Ultiem comfort food

Kerststoofvlees met cranberries is de ultieme belichaming van comfort food tijdens de feestdagen. Het gerecht combineert malse stukjes rundvlees die langzaam sudderen in een rijke saus met de frisse, lichtzoete zuurgraad van cranberries. Het resultaat is een smaakexplosie die perfect past bij de kerstsfeer: warm, hartig en toch een tikkeltje feestelijk door de bijzondere toevoeging van cranberries.

Tijdens de kerstdagen zoeken we instinctief naar gerechten die ons comfort bieden. De koude wintermaanden, de kortere dagen en de drukte van de feestvoorbereidingen roepen een behoefte op aan momenten van rust en huiselijkheid. Gerechten zoals stoofvlees, die traag worden bereid en de keuken vullen met geurige warmte, spelen in op dit verlangen. Het bereiden van stoofvlees is bijna ritueel: het sudderen van het vlees is een kalmerend proces dat ons verbindt met tradities en ons herinnert aan gezelligheid en samenzijn.

Subtiele balans in smaak

De cranberries voegen niet alleen een feestelijk tintje toe, maar zorgen ook voor een subtiele balans in smaak. Hun frisheid doorbreekt de diepe, hartige tonen van het stoofvlees en maakt het gerecht licht en toegankelijk, ondanks zijn rijke karakter. Bovendien hebben cranberries een symbolische waarde rond Kerst: hun dieprode kleur past perfect bij de feestelijke decoraties en hun bitterzoete smaak roept herinneringen op aan het verleden, terwijl het nieuwe hoop biedt.

Stoofvlees met cranberries is meer dan een maaltijd; het is een ervaring. Het nodigt uit om tijd te nemen, zowel in de bereiding als in het genieten ervan aan tafel. Het verenigt smaken, mensen en tradities – precies wat we zoeken tijdens Kerstmis.

Bol AlgemeenBol Algemeen
KokenKoken
Kerststoofvlees met cranberries en warme specerijen

Kerststoofvlees met cranberries

Kerststoofvlees met cranberries is de ultieme belichaming van comfort food tijdens de feestdagen. Het gerecht combineert malse stukjes rundvlees die langzaam sudderen in een rijke saus met de frisse, lichtzoete zuurgraad van cranberries. Het resultaat is een smaakexplosie die perfect past bij de kerstsfeer: warm, hartig en toch een tikkeltje feestelijk door de bijzondere toevoeging van cranberries.
No ratings yet
Cuisine Amerikaans, Nederlands
Servings 4 personen

Keukenspullen

  • 1 Instant Pot

Ingrediënten
  

  • 1 kilo sucade- of riblappen
  • peper en zout
  • een stukje roomboter
  • een scheutje olijfolie
  • 2 uien
  • 1 teentje knoflook
  • 300 ml runderbouillon van tablet
  • 200 gram cranberries
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 kaneelstokje
  • 2 steranijs
  • 2 eetlepels bruine basterdsuiker
  • 1 volle eetlepel maizena
  • gehakte peterselie

Instructies
 

  • Maak bij voorkeur eerst een cranberrycompote
  • Snij 1 kilo sucade- of riblappen in blokjes en bestrooi het vlees rijkelijk met peper en zout.
  • Schakel de sauté functie in op de Instant Pot en verhit een een stukje roomboter en een scheutje olijfolie. Braad het vlees in twee gedeeltes rondom aan. Haal het vlees na het aanbakken met een schuimspaan uit de Instant Pot en bewaar apart.
  • Snipper 2 uien en plet 1 teentje knoflook onder je mes. Kijk of er voldoende braadvocht is overgebleven in de pot en giet er anders een extra scheutje een scheutje olijfolie bij. Fruit de uien en knoflook een aantal minuten. Giet er 300 ml runderbouillon van tablet bij + 200 gram cranberries, 2 laurierblaadjes, 1 kaneelstokje, 2 steranijs en 2 eetlepels bruine basterdsuiker. Roer alles door elkaar en breng aan de kook op de sauté functie.
  • Gooi het vlees weer terug in de pot, doe de deksel op de pot, selecteer Pressure Cook, zet de tijd op 30 minuten en laat de Instant Pot z'n werk doen.
  • Haal na de bereidingstijd het vlees met een schuimspaan uit de pot en selecteer weer sauté. Meng 1 volle eetlepel maizena met een scheutje water en giet bij de jus in de pot. De jus zal snel een gebonden saus worden. Gooi het vlees er weer in en meng door de saus.
  • Schep de stoofpot uit de pot in een mooie serveerschaal of bord. Vis de steranijs, kaneel en laurierblaadjes uit de stoofpot en gebruik eventueel als garnering. Als je de steranijs niet meer terug kunt vinden kun je ook een nieuwe gebruiken en leg op de bovenkant. (zie foto).
  • Garneer de stoofpot met cranberries uit een zelfgemaakte cranberrycompote (kijk hier voor het recept) en bestrooi met gehakte peterselie.
Keyword Instant Pot, Kerstmenu, Kerstmis, Rundvlees, Stoofgerecht
No ratings yet
Heb je het recept gemaakt?Laat me weten het het beviel
Author picture

Heb je het recept gemaakt of wil je het gaan maken? Heb je een vraag erover? Laat het in onderstaande reacties weten! Ik zou het echt leuk vinden als je een foto van het recept deelt op Facebook of Instagram met de hashtag #reneindekeuken of tag @reneindekeuken. Veel plezier met koken!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rene van der Linden van Rene in de keuken

RENE IN DE KEUKEN

Ik ben René van der Linden, een gepassioneerde hobbykok en hoop jou te inspireren met mijn recepten, waar je helemaal geen chef voor hoeft te zijn. Met een beetje liefde voor het koken en het gebruik van goede verse producten kan iedereen iets lekkers op tafel toveren.

Laat je inspireren door de veelzijdige recepten op deze website  en kijk vooral eens naar de kookvideo’s van René in de Keuken op YouTube.

Christmas stew with cranberries
Marokkaanse Tajine Met Kip en Groenten
Marokkaanse Tajine Met Kip en Groenten
Lees meer
Marokkaanse Chicken Skewers & Beef Kabobs
Marokkaanse Chicken Skewers & Beef Kabobs
Marokkaanse chicken skewers en beef kabobs van de BBQ met yoghurt-tahini saus. Smaakvol streetfood geïnspireerd op mijn reis door Marokko. Bekijk het recept!
Lees meer
Griekse Stifado
Griekse Stifado
Stifado is een klassiek Grieks stoofgerecht met rundvlees, uien, wijn en kaneel. In deze snelle versie uit de Instant Pot staat het in 35 minuten op tafel.
Lees meer
Chicken Biryani Uit De Instant Pot
Chicken Biryani Uit De Instant Pot
Maak Chicken Biryani in de Instant Pot: sneller klaar, bomvol smaak. Met een twist van krokant kippenvel als topping.
Lees meer
Bjang Bjang Noodles
Bjang Bjang Noodles
Zelf Bjang Bjang Noodles maken? Ontdek dit pittige noedelgerecht uit Xi’an met zelfgemaakte noedels, gemarineerd varkensvlees en hete olie.
Lees meer
3 Heerlijke Paasbrunch Ideeën
3 Heerlijke Paasbrunch Ideeën
Makkelijk & feestelijk brunchen met Pasen? Probeer deze 3 Paasbrunch ideeën: serveerglaasjes, gevulde croissants en deviled eggs. Lekker én snel klaar!
Lees meer
Oranjetompoucen
Oranjetompoucen
Of je nu Koningsdag viert of gewoon zin hebt in een Hollands gebakje, deze zelfgemaakte tompoucen zijn een echte uitdaging – maar als ze lukken, zijn ze spectaculair!
Lees meer
Japanse Ramen met Spicy Kip & Romige Knoflooksaus
Japanse Ramen met Spicy Kip & Romige Knoflooksaus
Maak deze smaakvolle Japanse ramen met spicy kip en romige knoflooksaus voor slechts €3 per persoon. Lekker, makkelijk en budgetvriendelijk!
Lees meer
Mungbonen Curry met Boerenkool
Mungbonen Curry met Boerenkool
Deze romige mungbonen curry met boerenkool en kokosmelk is een voedzame en smaakvolle Indiase maaltijd. Boordevol eiwitten, vezels en antioxidanten. Bekijk het recept!
Lees meer
Peking Eend Maken
Peking Eend Maken
Leer hoe je zelf authentieke Peking eend maakt! Dit klassieke Chinese recept laat zien hoe je de eend krokant roostert en serveert met pannenkoekjes, hoisinsaus, komkommer en bosui.
Lees meer
Booking.com
Facebook
Pinterest
WhatsApp