Hartige oliebollen, zoals de Vlam Oliebolletjes, bieden een spannende en onverwachte variatie op de klassieke zoete oliebol. Ze zijn ideaal voor mensen die niet zo van zoet houden, maar wel gek zijn op een hartige snack met een kick. Bovendien zijn ze perfect voor feestjes en borrels, waar vaak juist hartige hapjes populairder zijn.
Maak het pak 1 pak oliebollenmix klaar volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Meestal is dat door de inhoud van het pak te mixen met 500 ml handwarm water, vervolgens de mengkom af te dekken met een vochtige theedoek en een half uur laten rijzen op een warme plek. Bijvoorbeeld bij de centrale verwarming of in de oven op 50 graden.
Als het oliebollenbeslag aan het rijzen is kun je de pittige vulling gaan maken. Bak 500 gram rundergehakt rul uit in een koekenpan. Snij 2 sjalotten en 2 teentjes knoflook fijn en laat meebakken met het gehakt. Snij 2 kaffir limoenblaadjes in heel fijne reepjes en voeg toe. Snij 1 à 2 madame jeanette of habanero peper met zaadjes en al fijn en voeg toe. Snij 1 bosje peterselie of koriander en voeg toe. Giet er een flinke scheut ketjap manis en een scheutje ketjap asin bij en roer erdoor. Breng op smaak met zout en peper.
Verhit een gietijzeren pan met 2 liter zonnebloemolie.
Gooi het gehakt bij het gerezen oliebollenbeslag en spatel het voorzichtig door zodat de luchtigheid in het beslag blijft. Zorg dat alles goed verdeeld is.
Controleer of de olie heet genoeg is door er met een stukje brood in te dopen. Als het gaat bruisen dan kun je gaan beginnen.
Schep met een kleine dessertlepel iets van het beslag uit de mengkom. Laat het beslag m.b.v. van een ander lepeltje in de hete olie glijden. Ga zo door tot je ongeveer tien oliebolletjes in de olie hebt drijven. Het is de bedoeling dat het kleine hapjes worden, dus gebruik een klein beetje beslag want de oliebollen zetten nog uit in de olie.
Draai m.b.v. een vork de oliebollen om als de onderkant bruin is en laat de andere kant bruin bakken. Soms keren ze uit zichzelf om. Laat de vlam oliebolletjes gaar worden en schep ze dan met een schuimspaan uit de pan. Laat ze op keukenpapier uitlekken.
Eet ze bij voorkeur kort na het bakken. De bolletjes zijn dsan nog warm en krokant.