Vegetarisch ontbijtgerecht

Shakshuka is een heerlijk vegetarisch gerecht dat zijn oorsprong vindt in het Midden-Oosten, met name in Israël en de omliggende regio’s. Het is een populair gerecht dat vaak wordt gegeten als ontbijt, maar ook als brunch of zelfs als avondmaaltijd.

De basis van Shakshuka bestaat uit gepocheerde eieren in een pittige tomatensaus met kruiden en specerijen. Hoewel de exacte ingrediënten kunnen variëren, zijn de belangrijkste componenten meestal tomaten, paprika, uien, knoflook, en een mix van kruiden zoals komijn, paprikapoeder en chili. Soms worden ook ingrediënten zoals spinazie, aubergine of feta toegevoegd om extra smaak en textuur te geven aan het gerecht.

Platbrood als mes en vork

Shakshuka wordt vaak geserveerd met brood, zoals pita of Libanees platbrood, om de smakelijke saus mee op te scheppen, dit platbrood wordt gebruikt als mes en vork in het Midden-Oosten. Het is een perfecte combinatie van hartige, kruidige smaken en de romigheid van gepocheerde eieren, waardoor het een zeer bevredigend gerecht is.

Bol AlgemeenBol Algemeen
KokenKoken
Shakshuka-vegetarische-paprika-tomatenstoof-uit-het-Midden-Oosten

Shakshuka

Shakshuka is niet alleen geliefd in Israël, maar heeft wereldwijd aan populariteit gewonnen vanwege zijn eenvoudige bereiding en heerlijke smaak. Het is een geweldige optie voor vegetariërs en liefhebbers van pittig eten. Shakshuka heeft de reputatie een comfortabel gerecht te zijn dat warmte en gezelligheid brengt aan de eettafel, waardoor het een favoriet is geworden in vele huishoudens over de hele wereld.
No ratings yet
Cuisine Israelisch, Midden-Oosters
Servings 4 personen

Ingrediënten
  

  • olijfolie
  • 1 rode ui
  • 1 cm gember
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 tl gemalen komijn
  • 1 tl pul biber chilivlokken
  • 1 tl harissa kruidenmix
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 groentebouillontablet
  • 1 rode paprika
  • 300 gram tomaten ongeveer 5 stuks
  • 1 el tomatenpuree
  • 4 eieren
  • 4 pitabrooodjes
  • feta voor het garneren
  • platte peterselie voor het garneren

Instructies
 

Shakshuka recept

  • Verhit een scheutje olijfolie in een (gietijzeren) koekenpan. Snipper 1 rode ui en fruit dit in de olijfolie. Snipper een stukje 1 cm gember van ± 1 cm en 2 teentjes knoflooken bak dit mee.
  • Voeg 1 tl gemalen komijn, 1 tl pul biber, 1 tl harissa kruidenmix, 1 tl paprikapoeder en 1 groentebouillontablet toe. Laat de specerijen even meebakken tot je de geuren ruikt die vrijkomen.
  • Snij 1 rode paprika in blokjes en laat ze meebakken. Snij 300 gram tomaten (ongeveer 5 stuks) in stukjes en voeg toe. Roer er 1 el tomatenpuree door.
  • Laat de saus pruttelen tot de tomaten zacht zijn en een saus gaan vormen.
  • Breek een ei in een glaasje, maak een kuiltje in de saus en laat het ei er voorzichtig in glijden. Doe ditzelfde met de andere 3 eieren.
  • Laat de shakshuka pruttelen tot de eieren gestold zijn, maar de dooier nog zacht.
  • Verhit een grillpan. Smeer 4 pitabroodjes in met olijfolie en grill deze aan beide kanten in de hete grillpan.
    Je kunt hier ook een broodrooster voor gebruiken.

Serveren

  • Garneer de Shakshuka met verkruimelde feta en platte peterselie. Snij de pitabroodjes 1x door en steek er een aantal in de Shakshuka aan de zijkant van de pan. Aan tafel kan iedereen een half pitabroodje vullen of lekker dopen in de saus of de eidooier.

Video

TIP

No ratings yet
Heb je het recept gemaakt?Laat me weten het het beviel
Author picture

Heb je het recept gemaakt of wil je het gaan maken? Heb je een vraag erover? Laat het in onderstaande reacties weten! Ik zou het echt leuk vinden als je een foto van het recept deelt op Facebook of Instagram met de hashtag #reneindekeuken of tag @reneindekeuken. Veel plezier met koken!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rene van der Linden van Rene in de keuken

RENE IN DE KEUKEN

Ik ben René van der Linden, een gepassioneerde hobbykok en hoop jou te inspireren met mijn recepten, waar je helemaal geen chef voor hoeft te zijn. Met een beetje liefde voor het koken en het gebruik van goede verse producten kan iedereen iets lekkers op tafel toveren.

Laat je inspireren door de veelzijdige recepten op deze website  en kijk vooral eens naar de kookvideo’s van René in de Keuken op YouTube.

Vegetarian Shakshuka recipe
Japanse Matcha Mini Cheesecakes
Japanse Matcha Mini Cheesecakes
Lees meer
Spaghettipompoen alla Bolognese
Spaghettipompoen alla Bolognese
Spaghettipompoen met bolognesesaus, mozzarella en Grana Padano - ook lekker in vegetarische variant met rulgehakt
Lees meer
Japanse zalm met nori en sushi-rijst
Japanse zalm met nori en sushi-rijst
Japanse zalm met nori en romige sushi-rijst met oesterzwammen. Een gerecht vol umami, pure smaken en de serene rust van Kyoto op je bord.
Lees meer
Surinaamse Moksi Meti
Surinaamse Moksi Meti
Maak authentieke Surinaamse Moksi Meti met geroosterd buikspek, kip, paksoi en Char Siu – een vleesfeest vol smaak!
Lees meer
Stinky Tofu uit Taiwan
Stinky Tofu uit Taiwan
Taiwanese stinky tofu is een gerecht dat nieuwsgierigheid wekt, misschien zelfs een beetje angst inboezemt, maar uiteindelijk een verhaal vertelt over traditie, smaak en cultuur.
Lees meer
Patat Frites zoals bij Bram Ladage
Patat Frites zoals bij Bram Ladage
Er is toch geen snack zo lekker als knapperige versgebakken patat frites. Van die goudbruine handgesneden frieten, gemaakt van nieuwe oogst patat-aardappelen. Maar hoe maak je dat zelf?
Lees meer
Parmigiana di Melanzane
Parmigiana di Melanzane
Parmigiana di Melanzane is één van mijn favoriete Italiaanse gerechten. Een soort lasagne maar in plaats van pastabladen worden er aubergineplakken gebruikt. Het is een heerlijk vegetarisch gerecht en...
Lees meer
Courgettesoep met kerrie
Courgettesoep met kerrie
Maak deze romige courgettesoep met kerrie en paprika – gezond, snel klaar en ideaal voor courgettes uit je moestuin!
Lees meer
Marokkaanse Bastilla met kip
Marokkaanse Bastilla met kip
Ontdek de Marokkaanse bastilla met kip uit Fez: een feestelijk gerecht met krokant deeg, specerijen, amandelen en een vleugje zoet.
Lees meer
Smoor Djawa met zoetzure snijbonen
Smoor Djawa met zoetzure snijbonen
Smoor Djawa: mals Indisch gestoofd rundvlees met kruidige saus, zoetzure snijbonen en gele rijst. Comfortfood met een Indische twist.
Lees meer
Facebook
Pinterest
WhatsApp