Zuurkoolstamppot zoals in 1935! Dit traditionele recept komt uit het kookboek van de Amsterdamse Huishoudschool en bevat een paar verrassende verschillen met de moderne variant. Wil jij weten hoe je een écht smaakvolle zuurkoolstamppot maakt? Lees dit recept!
1 a 1,5kiloiets kruimige aardappelsafhankelijk van hoe groot de eters zijn
eenstukjezuurkoolspek
500gramzuurkool
zout
50gramroomboter
eenscheutwarme melk
1tlkarwijzaadkummel
gebonden juspoeder
1 à 2ambachtelijke rookworsten
Instructies
Kook een stukje zuurkoolspek een half uur in een pan met water. Het stukje spek hoeft maar net onder te staan.
Voeg na een half uur 500 gram zuurkool en 1 tl karwijzaad toe. Laat de zuurkool nog een half uur meekoken met het spek.
Schil intussen 1 a 1,5 kilo iets kruimige aardappels. Snij ze in stukjes en gooi ze in een pan met water en een beetje zout. Breng de pan aan de kook, zet de hittebron lager en laat de aardappels in een half uur gaar worden. Je kunt controleren of de aardappels gaar door er met een vork in te prikken. Giet de aardappels af. Voeg 50 gram roomboter en een scheut warme melk toe. Maak met behulp van een pureestamper aardappelpuree.
Maak jus van een pak gebonden juspoeder.
Verwarm 1 à 2 ambachtelijke rookworsten in heet (maar niet kokend) water.
Haal het stukje zuurkoolspek uit de pan. Laat de zuurkool uitlekken in een vergiet met fijn gaas en roer de zuurkool door de aardappelpuree.
Serveren
Snij het stukje zuurkoolspek in plakjes. Snij de rookworsten in plakjes.
Schep de zuurkool op je bord. Maak een kuiltje in het midden en giet daar de gebonden jus in. Leg er een paar plakjes spek bij en de in plakjes gesneden rookworst. Je kunt natuurlijk ook de rookworst er als stukje bij leggen. Bestrooi met zwarte peper en eet smakelijk!