Vlam Oliebolletjes!

Maak kennis met een verrassende twist op de klassieke oliebol: de Vlam Oliebolletjes! Deze pittige hapjes zijn allesbehalve traditioneel. Denk aan knapperige mini-oliebollen, gevuld met sappig gekruid gehakt en een vurige kick van Scotch Bonnet-peper. Geïnspireerd door de bekende vlamtosti, zijn deze hartige bites perfect voor liefhebbers van een beetje pit. Of je ze nu serveert tijdens oud en nieuw, een borrel, of gewoon als snack tussendoor, deze kleine smaakbommen zorgen gegarandeerd voor vuurwerk op tafel. Durf jij ze aan?

Hartige oliebollen, zoals de Vlam Oliebolletjes, bieden een spannende en onverwachte variatie op de klassieke zoete oliebol. Ze zijn ideaal voor mensen die niet zo van zoet houden, maar wel gek zijn op een hartige snack met een kick. Bovendien zijn ze perfect voor feestjes en borrels, waar vaak juist hartige hapjes populairder zijn.

Unieke smaak en krokante textuur

Daarnaast zorgen de unieke smaak en krokante textuur van deze pittige bites voor een leuke verrassing voor gasten die iets anders willen proberen dan de standaard oliebol met rozijnen. Het is een moderne twist die traditie en innovatie combineert – en daarmee een heerlijke aanvulling op het feestmenu!

Bol AlgemeenBol Algemeen
KokenKoken
Vlam oliebollen met pittig gehakt

Vlam oliebollen

Hartige oliebollen, zoals de Vlam Oliebolletjes, bieden een spannende en onverwachte variatie op de klassieke zoete oliebol. Ze zijn ideaal voor mensen die niet zo van zoet houden, maar wel gek zijn op een hartige snack met een kick. Bovendien zijn ze perfect voor feestjes en borrels, waar vaak juist hartige hapjes populairder zijn.
No ratings yet
Course Snack
Cuisine Nederlands
Servings 10 personen

Ingrediënten
  

  • 2 liter zonnebloemolie
  • 1 pak oliebollenmix
  • 500 gram rundergehakt
  • 2 sjalotten
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 kaffir limoenblaadjes
  • 1 à 2 madame jeanette of habanero peper
  • 1 bosje peterselie of koriander
  • een flinke scheut ketjap manis
  • een scheutje ketjap asin
  • zout en peper

Instructies
 

  • Maak het pak 1 pak oliebollenmix klaar volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Meestal is dat door de inhoud van het pak te mixen met 500 ml handwarm water, vervolgens de mengkom af te dekken met een vochtige theedoek en een half uur laten rijzen op een warme plek. Bijvoorbeeld bij de centrale verwarming of in de oven op 50 graden.
  • Als het oliebollenbeslag aan het rijzen is kun je de pittige vulling gaan maken. Bak 500 gram rundergehakt rul uit in een koekenpan. Snij 2 sjalotten en 2 teentjes knoflook fijn en laat meebakken met het gehakt. Snij 2 kaffir limoenblaadjes in heel fijne reepjes en voeg toe. Snij 1 à 2 madame jeanette of habanero peper met zaadjes en al fijn en voeg toe. Snij 1 bosje peterselie of koriander en voeg toe. Giet er een flinke scheut ketjap manis en een scheutje ketjap asin bij en roer erdoor. Breng op smaak met zout en peper.
  • Verhit een gietijzeren pan met 2 liter zonnebloemolie.
  • Gooi het gehakt bij het gerezen oliebollenbeslag en spatel het voorzichtig door zodat de luchtigheid in het beslag blijft. Zorg dat alles goed verdeeld is.
  • Controleer of de olie heet genoeg is door er met een stukje brood in te dopen. Als het gaat bruisen dan kun je gaan beginnen.
  • Schep met een kleine dessertlepel iets van het beslag uit de mengkom. Laat het beslag m.b.v. van een ander lepeltje in de hete olie glijden. Ga zo door tot je ongeveer tien oliebolletjes in de olie hebt drijven. Het is de bedoeling dat het kleine hapjes worden, dus gebruik een klein beetje beslag want de oliebollen zetten nog uit in de olie.
  • Draai m.b.v. een vork de oliebollen om als de onderkant bruin is en laat de andere kant bruin bakken. Soms keren ze uit zichzelf om. Laat de vlam oliebolletjes gaar worden en schep ze dan met een schuimspaan uit de pan. Laat ze op keukenpapier uitlekken.
  • Eet ze bij voorkeur kort na het bakken. De bolletjes zijn dsan nog warm en krokant.
Keyword Feestdagen, Frituren, Hapje, Snack
No ratings yet
Heb je het recept gemaakt?Laat me weten het het beviel
Author picture

Heb je het recept gemaakt of wil je het gaan maken? Heb je een vraag erover? Laat het in onderstaande reacties weten! Ik zou het echt leuk vinden als je een foto van het recept deelt op Facebook of Instagram met de hashtag #reneindekeuken of tag @reneindekeuken. Veel plezier met koken!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rene van der Linden van Rene in de keuken

RENE IN DE KEUKEN

Ik ben René van der Linden, een gepassioneerde hobbykok en hoop jou te inspireren met mijn recepten, waar je helemaal geen chef voor hoeft te zijn. Met een beetje liefde voor het koken en het gebruik van goede verse producten kan iedereen iets lekkers op tafel toveren.

Laat je inspireren door de veelzijdige recepten op deze website  en kijk vooral eens naar de kookvideo’s van René in de Keuken op YouTube.

Bjang Bjang Noodles

Zelf Bjang Bjang Noodles maken? Ontdek dit pittige noedelgerecht uit Xi’an met zelfgemaakte noedels, gemarineerd varkensvlees en hete olie.
Read More

3 Heerlijke Paasbrunch Ideeën

Makkelijk & feestelijk brunchen met Pasen? Probeer deze 3 Paasbrunch ideeën: serveerglaasjes, gevulde croissants en deviled eggs. Lekker én snel...
Read More

Oranjetompoucen

Of je nu Koningsdag viert of gewoon zin hebt in een Hollands gebakje, deze zelfgemaakte tompoucen zijn een echte uitdaging...
Read More

Japanse Ramen met Spicy Kip & Romige Knoflooksaus

Maak deze smaakvolle Japanse ramen met spicy kip en romige knoflooksaus voor slechts €3 per persoon. Lekker, makkelijk en budgetvriendelijk!
Read More

Mungbonen Curry met Boerenkool

Deze romige mungbonen curry met boerenkool en kokosmelk is een voedzame en smaakvolle Indiase maaltijd. Boordevol eiwitten, vezels en antioxidanten....
Read More

Peking Eend Maken

Leer hoe je zelf authentieke Peking eend maakt! Dit klassieke Chinese recept laat zien hoe je de eend krokant roostert...
Read More

Perfecte Hele Kip uit de Airfryer – Krokant van Buiten, Mals van Binnen

Wil je een hele kip bereiden in de airfryer die superkrokant is van buiten en botermals van binnen? Met dit...
Read More

Bombay Aardappelcurry

Een traditionele Indiase aardappelcurry maar dan supersnel in de Instant Pot. Dit gerecht is zó smaakvol dat je het vlees...
Read More

Zuurkoolstamppot

Maak een klassieke zuurkoolstamppot volgens een authentiek recept uit 1935. Met zuurkoolspek, rookworst en een vleugje kummel voor extra smaak!
Read More

Boerenkoolstamppot zoals ’t hoort!

Een klassieke boerenkoolstamppot is simpel, maar als je 'm écht goed wilt maken, draait het – net als in de...
Read More

Vegetarische Indiase Curry

Zin in een verwarmende maaltijd waarbij je vlees écht niet mist? Deze vegetarische Indiase curry met kikkererwten, bloemkool en aardappel...
Read More

Orange Chicken Spiezen met Pindakruim, Gele Rijst en Ananassalade

Zin in een wereldse smaakexplosie? Maak heerlijke orange chicken spiezen met pindakruim, geurige gele rijst, frisse ananassalade en smaakvolle refried...
Read More

Vegetarische spekjes van tofu

Ben je op zoek naar een smakelijk alternatief voor spek? Met dit recept laat ik je zien hoe je zelf...
Read More

Curry Fish Balls uit Hong Kong

Curry fish balls zijn kleine, chewy balletjes gemaakt van vispasta, gekookt in een pittige currysaus. Dit is het meest populaire...
Read More

Vegetarische Pasta met Broccoli, Roomkaas en Walnoten

In dit gerecht combineren we de zachte, milde smaak van broccoli met de romige zachtheid van roomkaas en de rijke...
Read More

Vlam oliebollen

Een verrassende twist op de klassieke oliebol: de Vlam Oliebolletjes! Deze pittige hapjes zijn gevuld met gekruid gehakt en Madame...
Read More

Kerststoofvlees met cranberries

Kerststoofvlees met cranberries is de ultieme belichaming van comfort food tijdens de feestdagen. Het gerecht combineert malse stukjes rundvlees die...
Read More

Sous-Vide Kalkoendij met cranberrycompote

Kalkoen bereiden kan een uitdaging zijn, omdat het vlees vaak uitdroogt bij traditionele kookmethoden. Door sous vide te garen, behoud...
Read More

Kruidnootjes appeltaart

Een leuke en eenvoudige manier om kruidnootjes te gebruiken, is door ze te verwerken in een appeltaart. In plaats van...
Read More

Mango Float: Een Iconisch Dessert uit de Filipijnen

Mango Float is een geliefd dessert in de Filipijnen, dat perfect de tropische smaken van het land weerspiegelt. Dit eenvoudige,...
Read More
Vlam Oliebolletjes! Deze pittige hapjes zijn allesbehalve traditioneel. Denk aan knapperige mini-oliebollen, gevuld met sappig gekruid gehakt en een vurige kick van Scotch Bonnet-peper.
Bjang Bjang Noodles
Bjang Bjang Noodles
Zelf Bjang Bjang Noodles maken? Ontdek dit pittige noedelgerecht uit Xi’an met zelfgemaakte noedels, gemarineerd varkensvlees en hete olie.
Lees meer
3 Heerlijke Paasbrunch Ideeën
3 Heerlijke Paasbrunch Ideeën
Makkelijk & feestelijk brunchen met Pasen? Probeer deze 3 Paasbrunch ideeën: serveerglaasjes, gevulde croissants en deviled eggs. Lekker én snel klaar!
Lees meer
Oranjetompoucen
Oranjetompoucen
Of je nu Koningsdag viert of gewoon zin hebt in een Hollands gebakje, deze zelfgemaakte tompoucen zijn een echte uitdaging – maar als ze lukken, zijn ze spectaculair!
Lees meer
Japanse Ramen met Spicy Kip & Romige Knoflooksaus
Japanse Ramen met Spicy Kip & Romige Knoflooksaus
Maak deze smaakvolle Japanse ramen met spicy kip en romige knoflooksaus voor slechts €3 per persoon. Lekker, makkelijk en budgetvriendelijk!
Lees meer
Mungbonen Curry met Boerenkool
Mungbonen Curry met Boerenkool
Deze romige mungbonen curry met boerenkool en kokosmelk is een voedzame en smaakvolle Indiase maaltijd. Boordevol eiwitten, vezels en antioxidanten. Bekijk het recept!
Lees meer
Peking Eend Maken
Peking Eend Maken
Leer hoe je zelf authentieke Peking eend maakt! Dit klassieke Chinese recept laat zien hoe je de eend krokant roostert en serveert met pannenkoekjes, hoisinsaus, komkommer en bosui.
Lees meer
Perfecte Hele Kip uit de Airfryer – Krokant van Buiten, Mals van Binnen
Perfecte Hele Kip uit de Airfryer – Krokant van Buiten, Mals van Binnen
Wil je een hele kip bereiden in de airfryer die superkrokant is van buiten en botermals van binnen? Met dit eenvoudige recept en de Instant Vortex Plus Airfryer zet je in minder dan een uur de perfecte...
Lees meer
Bombay Aardappelcurry
Bombay Aardappelcurry
Een traditionele Indiase aardappelcurry maar dan supersnel in de Instant Pot. Dit gerecht is zó smaakvol dat je het vlees geen seconde mist!
Lees meer
Zuurkoolstamppot
Zuurkoolstamppot
Maak een klassieke zuurkoolstamppot volgens een authentiek recept uit 1935. Met zuurkoolspek, rookworst en een vleugje kummel voor extra smaak!
Lees meer
Boerenkoolstamppot zoals 't hoort!
Boerenkoolstamppot zoals 't hoort!
Een klassieke boerenkoolstamppot is simpel, maar als je 'm écht goed wilt maken, draait het – net als in de Italiaanse keuken – om kwalitatieve ingrediënten. Vergeet voorgesneden spekjes en voorverpakte...
Lees meer
Booking.com
Facebook
Pinterest
WhatsApp