Israel

Midden-Oosterse recepten

Vegetarisch ontbijtgerecht

Shakshuka is een heerlijk vegetarisch gerecht dat zijn oorsprong vindt in het Midden-Oosten, met name in Israël en de omliggende regio’s. Het is een populair gerecht dat vaak wordt gegeten als ontbijt, maar ook als brunch of zelfs als avondmaaltijd.

De basis van Shakshuka bestaat uit gepocheerde eieren in een pittige tomatensaus met kruiden en specerijen. Hoewel de exacte ingrediënten kunnen variëren, zijn de belangrijkste componenten meestal tomaten, paprika, uien, knoflook, en een mix van kruiden zoals komijn, paprikapoeder en chili. Soms worden ook ingrediënten zoals spinazie, aubergine of feta toegevoegd om extra smaak en textuur te geven aan het gerecht.

Platbrood als mes en vork

Shakshuka wordt vaak geserveerd met brood, zoals pita of Libanees platbrood, om de smakelijke saus mee op te scheppen, dit platbrood wordt gebruikt als mes en vork in het Midden-Oosten. Het is een perfecte combinatie van hartige, kruidige smaken en de romigheid van gepocheerde eieren, waardoor het een zeer bevredigend gerecht is.

KokenKoken
GezondheidGezondheid
Shakshuka-vegetarische-paprika-tomatenstoof-uit-het-Midden-Oosten

Shakshuka

Shakshuka is niet alleen geliefd in Israël, maar heeft wereldwijd aan populariteit gewonnen vanwege zijn eenvoudige bereiding en heerlijke smaak. Het is een geweldige optie voor vegetariërs en liefhebbers van pittig eten. Shakshuka heeft de reputatie een comfortabel gerecht te zijn dat warmte en gezelligheid brengt aan de eettafel, waardoor het een favoriet is geworden in vele huishoudens over de hele wereld.
No ratings yet
Cuisine Israelisch, Midden-Oosters
Servings 4 personen

Ingrediënten
  

  • olijfolie
  • 1 rode ui
  • 1 cm gember
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 tl gemalen komijn
  • 1 tl pul biber chilivlokken
  • 1 tl harissa kruidenmix
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 groentebouillontablet
  • 1 rode paprika
  • 300 gram tomaten ongeveer 5 stuks
  • 1 el tomatenpuree
  • 4 eieren
  • 4 pitabrooodjes
  • feta voor het garneren
  • platte peterselie voor het garneren

Instructies
 

Shakshuka recept

  • Verhit een scheutje olijfolie in een (gietijzeren) koekenpan. Snipper 1 rode ui en fruit dit in de olijfolie. Snipper een stukje 1 cm gember van ± 1 cm en 2 teentjes knoflooken bak dit mee.
  • Voeg 1 tl gemalen komijn, 1 tl pul biber, 1 tl harissa kruidenmix, 1 tl paprikapoeder en 1 groentebouillontablet toe. Laat de specerijen even meebakken tot je de geuren ruikt die vrijkomen.
  • Snij 1 rode paprika in blokjes en laat ze meebakken. Snij 300 gram tomaten (ongeveer 5 stuks) in stukjes en voeg toe. Roer er 1 el tomatenpuree door.
  • Laat de saus pruttelen tot de tomaten zacht zijn en een saus gaan vormen.
  • Breek een ei in een glaasje, maak een kuiltje in de saus en laat het ei er voorzichtig in glijden. Doe ditzelfde met de andere 3 eieren.
  • Laat de shakshuka pruttelen tot de eieren gestold zijn, maar de dooier nog zacht.
  • Verhit een grillpan. Smeer 4 pitabroodjes in met olijfolie en grill deze aan beide kanten in de hete grillpan.
    Je kunt hier ook een broodrooster voor gebruiken.

Serveren

  • Garneer de Shakshuka met verkruimelde feta en platte peterselie. Snij de pitabroodjes 1x door en steek er een aantal in de Shakshuka aan de zijkant van de pan. Aan tafel kan iedereen een half pitabroodje vullen of lekker dopen in de saus of de eidooier.

Video

TIP

Keyword Midden Oosters, Vegetarisch.
No ratings yet
Heb je het recept gemaakt?Laat me weten het het beviel
Author picture

Heb je het recept gemaakt of wil je het gaan maken? Heb je een vraag erover? Laat het in onderstaande reacties weten! Ik zou het echt leuk vinden als je een foto van het recept deelt op Facebook of Instagram met de hashtag #reneindekeuken of tag @reneindekeuken. Veel plezier met koken!

Rene van der Linden van Rene in de keuken

RENE IN DE KEUKEN

Ik ben René van der Linden, een gepassioneerde hobbykok en hoop jou te inspireren met mijn recepten, waar je helemaal geen chef voor hoeft te zijn. Met een beetje liefde voor het koken en het gebruik van goede verse producten kan iedereen iets lekkers op tafel toveren.

Laat je inspireren door de veelzijdige recepten op deze website  en kijk vooral eens naar de kookvideo’s van René in de Keuken op YouTube.

Bacalhau à Brás

Portugese Bacalhau à Brás is een geliefd gerecht dat prachtig de rijke culinaire tradities van Portugal weerspiegelt. Het hoofdingrediënt is...
Read More

Portugese rijst met vis en spicy worst: Arroz con Chouriço y Marisco

Een klassiek voorbeeld van de Portugese keuken is "Arroz con Chouriço y Marisco", een smakelijk rijstgerecht dat de hartige smaken...
Read More

Gedroogde chilipepers maken in de voedseldroger

Het drogen van chilipepers in een voedseldroger is dus een effectieve manier om hun intense smaak en pittigheid te behouden,...
Read More

Bun Cha | Vietnamese Noedel Salade

Bún chả is een traditioneel Vietnamees gerecht dat bijzonder populair is in de hoofdstad Hanoi. Het bestaat uit gegrild varkensvlees...
Read More

Cambodjaanse Fish Amok

Fish Amok is een van de meest iconische gerechten uit de Cambodjaanse keuken en wordt vaak beschouwd als het nationale...
Read More

Aziatisch Krokant Buikspek | Sous Vide Gegaard

Sous vide gegaard buikspek met een Vietnamese marinade en daarna krokant gebakken in de oven of op de barbecue, is...
Read More

Bai Sach Chrouk. Ontbijten zoals in Cambodja.

Bai Sach Chrouk is een traditioneel Cambodjaans gerecht en wordt vaak geserveerd als ontbijt in Cambodja. Zowel in restaurants en...
Read More

Surinaamse Javaanse Nasi Goreng in de rijstkoker

Een van de beste voorbeelden van de veelzijdigheid van een rijstkoker is het maken van een complete maaltijd. Zo maak...
Read More

Laab Salad uit Laos

Het gerecht laab, soms ook geschreven als larb, is een traditioneel gerecht uit Laos dat wereldwijd bekend is geworden vanwege...
Read More

Rijst uit de rijstkoker & stomer

Ontdek een gezondere manier om je maaltijden te bereiden met tot 40% MINDER KOOLHYDRATEN en suiker - onze innovatieve CarbReduce-technologie...
Read More

Chicken Paprikash

Chicken Paprikash is een heerlijk gerecht dat bestaat uit sappige stukjes kip, gestoofd in een romige saus op basis van...
Read More

Zongedroogde tomaten maken in de voedseldroger

Zongedroogde tomaten zijn een heerlijke toevoeging aan veel gerechten, en het maken ervan kan zowel een leuke activiteit als een...
Read More

Pad Thai

Pad Thai is een iconisch gerecht uit de Thaise keuken dat wereldwijd geliefd is vanwege zijn heerlijke smaken en veelzijdige...
Read More

Breakfast Burritos

Read More

Tandoori Chicken Sous Vide gegaard

Door tandoori chicken sous vide te bereiden, wordt de kip eerst gemarineerd in de traditionele kruidenmengeling en vervolgens vacuüm verpakt...
Read More

3 Paasbrunch recepten

Pasen is dé uitgelezen gelegenheid om eens uit te pakken met een heerlijke brunch. Maar je wilt natuurlijk ook niet...
Read More

Indiase Thali

Indiase Thali. Een dienblad vol schaaltjes gevuld met curry's, chapati, kruidige rijst, samosas, raïta en groenten die op verschillende manieren...
Read More

Chinese Ginger Chicken

Chinese ginger chicken weerspiegelt de harmonie van smaken en texturen die typerend zijn voor de Chinese keuken. Het combineert de...
Read More

Tropische en romige Mahi Mahi fish. Hawaiian style.

Een van de meest geliefde visgerechten op Hawaii is de Hawaiian Mahi Mahi, ook bekend als de dorado of dolphinfish....
Read More

Hawaiian Fried Rice

Een kleurrijk en smaakvol gerecht dat de diversiteit van de Hawaïaanse eetcultuur weerspiegelt. Als hoofdgerecht, bijgerecht of als vulling voor...
Read More
Vegetarian Shakshuka recipe
Bacalhau à Brás
Bacalhau à Brás
Portugese Bacalhau à Brás is een geliefd gerecht dat prachtig de rijke culinaire tradities van Portugal weerspiegelt. Het hoofdingrediënt is bacalhau, gedroogde en gezouten kabeljauw, een niet weg te denken...
Lees meer
Portugese rijst met vis en spicy worst: Arroz con Chouriço y Marisco
Portugese rijst met vis en spicy worst: Arroz con Chouriço y Marisco
Een klassiek voorbeeld van de Portugese keuken is "Arroz con Chouriço y Marisco", een smakelijk rijstgerecht dat de hartige smaken van chouriço (Portugese chorizo-worst) combineert met de delicate smaken...
Lees meer
Gedroogde chilipepers maken in de voedseldroger
Gedroogde chilipepers maken in de voedseldroger
Het drogen van chilipepers in een voedseldroger is dus een effectieve manier om hun intense smaak en pittigheid te behouden, terwijl je profiteert van de voordelen van langdurige opslag en veelzijdig gebruik...
Lees meer
Bun Cha | Vietnamese Noedel Salade
Bun Cha | Vietnamese Noedel Salade
Bún chả is een traditioneel Vietnamees gerecht dat bijzonder populair is in de hoofdstad Hanoi. Het bestaat uit gegrild varkensvlees (chả) dat wordt geserveerd met rijstnoedels (bún), een salade met verse...
Lees meer
Cambodjaanse Fish Amok
Cambodjaanse Fish Amok
Fish Amok is een van de meest iconische gerechten uit de Cambodjaanse keuken en wordt vaak beschouwd als het nationale gerecht van Cambodja. Het is een delicate en smaakvolle viscurry die op een unieke...
Lees meer
Aziatisch Krokant Buikspek | Sous Vide Gegaard
Aziatisch Krokant Buikspek | Sous Vide Gegaard
Sous vide gegaard buikspek met een Vietnamese marinade en daarna krokant gebakken in de oven of op de barbecue, is een culinair hoogstandje dat moderne kooktechnieken combineert met rijke, traditionele...
Lees meer
Bai Sach Chrouk. Ontbijten zoals in Cambodja.
Bai Sach Chrouk. Ontbijten zoals in Cambodja.
Bai Sach Chrouk is een traditioneel Cambodjaans gerecht en wordt vaak geserveerd als ontbijt in Cambodja. Zowel in restaurants en al streetfood kom je dit overal tegen.
Lees meer
Surinaamse Javaanse Nasi Goreng in de rijstkoker
Surinaamse Javaanse Nasi Goreng in de rijstkoker
Een van de beste voorbeelden van de veelzijdigheid van een rijstkoker is het maken van een complete maaltijd. Zo maak ik in dit recept nasi goreng met garnalen volledig in de rijstkoker. Alle ingrediënten...
Lees meer
Laab Salad uit Laos
Laab Salad uit Laos
Het gerecht laab, soms ook geschreven als larb, is een traditioneel gerecht uit Laos dat wereldwijd bekend is geworden vanwege zijn unieke smaak en textuur.
Lees meer
Rijst uit de rijstkoker & stomer
Rijst uit de rijstkoker & stomer
Ontdek een gezondere manier om je maaltijden te bereiden met tot 40% MINDER KOOLHYDRATEN en suiker - onze innovatieve CarbReduce-technologie verlaagt het koolhydraatgehalte zonder afbreuk te doen aan smaak...
Lees meer
Booking.com
Facebook
Pinterest
WhatsApp