Een Hollandse klassieker

Zuurkoolstamppot is een echte Hollandse klassieker, maar wist je dat de manier waarop we ‘m nu vaak maken anders is dan vroeger? Dit recept komt uit het kookboek van de Amsterdamse Huishoudschool uit 1935 en laat zien hoe zuurkoolstamppot écht bedoeld is.

In tegenstelling tot moderne varianten worden de aardappels en de zuurkool apart gekookt. Waarom? Omdat zuurkool de aardappels taai maakt, waardoor ze niet goed gaar worden. Daarnaast krijgt de zuurkool een zachtere, rondere smaak doordat hij wordt gekookt met zuurkoolspek in plaats van gerookt spek. Een subtiel snufje karwijzaad (kummel) voegt net dat beetje extra toe voor een diepe, kruidige smaak.

De kunst van het stampen

De stamppot wordt niet zomaar door elkaar geprakt, maar begint met een romige aardappelpuree waarin de zuurkool luchtig wordt doorgeroerd. Aan tafel schep je de zuurkool op je bord, maakt een kuiltje gebonden jus en serveer je het met plakjes zuurkoolspek en ambachtelijke rookworst. Precies zoals het in 1935 werd gegeten!

Benieuwd hoe je deze klassieke stamppot zelf maakt? Bekijk de video en proef de nostalgie!

Bol AlgemeenBol Algemeen
KokenKoken
Gezellig winterdiner met een traditioneel Hollandse zuurkoolstamppot en rookworst

Zuurkoolstamppot

Zuurkoolstamppot zoals in 1935! Dit traditionele recept komt uit het kookboek van de Amsterdamse Huishoudschool en bevat een paar verrassende verschillen met de moderne variant. Wil jij weten hoe je een écht smaakvolle zuurkoolstamppot maakt? Lees dit recept!
No ratings yet
Course Hoofdgerecht
Cuisine Hollands, Nederlands
Servings 4 personen

Ingrediënten
  

  • 1 a 1,5 kilo iets kruimige aardappels afhankelijk van hoe groot de eters zijn
  • een stukje zuurkoolspek
  • 500 gram zuurkool
  • zout
  • 50 gram roomboter
  • een scheut warme melk
  • 1 tl karwijzaad kummel
  • gebonden juspoeder
  • 1 à 2 ambachtelijke rookworsten

Instructies
 

  • Kook een stukje zuurkoolspek een half uur in een pan met water. Het stukje spek hoeft maar net onder te staan.
  • Voeg na een half uur 500 gram zuurkool en 1 tl karwijzaad toe. Laat de zuurkool nog een half uur meekoken met het spek.
  • Schil intussen 1 a 1,5 kilo iets kruimige aardappels. Snij ze in stukjes en gooi ze in een pan met water en een beetje zout. Breng de pan aan de kook, zet de hittebron lager en laat de aardappels in een half uur gaar worden. Je kunt controleren of de aardappels gaar door er met een vork in te prikken.
    Giet de aardappels af. Voeg 50 gram roomboter en een scheut warme melk toe. Maak met behulp van een pureestamper aardappelpuree.
  • Maak jus van een pak gebonden juspoeder.
  • Verwarm 1 à 2 ambachtelijke rookworsten in heet (maar niet kokend) water.
  • Haal het stukje zuurkoolspek uit de pan. Laat de zuurkool uitlekken in een vergiet met fijn gaas en roer de zuurkool door de aardappelpuree.

Serveren

  • Snij het stukje zuurkoolspek in plakjes. Snij de rookworsten in plakjes.
  • Schep de zuurkool op je bord. Maak een kuiltje in het midden en giet daar de gebonden jus in. Leg er een paar plakjes spek bij en de in plakjes gesneden rookworst. Je kunt natuurlijk ook de rookworst er als stukje bij leggen. Bestrooi met zwarte peper en eet smakelijk!

TIP

Maak ook eens zo’n tradionele boerenkoolstamppot
Hollandse boerenkoolstamppot met kruimige aardappelen, ambachtelijke rookworst en spekjes
Keyword Stamppot, Winter
No ratings yet
Heb je het recept gemaakt?Laat me weten het het beviel
Author picture

Heb je het recept gemaakt of wil je het gaan maken? Heb je een vraag erover? Laat het in onderstaande reacties weten! Ik zou het echt leuk vinden als je een foto van het recept deelt op Facebook of Instagram met de hashtag #reneindekeuken of tag @reneindekeuken. Veel plezier met koken!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rene van der Linden van Rene in de keuken

RENE IN DE KEUKEN

Ik ben René van der Linden, een gepassioneerde hobbykok en hoop jou te inspireren met mijn recepten, waar je helemaal geen chef voor hoeft te zijn. Met een beetje liefde voor het koken en het gebruik van goede verse producten kan iedereen iets lekkers op tafel toveren.

Laat je inspireren door de veelzijdige recepten op deze website  en kijk vooral eens naar de kookvideo’s van René in de Keuken op YouTube.

3 Heerlijke Paasbrunch Ideeën

Makkelijk & feestelijk brunchen met Pasen? Probeer deze 3 Paasbrunch ideeën: serveerglaasjes, gevulde croissants en deviled eggs. Lekker én snel...
Read More

Oranjetompoucen

Of je nu Koningsdag viert of gewoon zin hebt in een Hollands gebakje, deze zelfgemaakte tompoucen zijn een echte uitdaging...
Read More

Japanse Ramen met Spicy Kip & Romige Knoflooksaus

Maak deze smaakvolle Japanse ramen met spicy kip en romige knoflooksaus voor slechts €3 per persoon. Lekker, makkelijk en budgetvriendelijk!
Read More

Mungbonen Curry met Boerenkool

Deze romige mungbonen curry met boerenkool en kokosmelk is een voedzame en smaakvolle Indiase maaltijd. Boordevol eiwitten, vezels en antioxidanten....
Read More

Peking Eend Maken

Leer hoe je zelf authentieke Peking eend maakt! Dit klassieke Chinese recept laat zien hoe je de eend krokant roostert...
Read More

Perfecte Hele Kip uit de Airfryer – Krokant van Buiten, Mals van Binnen

Wil je een hele kip bereiden in de airfryer die superkrokant is van buiten en botermals van binnen? Met dit...
Read More

Bombay Aardappelcurry

Een traditionele Indiase aardappelcurry maar dan supersnel in de Instant Pot. Dit gerecht is zó smaakvol dat je het vlees...
Read More

Zuurkoolstamppot

Maak een klassieke zuurkoolstamppot volgens een authentiek recept uit 1935. Met zuurkoolspek, rookworst en een vleugje kummel voor extra smaak!
Read More

Boerenkoolstamppot zoals ’t hoort!

Een klassieke boerenkoolstamppot is simpel, maar als je 'm écht goed wilt maken, draait het – net als in de...
Read More

Vegetarische Indiase Curry

Zin in een verwarmende maaltijd waarbij je vlees écht niet mist? Deze vegetarische Indiase curry met kikkererwten, bloemkool en aardappel...
Read More

Orange Chicken Spiezen met Pindakruim, Gele Rijst en Ananassalade

Zin in een wereldse smaakexplosie? Maak heerlijke orange chicken spiezen met pindakruim, geurige gele rijst, frisse ananassalade en smaakvolle refried...
Read More

Vegetarische spekjes van tofu

Ben je op zoek naar een smakelijk alternatief voor spek? Met dit recept laat ik je zien hoe je zelf...
Read More

Curry Fish Balls uit Hong Kong

Curry fish balls zijn kleine, chewy balletjes gemaakt van vispasta, gekookt in een pittige currysaus. Dit is het meest populaire...
Read More

Vegetarische Pasta met Broccoli, Roomkaas en Walnoten

In dit gerecht combineren we de zachte, milde smaak van broccoli met de romige zachtheid van roomkaas en de rijke...
Read More

Vlam oliebollen

Een verrassende twist op de klassieke oliebol: de Vlam Oliebolletjes! Deze pittige hapjes zijn gevuld met gekruid gehakt en Madame...
Read More

Kerststoofvlees met cranberries

Kerststoofvlees met cranberries is de ultieme belichaming van comfort food tijdens de feestdagen. Het gerecht combineert malse stukjes rundvlees die...
Read More

Sous-Vide Kalkoendij met cranberrycompote

Kalkoen bereiden kan een uitdaging zijn, omdat het vlees vaak uitdroogt bij traditionele kookmethoden. Door sous vide te garen, behoud...
Read More

Kruidnootjes appeltaart

Een leuke en eenvoudige manier om kruidnootjes te gebruiken, is door ze te verwerken in een appeltaart. In plaats van...
Read More

Mango Float: Een Iconisch Dessert uit de Filipijnen

Mango Float is een geliefd dessert in de Filipijnen, dat perfect de tropische smaken van het land weerspiegelt. Dit eenvoudige,...
Read More

Pepernoten bakken in een Airfryer

Het gebruik van een airfryer voor traditionele recepten zoals pepernoten is een prachtige manier om het beste van twee werelden...
Read More
Traditionele zuurkoolstamppot met een kuiltje jus, plakjes rookworst en spek, zoals in 1935 werd gegeten
3 Heerlijke Paasbrunch Ideeën
3 Heerlijke Paasbrunch Ideeën
Makkelijk & feestelijk brunchen met Pasen? Probeer deze 3 Paasbrunch ideeën: serveerglaasjes, gevulde croissants en deviled eggs. Lekker én snel klaar!
Lees meer
Oranjetompoucen
Oranjetompoucen
Of je nu Koningsdag viert of gewoon zin hebt in een Hollands gebakje, deze zelfgemaakte tompoucen zijn een echte uitdaging – maar als ze lukken, zijn ze spectaculair!
Lees meer
Japanse Ramen met Spicy Kip & Romige Knoflooksaus
Japanse Ramen met Spicy Kip & Romige Knoflooksaus
Maak deze smaakvolle Japanse ramen met spicy kip en romige knoflooksaus voor slechts €3 per persoon. Lekker, makkelijk en budgetvriendelijk!
Lees meer
Mungbonen Curry met Boerenkool
Mungbonen Curry met Boerenkool
Deze romige mungbonen curry met boerenkool en kokosmelk is een voedzame en smaakvolle Indiase maaltijd. Boordevol eiwitten, vezels en antioxidanten. Bekijk het recept!
Lees meer
Peking Eend Maken
Peking Eend Maken
Leer hoe je zelf authentieke Peking eend maakt! Dit klassieke Chinese recept laat zien hoe je de eend krokant roostert en serveert met pannenkoekjes, hoisinsaus, komkommer en bosui.
Lees meer
Perfecte Hele Kip uit de Airfryer – Krokant van Buiten, Mals van Binnen
Perfecte Hele Kip uit de Airfryer – Krokant van Buiten, Mals van Binnen
Wil je een hele kip bereiden in de airfryer die superkrokant is van buiten en botermals van binnen? Met dit eenvoudige recept en de Instant Vortex Plus Airfryer zet je in minder dan een uur de perfecte...
Lees meer
Bombay Aardappelcurry
Bombay Aardappelcurry
Een traditionele Indiase aardappelcurry maar dan supersnel in de Instant Pot. Dit gerecht is zó smaakvol dat je het vlees geen seconde mist!
Lees meer
Boerenkoolstamppot zoals 't hoort!
Boerenkoolstamppot zoals 't hoort!
Een klassieke boerenkoolstamppot is simpel, maar als je 'm écht goed wilt maken, draait het – net als in de Italiaanse keuken – om kwalitatieve ingrediënten. Vergeet voorgesneden spekjes en voorverpakte...
Lees meer
Vegetarische Indiase Curry
Vegetarische Indiase Curry
Zin in een verwarmende maaltijd waarbij je vlees écht niet mist? Deze vegetarische Indiase curry met kikkererwten, bloemkool en aardappel zit boordevol smaak
Lees meer
Orange Chicken Spiezen met Pindakruim, Gele Rijst en Ananassalade
Orange Chicken Spiezen met Pindakruim, Gele Rijst en Ananassalade
Zin in een wereldse smaakexplosie? Maak heerlijke orange chicken spiezen met pindakruim, geurige gele rijst, frisse ananassalade en smaakvolle refried beans.
Lees meer
Booking.com
Facebook
Pinterest
WhatsApp