Krijg tot 20% korting op hotelovernachtingen!

Verschillende culturen die samenkomen

Lunchen in Jeruzalem is een onvergetelijke ervaring, waarbij de smaken van verschillende culturen samenkomen in een culinair avontuur. Deze bruisende stad is doordrenkt van geschiedenis en diversiteit, en dat zie je zeker terug in de culinaire scene. Een van de meest geliefde gerechten die je moet proeven tijdens je lunch in Jeruzalem, is de klassieke Israëlische hummus met shawarma.

Hummus

Hummus, een romige kikkererwtenpuree gemengd met tahin, knoflook, citroensap en olijfolie, is een van de meest iconische gerechten in de Israëlische keuken. In Jeruzalem wordt hummus op een bijzonder smakelijke manier geserveerd, vaak met extra toppings zoals pijnboompitten, gehakte peterselie, paprika, en olijven. Het wordt meestal geserveerd met vers gebakken brood, zoals pita of laffa, en verse groenten.

Shawarma

Een andere favoriet in Jeruzalem is shawarma. Dit is een gerecht van gegrild vlees, meestal kip, lam of rundvlees, dat wordt bereid met een mix van kruiden en specerijen. Het vlees wordt aan een verticale spies geroosterd en vervolgens in dunne plakjes gesneden. Shawarma wordt vaak geserveerd met hummus, tahin, tomaten, uien en ingelegde groenten, allemaal verpakt in vers brood. Het resultaat is een smaakvolle en sappige sandwich die een explosie van smaken in je mond teweegbrengt.

Verschillende culturele achtergronden

Wat lunchen in Jeruzalem extra bijzonder maakt, is de mogelijkheid om deze heerlijke gerechten te proeven in eetgelegenheden die worden gerund door mensen van verschillende culturele achtergronden. Je kunt hummus en shawarma vinden in zowel Israëlische als Arabische restaurants, waar de koks trots hun eigen unieke twist geven aan deze klassieke gerechten.

Lunchen in Jeruzalem is dus niet alleen een culinair avontuur, maar ook een kans om de diversiteit en geschiedenis van de stad te proeven en te ervaren. Het is een smakelijke herinnering aan de eenheid die voortkomt uit het delen van een maaltijd, zelfs in een stad die vaak bekendstaat om zijn verdeeldheid.

Bol AlgemeenBol Algemeen
KokenKoken
Kip Shawarma en hummus zoals in Jerusalem

Kip Shawarma met hummus

Israëlische hummus met shawarma is een iconisch gerecht dat de smaken en culinaire tradities van het Midden-Oosten op een heerlijke manier combineert. Dit gerecht is geliefd in Israël en over de hele wereld vanwege zijn rijke smaak, romige textuur en de verscheidenheid aan smaakvolle toppings.
Hummus, dat al eeuwenlang in het Midden-Oosten wordt geconsumeerd, vormt de basis van dit gerecht. Het is een heerlijke puree van gekookte kikkererwten, tahin (sesampasta), knoflook, citroensap en olijfolie. De kikkererwten worden gemengd tot een zijdezachte consistentie en op smaak gebracht met kruiden zoals komijn en paprika. De tahin voegt een nootachtige smaak toe die de hummus nog lekkerder maakt.
Shawarma, aan de andere kant, is een gerecht dat bestaat uit dun gesneden gegrild vlees, vaak gekruid met specerijen zoals komijn, koriander en paprika. Het vlees wordt langzaam geroosterd aan een draaiende verticale spies, en vervolgens in dunne plakjes gesneden.
Dit recept is dus een homemade versie van Shawarma, die we uiteraard niet thuis maken aan een draaiende spies maar gewoon in de grillpan. De smaak is er in ieder geval niet minder om!
Wanneer de twee heerlijke gerechten samenkomen, ontstaat er een harmonie van smaken en texturen. De romige hummus vormt de perfecte basis voor de gegrilde shawarma, waardoor een balans ontstaat tussen de zachte en hartige elementen van het gerecht. De sappige, kruidige shawarma voegt een vleugje eiwit en pit toe aan de hummus, terwijl de toppings zoals tomaten, komkommer, ui, peterselie en ingelegde groenten de frisheid en knapperigheid brengen.
Dit gerecht wordt vaak geserveerd met vers gebakken pitabrood of laffa, dat ideaal is om de hummus en shawarma mee te scheppen. Je kunt ook extra smaak toevoegen met sauzen zoals tahin, pikante saus of olijfolie.
De combinatie van Israëlische hummus met shawarma is een ware smaakexplosie en een geweldige manier om de culinaire diversiteit en de smaken van het Midden-Oosten te ontdekken. Het is niet alleen een populair gerecht in Israël, maar het heeft wereldwijd een trouwe aanhang gekregen van mensen die genieten van de verfijnde smaakcombinatie die deze twee gerechten te bieden hebben. Als je de kans hebt om dit gerecht te proberen, zorg er dan voor dat je het niet mist tijdens je culinaire avontuur.
No ratings yet
Cuisine Israelisch, Midden-Oosters
Servings 4 personen

Ingrediënten
  

Kip Shawarma

  • 6 kipdijfilets
  • olijfolie
  • 1 tl gemalen koriander
  • 1 tl gemalen komijn
  • 1 tl kurkuma
  • 1 tl kaneel
  • 1 tl paprikapoeder
  • ½ tl gemalen kardemom
  • 1 tl zout
  • 1 teentjes knoflook
  • ½ citroen

Hummus

  • 1 blik kikkererwten 400 gr
  • 1 teentje knoflook
  • 3 el tahin
  • olijfolie
  • 1 tl gemalen komijn
  • zout en peper uit de molen

Serveren

  • olijfolie
  • 1 el pul biber (chilivlokken)
  • platte peterselie
  • Libanees platbrood
  • olijven
  • Midden-Oosters ingemaakte groenten pickles
  • Tabouleh salade

Instructies
 

Kip Shawarma

  • Schenk over 6 kipdijfilets een flinke scheut olijfolie. Voeg 1 tl gemalen koriander, 1 tl gemalen komijn, 1 tl kurkuma, 1 tl kaneel, ½ tl gemalen kardemom en 1 tl zout toe. Pers 1 teentjes knoflook uit en voeg toe. Knijp het sap van een ½ citroen erboven uit. Masseer dit met schone handen in de kip. Laat de kip een half uur marineren.
  • Verhit een grillpan zo heet tot je je hand er nauwelijks boven kan houden. Leg de gemarineerde kipdijfilets in de grillpan en grill de kip aan beide kanten tot ze gaar is en mooie grillstrepen vertoont.
    Dit kun je natuurlijk ook goed klaarmaken op de barbecue of in de oven op grillstand.

Hummus

  • Laat 1 blik kikkererwten 400 gruitlekken en gooi ze in je keukenmachine, maar hou een klein beetje over voor garnering. Voeg 1 uitgeperst 1 teentje knoflook, 3 el tahinolijfolie 1 tl gemalen komijn toe. Breng op smaak met zout en peper uit de molen.
  • Draai de ingrediënten in de keiukenmachine tot een glad mengsel. Voeg extra olijfolie toe als de hummus nog te dik is. De hummus hoeft niet vloeibaar te zijn maar mag wel makkelijk van je lepel af lopen.

Serveren

  • Schep de hummus op een bord en draai met je lepel door de hummus om er een soort van draaikolk in te maken. Maak een klein kuiltje in het midden. Druppel er nog wat olijfolie over en strooi de kikkererwten die je had achtergehouden erover. Strooi tot slot een beetje 1 el pul biber (chilivlokken) erover. Garneer met blaadjes platte peterselie.
  • Pak 1 of 2 stukjes kip uit de grillpan. Snij in reepjes en leg dit in het midden van het bord met hummus.
  • Zet het bord met hummus en shawarma op tafel en serveer het samen met Libanees platbrood, een schaaltje olijven, een schaaltje Midden-Oosters ingemaakte groenten en een Tabouleh salade.
  • Het platbrood wordt in het Midden-Oosten gebruikt als mes en vork, daar kun je dus alles mee oppakken en lekker opeten.

Video

No ratings yet
Heb je het recept gemaakt?Laat me weten het het beviel
Author picture

Heb je het recept gemaakt of wil je het gaan maken? Heb je een vraag erover? Laat het in onderstaande reacties weten! Ik zou het echt leuk vinden als je een foto van het recept deelt op Facebook of Instagram met de hashtag #reneindekeuken of tag @reneindekeuken. Veel plezier met koken!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rene van der Linden van Rene in de keuken

RENE IN DE KEUKEN

Ik ben René van der Linden, een gepassioneerde hobbykok en hoop jou te inspireren met mijn recepten, waar je helemaal geen chef voor hoeft te zijn. Met een beetje liefde voor het koken en het gebruik van goede verse producten kan iedereen iets lekkers op tafel toveren.

Laat je inspireren door de veelzijdige recepten op deze website  en kijk vooral eens naar de kookvideo’s van René in de Keuken op YouTube.

Kip Shawarma met hummus zoals in Jerusalem
Koreaanse Bibimbap
Koreaanse Bibimbap
Bibimbap is een kleurrijke Koreaanse rijstbowl met groenten, ei en pittige gochujangsaus. Ontdek hoe je dit flexibele gerecht zelf maakt.
Lees meer
Dan Dan Noodles
Dan Dan Noodles
Maak zelf Dan Dan Noodles: pittige Chinese noedels met gehakt, chili-olie en sesampasta. Inclusief slimme supermarkt-alternatieven voor authentieke smaak.
Lees meer
Griekse Yiouvetsi Met Gamba’s & Orzo
Griekse Yiouvetsi Met Gamba’s & Orzo
Yiouvetsi is een Grieks stoofgerecht met orzo. In dit recept met gamba’s, venkel en feta maak je een lichte, moderne versie van deze klassieker.
Lees meer
Marokkaanse Tajine Met Kip en Groenten
Marokkaanse Tajine Met Kip en Groenten
Lees meer
Marokkaanse Chicken Skewers & Beef Kabobs
Marokkaanse Chicken Skewers & Beef Kabobs
Marokkaanse chicken skewers en beef kabobs van de BBQ met yoghurt-tahini saus. Smaakvol streetfood geïnspireerd op mijn reis door Marokko. Bekijk het recept!
Lees meer
Griekse Stifado
Griekse Stifado
Stifado is een klassiek Grieks stoofgerecht met rundvlees, uien, wijn en kaneel. In deze snelle versie uit de Instant Pot staat het in 35 minuten op tafel.
Lees meer
Chicken Biryani Uit De Instant Pot
Chicken Biryani Uit De Instant Pot
Maak Chicken Biryani in de Instant Pot: sneller klaar, bomvol smaak. Met een twist van krokant kippenvel als topping.
Lees meer
Bjang Bjang Noodles
Bjang Bjang Noodles
Zelf Bjang Bjang Noodles maken? Ontdek dit pittige noedelgerecht uit Xi’an met zelfgemaakte noedels, gemarineerd varkensvlees en hete olie.
Lees meer
3 Heerlijke Paasbrunch Ideeën
3 Heerlijke Paasbrunch Ideeën
Makkelijk & feestelijk brunchen met Pasen? Probeer deze 3 Paasbrunch ideeën: serveerglaasjes, gevulde croissants en deviled eggs. Lekker én snel klaar!
Lees meer
Oranjetompoucen
Oranjetompoucen
Of je nu Koningsdag viert of gewoon zin hebt in een Hollands gebakje, deze zelfgemaakte tompoucen zijn een echte uitdaging – maar als ze lukken, zijn ze spectaculair!
Lees meer
Booking.com
Facebook
Pinterest
WhatsApp