Een interessante twist

Rendang van Ganzenbout is een heerlijk en hartig gerecht dat zijn oorsprong vindt in de Indonesische keuken. Het staat bekend om zijn rijke smaak, pittigheid en de structuur van het vlees. Rendang is een gerecht dat langzaam wordt gestoofd in een kruidige saus, waardoor het vlees ongelooflijk mals en vol van smaak wordt.

Het gebruik van ganzenbout in plaats van het traditionele rundvlees geeft een interessante twist aan het gerecht. Ganzenbout is van nature sappig en heeft een stevige textuur, waardoor het perfect is voor het maken van rendang. Het vlees wordt langzaam gegaard in een mengsel van specerijen, kokosmelk en andere smaakmakers, waardoor het de intense smaken absorbeert en een diepe, complexe smaak ontwikkelt.

Geduld en aandacht

Het bereidingsproces van rendang vereist geduld en aandacht voor detail. Het vlees wordt eerst bruin gebakken om een mooie korst te creëren en daarna gestoofd in een saus op basis van kokosmelk en specerijen. Het gerecht wordt vervolgens langzaam op een laag vuur gekookt totdat het vlees botermals is en de saus is ingedikt tot een rijke, geconcentreerde smaak.

De intense smaak en aroma van de rendang maken het tot een populaire keuze voor speciale gelegenheden en feesten. Het wordt vaak geserveerd met witte rijst en bijgerechten zoals atjar tjampoer en pittige sambal om de smaken in evenwicht te brengen.

Rendang van Ganzenbout is een culinair hoogstandje dat de rijke smaken van de Indonesische keuken combineert met de unieke textuur en smaak van ganzenbout. Het is een gerecht dat de zintuigen prikkelt en een onvergetelijke ervaring biedt voor liefhebbers van hartige en pittige gerechten.

Bol AlgemeenBol Algemeen
KokenKoken
Indonesische-Wild-Gooze-Rendang

Indonesiche Rendang van Ganzenbout

Rendang is het ultieme Indische slowfood. Meestal wordt er rundvlees gebruikt wat langzaam wordt gegaard in een mengsel van kokosmelk en smaakmakers zoals citroengras, limoenblaadjes, knoflook, kurkuma, gember en chilipepers. Een aantal uur later is het vlees buitengewoon mals en vol van smaak.
Extra bijzonder is het om voor deze rendang eens ander vlees te gebruiken zoals ganzenbout. Het vlees van ganzenpoten is net als rundvlees ook behoorlijk stug en heeft een lange bereidingstijd nodig om mals te worden. Uitermate geschikt voor zo'n lekkere pittige rendang dus.
In deze video kun je zien hoe je Gooze Rendang klaarmaakt, maar je kunt met dezelfde ingrediënten natuurlijk ook rendang maken van rundvlees, lamsvlees of zelfs kalkoen.
No ratings yet
Servings 4 personen

Ingrediënten
  

  • 4 ganzenbouten
  • zonnebloemolie
  • 1 ui
  • 1 cm gember
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 rode pepers
  • 1 tl kurkuma
  • 1 tl gemalen koriander
  • 1 kaneelstokje
  • 1 stengel citroengras
  • 3 kaffir limoenblaadjes
  • 2 kippenbouillonblokjes
  • 1 tl tamarindepasta
  • 1 schijfje gula djawa of 2 el bruine suiker
  • 400 ml kokosmelk
  • 1 scheutje ketjap manis
  • tarwebloem

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 140 graden.
  • Verhit een scheutje zonnebloemolie in een stoofpan. Snipper 1 ui en fruit deze in de olie. Snij een stukje gember van ± 1 cm fijn en voeg toe. Hak 3 teentjes knoflook en voeg toe. Snij 2 rode pepers in ringetjes en voeg toe.
    Voeg 1 tl kurkuma, 1 tl gemalen koriander, tl tamarindepasta en 1 kaneelstokje toe.
    Kneus een stengel citroengras en voeg toe.
    Snij de nerf uit 3 limoenblaadjes, leg ze op elkaar en snij ze in heel dunne reepjes. Doe in de pan erbij.
    Verkruimel 2 kippenbouillonblokjes en voeg toe.
    Snij een schijfje gula djawa fijn en voeg toe, of gebruik 2 eetlepels bruine suiker.
    Schenk 1 blik kokosmelk à 400 ml en een scheutje ketjap manis in de pan.
  • Bestuif de ganzenbouten met bloem en leg ze in de pan. Breng het geheel aan de kook en zet daarna de pan met deksel erop 2 à 3 uur in de oven op 140 graden. Het is klaar als de ganzenbouten zó gaar zijn dat het van het bot valt.
  • Serveer de rendang met witte rijst, atjar tjampoer, tomaat en sla. Of maak als bijgerecht Sambal Goreng Boontjes. Het recept hiervoor is tevens te vinden op deze website. https://travelandfoodblog.nl/sambal-goreng-boontjes/
  • TIP! Met dezelfde ingrediënten uit dit recept kun je de rendang ook maken met rundvlees, lamsvlees of zelfs kalkoen.

Video

TIP

Lekker bij de Rendang: Sambal Goreng Boontjes
Sambal-goreng-boontjes-sperziebonen-in-een-pittige-Indonesische-kokosmelksaus
No ratings yet
Heb je het recept gemaakt?Laat me weten het het beviel
Author picture

Heb je het recept gemaakt of wil je het gaan maken? Heb je een vraag erover? Laat het in onderstaande reacties weten! Ik zou het echt leuk vinden als je een foto van het recept deelt op Facebook of Instagram met de hashtag #reneindekeuken of tag @reneindekeuken. Veel plezier met koken!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rene van der Linden van Rene in de keuken

RENE IN DE KEUKEN

Ik ben René van der Linden, een gepassioneerde hobbykok en hoop jou te inspireren met mijn recepten, waar je helemaal geen chef voor hoeft te zijn. Met een beetje liefde voor het koken en het gebruik van goede verse producten kan iedereen iets lekkers op tafel toveren.

Laat je inspireren door de veelzijdige recepten op deze website  en kijk vooral eens naar de kookvideo’s van René in de Keuken op YouTube.

3 Heerlijke Paasbrunch Ideeën

Makkelijk & feestelijk brunchen met Pasen? Probeer deze 3 Paasbrunch ideeën: serveerglaasjes, gevulde croissants en deviled eggs. Lekker én snel...
Read More

Oranjetompoucen

Of je nu Koningsdag viert of gewoon zin hebt in een Hollands gebakje, deze zelfgemaakte tompoucen zijn een echte uitdaging...
Read More

Japanse Ramen met Spicy Kip & Romige Knoflooksaus

Maak deze smaakvolle Japanse ramen met spicy kip en romige knoflooksaus voor slechts €3 per persoon. Lekker, makkelijk en budgetvriendelijk!
Read More

Mungbonen Curry met Boerenkool

Deze romige mungbonen curry met boerenkool en kokosmelk is een voedzame en smaakvolle Indiase maaltijd. Boordevol eiwitten, vezels en antioxidanten....
Read More

Peking Eend Maken

Leer hoe je zelf authentieke Peking eend maakt! Dit klassieke Chinese recept laat zien hoe je de eend krokant roostert...
Read More

Perfecte Hele Kip uit de Airfryer – Krokant van Buiten, Mals van Binnen

Wil je een hele kip bereiden in de airfryer die superkrokant is van buiten en botermals van binnen? Met dit...
Read More

Bombay Aardappelcurry

Een traditionele Indiase aardappelcurry maar dan supersnel in de Instant Pot. Dit gerecht is zó smaakvol dat je het vlees...
Read More

Zuurkoolstamppot

Maak een klassieke zuurkoolstamppot volgens een authentiek recept uit 1935. Met zuurkoolspek, rookworst en een vleugje kummel voor extra smaak!
Read More

Boerenkoolstamppot zoals ’t hoort!

Een klassieke boerenkoolstamppot is simpel, maar als je 'm écht goed wilt maken, draait het – net als in de...
Read More

Vegetarische Indiase Curry

Zin in een verwarmende maaltijd waarbij je vlees écht niet mist? Deze vegetarische Indiase curry met kikkererwten, bloemkool en aardappel...
Read More

Orange Chicken Spiezen met Pindakruim, Gele Rijst en Ananassalade

Zin in een wereldse smaakexplosie? Maak heerlijke orange chicken spiezen met pindakruim, geurige gele rijst, frisse ananassalade en smaakvolle refried...
Read More

Vegetarische spekjes van tofu

Ben je op zoek naar een smakelijk alternatief voor spek? Met dit recept laat ik je zien hoe je zelf...
Read More

Curry Fish Balls uit Hong Kong

Curry fish balls zijn kleine, chewy balletjes gemaakt van vispasta, gekookt in een pittige currysaus. Dit is het meest populaire...
Read More

Vegetarische Pasta met Broccoli, Roomkaas en Walnoten

In dit gerecht combineren we de zachte, milde smaak van broccoli met de romige zachtheid van roomkaas en de rijke...
Read More

Vlam oliebollen

Een verrassende twist op de klassieke oliebol: de Vlam Oliebolletjes! Deze pittige hapjes zijn gevuld met gekruid gehakt en Madame...
Read More

Kerststoofvlees met cranberries

Kerststoofvlees met cranberries is de ultieme belichaming van comfort food tijdens de feestdagen. Het gerecht combineert malse stukjes rundvlees die...
Read More

Sous-Vide Kalkoendij met cranberrycompote

Kalkoen bereiden kan een uitdaging zijn, omdat het vlees vaak uitdroogt bij traditionele kookmethoden. Door sous vide te garen, behoud...
Read More

Kruidnootjes appeltaart

Een leuke en eenvoudige manier om kruidnootjes te gebruiken, is door ze te verwerken in een appeltaart. In plaats van...
Read More

Mango Float: Een Iconisch Dessert uit de Filipijnen

Mango Float is een geliefd dessert in de Filipijnen, dat perfect de tropische smaken van het land weerspiegelt. Dit eenvoudige,...
Read More

Pepernoten bakken in een Airfryer

Het gebruik van een airfryer voor traditionele recepten zoals pepernoten is een prachtige manier om het beste van twee werelden...
Read More
Ganzenborstfilet van wilde gans: de perfecte bereiding.
3 Heerlijke Paasbrunch Ideeën
3 Heerlijke Paasbrunch Ideeën
Makkelijk & feestelijk brunchen met Pasen? Probeer deze 3 Paasbrunch ideeën: serveerglaasjes, gevulde croissants en deviled eggs. Lekker én snel klaar!
Lees meer
Oranjetompoucen
Oranjetompoucen
Of je nu Koningsdag viert of gewoon zin hebt in een Hollands gebakje, deze zelfgemaakte tompoucen zijn een echte uitdaging – maar als ze lukken, zijn ze spectaculair!
Lees meer
Japanse Ramen met Spicy Kip & Romige Knoflooksaus
Japanse Ramen met Spicy Kip & Romige Knoflooksaus
Maak deze smaakvolle Japanse ramen met spicy kip en romige knoflooksaus voor slechts €3 per persoon. Lekker, makkelijk en budgetvriendelijk!
Lees meer
Mungbonen Curry met Boerenkool
Mungbonen Curry met Boerenkool
Deze romige mungbonen curry met boerenkool en kokosmelk is een voedzame en smaakvolle Indiase maaltijd. Boordevol eiwitten, vezels en antioxidanten. Bekijk het recept!
Lees meer
Peking Eend Maken
Peking Eend Maken
Leer hoe je zelf authentieke Peking eend maakt! Dit klassieke Chinese recept laat zien hoe je de eend krokant roostert en serveert met pannenkoekjes, hoisinsaus, komkommer en bosui.
Lees meer
Perfecte Hele Kip uit de Airfryer – Krokant van Buiten, Mals van Binnen
Perfecte Hele Kip uit de Airfryer – Krokant van Buiten, Mals van Binnen
Wil je een hele kip bereiden in de airfryer die superkrokant is van buiten en botermals van binnen? Met dit eenvoudige recept en de Instant Vortex Plus Airfryer zet je in minder dan een uur de perfecte...
Lees meer
Bombay Aardappelcurry
Bombay Aardappelcurry
Een traditionele Indiase aardappelcurry maar dan supersnel in de Instant Pot. Dit gerecht is zó smaakvol dat je het vlees geen seconde mist!
Lees meer
Zuurkoolstamppot
Zuurkoolstamppot
Maak een klassieke zuurkoolstamppot volgens een authentiek recept uit 1935. Met zuurkoolspek, rookworst en een vleugje kummel voor extra smaak!
Lees meer
Boerenkoolstamppot zoals 't hoort!
Boerenkoolstamppot zoals 't hoort!
Een klassieke boerenkoolstamppot is simpel, maar als je 'm écht goed wilt maken, draait het – net als in de Italiaanse keuken – om kwalitatieve ingrediënten. Vergeet voorgesneden spekjes en voorverpakte...
Lees meer
Vegetarische Indiase Curry
Vegetarische Indiase Curry
Zin in een verwarmende maaltijd waarbij je vlees écht niet mist? Deze vegetarische Indiase curry met kikkererwten, bloemkool en aardappel zit boordevol smaak
Lees meer
Booking.com
Facebook
Pinterest
WhatsApp