Een heerlijke zoete lekkernij

Marsepein is een heerlijke zoete lekkernij die vaak wordt geassocieerd met feestelijke gelegenheden zoals Kerstmis en Sinterklaas. Het is gemaakt van gemalen amandelen, suiker en ei. De ingrediënten worden gemengd tot een gladde en kneedbare substantie, waarna er verschillende vormen en figuren van kunnen worden gemaakt.

De oorsprong van marsepein kan worden teruggevoerd naar het oude Perzië, waar het werd beschouwd als een delicatesse en symbool stond voor welvaart. Vanuit Perzië verspreidde het zich naar het Midden-Oosten en uiteindelijk naar Europa, waar het al snel populair werd.

Wat marsepein zo bijzonder maakt, is de zachte textuur en de zoete, amandelachtige smaak. Het kan puur gegeten worden, maar wordt ook vaak gebruikt als decoratie op gebak, taarten en desserts. Daarnaast wordt marsepein vaak gebruikt om traditionele snoepjes en figuurtjes te maken, zoals marsepeinfruit, dieren en zelfs kleine marsepeinpoppen.

Marsepein is geliefd bij veel mensen vanwege de veelzijdigheid en het vermogen om complexe en gedetailleerde ontwerpen te creëren. Het kan worden gekleurd met voedselkleurstoffen, zodat het in alle kleuren van de regenboog kan worden gemaakt. Het wordt ook vaak gebruikt in bakkerijen en patisserieën om taarten en gebakjes te versieren.

Een goede bron van gezonde vetten en eiwitten

Naast zijn heerlijke smaak heeft marsepein ook enkele voordelen. Amandelen, het belangrijkste ingrediënt van marsepein, zijn een goede bron van gezonde vetten, eiwitten, vitamines en mineralen. Ze bevatten ook vezels en antioxidanten, die kunnen bijdragen aan een gezond dieet. Het is echter belangrijk om te onthouden dat marsepein ook veel suiker bevat, dus het moet met mate gegeten worden. Dat laatste geldt vooral voor marsepein die je in de winkel koopt. De zelfgemaakte marsepein uit dit recept bevat minder suiker en is dus weer iets gezonder.

Kortom, marsepein is een heerlijke lekkernij met een rijke geschiedenis en een breed scala aan toepassingen. Of het nu wordt gegeten als een zelfstandige traktatie, gebruikt wordt als decoratie of verwerkt wordt in gebak, marsepein blijft een geliefd ingrediënt dat vreugde en zoetheid brengt bij vele gelegenheden.

Bol AlgemeenBol Algemeen
KokenKoken
Zelf-marsepein-maken-voor-Sinterklaas-of-gewoon-omdat-het-lekker-is

Zelf marsepein maken

Alles wat je zelf maakt, is lekkerder dan een product uit de winkel. En dat geldt ook voor marsepein. Bovendien is zelfgemaakte marsepein vaak ook gezonder. Dat komt omdat gekochte marsepein in verhouding veel meer suiker dan amandelen bevat, waardoor je uiteindelijk meer een suikerpasta eet dan amandelmarsepein. Bovendien worden bij de goedkopere marsepein de (dure) amandelen vaak voor een deel vervangen door witte bonen, zodat de prijs lager gemaakt kan worden. En dat komt de smaak natuurlijk ook niet ten goede. Bovendien is het natuurlijk ontzettend leuk om zelf marsepein te maken. Genoeg redenen dus om het zelf te doen!
No ratings yet
Cuisine Nederlands
Servings 10 personen

Ingrediënten
  

Marsepein

  • 250 gram blanke amandelen
  • 250 gram poedersuiker
  • 1 ei
  • 1 el amaretto

Marsepeinen balletjes

  • cacaopoeder

Instructies
 

Marsepein maken

  • Maal 250 gram blanke amandelen en 250 gram poedersuiker in de keukenmachine fijn.
    TIP. Als je de amandelen niet al te fijn maalt krijg je marsepein met kleine stukjes noot. Marspein met een bite. Ik vind dat erg lekker.
  • Doe het amandel-poedersuikermengsel over in een grote schaal of kom. Voeg 1 ei toe en 1 eetlepel amaretto. (Voor mensen die geen alcohol drinken kun je ook een scheutje amandel-essence gebruiken).
  • Meng met schone handen tot een stevige deegbal. Daarna kun je er een rol van maken en die in plakken snijden. Bewaar de marsepein in de koelkast, i.v.m. met het rauwe ei.

Marsepeinen balletjes maken

  • Strooi een laagje cacaopoeder in de schaal of kom.
  • Rol van de marsepein kleine balletjes met je handen, ter grootte van soepballetjes. Rol de balletjes door de cacao zodat alle zijdes met cacao bedekt zijn. Bewaar de marsepeinen balletjes in de koelkast, i.v.m. met het rauwe ei.

Video

TIP

Hou je van snoepgoed in December? Probeer ook eens deze speculaaspoppen zelf te te maken.
Speculaas-bakken-en-koek-en-speculaaskruiden-maken
Keyword Amandelspijs, Marsepein, Sinterklaas, Suikergoed
No ratings yet
Heb je het recept gemaakt?Laat me weten het het beviel
Author picture

Heb je het recept gemaakt of wil je het gaan maken? Heb je een vraag erover? Laat het in onderstaande reacties weten! Ik zou het echt leuk vinden als je een foto van het recept deelt op Facebook of Instagram met de hashtag #reneindekeuken of tag @reneindekeuken. Veel plezier met koken!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rene van der Linden van Rene in de keuken

RENE IN DE KEUKEN

Ik ben René van der Linden, een gepassioneerde hobbykok en hoop jou te inspireren met mijn recepten, waar je helemaal geen chef voor hoeft te zijn. Met een beetje liefde voor het koken en het gebruik van goede verse producten kan iedereen iets lekkers op tafel toveren.

Laat je inspireren door de veelzijdige recepten op deze website  en kijk vooral eens naar de kookvideo’s van René in de Keuken op YouTube.

3 Heerlijke Paasbrunch Ideeën

Makkelijk & feestelijk brunchen met Pasen? Probeer deze 3 Paasbrunch ideeën: serveerglaasjes, gevulde croissants en deviled eggs. Lekker én snel...
Read More

Oranjetompoucen

Of je nu Koningsdag viert of gewoon zin hebt in een Hollands gebakje, deze zelfgemaakte tompoucen zijn een echte uitdaging...
Read More

Japanse Ramen met Spicy Kip & Romige Knoflooksaus

Maak deze smaakvolle Japanse ramen met spicy kip en romige knoflooksaus voor slechts €3 per persoon. Lekker, makkelijk en budgetvriendelijk!
Read More

Mungbonen Curry met Boerenkool

Deze romige mungbonen curry met boerenkool en kokosmelk is een voedzame en smaakvolle Indiase maaltijd. Boordevol eiwitten, vezels en antioxidanten....
Read More

Peking Eend Maken

Leer hoe je zelf authentieke Peking eend maakt! Dit klassieke Chinese recept laat zien hoe je de eend krokant roostert...
Read More

Perfecte Hele Kip uit de Airfryer – Krokant van Buiten, Mals van Binnen

Wil je een hele kip bereiden in de airfryer die superkrokant is van buiten en botermals van binnen? Met dit...
Read More

Bombay Aardappelcurry

Een traditionele Indiase aardappelcurry maar dan supersnel in de Instant Pot. Dit gerecht is zó smaakvol dat je het vlees...
Read More

Zuurkoolstamppot

Maak een klassieke zuurkoolstamppot volgens een authentiek recept uit 1935. Met zuurkoolspek, rookworst en een vleugje kummel voor extra smaak!
Read More

Boerenkoolstamppot zoals ’t hoort!

Een klassieke boerenkoolstamppot is simpel, maar als je 'm écht goed wilt maken, draait het – net als in de...
Read More

Vegetarische Indiase Curry

Zin in een verwarmende maaltijd waarbij je vlees écht niet mist? Deze vegetarische Indiase curry met kikkererwten, bloemkool en aardappel...
Read More

Orange Chicken Spiezen met Pindakruim, Gele Rijst en Ananassalade

Zin in een wereldse smaakexplosie? Maak heerlijke orange chicken spiezen met pindakruim, geurige gele rijst, frisse ananassalade en smaakvolle refried...
Read More

Vegetarische spekjes van tofu

Ben je op zoek naar een smakelijk alternatief voor spek? Met dit recept laat ik je zien hoe je zelf...
Read More

Curry Fish Balls uit Hong Kong

Curry fish balls zijn kleine, chewy balletjes gemaakt van vispasta, gekookt in een pittige currysaus. Dit is het meest populaire...
Read More

Vegetarische Pasta met Broccoli, Roomkaas en Walnoten

In dit gerecht combineren we de zachte, milde smaak van broccoli met de romige zachtheid van roomkaas en de rijke...
Read More

Vlam oliebollen

Een verrassende twist op de klassieke oliebol: de Vlam Oliebolletjes! Deze pittige hapjes zijn gevuld met gekruid gehakt en Madame...
Read More

Kerststoofvlees met cranberries

Kerststoofvlees met cranberries is de ultieme belichaming van comfort food tijdens de feestdagen. Het gerecht combineert malse stukjes rundvlees die...
Read More

Sous-Vide Kalkoendij met cranberrycompote

Kalkoen bereiden kan een uitdaging zijn, omdat het vlees vaak uitdroogt bij traditionele kookmethoden. Door sous vide te garen, behoud...
Read More

Kruidnootjes appeltaart

Een leuke en eenvoudige manier om kruidnootjes te gebruiken, is door ze te verwerken in een appeltaart. In plaats van...
Read More

Mango Float: Een Iconisch Dessert uit de Filipijnen

Mango Float is een geliefd dessert in de Filipijnen, dat perfect de tropische smaken van het land weerspiegelt. Dit eenvoudige,...
Read More

Pepernoten bakken in een Airfryer

Het gebruik van een airfryer voor traditionele recepten zoals pepernoten is een prachtige manier om het beste van twee werelden...
Read More
Zelf-marsepein-maken-voor-Sinterklaas LEKKERDER DAN IN DE WINKEL
Oranjetompoucen
Oranjetompoucen
Of je nu Koningsdag viert of gewoon zin hebt in een Hollands gebakje, deze zelfgemaakte tompoucen zijn een echte uitdaging – maar als ze lukken, zijn ze spectaculair!
Lees meer
Perfecte Hele Kip uit de Airfryer – Krokant van Buiten, Mals van Binnen
Perfecte Hele Kip uit de Airfryer – Krokant van Buiten, Mals van Binnen
Wil je een hele kip bereiden in de airfryer die superkrokant is van buiten en botermals van binnen? Met dit eenvoudige recept en de Instant Vortex Plus Airfryer zet je in minder dan een uur de perfecte...
Lees meer
Zuurkoolstamppot
Zuurkoolstamppot
Maak een klassieke zuurkoolstamppot volgens een authentiek recept uit 1935. Met zuurkoolspek, rookworst en een vleugje kummel voor extra smaak!
Lees meer
Boerenkoolstamppot zoals 't hoort!
Boerenkoolstamppot zoals 't hoort!
Een klassieke boerenkoolstamppot is simpel, maar als je 'm écht goed wilt maken, draait het – net als in de Italiaanse keuken – om kwalitatieve ingrediënten. Vergeet voorgesneden spekjes en voorverpakte...
Lees meer
Vlam oliebollen
Vlam oliebollen
Een verrassende twist op de klassieke oliebol: de Vlam Oliebolletjes! Deze pittige hapjes zijn gevuld met gekruid gehakt en Madame Jeanette-peper.
Lees meer
Kerststoofvlees met cranberries
Kerststoofvlees met cranberries
Kerststoofvlees met cranberries is de ultieme belichaming van comfort food tijdens de feestdagen. Het gerecht combineert malse stukjes rundvlees die langzaam sudderen in een rijke saus met de frisse, lichtzoete...
Lees meer
Sous-Vide Kalkoendij met cranberrycompote
Sous-Vide Kalkoendij met cranberrycompote
Kalkoen bereiden kan een uitdaging zijn, omdat het vlees vaak uitdroogt bij traditionele kookmethoden. Door sous vide te garen, behoud je sappigheid en smaak
Lees meer
Kruidnootjes appeltaart
Kruidnootjes appeltaart
Een leuke en eenvoudige manier om kruidnootjes te gebruiken, is door ze te verwerken in een appeltaart. In plaats van een traditionele koekjesbodem kun je de kruidnootjes fijnmalen en mengen met wat gesmolten...
Lees meer
Pepernoten bakken in een Airfryer
Pepernoten bakken in een Airfryer
Het gebruik van een airfryer voor traditionele recepten zoals pepernoten is een prachtige manier om het beste van twee werelden te combineren: nostalgie en moderne technologie.
Lees meer
Homemade Granola
Homemade Granola
Granola zelf maken is niet alleen leuk en gemakkelijk, maar ook heel gezond en aanpasbaar aan jouw smaak en voedingsbehoeften.
Lees meer
Booking.com
Facebook
Pinterest
WhatsApp