Diversiteit en rijke smaken

De Portugese keuken staat bekend om haar diversiteit en rijke smaken, beïnvloed door een breed scala aan culturen. Door de ligging aan de Atlantische Oceaan spelen vis en zeevruchten een centrale rol in veel gerechten. Daarnaast zijn Portugese gerechten vaak eenvoudig, maar met veel zorg en aandacht voor de kwaliteit van de ingrediënten. Olijfolie, knoflook, en verse kruiden zijn essentiële componenten, evenals het gebruik van specerijen zoals piri-piri (een soort chilipeper), saffraan en kaneel.

Arroz con Chouriço y Marisco

Een klassiek voorbeeld van de Portugese keuken is “Arroz con Chouriço y Marisco”, een smakelijk rijstgerecht dat de hartige smaken van chouriço (Portugese chorizo-worst) combineert met de delicate smaken van zeevruchten. Dit gerecht is een ware weerspiegeling van de Portugese culinaire tradities, waarin eenvoud en smaak hand in hand gaan.

Culturele Betekenis

Arroz con Chouriço y Marisco is meer dan alleen een gerecht; het is een symbool van Portugese gastvrijheid en traditie. Het wordt vaak geserveerd tijdens familiebijeenkomsten en feestelijke gelegenheden, waarbij het delen van voedsel een belangrijke sociale functie vervult. Dit gerecht illustreert ook de Portugese vaardigheid om eenvoudige ingrediënten om te toveren tot iets buitengewoons door middel van geduld en vakmanschap.

Bol AlgemeenBol Algemeen
KokenKoken
Portugese-rijst-met-vis-en-pittige-worst--Arroz-con-Chouriço-y-Marisco

Portugese rijst met vis en pittige worst: Arroz con Chouriço y Marisco

De Portugese keuken, met haar nadruk op verse en lokale ingrediënten, biedt een rijke en gevarieerde culinaire ervaring. Gerechten zoals Arroz con Chouriço y Marisco zijn perfect voorbeelden van hoe de Portugezen smaken en texturen harmonieus weten te combineren. Door de eenvoud en puurheid van de ingrediënten te benadrukken, creëren ze gerechten die zowel hartverwarmend als onvergetelijk zijn.
No ratings yet
Course Hoofdgerecht
Cuisine Portugees, Zuid Europees
Servings 4 personen

Ingrediënten
  

Piri Piri kruidenmix

  • 2 el gerookt paprikapoeder
  • 1 el gemalen zwarte peper
  • 1 el zeezout
  • 1 el cayennepeper of peperoncino
  • 1 el knoflookpoeder
  • 1 el uienpoeder
  • 1 el gemalen komijn
  • 1 el peterselie
  • 1 el oregano
  • 1 el rietsuiker
  • 1 tl kardemompoeder

Arroz con Chouriço y Marisco

  • 2 visbouillontabletten
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • olijolie
  • 1 Portugese chouriço (of Spaanse chorizo)
  • 250 gram kastanjechampignons
  • 2 kopjes arborio rijst (of risotto- of paellarijst)
  • 1 volle eetlepel piri piri kruidenmix zie recept hierboven
  • gemengde zeevruchten
  • een scheutje witte wijn
  • een klein bosje platte peterselie
  • een handje zwarte olijven

Instructies
 

Piri Piri kruidenmix maken

  • Meng 2 el gerookt paprikapoeder, 1 el gemalen zwarte peper, 1 el zeezout, 1 el cayennepeper, 1 el knoflookpoeder, 1 el uienpoeder, 1 el gemalen komijn, 1 el peterselie, 1 el oregano, 1 el rietsuiker en 1 tl kardemompoeder door elkaar en klaar is de kruidenmix.

Arroz con Chouriço y Marisco

  • Maak 1 liter visbouillon van 2 visbouillontabletten.
  • Snipper 1 ui en 2 teentjes knoflook. Verhit een scheutje olijolie en fruit hier de ui en knoflook in. Halveer 1 Portugese chouriço (of Spaanse chorizo) en snij van de helft plakjes. Voeg de plakjes worst toe en bak mee met de ui en knoflook zodat het vet in de worst eruit loopt.
  • Snij 250 gram kastanjechampignons in plakjes, voeg toe en bak mee. Voeg 2 kopjes arborio rijst (of risotto- of paellarijst) toe en bak mee tot de korrels gaan glanzen.
  • Roer er 1 volle eetlepel piri piri kruidenmix en een schaaltje gemengde zeevruchten door. Schenk de visbouillon en een scheutje witte wijn erover en breng het geheel aan de kook.
  • Laat het gerecht op een lage hittebron 20 minuten pruttelen tot het net niet helemaal is drooggekookt. Je mag nog iets zien pruttelen.
  • Snij een klein bosje platte peterselie fijn en hou een aantal hele blaadjes apart. Roer de fijngesneden peterselie door de rijst en strooi de blaadjes over de bovenkant. Strooi er tot slot een handje zwarte olijven over.
  • Serveer meteen op borden met een frisse salade erbij.

TIP

Probeer ook eens deze Spaanse Paella
Spaanse Paella-met-chorizo,-kip-en-garnalen
No ratings yet
Heb je het recept gemaakt?Laat me weten het het beviel
Author picture

Heb je het recept gemaakt of wil je het gaan maken? Heb je een vraag erover? Laat het in onderstaande reacties weten! Ik zou het echt leuk vinden als je een foto van het recept deelt op Facebook of Instagram met de hashtag #reneindekeuken of tag @reneindekeuken. Veel plezier met koken!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rene van der Linden van Rene in de keuken

RENE IN DE KEUKEN

Ik ben René van der Linden, een gepassioneerde hobbykok en hoop jou te inspireren met mijn recepten, waar je helemaal geen chef voor hoeft te zijn. Met een beetje liefde voor het koken en het gebruik van goede verse producten kan iedereen iets lekkers op tafel toveren.

Laat je inspireren door de veelzijdige recepten op deze website  en kijk vooral eens naar de kookvideo’s van René in de Keuken op YouTube.

Portugese rijst met vis en chourico
Japanse Matcha Mini Cheesecakes
Japanse Matcha Mini Cheesecakes
Lees meer
Spaghettipompoen alla Bolognese
Spaghettipompoen alla Bolognese
Spaghettipompoen met bolognesesaus, mozzarella en Grana Padano - ook lekker in vegetarische variant met rulgehakt
Lees meer
Japanse zalm met nori en sushi-rijst
Japanse zalm met nori en sushi-rijst
Japanse zalm met nori en romige sushi-rijst met oesterzwammen. Een gerecht vol umami, pure smaken en de serene rust van Kyoto op je bord.
Lees meer
Surinaamse Moksi Meti
Surinaamse Moksi Meti
Maak authentieke Surinaamse Moksi Meti met geroosterd buikspek, kip, paksoi en Char Siu – een vleesfeest vol smaak!
Lees meer
Stinky Tofu uit Taiwan
Stinky Tofu uit Taiwan
Taiwanese stinky tofu is een gerecht dat nieuwsgierigheid wekt, misschien zelfs een beetje angst inboezemt, maar uiteindelijk een verhaal vertelt over traditie, smaak en cultuur.
Lees meer
Patat Frites zoals bij Bram Ladage
Patat Frites zoals bij Bram Ladage
Er is toch geen snack zo lekker als knapperige versgebakken patat frites. Van die goudbruine handgesneden frieten, gemaakt van nieuwe oogst patat-aardappelen. Maar hoe maak je dat zelf?
Lees meer
Parmigiana di Melanzane
Parmigiana di Melanzane
Parmigiana di Melanzane is één van mijn favoriete Italiaanse gerechten. Een soort lasagne maar in plaats van pastabladen worden er aubergineplakken gebruikt. Het is een heerlijk vegetarisch gerecht en...
Lees meer
Courgettesoep met kerrie
Courgettesoep met kerrie
Maak deze romige courgettesoep met kerrie en paprika – gezond, snel klaar en ideaal voor courgettes uit je moestuin!
Lees meer
Marokkaanse Bastilla met kip
Marokkaanse Bastilla met kip
Ontdek de Marokkaanse bastilla met kip uit Fez: een feestelijk gerecht met krokant deeg, specerijen, amandelen en een vleugje zoet.
Lees meer
Smoor Djawa met zoetzure snijbonen
Smoor Djawa met zoetzure snijbonen
Smoor Djawa: mals Indisch gestoofd rundvlees met kruidige saus, zoetzure snijbonen en gele rijst. Comfortfood met een Indische twist.
Lees meer
Facebook
Pinterest
WhatsApp