Shakshuka is niet alleen geliefd in Israël, maar heeft wereldwijd aan populariteit gewonnen vanwege zijn eenvoudige bereiding en heerlijke smaak. Het is een geweldige optie voor vegetariërs en liefhebbers van pittig eten. Shakshuka heeft de reputatie een comfortabel gerecht te zijn dat warmte en gezelligheid brengt aan de eettafel, waardoor het een favoriet is geworden in vele huishoudens over de hele wereld.
Verhit een scheutje olijfolie in een (gietijzeren) koekenpan. Snipper 1 rode ui en fruit dit in de olijfolie. Snipper een stukje 1 cm gember van ± 1 cm en 2 teentjes knoflooken bak dit mee.
Voeg 1 tl gemalen komijn, 1 tl pul biber, 1 tl harissa kruidenmix, 1 tl paprikapoeder en 1 groentebouillontablet toe. Laat de specerijen even meebakken tot je de geuren ruikt die vrijkomen.
Snij 1 rode paprika in blokjes en laat ze meebakken. Snij 300 gram tomaten (ongeveer 5 stuks) in stukjes en voeg toe. Roer er 1 el tomatenpuree door.
Laat de saus pruttelen tot de tomaten zacht zijn en een saus gaan vormen.
Breek een ei in een glaasje, maak een kuiltje in de saus en laat het ei er voorzichtig in glijden. Doe ditzelfde met de andere 3 eieren.
Laat de shakshuka pruttelen tot de eieren gestold zijn, maar de dooier nog zacht.
Verhit een grillpan. Smeer 4 pitabroodjes in met olijfolie en grill deze aan beide kanten in de hete grillpan. Je kunt hier ook een broodrooster voor gebruiken.
Serveren
Garneer de Shakshuka met verkruimelde feta en platte peterselie. Snij de pitabroodjes 1x door en steek er een aantal in de Shakshuka aan de zijkant van de pan. Aan tafel kan iedereen een half pitabroodje vullen of lekker dopen in de saus of de eidooier.