Cultureel icoon

In Marokko is de tajine niet alleen een gerecht, maar een cultureel icoon dat de ziel van de Marokkaanse keuken belichaamt. De tajine, genoemd naar de karakteristieke aardewerken schaal waarin het wordt bereid, is een symbool van gastvrijheid, gezelligheid en traditie.

Meer dan alleen koken

Het bereiden van een tajine is meer dan alleen koken; het is een kunst die van generatie op generatie wordt doorgegeven. Het begint met het zorgvuldig selecteren van de beste ingrediënten – sappige stukken vlees, verse groenten, aromatische kruiden en specerijen zoals saffraan, komijn en koriander. Deze worden vervolgens laag voor laag in de tajine geschikt, waardoor de smaken zich vermengen en intensiveren tijdens het langzame kookproces.

Slow Cooking

Het langzame koken op een laag vuur zorgt ervoor dat de ingrediënten hun smaken behouden en zich vermengen tot een heerlijk geurige maaltijd. De kegelvormige deksel van de tajine vangt de stoom op en zorgt voor een circulatie van vocht, waardoor het gerecht sappig en mals blijft.

De tajine is niet alleen een culinair hoogstandje, maar ook een sociale gebeurtenis. Het delen van een tajine met familie en vrienden is een moment van samenzijn, waar verhalen worden gedeeld en herinneringen worden gemaakt. Het is een viering van de rijke culinaire tradities van Marokko en een uitdrukking van liefde en zorg voor degenen met wie het wordt gedeeld.

Bol AlgemeenBol Algemeen
KokenKoken
Uit de Marokkaanse keuken: Marokkaanse-kip-tajine

Marokkaanse Tajine met Kip, Abrikoos en Amandelen

Dit recept voor tajine met kip, abrikozen en amandelen is een klassiek gerecht uit de Marokkaanse keuken dat een perfecte balans vindt tussen zoet, hartig en aromatisch. Het combineert malse stukjes kip met de natuurlijke zoetheid van gedroogde abrikozen en de knapperige textuur van amandelen, allemaal verrijkt met een weelderige mix van specerijen.
Net voor het serveren worden de amandelen over de tajine gestrooid, waardoor een knapperig contrast ontstaat met de zachte kip en de sappige abrikozen. Het resultaat is een gerecht dat zowel verrukkelijk is voor de smaakpapillen als een lust voor het oog, en dat de complexe en verfijnde smaken van de Marokkaanse keuken op sublieme wijze belichaamt.
Of het nu wordt geserveerd met couscous, vers brood of gewoon op zichzelf, de tajine met kip, abrikozen en amandelen is een tijdloze favoriet die elke maaltijd tot een feestelijke gelegenheid maakt, en een eerbetoon aan de culinaire tradities van Marokko.
No ratings yet
Course Hoofdgerecht
Cuisine Marokkaans
Servings 4 personen

Keukenspullen

  • 1 tajine
  • 1 waterkoker
  • aluminiumfolie

Ingrediënten
  

  • 6 el amandelschaafsel

Kip marinade en bereiding

  • 1 tl zout
  • 1 tl kurkuma
  • 1 tl gemalen komijn
  • 1 tl kaneel
  • 1 tl harissa poeder
  • 8 kipdijfilets
  • olijfolie

Tajine

  • 1 ui
  • ± 1 cm gember
  • 2 teentjes knoflook
  • 4 flinke wortels
  • 1 tomaat
  • 1 handje rozijnen
  • ½ pakje tutti frutti
  • 1 kippenbouillontablet
  • 2 el honing
  • 2 el tomatenpuree
  • 2 el abrikozenjam
  • 2 tl citroensap
  • 1 tl komijn
  • 1 tl kaneel
  • 1 tl harissa

Gekruide couscous

  • 400 gram couscous
  • 1 tl kurkuma
  • 1 el Adobo kruidenmix
  • 1 handje diepvriesdoperwten
  • 1 scheutje olijfolie

Instructies
 

Kip marinade en bereiding

  • Doe 1 tl zout, 1 tl kurkuma, 1 tl gemalen komijn, 1 tl kaneel en 1 tl harissa poeder in een diepe schaal en meng door elkaar. Coat 8 kipdijfilets met deze specerijenmix door ze in te masseren.
  • Verhit een scheutje olijfolie in de tajine en bak hier de kip aan beide kanten goudbruin in. De kip hoeft nog niet helemaal gaar te zijn. Dat komt later. Haal de kip uit de pan en bewaar op een bord apart.

Tajine opbouwen

  • Kook een halve liter water in de waterkoker.
  • Snij 1 ui in halve ringen en bak deze in het braadvocht van de kip. Snij intussen ± 1 cm gember en 2 teentjes knoflook fijn, voeg toe en bak even mee met de ui. Haal het daarna weer uit de pan en bewaar op een bord apart.
  • Schil 4 flinke wortels en snij ze in plakjes. Snij 1 tomaat in stukjes. Verhit de tajine opnieuw (als dat niet het geval was) en leg de gebraden kip op de bodem en giet de jus er ook bij. Leg daar vervolgens de gesneden wortel, tomaat en een 1 handje rozijnen op. Gebruik uit een ½ pakje tutti frutti van 375 gram ongeveer de helft en leg er bovenop (ik gebruikte alleen de abrikozen en pruimen). Schep tot slot de gebakken uien e.d. erop.
  • Maak een halve liter kippenbouillon met het gekookte water en het 1 kippenbouillontablet. Roer er 2 el honing, 2 el tomatenpuree, 2 el abrikozenjam, 2 tl citroensap, 1 tl komijn, 1 tl kaneel en 1 tl harissa door. Giet het mengsel in de tajine en breng het geheel aan de kook. Zodra het kookt doe je de tajinedeksel erop, zet de hittebron laag en laat het gerecht in 1 uur gaar worden.

Gekruide couscous maken

  • Kook 1 liter water in de waterkoker.
  • Doe 400 gram couscous in een diepe schaal. Meng daar 1 tl kurkuma, 1 el Adobo kruidenmix, 1 handje diepvriesdoperwten en een 1 scheutje olijfolie door.
  • Schenk er het gekookte water op tot de couscous ongeveer 1 cm onder water staat. Dek de schaal af met aluminiumfolie en laat 5 minuten wellen.

Serveren

  • Verhit een pan zonder olie of boter en rooster hier 6 el amandelschaafsel in.
  • Strooi het geroosterde amandelschaafsel over de tajine. Zet de tajine en de schaal met couscous op tafel zodat iedereen kan pakken. Lekker met een frisse salade en vers brood.

Video

TIP

Probeer ook eens deze Marokkaanse vis tajine
Marokkaanse-vis-tajine-met-kikkererwten-couscous-en-harissa
Keyword Stoofgerecht, Tajine
No ratings yet
Heb je het recept gemaakt?Laat me weten het het beviel
Author picture

Heb je het recept gemaakt of wil je het gaan maken? Heb je een vraag erover? Laat het in onderstaande reacties weten! Ik zou het echt leuk vinden als je een foto van het recept deelt op Facebook of Instagram met de hashtag #reneindekeuken of tag @reneindekeuken. Veel plezier met koken!

2 reacties

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rene van der Linden van Rene in de keuken

RENE IN DE KEUKEN

Ik ben René van der Linden, een gepassioneerde hobbykok en hoop jou te inspireren met mijn recepten, waar je helemaal geen chef voor hoeft te zijn. Met een beetje liefde voor het koken en het gebruik van goede verse producten kan iedereen iets lekkers op tafel toveren.

Laat je inspireren door de veelzijdige recepten op deze website  en kijk vooral eens naar de kookvideo’s van René in de Keuken op YouTube.

Mungbonen Curry met Boerenkool

Deze romige mungbonen curry met boerenkool en kokosmelk is een voedzame en smaakvolle Indiase maaltijd. Boordevol eiwitten, vezels en antioxidanten....
Read More

Peking Eend Maken

Leer hoe je zelf authentieke Peking eend maakt! Dit klassieke Chinese recept laat zien hoe je de eend krokant roostert...
Read More

Perfecte Hele Kip uit de Airfryer – Krokant van Buiten, Mals van Binnen

Wil je een hele kip bereiden in de airfryer die superkrokant is van buiten en botermals van binnen? Met dit...
Read More

Bombay Aardappelcurry

Een traditionele Indiase aardappelcurry maar dan supersnel in de Instant Pot. Dit gerecht is zó smaakvol dat je het vlees...
Read More

Zuurkoolstamppot

Maak een klassieke zuurkoolstamppot volgens een authentiek recept uit 1935. Met zuurkoolspek, rookworst en een vleugje kummel voor extra smaak!
Read More

Boerenkoolstamppot zoals ’t hoort!

Een klassieke boerenkoolstamppot is simpel, maar als je 'm écht goed wilt maken, draait het – net als in de...
Read More

Vegetarische Indiase Curry

Zin in een verwarmende maaltijd waarbij je vlees écht niet mist? Deze vegetarische Indiase curry met kikkererwten, bloemkool en aardappel...
Read More

Orange Chicken Spiezen met Pindakruim, Gele Rijst en Ananassalade

Zin in een wereldse smaakexplosie? Maak heerlijke orange chicken spiezen met pindakruim, geurige gele rijst, frisse ananassalade en smaakvolle refried...
Read More

Vegetarische spekjes van tofu

Ben je op zoek naar een smakelijk alternatief voor spek? Met dit recept laat ik je zien hoe je zelf...
Read More

Curry Fish Balls uit Hong Kong

Curry fish balls zijn kleine, chewy balletjes gemaakt van vispasta, gekookt in een pittige currysaus. Dit is het meest populaire...
Read More

Vegetarische Pasta met Broccoli, Roomkaas en Walnoten

In dit gerecht combineren we de zachte, milde smaak van broccoli met de romige zachtheid van roomkaas en de rijke...
Read More

Vlam oliebollen

Een verrassende twist op de klassieke oliebol: de Vlam Oliebolletjes! Deze pittige hapjes zijn gevuld met gekruid gehakt en Madame...
Read More

Kerststoofvlees met cranberries

Kerststoofvlees met cranberries is de ultieme belichaming van comfort food tijdens de feestdagen. Het gerecht combineert malse stukjes rundvlees die...
Read More

Sous-Vide Kalkoendij met cranberrycompote

Kalkoen bereiden kan een uitdaging zijn, omdat het vlees vaak uitdroogt bij traditionele kookmethoden. Door sous vide te garen, behoud...
Read More

Kruidnootjes appeltaart

Een leuke en eenvoudige manier om kruidnootjes te gebruiken, is door ze te verwerken in een appeltaart. In plaats van...
Read More

Mango Float: Een Iconisch Dessert uit de Filipijnen

Mango Float is een geliefd dessert in de Filipijnen, dat perfect de tropische smaken van het land weerspiegelt. Dit eenvoudige,...
Read More

Pepernoten bakken in een Airfryer

Het gebruik van een airfryer voor traditionele recepten zoals pepernoten is een prachtige manier om het beste van twee werelden...
Read More

Maqluba uit Jordanië

Maqluba in betekent in Jordanië ondersteboven. Maqluba is een rijstgerecht met groenten zoals aubergine, tomaat en aardappelen en veel specerijen.
Read More

Homemade Granola

Granola zelf maken is niet alleen leuk en gemakkelijk, maar ook heel gezond en aanpasbaar aan jouw smaak en voedingsbehoeften.
Read More

Sous-Vide gegaarde zalm

Sous vide gegaarde zalm een uitstekende keuze voor wie op zoek is naar een smakelijke en gezonde bereidingswijze, met een...
Read More
HOE MAAK JE Tajine met kip abrikoos en amandelen
Mungbonen Curry met Boerenkool
Mungbonen Curry met Boerenkool
Deze romige mungbonen curry met boerenkool en kokosmelk is een voedzame en smaakvolle Indiase maaltijd. Boordevol eiwitten, vezels en antioxidanten. Bekijk het recept!
Lees meer
Peking Eend Maken
Peking Eend Maken
Leer hoe je zelf authentieke Peking eend maakt! Dit klassieke Chinese recept laat zien hoe je de eend krokant roostert en serveert met pannenkoekjes, hoisinsaus, komkommer en bosui.
Lees meer
Perfecte Hele Kip uit de Airfryer – Krokant van Buiten, Mals van Binnen
Perfecte Hele Kip uit de Airfryer – Krokant van Buiten, Mals van Binnen
Wil je een hele kip bereiden in de airfryer die superkrokant is van buiten en botermals van binnen? Met dit eenvoudige recept en de Instant Vortex Plus Airfryer zet je in minder dan een uur de perfecte...
Lees meer
Bombay Aardappelcurry
Bombay Aardappelcurry
Een traditionele Indiase aardappelcurry maar dan supersnel in de Instant Pot. Dit gerecht is zó smaakvol dat je het vlees geen seconde mist!
Lees meer
Zuurkoolstamppot
Zuurkoolstamppot
Maak een klassieke zuurkoolstamppot volgens een authentiek recept uit 1935. Met zuurkoolspek, rookworst en een vleugje kummel voor extra smaak!
Lees meer
Boerenkoolstamppot zoals 't hoort!
Boerenkoolstamppot zoals 't hoort!
Een klassieke boerenkoolstamppot is simpel, maar als je 'm écht goed wilt maken, draait het – net als in de Italiaanse keuken – om kwalitatieve ingrediënten. Vergeet voorgesneden spekjes en voorverpakte...
Lees meer
Vegetarische Indiase Curry
Vegetarische Indiase Curry
Zin in een verwarmende maaltijd waarbij je vlees écht niet mist? Deze vegetarische Indiase curry met kikkererwten, bloemkool en aardappel zit boordevol smaak
Lees meer
Orange Chicken Spiezen met Pindakruim, Gele Rijst en Ananassalade
Orange Chicken Spiezen met Pindakruim, Gele Rijst en Ananassalade
Zin in een wereldse smaakexplosie? Maak heerlijke orange chicken spiezen met pindakruim, geurige gele rijst, frisse ananassalade en smaakvolle refried beans.
Lees meer
Vegetarische spekjes van tofu
Vegetarische spekjes van tofu
Ben je op zoek naar een smakelijk alternatief voor spek? Met dit recept laat ik je zien hoe je zelf heerlijke vegetarische spekjes maakt van tofu!
Lees meer
Curry Fish Balls uit Hong Kong
Curry Fish Balls uit Hong Kong
Curry fish balls zijn kleine, chewy balletjes gemaakt van vispasta, gekookt in een pittige currysaus. Dit is het meest populaire streetfood van Hong Kong.
Lees meer
Booking.com
Facebook
Pinterest
WhatsApp