Sappige en smaakvolle kalkoen

Kalkoendij bereiden kan een uitdaging zijn, omdat het vlees vaak uitdroogt bij traditionele kookmethoden. Door sous vide te gebruiken, behoud je sappigheid en smaak, terwijl je met een korte grillafwerking een heerlijk krokant laagje creëert. Dit recept is ideaal voor kerst en wordt extra feestelijk met een zelfgemaakte cranberrycompote.

Serveer de sappige kalkoendijen direct van de grill met een flinke lepel cranberrycompote. Combineer met bijgerechten zoals geroosterde aardappelen en gestoomde groenten voor een complete kerstmaaltijd.

Waarom Sous Vide?

Sous vide koken zorgt ervoor dat de kalkoendij perfect gaar wordt zonder risico op uitdroging. De gecontroleerde temperatuur maakt het bijna onmogelijk om het vlees droog te laten worden, terwijl de smaken van kruiden en specerijen diep in het vlees trekken. De grillafwerking voegt een onweerstaanbare textuur toe.

Bol AlgemeenBol Algemeen
KokenKoken
Sous Vide kerstkalkoen met cranberrysaus recept

Kalkoendij met cranberrycompote

Dit recept combineert de rijke smaak van kalkoen met de zoet-zure frisheid van cranberry’s en zorgt gegarandeerd voor een onvergetelijke kerstervaring!
No ratings yet
Course Hoofdgerecht
Cuisine Amerikaans, Nederlands
Servings 8 personen

Keukenspullen

  • sous-vide apparatuur https://www.sousvidekenner.nl/onze-topmerken-nl/ziva-brand/ziva-savant-ziva-onetouch-12-liter-waterbak-bundel/?aff_id=24292

Ingrediënten
  

Sous-Vide kalkoendij

  • ± 1 kilo kalkoendij
  • 2 takjes rozemarijn
  • 4 takjes tijm
  • 1 el peperkorrels
  • 1 el zeezout

Cranberrycompote

  • 2 sinaasappels
  • 1 kop suiker
  • 1 kaneelstokje
  • een snufje zout
  • 1 bakje cranberries van 340 gram

Instructies
 

Sous-Vide kalkoendij

  • Vul de sous-vide waterbak en verwarm het water m.b.v. de sous-vide stick op 70 graden.
  • Rits de naaldjes van 2 takjes rozemarijn en hak ze fijn. Rits de blaadjes van 4 takjes tijm. Stamp in een vijzel 1 el peperkorrels en 1 el zeezout. Meng op een snijplank alles door elkaar en wrijf een ± 1 kilo kalkoendij van ± 1 kilo aan beide kanten erdoorheen.
  • Neem een groot formaat vacuümzak van 20 x 30 cm, stop de kalkoendij in de zak en vacumeer het met de vacuümmachine. Plaats de zak in het warme water in de waterbak en laat het vlees 4 uur garen.
  • Je kunt nu intussen de cranberrycompote (zie hieronder) en andere bijgerechten maken.
  • Na 4 uur is de kalkoen gegaard en klaar om verder te verwerken. Wanneer je de kalkoen op een later tijdstip gaat afmaken, bewaar hem dan in de koelkast en verwarm hem voordat je gaat grillen in warm water of een warmhoudlade. Omdat er maar zo kort gegrild hoeft te worden is er anders kans dat de binnenkant nog koud is. Als je de kalkoen direct gaat grillen hoeft dit uiteraard niet.
  • Verwarm de oven op grillstand (200 graden) en zodra de oven is voorverwarmd kun je de kalkoendij op het grillrooster van de oven leggen. Grill de kalkoen 5 minuten aan de bovenkant of tot het een lekker bruin korstje heeft gekregen. In ieder geval niet te lang anders heeft de kalkoen alsnog kans om droog te worden.

Cranberrycompote

  • Rasp de zest van 2 sinaasappels en pers de sinaasappels uit. Verhit de sinaasappelsap in een pannetje en breng het tegen de kook aan. Voeg 1 kop suiker toe en laat de suiker oplossen in de sinaasappelsap. Voeg 1 kaneelstokje toe, de sinaasappelzest en een snufje zout. Gooi er 1 bakje cranberries van 340 gram bij en laat het 10 minuten koken tot alle cranberries zijn opengebarsten.
  • Haal de pan van hittebron en laat de compote helemaal afkoelen.
  • Haal de kalkoen uit de oven en snij hem voor serveren in plakken. Serveer met de cranberrycompote.

Video

TIP

Probeer ook eens deze sous-vide gegaarde entrecote
Perfect Sous-Vide-gegaarde-entrecote
No ratings yet
Heb je het recept gemaakt?Laat me weten het het beviel
Author picture

Heb je het recept gemaakt of wil je het gaan maken? Heb je een vraag erover? Laat het in onderstaande reacties weten! Ik zou het echt leuk vinden als je een foto van het recept deelt op Facebook of Instagram met de hashtag #reneindekeuken of tag @reneindekeuken. Veel plezier met koken!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rene van der Linden van Rene in de keuken

RENE IN DE KEUKEN

Ik ben René van der Linden, een gepassioneerde hobbykok en hoop jou te inspireren met mijn recepten, waar je helemaal geen chef voor hoeft te zijn. Met een beetje liefde voor het koken en het gebruik van goede verse producten kan iedereen iets lekkers op tafel toveren.

Laat je inspireren door de veelzijdige recepten op deze website  en kijk vooral eens naar de kookvideo’s van René in de Keuken op YouTube.

Sous Vide turkey recipe
Japanse Matcha Mini Cheesecakes
Japanse Matcha Mini Cheesecakes
Lees meer
Spaghettipompoen alla Bolognese
Spaghettipompoen alla Bolognese
Spaghettipompoen met bolognesesaus, mozzarella en Grana Padano - ook lekker in vegetarische variant met rulgehakt
Lees meer
Japanse zalm met nori en sushi-rijst
Japanse zalm met nori en sushi-rijst
Japanse zalm met nori en romige sushi-rijst met oesterzwammen. Een gerecht vol umami, pure smaken en de serene rust van Kyoto op je bord.
Lees meer
Surinaamse Moksi Meti
Surinaamse Moksi Meti
Maak authentieke Surinaamse Moksi Meti met geroosterd buikspek, kip, paksoi en Char Siu – een vleesfeest vol smaak!
Lees meer
Stinky Tofu uit Taiwan
Stinky Tofu uit Taiwan
Taiwanese stinky tofu is een gerecht dat nieuwsgierigheid wekt, misschien zelfs een beetje angst inboezemt, maar uiteindelijk een verhaal vertelt over traditie, smaak en cultuur.
Lees meer
Patat Frites zoals bij Bram Ladage
Patat Frites zoals bij Bram Ladage
Er is toch geen snack zo lekker als knapperige versgebakken patat frites. Van die goudbruine handgesneden frieten, gemaakt van nieuwe oogst patat-aardappelen. Maar hoe maak je dat zelf?
Lees meer
Parmigiana di Melanzane
Parmigiana di Melanzane
Parmigiana di Melanzane is één van mijn favoriete Italiaanse gerechten. Een soort lasagne maar in plaats van pastabladen worden er aubergineplakken gebruikt. Het is een heerlijk vegetarisch gerecht en...
Lees meer
Courgettesoep met kerrie
Courgettesoep met kerrie
Maak deze romige courgettesoep met kerrie en paprika – gezond, snel klaar en ideaal voor courgettes uit je moestuin!
Lees meer
Marokkaanse Bastilla met kip
Marokkaanse Bastilla met kip
Ontdek de Marokkaanse bastilla met kip uit Fez: een feestelijk gerecht met krokant deeg, specerijen, amandelen en een vleugje zoet.
Lees meer
Smoor Djawa met zoetzure snijbonen
Smoor Djawa met zoetzure snijbonen
Smoor Djawa: mals Indisch gestoofd rundvlees met kruidige saus, zoetzure snijbonen en gele rijst. Comfortfood met een Indische twist.
Lees meer
Facebook
Pinterest
WhatsApp