Go Back
+ servings
Kip Shawarma en hummus zoals in Jerusalem

Kip Shawarma met hummus

Israëlische hummus met shawarma is een iconisch gerecht dat de smaken en culinaire tradities van het Midden-Oosten op een heerlijke manier combineert. Dit gerecht is geliefd in Israël en over de hele wereld vanwege zijn rijke smaak, romige textuur en de verscheidenheid aan smaakvolle toppings.
Hummus, dat al eeuwenlang in het Midden-Oosten wordt geconsumeerd, vormt de basis van dit gerecht. Het is een heerlijke puree van gekookte kikkererwten, tahin (sesampasta), knoflook, citroensap en olijfolie. De kikkererwten worden gemengd tot een zijdezachte consistentie en op smaak gebracht met kruiden zoals komijn en paprika. De tahin voegt een nootachtige smaak toe die de hummus nog lekkerder maakt.
Shawarma, aan de andere kant, is een gerecht dat bestaat uit dun gesneden gegrild vlees, vaak gekruid met specerijen zoals komijn, koriander en paprika. Het vlees wordt langzaam geroosterd aan een draaiende verticale spies, en vervolgens in dunne plakjes gesneden.
Dit recept is dus een homemade versie van Shawarma, die we uiteraard niet thuis maken aan een draaiende spies maar gewoon in de grillpan. De smaak is er in ieder geval niet minder om!
Wanneer de twee heerlijke gerechten samenkomen, ontstaat er een harmonie van smaken en texturen. De romige hummus vormt de perfecte basis voor de gegrilde shawarma, waardoor een balans ontstaat tussen de zachte en hartige elementen van het gerecht. De sappige, kruidige shawarma voegt een vleugje eiwit en pit toe aan de hummus, terwijl de toppings zoals tomaten, komkommer, ui, peterselie en ingelegde groenten de frisheid en knapperigheid brengen.
Dit gerecht wordt vaak geserveerd met vers gebakken pitabrood of laffa, dat ideaal is om de hummus en shawarma mee te scheppen. Je kunt ook extra smaak toevoegen met sauzen zoals tahin, pikante saus of olijfolie.
De combinatie van Israëlische hummus met shawarma is een ware smaakexplosie en een geweldige manier om de culinaire diversiteit en de smaken van het Midden-Oosten te ontdekken. Het is niet alleen een populair gerecht in Israël, maar het heeft wereldwijd een trouwe aanhang gekregen van mensen die genieten van de verfijnde smaakcombinatie die deze twee gerechten te bieden hebben. Als je de kans hebt om dit gerecht te proberen, zorg er dan voor dat je het niet mist tijdens je culinaire avontuur.
No ratings yet
Cuisine Israelisch, Midden-Oosters
Servings 4 personen

Ingrediënten
  

Kip Shawarma

  • 6 kipdijfilets
  • olijfolie
  • 1 tl gemalen koriander
  • 1 tl gemalen komijn
  • 1 tl kurkuma
  • 1 tl kaneel
  • 1 tl paprikapoeder
  • ½ tl gemalen kardemom
  • 1 tl zout
  • 1 teentjes knoflook
  • ½ citroen

Hummus

  • 1 blik kikkererwten 400 gr
  • 1 teentje knoflook
  • 3 el tahin
  • olijfolie
  • 1 tl gemalen komijn
  • zout en peper uit de molen

Serveren

  • olijfolie
  • 1 el pul biber (chilivlokken)
  • platte peterselie
  • Libanees platbrood
  • olijven
  • Midden-Oosters ingemaakte groenten pickles
  • Tabouleh salade

Instructies
 

Kip Shawarma

  • Schenk over 6 kipdijfilets een flinke scheut olijfolie. Voeg 1 tl gemalen koriander, 1 tl gemalen komijn, 1 tl kurkuma, 1 tl kaneel, ½ tl gemalen kardemom en 1 tl zout toe. Pers 1 teentjes knoflook uit en voeg toe. Knijp het sap van een ½ citroen erboven uit. Masseer dit met schone handen in de kip. Laat de kip een half uur marineren.
  • Verhit een grillpan zo heet tot je je hand er nauwelijks boven kan houden. Leg de gemarineerde kipdijfilets in de grillpan en grill de kip aan beide kanten tot ze gaar is en mooie grillstrepen vertoont.
    Dit kun je natuurlijk ook goed klaarmaken op de barbecue of in de oven op grillstand.

Hummus

  • Laat 1 blik kikkererwten 400 gruitlekken en gooi ze in je keukenmachine, maar hou een klein beetje over voor garnering. Voeg 1 uitgeperst 1 teentje knoflook, 3 el tahinolijfolie 1 tl gemalen komijn toe. Breng op smaak met zout en peper uit de molen.
  • Draai de ingrediënten in de keiukenmachine tot een glad mengsel. Voeg extra olijfolie toe als de hummus nog te dik is. De hummus hoeft niet vloeibaar te zijn maar mag wel makkelijk van je lepel af lopen.

Serveren

  • Schep de hummus op een bord en draai met je lepel door de hummus om er een soort van draaikolk in te maken. Maak een klein kuiltje in het midden. Druppel er nog wat olijfolie over en strooi de kikkererwten die je had achtergehouden erover. Strooi tot slot een beetje 1 el pul biber (chilivlokken) erover. Garneer met blaadjes platte peterselie.
  • Pak 1 of 2 stukjes kip uit de grillpan. Snij in reepjes en leg dit in het midden van het bord met hummus.
  • Zet het bord met hummus en shawarma op tafel en serveer het samen met Libanees platbrood, een schaaltje olijven, een schaaltje Midden-Oosters ingemaakte groenten en een Tabouleh salade.
  • Het platbrood wordt in het Midden-Oosten gebruikt als mes en vork, daar kun je dus alles mee oppakken en lekker opeten.

Video

Keyword Midden Oosters
No ratings yet
Heb je het recept gemaakt?Laat me weten het het beviel