Creatief en duurzaam

Het idee om overgebleven strooigoed zoals kruidnootjes te hergebruiken in gerechten is niet alleen creatief, maar ook duurzaam. Sinterklaaslekkernijen zoals kruidnootjes en ander strooigoed kunnen een tweede leven krijgen in verschillende smakelijke recepten. Door ze te verwerken in bijvoorbeeld een appeltaart, geef je restjes een nieuwe bestemming en voeg je een unieke twist toe aan een klassiek gerecht.

Appeltaart met kruidnootjes

Een leuke en eenvoudige manier om kruidnootjes te gebruiken, is door ze te verwerken in een appeltaart. In plaats van een traditionele koekjesbodem kun je de kruidnootjes fijnmalen en mengen met wat gesmolten boter. Dit mengsel druk je stevig aan in de taartvorm om een stevige en kruidige basis te maken.

Het leuke van dit idee is dat het heel eenvoudig aan te passen is aan je eigen smaak. Zo maak je van je overgebleven strooigoed een feestelijk extraatje!

Bol AlgemeenBol Algemeen
KokenKoken
Maak een Kruidnoten-appeltaart

Kruidnootjes appeltaart

Een geweldig idee om je overgebleven kruidnootjes en ander strooigoed van Sinterklaas te gebruiken in een lekkere appeltaart.
No ratings yet
Course Taart
Cuisine Nederlands
Servings 6 personen

Keukenspullen

  • springvorm diameter 20 cm
  • Bakpapier

Ingrediënten
  

  • een pakje bladerdeeg of een rol vers taartdeeg
  • 3 appels
  • kaneel
  • 8 dadels ontpit
  • 1 zak kruidnootjes zonder chocola
  • schuimpjes
  • suikerhartjes
  • marsepein aardappeltjes
  • 1 potje appelcompote

Appeltaartdeeg

  • 300 gram bloem
  • 200 gram roomboter
  • 150 gram witte basterdsuiker
  • een mespunt zout
  • een handje gemalen kruidnootjes

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 200 graden
  • Schil 3 appels en snij ze in stukjes. Gooi de stukjes in een mengkom en bestrooi ze met kaneel. Snij 8 dadels in stukjes en voeg toe. Gooi er 2 handjes 1 zak kruidnootjes bij en eventueel ander strooigoed zoals schuimpjes, suikerhartjes en marsepein aardappeltjes. meg door elkaar en roer er 1 potje appelcompote door.

Methode bladerdeeg

  • Bekleed een kleine springvorm van 20 cm met bakpapier en leg om te beginnen een plakje een pakje bladerdeeg of een rol vers taartdeegop de bodem. Laat de andere plakjes bladerdeeg aansluiten en duw ze omhoog tegen de rand aan. Knip de overhangende stukjes bladerdeeg af en gebruik deze stukjes om de gaatjes dichten die je nog ziet. Het is de bedoeling dat de vorm helemaal bedekt is met bladerdeeg.

Methode vers taartdeeg

  • Bekleed een kleine springvorm van 20 cm met bakpapier. Rol het een pakje bladerdeeg of een rol vers taartdeeg uit en duw het deeg voorzichtig in de springvorm. Knip de overhangende randen af. Het deeg wat je overhoudt kun je terug in de koelkast leggen en voor andere doeleinden gebruiken.
  • Maak een paar handjes 1 zak kruidnootjes fijn in bijvoorbeeld een vijzel of foodprocessor.
  • Prik gaatjes in het deeg op de bodem van de springvorm. Bestrooi de bodem met de helft van de fijngemaakte kruidnoten. Gooi de vulling met de appels en strooigoed in de vorm en druk aan met een lepel. Strooi de rest van de fijngemaakte kruidnoten erover. Verdeel een aantal hele kruidnootjes op de bovenkant.
  • Bak de taart een half uur in de oven op 200 graden. Voor een extra goudbruine rand kun je de taart na 20 minuten uit de oven halen, de rand van de springvorm verwijderen en voor 10 minuten terug zetten in de oven.
  • Laat de taart afkoelen alvorens aan te snijden.

Voor een taart met appeltaartdeeg

  • Doe 300 gram bloem, 200 gram roomboter, 150 gram witte basterdsuiker en een mespunt zout in een mengkom, kneed het deeg tot een deegbal (eventueel in de keukenmachine met de kneedhaak) en laat het een half uur in de koelkast in vershoudfolie rusten.
  • Bestuif een werkblad met een beetje bloem. Snij de deegbal doormidden en rol een helft uit met een deegroller tot ongeveer een halve centimeter. Bekleed de bodem van een springvorm met bakpaper en snij met deze springvorm een cirkel uit de deeglap. Leg de lap deeg op de bodem van de springvorm. Rol de andere helft deeg ook uit met de deegroller en gebruik dit voor de zijkant. Strooi een handje gemalen kruidnootjes op de bodem om vocht uit de appels op te nemen.
  • Schil 3 appels en snij ze in stukjes. Gooi de stukjes in een mengkom en bestrooi ze met kaneel. Snij 8 dadels in stukjes en voeg toe. Gooi er 2 handjes 1 zak kruidnootjes bij en eventueel ander strooigoed zoals schuimpjes, suikerhartjes en marsepein aardappeltjes. meg door elkaar en roer er 1 potje appelcompote door.
  • Gooi de vulling met de appels en strooigoed in de vorm en druk aan met een lepel. Strooi de rest van de fijngemaakte kruidnoten erover. Verdeel een aantal hele kruidnootjes op de bovenkant.
  • Bak de taart in het midden van de oven in ongeveer 50 minuten gaar.

TIP

Maak ook eens de appeltaart zoals van Dudok
Maak zelf appelkruimeltaart zoals bij Dodok
Keyword Appeltaart, Bakken, Patisserie, Sinterklaas
No ratings yet
Heb je het recept gemaakt?Laat me weten het het beviel
Author picture

Heb je het recept gemaakt of wil je het gaan maken? Heb je een vraag erover? Laat het in onderstaande reacties weten! Ik zou het echt leuk vinden als je een foto van het recept deelt op Facebook of Instagram met de hashtag #reneindekeuken of tag @reneindekeuken. Veel plezier met koken!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rene van der Linden van Rene in de keuken

RENE IN DE KEUKEN

Ik ben René van der Linden, een gepassioneerde hobbykok en hoop jou te inspireren met mijn recepten, waar je helemaal geen chef voor hoeft te zijn. Met een beetje liefde voor het koken en het gebruik van goede verse producten kan iedereen iets lekkers op tafel toveren.

Laat je inspireren door de veelzijdige recepten op deze website  en kijk vooral eens naar de kookvideo’s van René in de Keuken op YouTube.

Kruidnoten-appeltaart
Marokkaanse Tajine Met Kip en Groenten
Marokkaanse Tajine Met Kip en Groenten
Lees meer
Marokkaanse Chicken Skewers & Beef Kabobs
Marokkaanse Chicken Skewers & Beef Kabobs
Marokkaanse chicken skewers en beef kabobs van de BBQ met yoghurt-tahini saus. Smaakvol streetfood geïnspireerd op mijn reis door Marokko. Bekijk het recept!
Lees meer
Griekse Stifado
Griekse Stifado
Stifado is een klassiek Grieks stoofgerecht met rundvlees, uien, wijn en kaneel. In deze snelle versie uit de Instant Pot staat het in 35 minuten op tafel.
Lees meer
Chicken Biryani Uit De Instant Pot
Chicken Biryani Uit De Instant Pot
Maak Chicken Biryani in de Instant Pot: sneller klaar, bomvol smaak. Met een twist van krokant kippenvel als topping.
Lees meer
Bjang Bjang Noodles
Bjang Bjang Noodles
Zelf Bjang Bjang Noodles maken? Ontdek dit pittige noedelgerecht uit Xi’an met zelfgemaakte noedels, gemarineerd varkensvlees en hete olie.
Lees meer
3 Heerlijke Paasbrunch Ideeën
3 Heerlijke Paasbrunch Ideeën
Makkelijk & feestelijk brunchen met Pasen? Probeer deze 3 Paasbrunch ideeën: serveerglaasjes, gevulde croissants en deviled eggs. Lekker én snel klaar!
Lees meer
Oranjetompoucen
Oranjetompoucen
Of je nu Koningsdag viert of gewoon zin hebt in een Hollands gebakje, deze zelfgemaakte tompoucen zijn een echte uitdaging – maar als ze lukken, zijn ze spectaculair!
Lees meer
Japanse Ramen met Spicy Kip & Romige Knoflooksaus
Japanse Ramen met Spicy Kip & Romige Knoflooksaus
Maak deze smaakvolle Japanse ramen met spicy kip en romige knoflooksaus voor slechts €3 per persoon. Lekker, makkelijk en budgetvriendelijk!
Lees meer
Mungbonen Curry met Boerenkool
Mungbonen Curry met Boerenkool
Deze romige mungbonen curry met boerenkool en kokosmelk is een voedzame en smaakvolle Indiase maaltijd. Boordevol eiwitten, vezels en antioxidanten. Bekijk het recept!
Lees meer
Peking Eend Maken
Peking Eend Maken
Leer hoe je zelf authentieke Peking eend maakt! Dit klassieke Chinese recept laat zien hoe je de eend krokant roostert en serveert met pannenkoekjes, hoisinsaus, komkommer en bosui.
Lees meer
Booking.com
Facebook
Pinterest
WhatsApp