Het maken van yoghurt in de Instant Pot is een verrassend eenvoudige en bevredigende taak. Een van de grootste voordelen is dat je zelfgemaakte yoghurt kunt bereiden zonder ingewikkelde apparatuur of processen, en je hebt volledige controle over de ingrediënten.

Hoe maak je yoghurt in de Instant Pot?

De yoghurtfunctie op de Instant Pot maakt het hele proces erg makkelijk. Je begint met volle houdbare melk en verhit deze in de Instant Pot om eventuele ongewenste bacteriën te doden. Na afkoelen voeg je een kleine hoeveelheid yoghurt toe die actieve culturen bevat, roer dit door de melk, en selecteer de yoghurtinstelling op je Instant Pot. Vervolgens laat je de Instant Pot de melk fermenteren, wat tussen de 8 en 12 uur kan duren, afhankelijk van hoe mild of sterk je je yoghurt wilt hebben. De voordelen van zelfgemaakte yoghurt: Geen kunstmatige toevoegingen: Je weet precies wat erin gaat – geen onnodige suikers of conserveringsmiddelen. Kostenbesparend: Zelf yoghurt maken is vaak goedkoper dan kant-en-klare yoghurt kopen, vooral als je het regelmatig eet.

Milde, romige smaak

Omdat je zelf de fermentatietijd bepaalt, krijg je yoghurt die precies zo mild of sterk is als je zelf wilt. Langer fermenteren levert een iets zuurdere smaak op, terwijl kortere tijden voor een subtiele, zachte smaak zorgen.

Gezond en voedzaam

Zelfgemaakte yoghurt is rijk aan probiotica, die goed zijn voor de spijsvertering en je darmgezondheid ondersteunen. Met de yoghurtfunctie van de Instant Pot is het proces hands-off en vrijwel foutloos. Binnen een paar simpele stappen kun je genieten van vers gemaakte yoghurt, precies zoals jij het lekker vindt!

Bol AlgemeenBol Algemeen
KokenKoken
Hoe maak je zelf yoghurt?

Yoghurt maken

Met de yoghurtfunctie van de Instant Pot is het proces hands-off en vrijwel foutloos. Binnen een paar simpele stappen kun je genieten van vers gemaakte yoghurt, precies zoals jij het lekker vindt!
No ratings yet
Course Dessert, Ontbijt
Cuisine Nederlands
Servings 2 liter

Keukenspullen

  • Instant Pot muliticooker https://www.instantpot.nl/multicookers/?aff_id=24292

Ingrediënten
  

  • 2 liter houdbare volle melk
  • 2 flinke eetlepels Griekse yoghurt

Instructies
 

  • Reinig de binnenpot van de Instant Pot en de afsluitring. Een kwalitatieve multicooker van Instant Pot kun je hier kopen https://www.instantpot.nl/multicookers/?aff_id=24292
  • Giet 2 liter houdbare volle melk in de binnenpot van de Instant Pot. Druk op het knopje 'yoghurt' tot je in het display 'boil' ziet staan. Laat de Instant Pot de melk verhitten. Het apparaat geeft vanzelf aan wanneer het klaar is, je hoort een piepsignaal en op het display zie je 'end' staan.
  • Haal de binnenpot er tijdelijk uit zodat deze een beetje kan afkoelen. Als er een vel is ontstaan op de melk, schep dat er dan vanaf.
  • De yoghurt heeft een activator nodig om het fermentatieproces te beginnen. Dat kan met een yoghurt starter maar je kunt ook gewoon Griekse yoghurt uit de supermarkt gebruiken. Ik gebruik in dit geval Griekse yoghurt.
  • Schep 2 pollepels van de hete melk in een kommetje. Meng daar 2 flinke eetlepels Griekse yoghurt door. Giet het mengsel weer bij de melk en meng met een garde goed door. Plaats de binnenpot weer terug en sluit de Instant Pot weer af. Het ventiel hoeft niet op 'seal' te staan maar op 'vent'.
  • Druk nu een paar keer op het yoghurtknopje en stel de tijd in op 8 uur. Je krijgt dan een dikke milde yoghurt. Wil je een zuurdere yoghurt? Laat de Instant Pot dan een paar uurtjes langer fermenteren, 10 tot 12 uur.
  • Schep de yoghurt in wekpotten (of tupperware schalen). Je kunt de zelfgemaakte yoghurt maximaal 2 weken in de koelkast bewaren. Je hebt nu tevens je eigen yoghurt starter voor de volgende keer.

Video

Keyword Fermenteren, Instant Pot, Yoghurt, Zuivel
No ratings yet
Heb je het recept gemaakt?Laat me weten het het beviel
Author picture

Heb je het recept gemaakt of wil je het gaan maken? Heb je een vraag erover? Laat het in onderstaande reacties weten! Ik zou het echt leuk vinden als je een foto van het recept deelt op Facebook of Instagram met de hashtag #reneindekeuken of tag @reneindekeuken. Veel plezier met koken!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rene van der Linden van Rene in de keuken

RENE IN DE KEUKEN

Ik ben René van der Linden, een gepassioneerde hobbykok en hoop jou te inspireren met mijn recepten, waar je helemaal geen chef voor hoeft te zijn. Met een beetje liefde voor het koken en het gebruik van goede verse producten kan iedereen iets lekkers op tafel toveren.

Laat je inspireren door de veelzijdige recepten op deze website  en kijk vooral eens naar de kookvideo’s van René in de Keuken op YouTube.

Bjang Bjang Noodles

Zelf Bjang Bjang Noodles maken? Ontdek dit pittige noedelgerecht uit Xi’an met zelfgemaakte noedels, gemarineerd varkensvlees en hete olie.
Read More

3 Heerlijke Paasbrunch Ideeën

Makkelijk & feestelijk brunchen met Pasen? Probeer deze 3 Paasbrunch ideeën: serveerglaasjes, gevulde croissants en deviled eggs. Lekker én snel...
Read More

Oranjetompoucen

Of je nu Koningsdag viert of gewoon zin hebt in een Hollands gebakje, deze zelfgemaakte tompoucen zijn een echte uitdaging...
Read More

Japanse Ramen met Spicy Kip & Romige Knoflooksaus

Maak deze smaakvolle Japanse ramen met spicy kip en romige knoflooksaus voor slechts €3 per persoon. Lekker, makkelijk en budgetvriendelijk!
Read More

Mungbonen Curry met Boerenkool

Deze romige mungbonen curry met boerenkool en kokosmelk is een voedzame en smaakvolle Indiase maaltijd. Boordevol eiwitten, vezels en antioxidanten....
Read More

Peking Eend Maken

Leer hoe je zelf authentieke Peking eend maakt! Dit klassieke Chinese recept laat zien hoe je de eend krokant roostert...
Read More

Perfecte Hele Kip uit de Airfryer – Krokant van Buiten, Mals van Binnen

Wil je een hele kip bereiden in de airfryer die superkrokant is van buiten en botermals van binnen? Met dit...
Read More

Bombay Aardappelcurry

Een traditionele Indiase aardappelcurry maar dan supersnel in de Instant Pot. Dit gerecht is zó smaakvol dat je het vlees...
Read More

Zuurkoolstamppot

Maak een klassieke zuurkoolstamppot volgens een authentiek recept uit 1935. Met zuurkoolspek, rookworst en een vleugje kummel voor extra smaak!
Read More

Boerenkoolstamppot zoals ’t hoort!

Een klassieke boerenkoolstamppot is simpel, maar als je 'm écht goed wilt maken, draait het – net als in de...
Read More

Vegetarische Indiase Curry

Zin in een verwarmende maaltijd waarbij je vlees écht niet mist? Deze vegetarische Indiase curry met kikkererwten, bloemkool en aardappel...
Read More

Orange Chicken Spiezen met Pindakruim, Gele Rijst en Ananassalade

Zin in een wereldse smaakexplosie? Maak heerlijke orange chicken spiezen met pindakruim, geurige gele rijst, frisse ananassalade en smaakvolle refried...
Read More

Vegetarische spekjes van tofu

Ben je op zoek naar een smakelijk alternatief voor spek? Met dit recept laat ik je zien hoe je zelf...
Read More

Curry Fish Balls uit Hong Kong

Curry fish balls zijn kleine, chewy balletjes gemaakt van vispasta, gekookt in een pittige currysaus. Dit is het meest populaire...
Read More

Vegetarische Pasta met Broccoli, Roomkaas en Walnoten

In dit gerecht combineren we de zachte, milde smaak van broccoli met de romige zachtheid van roomkaas en de rijke...
Read More

Vlam oliebollen

Een verrassende twist op de klassieke oliebol: de Vlam Oliebolletjes! Deze pittige hapjes zijn gevuld met gekruid gehakt en Madame...
Read More

Kerststoofvlees met cranberries

Kerststoofvlees met cranberries is de ultieme belichaming van comfort food tijdens de feestdagen. Het gerecht combineert malse stukjes rundvlees die...
Read More

Sous-Vide Kalkoendij met cranberrycompote

Kalkoen bereiden kan een uitdaging zijn, omdat het vlees vaak uitdroogt bij traditionele kookmethoden. Door sous vide te garen, behoud...
Read More

Kruidnootjes appeltaart

Een leuke en eenvoudige manier om kruidnootjes te gebruiken, is door ze te verwerken in een appeltaart. In plaats van...
Read More

Mango Float: Een Iconisch Dessert uit de Filipijnen

Mango Float is een geliefd dessert in de Filipijnen, dat perfect de tropische smaken van het land weerspiegelt. Dit eenvoudige,...
Read More
Hoe maak je zelf yoghurt?
Bjang Bjang Noodles
Bjang Bjang Noodles
Zelf Bjang Bjang Noodles maken? Ontdek dit pittige noedelgerecht uit Xi’an met zelfgemaakte noedels, gemarineerd varkensvlees en hete olie.
Lees meer
3 Heerlijke Paasbrunch Ideeën
3 Heerlijke Paasbrunch Ideeën
Makkelijk & feestelijk brunchen met Pasen? Probeer deze 3 Paasbrunch ideeën: serveerglaasjes, gevulde croissants en deviled eggs. Lekker én snel klaar!
Lees meer
Oranjetompoucen
Oranjetompoucen
Of je nu Koningsdag viert of gewoon zin hebt in een Hollands gebakje, deze zelfgemaakte tompoucen zijn een echte uitdaging – maar als ze lukken, zijn ze spectaculair!
Lees meer
Japanse Ramen met Spicy Kip & Romige Knoflooksaus
Japanse Ramen met Spicy Kip & Romige Knoflooksaus
Maak deze smaakvolle Japanse ramen met spicy kip en romige knoflooksaus voor slechts €3 per persoon. Lekker, makkelijk en budgetvriendelijk!
Lees meer
Mungbonen Curry met Boerenkool
Mungbonen Curry met Boerenkool
Deze romige mungbonen curry met boerenkool en kokosmelk is een voedzame en smaakvolle Indiase maaltijd. Boordevol eiwitten, vezels en antioxidanten. Bekijk het recept!
Lees meer
Peking Eend Maken
Peking Eend Maken
Leer hoe je zelf authentieke Peking eend maakt! Dit klassieke Chinese recept laat zien hoe je de eend krokant roostert en serveert met pannenkoekjes, hoisinsaus, komkommer en bosui.
Lees meer
Perfecte Hele Kip uit de Airfryer – Krokant van Buiten, Mals van Binnen
Perfecte Hele Kip uit de Airfryer – Krokant van Buiten, Mals van Binnen
Wil je een hele kip bereiden in de airfryer die superkrokant is van buiten en botermals van binnen? Met dit eenvoudige recept en de Instant Vortex Plus Airfryer zet je in minder dan een uur de perfecte...
Lees meer
Bombay Aardappelcurry
Bombay Aardappelcurry
Een traditionele Indiase aardappelcurry maar dan supersnel in de Instant Pot. Dit gerecht is zó smaakvol dat je het vlees geen seconde mist!
Lees meer
Zuurkoolstamppot
Zuurkoolstamppot
Maak een klassieke zuurkoolstamppot volgens een authentiek recept uit 1935. Met zuurkoolspek, rookworst en een vleugje kummel voor extra smaak!
Lees meer
Boerenkoolstamppot zoals 't hoort!
Boerenkoolstamppot zoals 't hoort!
Een klassieke boerenkoolstamppot is simpel, maar als je 'm écht goed wilt maken, draait het – net als in de Italiaanse keuken – om kwalitatieve ingrediënten. Vergeet voorgesneden spekjes en voorverpakte...
Lees meer
Booking.com
Facebook
Pinterest
WhatsApp