Krijg tot 20% korting op hotelovernachtingen!

Wat is Bibimbap?

Bibimbap is een van de bekendste gerechten uit de Koreaanse keuken – en toch bestaat er geen vast recept voor. Het woord ‘bibimbap’ betekent letterlijk “gemixte rijst”, en dat zegt eigenlijk alles: je begint met warme rijst en vult die aan met een bonte verzameling aan groenten, ei, saus en eventueel vlees of tofu.

Wat Bibimbap zo bijzonder maakt, is dat het zich aanpast aan wie het maakt. In Korea is het een gerecht dat je tegenkomt in restaurants, maar ook gewoon thuis – vaak als restjesgerecht, waarbij je alles wat je nog hebt op smaakvolle wijze combineert.

Wat wél altijd terugkomt in Bibimbap:

• Een kleurrijke presentatie
• Veel verse of kort gebakken groenten
• Een ei bovenop (rauw of gebakken)
• Pittige saus op basis van gochujang
• Alles door elkaar geroerd nét voor je gaat eten

In de Koreaanse eetcultuur draait veel om balans: zoet, zout, zuur, pittig en umami. Bibimbap belichaamt dat volledig – én je kunt er eindeloos mee variëren.

Bol AlgemeenBol Algemeen
KokenKoken
Bibimbap uit Zuid Korea

Koreaanse Bibimbap

Bibimbap is misschien wel het bekendste gerecht uit de Koreaanse keuken – en tegelijkertijd bestaat er niet één vaste manier om het te maken.Het woord betekent letterlijk “gemixte rijst”, en dat is precies wat het is: een kom warme rijst met allerlei groenten, ei, pittige saus (gochujang) en vaak nog vlees of tofu. Alles wordt vlak voor het eten door elkaar geroerd – smaken, texturen en kleuren komen dan pas écht samen.
No ratings yet
Course Hoofdgerecht
Cuisine Aziatisch, Zuid Korea
Servings 4 personen

Ingrediënten
  

  • 400 gram witte rijst
  • 1 bol knoflook
  • 4 tabletten runderboullion
  • 125 gram taugé of meer
  • zout
  • sesamolie
  • 4 handjes spinazie
  • geroosterde sesamzaadjes
  • 2 wortels
  • 1 babyrettich
  • zonnebloemolie
  • een courgette
  • een bosui
  • 500 gram gehakt
  • sojasaus bv Kikkoman
  • 1 eetlepel honing
  • 4 eieren
  • kimchi
  • go-chu-jang

Instructies
 

  • Kook 400 gram witte rijst voor 4 personen. Of stoom het in een rijststomer.
  • Plet de teentjes van 1 bol knoflook onder je mes en haal de schilletjes eraf. Pers de teentjes uit en doe de uitgeperste knoflook in een schaaltje.
  • Maak 2 liter bouillon met 4 tabletten runderboullion.
  • Blancheer 125 gram taugé (of meer) in de boullion voor 1 a 2 minuten. Schep de taugé eruit met een schuimspaan in een schaaltje. Meng 1 tl van de uitgeperste knoflook door de taugé, een beetje zout en een klein scheutje sesamolie. Hou het schaaltje warm in een oven op 80 graden of een warmhoudlade.
  • Blancheer 4 handjes spinazie in de boullion voor 1 a 2 minuten. Schep de spinazie eruit met een schuimspaan en leg het op een snijplank. Snij de spinazie grof met je mes. Doe in een schaaltje en meng 1 tl van de uitgeperste knoflook door de taugé, een beetje zout, een klein scheutje sesamolie en 1 eetlepel geroosterde sesamzaadjes. Hou het schaaltje warm in een oven op 80 graden of een warmhoudlade.
  • Schil of schrap 2 wortels. Snij de wortels in schuine plakjes en snij de plakjes juliënne (in lucifers). Snij de halve 1 babyrettich in plakjes en snij de plakjes juliënne. Verhit een scheutje zonnebloemolie en roerbak de wortel en rettich. Voeg een theelepel uitgeperste knoflook toe en een beetje zout. Doe in een schaaltje en hou het schaaltje warm in een oven op 80 graden of een warmhoudlade.
  • Snij een halve een courgette in plakjes en snij de plakjes juliënne. Snij een bosui in rigetjes. Verhit opnieuw een scheutje zonnebloemolie en roerbak de courgette en bosui. Voeg een theelepel uitgeperste knoflook toe en een beetje zout. Doe in een schaaltje en hou het schaaltje warm in een oven op 80 graden of een warmhoudlade.
  • Verhit in dezelfde pan een scheutje zonnebloemolie en bak 500 gram gehakt rul. Voeg 2 tl uitgeperste knoflook toe, een scheut sojasaus, een beetje sesamolie, 1 eetlepel honing en 1 eetlepel geroosterde sesamzaadjes toe. Roer alles goed door elkaar, zet de hittebron laag en laat zachtjes bakken tot gebruik.
  • Bak 4 spiegeleitjes van 4 eieren. Gebruik bij voorkeur een spiegelei-pannetje waar je er 4 tegelijk in kan bakken.

Serveren

  • Schep 2 opscheplepels gekookte rijst in het midden van een diep bord. Rankschik rondom de rijst een schep taugé, de wortel en rettich, de spinazie, de courgette en bosui en het gehakt. Schep er een lepel kimchi bij en een lepel go-chu-jang (Koreaanse pittige saus). Leg een spiegelei in het midden en besprenkel het geheel met sesamolie, sojasaus en geroosterde sesamzaadjes.
  • Eenmaal geserveerd kan iedereen zijn bord helemaal door elkaar mengen en dan lekker eten.

Video

TIP

Probeer ook eens deze Japanse Ramen
Een kom met Japanse ramen noodles, spicy kip en romige knoflooksaus, gegarneerd met bosui en taugé
No ratings yet
Heb je het recept gemaakt?Laat me weten het het beviel
Author picture

Heb je het recept gemaakt of wil je het gaan maken? Heb je een vraag erover? Laat het in onderstaande reacties weten! Ik zou het echt leuk vinden als je een foto van het recept deelt op Facebook of Instagram met de hashtag #reneindekeuken of tag @reneindekeuken. Veel plezier met koken!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rene van der Linden van Rene in de keuken

RENE IN DE KEUKEN

Ik ben René van der Linden, een gepassioneerde hobbykok en hoop jou te inspireren met mijn recepten, waar je helemaal geen chef voor hoeft te zijn. Met een beetje liefde voor het koken en het gebruik van goede verse producten kan iedereen iets lekkers op tafel toveren.

Laat je inspireren door de veelzijdige recepten op deze website  en kijk vooral eens naar de kookvideo’s van René in de Keuken op YouTube.

RECIPE FOR KOREAN BIBIMBAP
Romige Tagliatelle met Snijbiet
Romige Tagliatelle met Snijbiet
Deze pasta met snijbiet, roomsaus en walnoten is snel klaar en ideaal voor een zomerse dag met verse oogst uit je moestuin.
Lees meer
Camping Pasta met Tonijn
Camping Pasta met Tonijn
Maak deze camping pasta met tonijn, tomaat en rucola – een smaakvolle maaltijd zonder koelkast, perfect voor festivals en kampeertrips!
Lees meer
Jordaanse Kipstoof met 7 Spices
Jordaanse Kipstoof met 7 Spices
Proef de smaken van het Midden-Oosten met deze Jordaanse kipstoof, bereid met 7 spices, moestuingroenten en vuur. Een kruidig comfortgerecht.
Lees meer
Tajine met Kefta en Ei
Tajine met Kefta en Ei
Probeer deze marokkaanse tajine met kefta en ei zelf en waan je even in een keuken in Marrakesh. Scroll naar beneden voor het recept en bekijk vooral ook de video voor een kijkje achter de schermen in...
Lees meer
Chinese speklapjes met sperziebonen
Chinese speklapjes met sperziebonen
Maak deze zelfbedachte fusion van krokant gebakken speklap, Chinese smaakmakers en knapperige groenten. Een smaakvolle wokmaaltijd met een Hollandse twist!
Lees meer
Dan Dan Noodles
Dan Dan Noodles
Maak zelf Dan Dan Noodles: pittige Chinese noedels met gehakt, chili-olie en sesampasta. Inclusief slimme supermarkt-alternatieven voor authentieke smaak.
Lees meer
Griekse Yiouvetsi Met Gamba’s & Orzo
Griekse Yiouvetsi Met Gamba’s & Orzo
Yiouvetsi is een Grieks stoofgerecht met orzo. In dit recept met gamba’s, venkel en feta maak je een lichte, moderne versie van deze klassieker.
Lees meer
Marokkaanse Tajine Met Kip en Groenten
Marokkaanse Tajine Met Kip en Groenten
Lees meer
Marokkaanse Chicken Skewers & Beef Kabobs
Marokkaanse Chicken Skewers & Beef Kabobs
Marokkaanse chicken skewers en beef kabobs van de BBQ met yoghurt-tahini saus. Smaakvol streetfood geïnspireerd op mijn reis door Marokko. Bekijk het recept!
Lees meer
Griekse Stifado
Griekse Stifado
Stifado is een klassiek Grieks stoofgerecht met rundvlees, uien, wijn en kaneel. In deze snelle versie uit de Instant Pot staat het in 35 minuten op tafel.
Lees meer
Booking.com
Facebook
Pinterest
WhatsApp