Tabouleh, ook wel geschreven als “tabbouleh” of “tabouli,” is een klassiek gerecht uit de Midden-Oosterse keuken dat bekendstaat om zijn frisse smaken en gezonde ingrediënten. Deze salade komt uit de Libanese keuken en het is geliefd over de hele wereld vanwege zijn smaakvolle combinatie van groenten, kruiden en specerijen.

Het belangrijkste ingrediënt in tabouleh is bulgur, een graanproduct dat is gemaakt van gestoomde en gedroogde tarwekorrels. Bulgur heeft een nootachtige smaak en een lichte textuur, en het is een uitstekende bron van vezels en voedingsstoffen.

Om tabouleh te bereiden, wordt bulgur eerst geweekt in kokend water en daarna afgekoeld. Het wordt vervolgens gemengd met een overvloed aan fijngesneden verse kruiden, meestal peterselie en munt, die zorgen voor de kenmerkende frisheid en aroma van het gerecht. Andere veelvoorkomende ingrediënten zijn tomaten, ui en komkommer, allemaal fijngehakt en toegevoegd aan de mix.

Een essentieel element van tabouleh is de dressing. Deze bestaat meestal uit olijfolie, citroensap, zout en peper. De dressing geeft het gerecht een heerlijke smaak, en de citroensap zorgt voor een aangename zuurgraad die goed past bij de verse ingrediënten.

Tabouleh wordt vaak geserveerd als een bijgerecht bij gegrild vlees, zoals shawarma, maar het kan ook als een lichte en gezonde maaltijd met platbrood op zichzelf worden genoten. Het is vooral populair in de zomer vanwege zijn verfrissende smaken en lichte textuur, en het is een geweldige keuze voor mensen die op zoek zijn naar een gezond en smakelijk alternatief voor zwaardere maaltijden.

Bol AlgemeenBol Algemeen
KokenKoken
Tabouleh salade recept een frisse salade uit Libanon de Midden-Oosterse keuken

Tabouleh salade

Dit gerecht is niet alleen lekker, maar het is ook voedzaam en vol met verse ingrediënten. Het is een uitstekende bron van vezels, vitaminen en mineralen, en het past goed in een gezond dieet. Tabouleh is een culinair symbool van de Midden-Oosterse keuken en wordt wereldwijd gewaardeerd om zijn eenvoud en smaak. Het is een heerlijk voorbeeld van hoe verse kruiden en groenten kunnen samenkomen om een verrukkelijk gerecht te creëren.
No ratings yet
Cuisine Israelisch, Libanees, Midden-Oosters
Servings 4 personen

Ingrediënten
  

  • 100 gram bulgur
  • 2 tomaten
  • 1 bosje peterselie
  • ½ komkommer
  • 1 groene peper
  • verse munt eventueel
  • 8 el extra vergine olijfolie
  • 2 el granaatappel melasse
  • zout en peper uit de molen
  • 1 el honing
  • 1 granaatappel

Instructies
 

  • Zet de waterkoker aan met een liter water.
  • Gooi 100 gram bulgur in een diepe schaal of een kom. Halveer 2 tomaten en knijp het tomatensap boven de bulgur uit. Snij het vlees van de tomaten in stukjes en gooi ook de bulgur erbij. Giet het gekookte water erover tot de bulgur ± 1 cm onder water staat. Leg een deksel erop en laat de bulgur 15 minuten wellen.
  • Snij een 1 bosje peterselie fijn en snij een halve ½ komkommer in blokjes. Snij 1 groene peper in ringetjes.
    Tip: het is ook lekker om blaadjes verse munt fijn te snijden en toe te voegen.
  • Doe voor de dressing 8 el extra vergine olijfolie in een kommetje. Voeg 2 el granaatappel melasse, zout en peper uit de molen en 1 el honing toe. Meng door elkaar met een vork.
  • Als het goed is de bulgur intussen gaar en kun je de gesneden groenten toevoegen. Meng door elkaar. Roer vervolgens de dressing erdoor.
  • Snij een 1 granaatappel doormidden, hou 'm in je hand met de open kant naar beneden boven de salade en klop met een houten lepel de granaatappelpitjes eruit.
  • De bulgur kan op zichzelf gegeten worden met Libanees platbrood. Het is ook heel lekker als bijgerecht bij Shawarma met hummus. Een recept vind je hier: https://reneindekeuken.nl/shawarma-met-hummus

Video

TIP

Maak Shawarma met hummus bij deze lekkere Tabouleh salade
Kip Shawarma en hummus zoals in Jerusalem
Keyword Midden Oosters, Salade
No ratings yet
Heb je het recept gemaakt?Laat me weten het het beviel
Author picture

Heb je het recept gemaakt of wil je het gaan maken? Heb je een vraag erover? Laat het in onderstaande reacties weten! Ik zou het echt leuk vinden als je een foto van het recept deelt op Facebook of Instagram met de hashtag #reneindekeuken of tag @reneindekeuken. Veel plezier met koken!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rene van der Linden van Rene in de keuken

RENE IN DE KEUKEN

Ik ben René van der Linden, een gepassioneerde hobbykok en hoop jou te inspireren met mijn recepten, waar je helemaal geen chef voor hoeft te zijn. Met een beetje liefde voor het koken en het gebruik van goede verse producten kan iedereen iets lekkers op tafel toveren.

Laat je inspireren door de veelzijdige recepten op deze website  en kijk vooral eens naar de kookvideo’s van René in de Keuken op YouTube.

Griekse Stifado

Stifado is een klassiek Grieks stoofgerecht met rundvlees, uien, wijn en kaneel. In deze snelle versie uit de Instant Pot...
Read More

Griekse salade

Stifado is een klassiek Grieks stoofgerecht met rundvlees, sjalotjes, wijn en kaneel. In deze snelle versie uit de Instant Pot...
Read More

Chicken Biryani Uit De Instant Pot

Maak Chicken Biryani in de Instant Pot: sneller klaar, bomvol smaak. Met een twist van krokant kippenvel als topping.
Read More

Bjang Bjang Noodles

Zelf Bjang Bjang Noodles maken? Ontdek dit pittige noedelgerecht uit Xi’an met zelfgemaakte noedels, gemarineerd varkensvlees en hete olie.
Read More

3 Heerlijke Paasbrunch Ideeën

Makkelijk & feestelijk brunchen met Pasen? Probeer deze 3 Paasbrunch ideeën: serveerglaasjes, gevulde croissants en deviled eggs. Lekker én snel...
Read More

Oranjetompoucen

Of je nu Koningsdag viert of gewoon zin hebt in een Hollands gebakje, deze zelfgemaakte tompoucen zijn een echte uitdaging...
Read More

Japanse Ramen met Spicy Kip & Romige Knoflooksaus

Maak deze smaakvolle Japanse ramen met spicy kip en romige knoflooksaus voor slechts €3 per persoon. Lekker, makkelijk en budgetvriendelijk!
Read More

Mungbonen Curry met Boerenkool

Deze romige mungbonen curry met boerenkool en kokosmelk is een voedzame en smaakvolle Indiase maaltijd. Boordevol eiwitten, vezels en antioxidanten....
Read More

Peking Eend Maken

Leer hoe je zelf authentieke Peking eend maakt! Dit klassieke Chinese recept laat zien hoe je de eend krokant roostert...
Read More

Perfecte Hele Kip uit de Airfryer – Krokant van Buiten, Mals van Binnen

Wil je een hele kip bereiden in de airfryer die superkrokant is van buiten en botermals van binnen? Met dit...
Read More

Bombay Aardappelcurry

Een traditionele Indiase aardappelcurry maar dan supersnel in de Instant Pot. Dit gerecht is zó smaakvol dat je het vlees...
Read More

Zuurkoolstamppot

Maak een klassieke zuurkoolstamppot volgens een authentiek recept uit 1935. Met zuurkoolspek, rookworst en een vleugje kummel voor extra smaak!
Read More

Boerenkoolstamppot zoals ’t hoort!

Een klassieke boerenkoolstamppot is simpel, maar als je 'm écht goed wilt maken, draait het – net als in de...
Read More

Vegetarische Indiase Curry

Zin in een verwarmende maaltijd waarbij je vlees écht niet mist? Deze vegetarische Indiase curry met kikkererwten, bloemkool en aardappel...
Read More

Orange Chicken Spiezen met Pindakruim, Gele Rijst en Ananassalade

Zin in een wereldse smaakexplosie? Maak heerlijke orange chicken spiezen met pindakruim, geurige gele rijst, frisse ananassalade en smaakvolle refried...
Read More

Vegetarische spekjes van tofu

Ben je op zoek naar een smakelijk alternatief voor spek? Met dit recept laat ik je zien hoe je zelf...
Read More

Curry Fish Balls uit Hong Kong

Curry fish balls zijn kleine, chewy balletjes gemaakt van vispasta, gekookt in een pittige currysaus. Dit is het meest populaire...
Read More

Vegetarische Pasta met Broccoli, Roomkaas en Walnoten

In dit gerecht combineren we de zachte, milde smaak van broccoli met de romige zachtheid van roomkaas en de rijke...
Read More

Vlam oliebollen

Een verrassende twist op de klassieke oliebol: de Vlam Oliebolletjes! Deze pittige hapjes zijn gevuld met gekruid gehakt en Madame...
Read More

Kerststoofvlees met cranberries

Kerststoofvlees met cranberries is de ultieme belichaming van comfort food tijdens de feestdagen. Het gerecht combineert malse stukjes rundvlees die...
Read More
Maak zelf een Tabouleh salade
Griekse Stifado
Griekse Stifado
Stifado is een klassiek Grieks stoofgerecht met rundvlees, uien, wijn en kaneel. In deze snelle versie uit de Instant Pot staat het in 35 minuten op tafel.
Lees meer
Griekse salade
Griekse salade
Stifado is een klassiek Grieks stoofgerecht met rundvlees, sjalotjes, wijn en kaneel. In deze snelle versie uit de Instant Pot staat het in 35 minuten op tafel.
Lees meer
Chicken Biryani Uit De Instant Pot
Chicken Biryani Uit De Instant Pot
Maak Chicken Biryani in de Instant Pot: sneller klaar, bomvol smaak. Met een twist van krokant kippenvel als topping.
Lees meer
Bjang Bjang Noodles
Bjang Bjang Noodles
Zelf Bjang Bjang Noodles maken? Ontdek dit pittige noedelgerecht uit Xi’an met zelfgemaakte noedels, gemarineerd varkensvlees en hete olie.
Lees meer
3 Heerlijke Paasbrunch Ideeën
3 Heerlijke Paasbrunch Ideeën
Makkelijk & feestelijk brunchen met Pasen? Probeer deze 3 Paasbrunch ideeën: serveerglaasjes, gevulde croissants en deviled eggs. Lekker én snel klaar!
Lees meer
Oranjetompoucen
Oranjetompoucen
Of je nu Koningsdag viert of gewoon zin hebt in een Hollands gebakje, deze zelfgemaakte tompoucen zijn een echte uitdaging – maar als ze lukken, zijn ze spectaculair!
Lees meer
Japanse Ramen met Spicy Kip & Romige Knoflooksaus
Japanse Ramen met Spicy Kip & Romige Knoflooksaus
Maak deze smaakvolle Japanse ramen met spicy kip en romige knoflooksaus voor slechts €3 per persoon. Lekker, makkelijk en budgetvriendelijk!
Lees meer
Mungbonen Curry met Boerenkool
Mungbonen Curry met Boerenkool
Deze romige mungbonen curry met boerenkool en kokosmelk is een voedzame en smaakvolle Indiase maaltijd. Boordevol eiwitten, vezels en antioxidanten. Bekijk het recept!
Lees meer
Peking Eend Maken
Peking Eend Maken
Leer hoe je zelf authentieke Peking eend maakt! Dit klassieke Chinese recept laat zien hoe je de eend krokant roostert en serveert met pannenkoekjes, hoisinsaus, komkommer en bosui.
Lees meer
Perfecte Hele Kip uit de Airfryer – Krokant van Buiten, Mals van Binnen
Perfecte Hele Kip uit de Airfryer – Krokant van Buiten, Mals van Binnen
Wil je een hele kip bereiden in de airfryer die superkrokant is van buiten en botermals van binnen? Met dit eenvoudige recept en de Instant Vortex Plus Airfryer zet je in minder dan een uur de perfecte...
Lees meer
Booking.com
Facebook
Pinterest
WhatsApp