Kerststoofvlees met cranberries is de ultieme belichaming van comfort food tijdens de feestdagen. Het gerecht combineert malse stukjes rundvlees die langzaam sudderen in een rijke saus met de frisse, lichtzoete zuurgraad van cranberries. Het resultaat is een smaakexplosie die perfect past bij de kerstsfeer: warm, hartig en toch een tikkeltje feestelijk door de bijzondere toevoeging van cranberries.
Snij 1 kilo sucade- of riblappen in blokjes en bestrooi het vlees rijkelijk met peper en zout.
Schakel de sauté functie in op de Instant Pot en verhit een een stukje roomboter en een scheutje olijfolie. Braad het vlees in twee gedeeltes rondom aan. Haal het vlees na het aanbakken met een schuimspaan uit de Instant Pot en bewaar apart.
Snipper 2 uien en plet 1 teentje knoflook onder je mes. Kijk of er voldoende braadvocht is overgebleven in de pot en giet er anders een extra scheutje een scheutje olijfolie bij. Fruit de uien en knoflook een aantal minuten. Giet er 300 ml runderbouillon van tablet bij + 200 gram cranberries, 2 laurierblaadjes, 1 kaneelstokje, 2 steranijs en 2 eetlepels bruine basterdsuiker. Roer alles door elkaar en breng aan de kook op de sauté functie.
Gooi het vlees weer terug in de pot, doe de deksel op de pot, selecteer Pressure Cook, zet de tijd op 30 minuten en laat de Instant Pot z'n werk doen.
Haal na de bereidingstijd het vlees met een schuimspaan uit de pot en selecteer weer sauté. Meng 1 volle eetlepel maizena met een scheutje water en giet bij de jus in de pot. De jus zal snel een gebonden saus worden. Gooi het vlees er weer in en meng door de saus.
Schep de stoofpot uit de pot in een mooie serveerschaal of bord. Vis de steranijs, kaneel en laurierblaadjes uit de stoofpot en gebruik eventueel als garnering. Als je de steranijs niet meer terug kunt vinden kun je ook een nieuwe gebruiken en leg op de bovenkant. (zie foto).