Krijg tot 20% korting op hotelovernachtingen!

Sappige en smaakvolle kalkoen

Kalkoendij bereiden kan een uitdaging zijn, omdat het vlees vaak uitdroogt bij traditionele kookmethoden. Door sous vide te gebruiken, behoud je sappigheid en smaak, terwijl je met een korte grillafwerking een heerlijk krokant laagje creëert. Dit recept is ideaal voor kerst en wordt extra feestelijk met een zelfgemaakte cranberrycompote.

Serveer de sappige kalkoendijen direct van de grill met een flinke lepel cranberrycompote. Combineer met bijgerechten zoals geroosterde aardappelen en gestoomde groenten voor een complete kerstmaaltijd.

Waarom Sous Vide?

Sous vide koken zorgt ervoor dat de kalkoendij perfect gaar wordt zonder risico op uitdroging. De gecontroleerde temperatuur maakt het bijna onmogelijk om het vlees droog te laten worden, terwijl de smaken van kruiden en specerijen diep in het vlees trekken. De grillafwerking voegt een onweerstaanbare textuur toe.

Bol AlgemeenBol Algemeen
KokenKoken
Sous Vide kerstkalkoen met cranberrysaus recept

Kalkoendij met cranberrycompote

Dit recept combineert de rijke smaak van kalkoen met de zoet-zure frisheid van cranberry’s en zorgt gegarandeerd voor een onvergetelijke kerstervaring!
No ratings yet
Course Hoofdgerecht
Cuisine Amerikaans, Nederlands
Servings 8 personen

Keukenspullen

  • sous-vide apparatuur https://www.sousvidekenner.nl/onze-topmerken-nl/ziva-brand/ziva-savant-ziva-onetouch-12-liter-waterbak-bundel/?aff_id=24292

Ingrediënten
  

Sous-Vide kalkoendij

  • ± 1 kilo kalkoendij
  • 2 takjes rozemarijn
  • 4 takjes tijm
  • 1 el peperkorrels
  • 1 el zeezout

Cranberrycompote

  • 2 sinaasappels
  • 1 kop suiker
  • 1 kaneelstokje
  • een snufje zout
  • 1 bakje cranberries van 340 gram

Instructies
 

Sous-Vide kalkoendij

  • Vul de sous-vide waterbak en verwarm het water m.b.v. de sous-vide stick op 70 graden.
  • Rits de naaldjes van 2 takjes rozemarijn en hak ze fijn. Rits de blaadjes van 4 takjes tijm. Stamp in een vijzel 1 el peperkorrels en 1 el zeezout. Meng op een snijplank alles door elkaar en wrijf een ± 1 kilo kalkoendij van ± 1 kilo aan beide kanten erdoorheen.
  • Neem een groot formaat vacuümzak van 20 x 30 cm, stop de kalkoendij in de zak en vacumeer het met de vacuümmachine. Plaats de zak in het warme water in de waterbak en laat het vlees 4 uur garen.
  • Je kunt nu intussen de cranberrycompote (zie hieronder) en andere bijgerechten maken.
  • Na 4 uur is de kalkoen gegaard en klaar om verder te verwerken. Wanneer je de kalkoen op een later tijdstip gaat afmaken, bewaar hem dan in de koelkast en verwarm hem voordat je gaat grillen in warm water of een warmhoudlade. Omdat er maar zo kort gegrild hoeft te worden is er anders kans dat de binnenkant nog koud is. Als je de kalkoen direct gaat grillen hoeft dit uiteraard niet.
  • Verwarm de oven op grillstand (200 graden) en zodra de oven is voorverwarmd kun je de kalkoendij op het grillrooster van de oven leggen. Grill de kalkoen 5 minuten aan de bovenkant of tot het een lekker bruin korstje heeft gekregen. In ieder geval niet te lang anders heeft de kalkoen alsnog kans om droog te worden.

Cranberrycompote

  • Rasp de zest van 2 sinaasappels en pers de sinaasappels uit. Verhit de sinaasappelsap in een pannetje en breng het tegen de kook aan. Voeg 1 kop suiker toe en laat de suiker oplossen in de sinaasappelsap. Voeg 1 kaneelstokje toe, de sinaasappelzest en een snufje zout. Gooi er 1 bakje cranberries van 340 gram bij en laat het 10 minuten koken tot alle cranberries zijn opengebarsten.
  • Haal de pan van hittebron en laat de compote helemaal afkoelen.
  • Haal de kalkoen uit de oven en snij hem voor serveren in plakken. Serveer met de cranberrycompote.

Video

TIP

Probeer ook eens deze sous-vide gegaarde entrecote
Perfect Sous-Vide-gegaarde-entrecote
No ratings yet
Heb je het recept gemaakt?Laat me weten het het beviel
Author picture

Heb je het recept gemaakt of wil je het gaan maken? Heb je een vraag erover? Laat het in onderstaande reacties weten! Ik zou het echt leuk vinden als je een foto van het recept deelt op Facebook of Instagram met de hashtag #reneindekeuken of tag @reneindekeuken. Veel plezier met koken!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rene van der Linden van Rene in de keuken

RENE IN DE KEUKEN

Ik ben René van der Linden, een gepassioneerde hobbykok en hoop jou te inspireren met mijn recepten, waar je helemaal geen chef voor hoeft te zijn. Met een beetje liefde voor het koken en het gebruik van goede verse producten kan iedereen iets lekkers op tafel toveren.

Laat je inspireren door de veelzijdige recepten op deze website  en kijk vooral eens naar de kookvideo’s van René in de Keuken op YouTube.

Sous Vide turkey recipe
Jordaanse Kipstoof met 7 Spices
Jordaanse Kipstoof met 7 Spices
Proef de smaken van het Midden-Oosten met deze Jordaanse kipstoof, bereid met 7 spices, moestuingroenten en vuur. Een kruidig comfortgerecht.
Lees meer
Tajine met Kefta en Ei
Tajine met Kefta en Ei
Probeer deze marokkaanse tajine met kefta en ei zelf en waan je even in een keuken in Marrakesh. Scroll naar beneden voor het recept en bekijk vooral ook de video voor een kijkje achter de schermen in...
Lees meer
Chinese speklapjes met sperziebonen
Chinese speklapjes met sperziebonen
Maak deze zelfbedachte fusion van krokant gebakken speklap, Chinese smaakmakers en knapperige groenten. Een smaakvolle wokmaaltijd met een Hollandse twist!
Lees meer
Koreaanse Bibimbap
Koreaanse Bibimbap
Bibimbap is een kleurrijke Koreaanse rijstbowl met groenten, ei en pittige gochujangsaus. Ontdek hoe je dit flexibele gerecht zelf maakt.
Lees meer
Dan Dan Noodles
Dan Dan Noodles
Maak zelf Dan Dan Noodles: pittige Chinese noedels met gehakt, chili-olie en sesampasta. Inclusief slimme supermarkt-alternatieven voor authentieke smaak.
Lees meer
Griekse Yiouvetsi Met Gamba’s & Orzo
Griekse Yiouvetsi Met Gamba’s & Orzo
Yiouvetsi is een Grieks stoofgerecht met orzo. In dit recept met gamba’s, venkel en feta maak je een lichte, moderne versie van deze klassieker.
Lees meer
Marokkaanse Tajine Met Kip en Groenten
Marokkaanse Tajine Met Kip en Groenten
Lees meer
Marokkaanse Chicken Skewers & Beef Kabobs
Marokkaanse Chicken Skewers & Beef Kabobs
Marokkaanse chicken skewers en beef kabobs van de BBQ met yoghurt-tahini saus. Smaakvol streetfood geïnspireerd op mijn reis door Marokko. Bekijk het recept!
Lees meer
Griekse Stifado
Griekse Stifado
Stifado is een klassiek Grieks stoofgerecht met rundvlees, uien, wijn en kaneel. In deze snelle versie uit de Instant Pot staat het in 35 minuten op tafel.
Lees meer
Chicken Biryani Uit De Instant Pot
Chicken Biryani Uit De Instant Pot
Maak Chicken Biryani in de Instant Pot: sneller klaar, bomvol smaak. Met een twist van krokant kippenvel als topping.
Lees meer
Booking.com
Facebook
Pinterest
WhatsApp