Rijke en diverse smaken

De Indonesische keuken staat wereldwijd bekend om zijn rijke en diverse smaken, exotische ingrediënten en complexe kruidencombinaties. Een van de meest geliefde gerechten uit de Indonesische keuken is Beef Rendang, een smaakvol en aromatisch stoofgerecht met rundvlees dat zijn oorsprong vindt in West-Sumatra.

Het bereidingsproces van Beef Rendang is tijdrovend en omvat meerdere stappen. Het vlees wordt eerst gebakken met de kruiden en specerijen totdat het bruin is. Vervolgens wordt de kokosmelk toegevoegd, en het geheel wordt langzaam gestoofd tot het vlees boterzacht is en de saus is ingedikt. Dit kan vele uren duren en het resultaat is een diepe, aromatische smaak die de zintuigen betovert.

Instant Pot

Sinds ik werk met de Instant Pot (een multicooker met veel toepassingen) heb ik de lange stooftijd drastisch kunnen verkorten. Op de High Pressure functie kun je de Beef Rendang in 30 minuten(!) klaar hebben, met als resultaat heerlijk mals, zacht en kruidig rundvlees.

Ik garneer de Beef Rendang met gehakte pinda’s, bawang goreng, bosui en rode peper. Het is lekker om te eten met witte rijst, sambal goreng boontjes, kroepoek en atjar tjampoer. 

De smaken en geuren van Beef Rendang zijn een ware weerspiegeling van de diversiteit en rijkdom van de Indonesische keuken. Het is een gerecht dat de zintuigen prikkelt en een onvergetelijke culinaire ervaring biedt voor liefhebbers van de Indonesische keuken.

Bol AlgemeenBol Algemeen
KokenKoken
Beef-Rendang-maken-in-30-minuten

Beef Rendang extra snel en traditioneel

Beef rendang is een heerlijk en smaakvol Indonesisch gerecht dat traditioneel langzaam wordt gekookt om de smaken volledig te laten ontwikkelen. Maar als je weinig tijd hebt en toch wilt genieten van de rijke smaken van rendang, kun je dit recept proberen voor een snellere bereiding in de Instant Pot op hoge druk. Dit snelkookpanrecept voor beef rendang in 30 minuten zal je verrassen met de smaakrijkdom van dit klassieke gerecht, zelfs als je weinig tijd hebt. Veel kookplezier!
Cuisine Indonesisch
Servings 6 personen

Ingrediënten
  

  • zonnebloemolie
  • 1 ui
  • 2 stengels citroengras
  • 5 teentjes knoflook
  • 2 cm gember
  • 3 rode pepers
  • 3 limoenblaadjes
  • 1 el kurkuma
  • 1 el gemalen koriander
  • 1 tl zwarte peper
  • 1 tl kaneel
  • 2 runderbouillonblokjes
  • 1 schijf gula djawa of 2 eetlepels bruine suiker
  • 1 limoen
  • 1 blik kokosmelk 400 ml
  • 1 scheut ketjap manis ik gebruik ketjap A
  • 1,5 kilo runderpoulet
  • 2 el maizena
  • 1 handje pinda's
  • 1 handje bawang goreng gebakken uitjes
  • 1 bosui
  • 2 el bloem voor de rendang op traditionele wijze

Instructies
 

Beef Rendang maken in de Instant Pot

  • Zet de functie Sauté aan op de Instant Pot en verhit een scheutje zonnebloemolie in de pan.
  • Snij 1 ui in stukjes en bak dit in de olie. Snij het bovenste gedeelte van 2 stengels citroengras, bewaar dit en snij het onderste gedeelte in dunne ringetjes. Voeg de ringetjes en bovenste gedeeltes toe. Snij 5 teentjes knoflook fijn en voeg toe. Giet er eventueel een klein scheutje water bij om aanbakken te voorkomen. Snij een stukje 2 cm gember van ± 2 cm fijn en voeg toe. Snij 3 rode pepers in ringen en voeg toe. Snij 3 limoenblaadjes in dunne reepjes en voeg toe.
  • Voeg 1 el kurkuma, 1 el gemalen koriander, 1 tl zwarte peper en 1 tl kaneel toe. Roer door en laat even meebakken.
  • Verkruimel 2 runderbouillonblokjes. Snij 1 schijf gula djawa in stukjes en voeg toe. Rasp de zest van 1 limoen boven de pan. Snij de limoen doormidden en knijp het sap van een halve limoen boven de pan uit. Giet er 1 blik kokosmelk 400 mlvan 400 ml bij en een flinke scheut 1 scheut ketjap manis. Roer alle ingrediënten goed door elkaar en voeg dan 1,5 kilo runderpoulet toe. Breng het geheel aan de kook.
  • Doe de deksel op de Instant Pot. Zet sauté functie uit. Selecteer high pressure, zet de tijd op 30 minuten en druk op start.
  • Laat de bereidingstijd de stoom ontsnappen via het ventiel op de deksel en draai de deksel eraf zodat het ventiel naar beneden is gezakt.
  • Roer 2 el maizena met een beetje water in een kopje. Roer dat door de rendang om de saus wat dikker te maken.
  • Giet de rendang in een mooie schaal. Hak een 1 handje pinda's en strooi dat erover. Strooi er tevens een 1 handje bawang goreng over. Snij 1 bosui en een rode peper in ringen en strooi dat erover.
  • Beef Rendang is lekker met Nasi Goreng en Sambal Goreng Boontjes. En niet te vergeten zelfgemaakte Atjar Tjampoer.

Beef Rendang op traditionele wijze

  • Verwarm de oven voor op 150 graden.
  • Bestrooi 1,5 kilo runderpoulet met zout, witte peper 2 el bloem
  • Verhit een scheutje zonnebloemolie in een gietijzeren stoofpan en bak hier de rundvleesblokjes in. Haal het vlees daarna met een schuimspaan uit de pan en leg het op een bord apart.
  • Giet een scheutje zonnebloemolie erbij in de pan. Snipper 1 ui en fruit dit in de olie. Snij het bovenste gedeelte van 2 stengels citroengras, bewaar dit en snij het onderste gedeelte in dunne ringetjes. Voeg de ringetjes en bovenste gedeeltes toe. Snij 5 teentjes knoflook fijn en voeg toe. Giet er eventueel een klein scheutje water bij om aanbakken te voorkomen. Snij een stukje 2 cm gember van ± 2 cm fijn en voeg toe. Snij 3 rode pepers in ringen en voeg toe. Snij 3 limoenblaadjes in dunne reepjes en voeg toe.
  • Voeg 1 el kurkuma, 1 el gemalen koriander, 1 tl zwarte peper en 1 tl kaneel toe. Roer door en laat even meebakken.
  • Verkruimel 2 runderbouillonblokjes. Snij 1 schijf gula djawa in stukjes en voeg toe. Rasp de zest van 1 limoen boven de pan. Snij de limoen doormidden en knijp het sap van een halve limoen boven de pan uit. Giet er 1 blik kokosmelk 400 mlvan 400 ml bij en een flinke scheut 1 scheut ketjap manis. Roer alle ingrediënten goed door elkaar en voeg dan 1,5 kilo runderpoulet toe. Breng het geheel aan de kook.
  • Doe de deksel op de pan en zet de stoofpan voor minstens 3 uur in de oven die op 150 graden is voorverwarmd. Haal de pan na 3 uur uit de oven en kijk of het rundvlees zacht genoeg is. Als dat niet het geval is dan zet je de pan nog een uurtje in de oven.
  • Roer 2 el maizena met een beetje water in een kopje. Roer dat door de rendang om de saus wat dikker te maken.
  • Giet de rendang in een mooie schaal. Hak een 1 handje pinda's en strooi dat erover. Strooi er tevens een 1 handje bawang goreng over. Snij 1 bosui en een rode peper in ringen en strooi dat erover.
  • Beef Rendang is lekker met Nasi Goreng en Sambal Goreng Boontjes. En niet te vergeten zelfgemaakte Atjar Tjampoer.

TIP

Beef rendang is lekker met Sambal Goreng Boontjes
Sambal-goreng-boontjes-sperziebonen-in-een-pittige-Indonesische-kokosmelksaus
Heb je het recept gemaakt?Laat me weten het het beviel
Author picture

Heb je het recept gemaakt of wil je het gaan maken? Heb je een vraag erover? Laat het in onderstaande reacties weten! Ik zou het echt leuk vinden als je een foto van het recept deelt op Facebook of Instagram met de hashtag #reneindekeuken of tag @reneindekeuken. Veel plezier met koken!

Eén reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rene van der Linden van Rene in de keuken

RENE IN DE KEUKEN

Ik ben René van der Linden, een gepassioneerde hobbykok en hoop jou te inspireren met mijn recepten, waar je helemaal geen chef voor hoeft te zijn. Met een beetje liefde voor het koken en het gebruik van goede verse producten kan iedereen iets lekkers op tafel toveren.

Laat je inspireren door de veelzijdige recepten op deze website  en kijk vooral eens naar de kookvideo’s van René in de Keuken op YouTube.

Make Beef Rendang in just 30 minutes!
Afrikaanse Pindasoep met Snijbiet
Afrikaanse Pindasoep met Snijbiet
Afrikaanse pindasoep met snijbiet is het soort gerecht dat je blijft maken: voedzaam, verwarmend en vol diepe smaken zonder ingewikkeld te zijn. Een perfecte kom soep om mee op te warmen, om te delen óf...
Lees meer
Shared Xmas Diner
Shared Xmas Diner
Shared Xmas diner met deelbare gerechten: krieltjes, asperges, paddenstoelen, tomaatjes, ravioli, salade en ribeye. Alles vooraf te bereiden.
Lees meer
Ouderwetse Chocolademelk Maken
Ouderwetse Chocolademelk Maken
Maak ouderwetse chocolademelk: stevig, romig en ideaal voor pakjesavond, Sinterklaas en koude winterdagen.
Lees meer
Mexicaanse Tortilla Omelet
Mexicaanse Tortilla Omelet
Makkelijke Mexicaanse tortilla omelet met ei, bonen en frisse toppings. Snel, voedzaam en perfect voor elke dag.
Lees meer
Vegetarische Toscaanse Witte Bonenstoof
Vegetarische Toscaanse Witte Bonenstoof
Maak Toscaanse witte bonenstoof met pompoen, broccoli en miso. Vegetarisch comfortfood met een heerlijke ‘smokey kick’ van Rosa!
Lees meer
Ouderwetse Bruine Bonensoep
Ouderwetse Bruine Bonensoep
Rijkgevulde soep met bruine bonen, groenten, spek en rookworst - zoals oma hem maakte. Perfect voor koude dagen of als nostalgisch comfortfood.
Lees meer
Japanse Matcha Mini Cheesecakes
Japanse Matcha Mini Cheesecakes
Lees meer
Spaghettipompoen alla Bolognese
Spaghettipompoen alla Bolognese
Spaghettipompoen met bolognesesaus, mozzarella en Grana Padano - ook lekker in vegetarische variant met rulgehakt
Lees meer
Japanse zalm met nori en sushi-rijst
Japanse zalm met nori en sushi-rijst
Japanse zalm met nori en romige sushi-rijst met oesterzwammen. Een gerecht vol umami, pure smaken en de serene rust van Kyoto op je bord.
Lees meer
Surinaamse Moksi Meti
Surinaamse Moksi Meti
Maak authentieke Surinaamse Moksi Meti met geroosterd buikspek, kip, paksoi en Char Siu – een vleesfeest vol smaak!
Lees meer
Facebook
Pinterest
WhatsApp