de perfecte...
Lees meer
Bombay Aardappelcurry
Bombay Aardappelcurry
Een traditionele Indiase aardappelcurry maar dan supersnel in de Instant Pot. Dit gerecht is zó smaakvol dat je het vlees geen seconde mist!
Lees meer
Zuurkoolstamppot
Zuurkoolstamppot
Maak een klassieke zuurkoolstamppot volgens een authentiek recept uit 1935. Met zuurkoolspek, rookworst en een vleugje kummel voor extra smaak!
Lees meer
Boerenkoolstamppot zoals 't hoort!
Boerenkoolstamppot zoals 't hoort!
Een klassieke boerenkoolstamppot is simpel, maar als je 'm écht goed wilt maken, draait het – net als in de Italiaanse keuken – om kwalitatieve ingrediënten. Vergeet voorgesneden spekjes en voorverpakte...
Lees meer
Vegetarische Indiase Curry
Vegetarische Indiase Curry
Zin in een verwarmende maaltijd waarbij je vlees écht niet mist? Deze vegetarische Indiase curry met kikkererwten, bloemkool en aardappel zit boordevol smaak
Lees meer
Orange Chicken Spiezen met Pindakruim, Gele Rijst en Ananassalade
Orange Chicken Spiezen met Pindakruim, Gele Rijst en Ananassalade
Zin in een wereldse smaakexplosie? Maak heerlijke orange chicken spiezen met pindakruim, geurige gele rijst, frisse ananassalade en smaakvolle refried beans.
Lees meer
Booking.com
Facebook
Pinterest
WhatsApp

{
“@context”: “https://schema.org/”,
“@type”: “Recipe”,
“name”: “Mungbonen Curry met Boerenkool”,
“image”: “https://www.jouwwebsite.nl/images/mungbonen-curry.jpg”,
“author”: {
“@type”: “Person”,
“name”: “Rene in de Keuken”
},
“datePublished”: “2025-02-04”,
“description”: “Deze mungbonen curry met boerenkool en kokosmelk is een voedzaam en smaakvol Indiaas gerecht. Ideaal voor vegetariërs en liefhebbers van gezonde maaltijden!”,
“prepTime”: “PT15M”,
“cookTime”: “PT40M”,
“totalTime”: “PT55M”,
“recipeYield”: “4 porties”,
“recipeCategory”: “Hoofdgerecht”,
“recipeCuisine”: “Indiase keuken”,
“keywords”: “mungbonen curry, vegetarische curry, Indiase curry, boerenkool recept, gezonde maaltijd, Instant Pot recept”,
“nutrition”: {
“@type”: “NutritionInformation”,
“calories”: “420 kcal”,
“fatContent”: “15 g”,
“carbohydrateContent”: “60 g”,
“proteinContent”: “18 g”
},
“recipeIngredient”: [
“1 tablet groentebouillon”,
“400 g Basmatirijst”,
“1 ui, fijngesneden”,
“2 teentjes knoflook, fijngesneden”,
“2 el ghee (of zonnebloemolie)”,
“1 grote wortel (of winterpeen), in stukjes”,
“2 cm gember, fijngesneden”,
“2 el Madras kerriepoeder”,
“1 el chilivlokken”,
“1 el kaneel”,
“1 el gedroogde tijm”,
“2 grote aardappels, in blokjes”,
“200 g mungbonen”,
“100 g boerenkool, fijngesneden”,
“1 blik kokosmelk (400 ml)”,
“Gehakte koriander of peterselie (ter garnering)”
],
“recipeInstructions”: [
{
“@type”: “HowToStep”,
“text”: “Maak een halve liter groentebouillon van 1 tablet groentebouillon.”
},
{
“@type”: “HowToStep”,
“text”: “Kook 400 gram Basmatirijst, bij voorkeur met een rijststomer.”
},
{
“@type”: “HowToStep”,
“text”: “Snipper de ui en knoflook. Selecteer op de Instant Pot de Sauté functie en verhit 2 el ghee of zonnebloemolie. Fruit de ui en knoflook hierin.”
},
{
“@type”: “HowToStep”,
“text”: “Schil en snij de wortel in stukjes en voeg toe. Snij de gember fijn en voeg toe.”
},
{
“@type”: “HowToStep”,
“text”: “Voeg Madras kerrie, chilivlokken, kaneel en tijm toe en roer goed door.”
},
{
“@type”: “HowToStep”,
“text”: “Schenk de groentebouillon in de pan.”
},
{
“@type”: “HowToStep”,
“text”: “Schil de aardappelen, snij ze in stukjes en voeg toe.”
},
{
“@type”: “HowToStep”,
“text”: “Voeg de mungbonen toe en roer alles door elkaar. Leg de boerenkool er bovenop.”
},
{
“@type”: “HowToStep”,
“text”: “Sluit de Instant Pot, selecteer Pressure Cook en zet de tijd op 7 minuten. Voor een gewone stoofpan: laat het geheel 30 minuten pruttelen met de deksel op de pan.”
},
{
“@type”: “HowToStep”,
“text”: “Laat na de bereidingstijd in de Instant Pot eerst de druk ontsnappen voordat je de deksel opent.”
},
{
“@type”: “HowToStep”,
“text”: “Selecteer opnieuw de Sauté functie en roer de kokosmelk erdoor. Verwarm nog 5 minuten. In een stoofpan: roer de kokosmelk er op het laatst door en verwarm 5 minuten mee.”
},
{
“@type”: “HowToStep”,
“text”: “Serveer de curry met rijst. Garneer met gehakte koriander of peterselie.”
}
],
“aggregateRating”: {
“@type”: “AggregateRating”,
“ratingValue”: “4.8”,
“ratingCount”: “98”
}
}