De boemboe is essentieel

Wat deze nasi goreng authentiek maakt, zijn de traditionele smaakmakers en ingrediënten die worden gebruikt. Het begint allemaal met gekookte rijst die vaak een beetje is afgekoeld of zelfs een dag oud is. Hierdoor wordt de rijst steviger en beter geschikt om te bakken.

Een essentieel onderdeel van nasi goreng is de kruidenpasta, ook wel bekend als boemboe. Deze pasta wordt gemaakt van fijngehakte ingrediënten zoals knoflook, sjalotjes, rode pepers, gember en trassi (garnalenpasta). Deze kruidenpasta wordt vervolgens gebakken in olie om de smaken vrij te laten komen.

Naast de kruidenpasta worden er vaak andere smaakmakers toegevoegd, zoals ketjap, rode peper, en limoenblaadjes. Deze ingrediënten geven de nasi goreng zijn kenmerkende smaak.

Talloze variaties in toevoegingen

Wat betreft de toevoegingen en bijgerechten, kunnen er talloze variaties zijn. Vaak worden er groenten zoals wortels, erwten, kool en lente-uitjes aan toegevoegd voor wat kleur en textuur. Daarnaast kan nasi goreng worden geserveerd met gebakken ei, plakjes komkommer, kroepoek en wat gebakken uitjes voor extra smaak.

Het leuke aan nasi goreng is dat je er ook restjes vlees, kip of garnalen aan kunt toevoegen. Dit maakt het een perfect gerecht om restjes op te maken en er toch iets heerlijks van te maken.

Authentieke Indonesische nasi goreng wordt meestal geserveerd met wat scherpe sambal of ketjap manis om de smaken nog meer te versterken. Het is een vullend en smaakvol gerecht dat geschikt is voor zowel lunch als diner.

Of je nu een liefhebber bent van de Indonesische keuken of gewoon op zoek bent naar een heerlijk en gemakkelijk te maken gerecht, authentieke Indonesische nasi goreng is zeker het proberen waard. Met zijn rijke smaken, diverse ingrediënten en veelzijdigheid is het een gerecht dat je keer op keer kunt genieten.

Bol AlgemeenBol Algemeen
KokenKoken

Authentieke Nasi Goreng

De naam Nasi Goreng komt uit het Indonesische en Maleisische taalgebied: "nasi", dat gekookte rijst betekent, en "goreng", dat gebakken betekent. Letterlijk dus: gebakken rijst. Er bestaan vele vormen van gebakken rijst maar het meest voorkomende is waar men de etensrestjes van de vorige dag opbakt met koud geworden gekookte rijst. Bij gebrek aan vlees of als aanvulling erop, wordt vaak ei toegevoegd. Het wordt vaak als ontbijt gegeten in Indonesië, waar men rijst als basisvoedingsmiddel kent. Per Indonesisch eiland verschilt de samenstelling en de Nasi Goreng in van dit recept is hetgene die ik op Bali geserveerd kreeg. Lekker op smaak gebracht met kencur, trassie en limoenblad. En gegarneerd met een spiegelei, pinda's en gebakken uitjes. Simpel, snel en lekker.
No ratings yet
Cuisine Aziatisch, Indonesisch
Servings 4 personen

Keukenspullen

  • 1 Wok

Ingrediënten
  

Boemboe

  • 2 sjalotten
  • 4 teentjes knoflook
  • 1 tl trassie
  • 1 rode peper
  • 1 el kencur

Nasi Goreng

  • 1 hoeveelheid gekookte en afgekoelde rijst
  • 6 eieren (2 om te klutsen en 4 voor de spiegeleieren)
  • 1 scheut zonnebloemolie
  • 1 blok tofu naturel ± 375 gram
  • zout en witte peper
  • 1 scheut ketjap asin
  • 4 à 6 ansjovis filets
  • 1 zak roerbakgroenten naar keuze
  • 2 kaffir limoenblaadjes
  • 1 scheut vissaus

Garnering

  • 1 klein zakje taugé voor garnering
  • 1 rode peper in ringetjes gesneden
  • vliespinda's
  • krokant gebakken uien bawang goreng

Instructies
 

Boemboe

  • Snij 2 sjalotten in stukjes en doe in je vijzel (of keukenmachine). Voeg 4 teentjes knoflook, een in stukjes gesneden rode peper, 1 tl trassie, 1 el kencur. Maak de ingrediënten fijn in de vijzel (of gebruik de keukenmachine).

Nasi Goreng

  • Klop 2 eieren los met een vork.
  • Verhit een scheut zonnebloemolie in een wok en fruit hier de boemboe in voor ± 3 minuten. Schuif de boemboe aan de kant in je wok en bak het geklutste ei in de olie. Zodra het ei aan de randen begint te stollen kun je gaan roeren, zodat je stukjes scrambled egg krijgt. Veeg ook het ei aan de kant in je wok.
  • Knijp het vocht uit een blok tofu, brokkel de tofu in rulle stukjes en bak het in de olie. Breng de tofu op smaak met zout en witte peper. Roer er een scheut ketjap asin (zoute ketjap) door.
  • Roer alles door elkaar en maak een beetje ruimte in het midden van de wok. Voeg 4 à 6 ansjovis filets toe en laat ze een beetje smelten. De ansjovis zal je later niet meer terug vinden in je gerecht, maar heeft puur als functie een zoute smaak af te geven. Voeg 1 zak roerbakgroenten toe en roer alles door elkaar.
  • Snij de nerf uit 2 limoenblaadjes. Rol ze op en snij ze in hele dunne reepjes. Voeg de limoenbadreepjes toe + een scheut vissaus.
    Tip: Koop een zak kaffir limoenblaadjes uit de vriezer bij de toko of Aziatische supermarkt. Je kunt ze heel lang bewaren in je eigen vriezer. Dan heb je altijd wat op voorraad.
  • Voeg de gekookte afgekoelde rijst toe, roer alles goed door elkaar en bak de rijst lekker mee.
    Tip: In Indonesië gebruikt men de rijst die de vorige dag is gekookt. Dus als je een keer een maaltijd eet met witte rijst, kook dan wat meer zodat je de volgende dag nasi goreng kunt maken.
  • Bak per persoon een spiegelei in een klein pannetje.

Serveren

  • Schep de nasi goreng in een kom of diep bord. Leg een spiegelei erop. Garneer met verse taugé, ringetjes rode peper, vliespinda's en krokant gebakken uien (bawang goreng).

Video

TIP

Lekker om bij de Nasi Goreng zelfgemaakte Atjar Tjampoer te serveren. Kijk hier voor het recept.
Atjar-Tjampoer-maken lekkerder en gezonder
Keyword Bali, Boemboe, Java, Rijst
No ratings yet
Heb je het recept gemaakt?Laat me weten het het beviel
Author picture

Heb je het recept gemaakt of wil je het gaan maken? Heb je een vraag erover? Laat het in onderstaande reacties weten! Ik zou het echt leuk vinden als je een foto van het recept deelt op Facebook of Instagram met de hashtag #reneindekeuken of tag @reneindekeuken. Veel plezier met koken!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rene van der Linden van Rene in de keuken

RENE IN DE KEUKEN

Ik ben René van der Linden, een gepassioneerde hobbykok en hoop jou te inspireren met mijn recepten, waar je helemaal geen chef voor hoeft te zijn. Met een beetje liefde voor het koken en het gebruik van goede verse producten kan iedereen iets lekkers op tafel toveren.

Laat je inspireren door de veelzijdige recepten op deze website  en kijk vooral eens naar de kookvideo’s van René in de Keuken op YouTube.

3 Heerlijke Paasbrunch Ideeën

Makkelijk & feestelijk brunchen met Pasen? Probeer deze 3 Paasbrunch ideeën: serveerglaasjes, gevulde croissants en deviled eggs. Lekker én snel...
Read More

Oranjetompoucen

Of je nu Koningsdag viert of gewoon zin hebt in een Hollands gebakje, deze zelfgemaakte tompoucen zijn een echte uitdaging...
Read More

Japanse Ramen met Spicy Kip & Romige Knoflooksaus

Maak deze smaakvolle Japanse ramen met spicy kip en romige knoflooksaus voor slechts €3 per persoon. Lekker, makkelijk en budgetvriendelijk!
Read More

Mungbonen Curry met Boerenkool

Deze romige mungbonen curry met boerenkool en kokosmelk is een voedzame en smaakvolle Indiase maaltijd. Boordevol eiwitten, vezels en antioxidanten....
Read More

Peking Eend Maken

Leer hoe je zelf authentieke Peking eend maakt! Dit klassieke Chinese recept laat zien hoe je de eend krokant roostert...
Read More

Perfecte Hele Kip uit de Airfryer – Krokant van Buiten, Mals van Binnen

Wil je een hele kip bereiden in de airfryer die superkrokant is van buiten en botermals van binnen? Met dit...
Read More

Bombay Aardappelcurry

Een traditionele Indiase aardappelcurry maar dan supersnel in de Instant Pot. Dit gerecht is zó smaakvol dat je het vlees...
Read More

Zuurkoolstamppot

Maak een klassieke zuurkoolstamppot volgens een authentiek recept uit 1935. Met zuurkoolspek, rookworst en een vleugje kummel voor extra smaak!
Read More

Boerenkoolstamppot zoals ’t hoort!

Een klassieke boerenkoolstamppot is simpel, maar als je 'm écht goed wilt maken, draait het – net als in de...
Read More

Vegetarische Indiase Curry

Zin in een verwarmende maaltijd waarbij je vlees écht niet mist? Deze vegetarische Indiase curry met kikkererwten, bloemkool en aardappel...
Read More

Orange Chicken Spiezen met Pindakruim, Gele Rijst en Ananassalade

Zin in een wereldse smaakexplosie? Maak heerlijke orange chicken spiezen met pindakruim, geurige gele rijst, frisse ananassalade en smaakvolle refried...
Read More

Vegetarische spekjes van tofu

Ben je op zoek naar een smakelijk alternatief voor spek? Met dit recept laat ik je zien hoe je zelf...
Read More

Curry Fish Balls uit Hong Kong

Curry fish balls zijn kleine, chewy balletjes gemaakt van vispasta, gekookt in een pittige currysaus. Dit is het meest populaire...
Read More

Vegetarische Pasta met Broccoli, Roomkaas en Walnoten

In dit gerecht combineren we de zachte, milde smaak van broccoli met de romige zachtheid van roomkaas en de rijke...
Read More

Vlam oliebollen

Een verrassende twist op de klassieke oliebol: de Vlam Oliebolletjes! Deze pittige hapjes zijn gevuld met gekruid gehakt en Madame...
Read More

Kerststoofvlees met cranberries

Kerststoofvlees met cranberries is de ultieme belichaming van comfort food tijdens de feestdagen. Het gerecht combineert malse stukjes rundvlees die...
Read More

Sous-Vide Kalkoendij met cranberrycompote

Kalkoen bereiden kan een uitdaging zijn, omdat het vlees vaak uitdroogt bij traditionele kookmethoden. Door sous vide te garen, behoud...
Read More

Kruidnootjes appeltaart

Een leuke en eenvoudige manier om kruidnootjes te gebruiken, is door ze te verwerken in een appeltaart. In plaats van...
Read More

Mango Float: Een Iconisch Dessert uit de Filipijnen

Mango Float is een geliefd dessert in de Filipijnen, dat perfect de tropische smaken van het land weerspiegelt. Dit eenvoudige,...
Read More

Pepernoten bakken in een Airfryer

Het gebruik van een airfryer voor traditionele recepten zoals pepernoten is een prachtige manier om het beste van twee werelden...
Read More
Authentieke Indonesische nasi goreng van Bali
3 Heerlijke Paasbrunch Ideeën
3 Heerlijke Paasbrunch Ideeën
Makkelijk & feestelijk brunchen met Pasen? Probeer deze 3 Paasbrunch ideeën: serveerglaasjes, gevulde croissants en deviled eggs. Lekker én snel klaar!
Lees meer
Oranjetompoucen
Oranjetompoucen
Of je nu Koningsdag viert of gewoon zin hebt in een Hollands gebakje, deze zelfgemaakte tompoucen zijn een echte uitdaging – maar als ze lukken, zijn ze spectaculair!
Lees meer
Japanse Ramen met Spicy Kip & Romige Knoflooksaus
Japanse Ramen met Spicy Kip & Romige Knoflooksaus
Maak deze smaakvolle Japanse ramen met spicy kip en romige knoflooksaus voor slechts €3 per persoon. Lekker, makkelijk en budgetvriendelijk!
Lees meer
Mungbonen Curry met Boerenkool
Mungbonen Curry met Boerenkool
Deze romige mungbonen curry met boerenkool en kokosmelk is een voedzame en smaakvolle Indiase maaltijd. Boordevol eiwitten, vezels en antioxidanten. Bekijk het recept!
Lees meer
Peking Eend Maken
Peking Eend Maken
Leer hoe je zelf authentieke Peking eend maakt! Dit klassieke Chinese recept laat zien hoe je de eend krokant roostert en serveert met pannenkoekjes, hoisinsaus, komkommer en bosui.
Lees meer
Perfecte Hele Kip uit de Airfryer – Krokant van Buiten, Mals van Binnen
Perfecte Hele Kip uit de Airfryer – Krokant van Buiten, Mals van Binnen
Wil je een hele kip bereiden in de airfryer die superkrokant is van buiten en botermals van binnen? Met dit eenvoudige recept en de Instant Vortex Plus Airfryer zet je in minder dan een uur de perfecte...
Lees meer
Bombay Aardappelcurry
Bombay Aardappelcurry
Een traditionele Indiase aardappelcurry maar dan supersnel in de Instant Pot. Dit gerecht is zó smaakvol dat je het vlees geen seconde mist!
Lees meer
Zuurkoolstamppot
Zuurkoolstamppot
Maak een klassieke zuurkoolstamppot volgens een authentiek recept uit 1935. Met zuurkoolspek, rookworst en een vleugje kummel voor extra smaak!
Lees meer
Boerenkoolstamppot zoals 't hoort!
Boerenkoolstamppot zoals 't hoort!
Een klassieke boerenkoolstamppot is simpel, maar als je 'm écht goed wilt maken, draait het – net als in de Italiaanse keuken – om kwalitatieve ingrediënten. Vergeet voorgesneden spekjes en voorverpakte...
Lees meer
Vegetarische Indiase Curry
Vegetarische Indiase Curry
Zin in een verwarmende maaltijd waarbij je vlees écht niet mist? Deze vegetarische Indiase curry met kikkererwten, bloemkool en aardappel zit boordevol smaak
Lees meer
Booking.com
Facebook
Pinterest
WhatsApp