Cultureel icoon

In Marokko is de tajine niet alleen een gerecht, maar een cultureel icoon dat de ziel van de Marokkaanse keuken belichaamt. De tajine, genoemd naar de karakteristieke aardewerken schaal waarin het wordt bereid, is een symbool van gastvrijheid, gezelligheid en traditie.

Meer dan alleen koken

Het bereiden van een tajine is meer dan alleen koken; het is een kunst die van generatie op generatie wordt doorgegeven. Het begint met het zorgvuldig selecteren van de beste ingrediënten – sappige stukken vlees, verse groenten, aromatische kruiden en specerijen zoals saffraan, komijn en koriander. Deze worden vervolgens laag voor laag in de tajine geschikt, waardoor de smaken zich vermengen en intensiveren tijdens het langzame kookproces.

Slow Cooking

Het langzame koken op een laag vuur zorgt ervoor dat de ingrediënten hun smaken behouden en zich vermengen tot een heerlijk geurige maaltijd. De kegelvormige deksel van de tajine vangt de stoom op en zorgt voor een circulatie van vocht, waardoor het gerecht sappig en mals blijft.

De tajine is niet alleen een culinair hoogstandje, maar ook een sociale gebeurtenis. Het delen van een tajine met familie en vrienden is een moment van samenzijn, waar verhalen worden gedeeld en herinneringen worden gemaakt. Het is een viering van de rijke culinaire tradities van Marokko en een uitdrukking van liefde en zorg voor degenen met wie het wordt gedeeld.

Bol AlgemeenBol Algemeen
KokenKoken
Uit de Marokkaanse keuken: Marokkaanse-kip-tajine

Marokkaanse Tajine met Kip, Abrikoos en Amandelen

Dit recept voor tajine met kip, abrikozen en amandelen is een klassiek gerecht uit de Marokkaanse keuken dat een perfecte balans vindt tussen zoet, hartig en aromatisch. Het combineert malse stukjes kip met de natuurlijke zoetheid van gedroogde abrikozen en de knapperige textuur van amandelen, allemaal verrijkt met een weelderige mix van specerijen.
Net voor het serveren worden de amandelen over de tajine gestrooid, waardoor een knapperig contrast ontstaat met de zachte kip en de sappige abrikozen. Het resultaat is een gerecht dat zowel verrukkelijk is voor de smaakpapillen als een lust voor het oog, en dat de complexe en verfijnde smaken van de Marokkaanse keuken op sublieme wijze belichaamt.
Of het nu wordt geserveerd met couscous, vers brood of gewoon op zichzelf, de tajine met kip, abrikozen en amandelen is een tijdloze favoriet die elke maaltijd tot een feestelijke gelegenheid maakt, en een eerbetoon aan de culinaire tradities van Marokko.
No ratings yet
Course Hoofdgerecht
Cuisine Marokkaans
Servings 4 personen

Keukenspullen

  • 1 tajine
  • 1 waterkoker
  • aluminiumfolie

Ingrediënten
  

  • 6 el amandelschaafsel

Kip marinade en bereiding

  • 1 tl zout
  • 1 tl kurkuma
  • 1 tl gemalen komijn
  • 1 tl kaneel
  • 1 tl harissa poeder
  • 8 kipdijfilets
  • olijfolie

Tajine

  • 1 ui
  • ± 1 cm gember
  • 2 teentjes knoflook
  • 4 flinke wortels
  • 1 tomaat
  • 1 handje rozijnen
  • ½ pakje tutti frutti
  • 1 kippenbouillontablet
  • 2 el honing
  • 2 el tomatenpuree
  • 2 el abrikozenjam
  • 2 tl citroensap
  • 1 tl komijn
  • 1 tl kaneel
  • 1 tl harissa

Gekruide couscous

  • 400 gram couscous
  • 1 tl kurkuma
  • 1 el Adobo kruidenmix
  • 1 handje diepvriesdoperwten
  • 1 scheutje olijfolie

Instructies
 

Kip marinade en bereiding

  • Doe 1 tl zout, 1 tl kurkuma, 1 tl gemalen komijn, 1 tl kaneel en 1 tl harissa poeder in een diepe schaal en meng door elkaar. Coat 8 kipdijfilets met deze specerijenmix door ze in te masseren.
  • Verhit een scheutje olijfolie in de tajine en bak hier de kip aan beide kanten goudbruin in. De kip hoeft nog niet helemaal gaar te zijn. Dat komt later. Haal de kip uit de pan en bewaar op een bord apart.

Tajine opbouwen

  • Kook een halve liter water in de waterkoker.
  • Snij 1 ui in halve ringen en bak deze in het braadvocht van de kip. Snij intussen ± 1 cm gember en 2 teentjes knoflook fijn, voeg toe en bak even mee met de ui. Haal het daarna weer uit de pan en bewaar op een bord apart.
  • Schil 4 flinke wortels en snij ze in plakjes. Snij 1 tomaat in stukjes. Verhit de tajine opnieuw (als dat niet het geval was) en leg de gebraden kip op de bodem en giet de jus er ook bij. Leg daar vervolgens de gesneden wortel, tomaat en een 1 handje rozijnen op. Gebruik uit een ½ pakje tutti frutti van 375 gram ongeveer de helft en leg er bovenop (ik gebruikte alleen de abrikozen en pruimen). Schep tot slot de gebakken uien e.d. erop.
  • Maak een halve liter kippenbouillon met het gekookte water en het 1 kippenbouillontablet. Roer er 2 el honing, 2 el tomatenpuree, 2 el abrikozenjam, 2 tl citroensap, 1 tl komijn, 1 tl kaneel en 1 tl harissa door. Giet het mengsel in de tajine en breng het geheel aan de kook. Zodra het kookt doe je de tajinedeksel erop, zet de hittebron laag en laat het gerecht in 1 uur gaar worden.

Gekruide couscous maken

  • Kook 1 liter water in de waterkoker.
  • Doe 400 gram couscous in een diepe schaal. Meng daar 1 tl kurkuma, 1 el Adobo kruidenmix, 1 handje diepvriesdoperwten en een 1 scheutje olijfolie door.
  • Schenk er het gekookte water op tot de couscous ongeveer 1 cm onder water staat. Dek de schaal af met aluminiumfolie en laat 5 minuten wellen.

Serveren

  • Verhit een pan zonder olie of boter en rooster hier 6 el amandelschaafsel in.
  • Strooi het geroosterde amandelschaafsel over de tajine. Zet de tajine en de schaal met couscous op tafel zodat iedereen kan pakken. Lekker met een frisse salade en vers brood.

Video

TIP

Probeer ook eens deze Marokkaanse vis tajine
Marokkaanse-vis-tajine-met-kikkererwten-couscous-en-harissa
Keyword Stoofgerecht, Tajine
No ratings yet
Heb je het recept gemaakt?Laat me weten het het beviel
Author picture

Heb je het recept gemaakt of wil je het gaan maken? Heb je een vraag erover? Laat het in onderstaande reacties weten! Ik zou het echt leuk vinden als je een foto van het recept deelt op Facebook of Instagram met de hashtag #reneindekeuken of tag @reneindekeuken. Veel plezier met koken!

2 reacties

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rene van der Linden van Rene in de keuken

RENE IN DE KEUKEN

Ik ben René van der Linden, een gepassioneerde hobbykok en hoop jou te inspireren met mijn recepten, waar je helemaal geen chef voor hoeft te zijn. Met een beetje liefde voor het koken en het gebruik van goede verse producten kan iedereen iets lekkers op tafel toveren.

Laat je inspireren door de veelzijdige recepten op deze website  en kijk vooral eens naar de kookvideo’s van René in de Keuken op YouTube.

HOE MAAK JE Tajine met kip abrikoos en amandelen
Griekse Yiouvetsi Met Gamba’s & Orzo
Griekse Yiouvetsi Met Gamba’s & Orzo
Yiouvetsi is een Grieks stoofgerecht met orzo. In dit recept met gamba’s, venkel en feta maak je een lichte, moderne versie van deze klassieker.
Lees meer
Marokkaanse Tajine Met Kip en Groenten
Marokkaanse Tajine Met Kip en Groenten
Lees meer
Marokkaanse Chicken Skewers & Beef Kabobs
Marokkaanse Chicken Skewers & Beef Kabobs
Marokkaanse chicken skewers en beef kabobs van de BBQ met yoghurt-tahini saus. Smaakvol streetfood geïnspireerd op mijn reis door Marokko. Bekijk het recept!
Lees meer
Griekse Stifado
Griekse Stifado
Stifado is een klassiek Grieks stoofgerecht met rundvlees, uien, wijn en kaneel. In deze snelle versie uit de Instant Pot staat het in 35 minuten op tafel.
Lees meer
Chicken Biryani Uit De Instant Pot
Chicken Biryani Uit De Instant Pot
Maak Chicken Biryani in de Instant Pot: sneller klaar, bomvol smaak. Met een twist van krokant kippenvel als topping.
Lees meer
Bjang Bjang Noodles
Bjang Bjang Noodles
Zelf Bjang Bjang Noodles maken? Ontdek dit pittige noedelgerecht uit Xi’an met zelfgemaakte noedels, gemarineerd varkensvlees en hete olie.
Lees meer
3 Heerlijke Paasbrunch Ideeën
3 Heerlijke Paasbrunch Ideeën
Makkelijk & feestelijk brunchen met Pasen? Probeer deze 3 Paasbrunch ideeën: serveerglaasjes, gevulde croissants en deviled eggs. Lekker én snel klaar!
Lees meer
Oranjetompoucen
Oranjetompoucen
Of je nu Koningsdag viert of gewoon zin hebt in een Hollands gebakje, deze zelfgemaakte tompoucen zijn een echte uitdaging – maar als ze lukken, zijn ze spectaculair!
Lees meer
Japanse Ramen met Spicy Kip & Romige Knoflooksaus
Japanse Ramen met Spicy Kip & Romige Knoflooksaus
Maak deze smaakvolle Japanse ramen met spicy kip en romige knoflooksaus voor slechts €3 per persoon. Lekker, makkelijk en budgetvriendelijk!
Lees meer
Mungbonen Curry met Boerenkool
Mungbonen Curry met Boerenkool
Deze romige mungbonen curry met boerenkool en kokosmelk is een voedzame en smaakvolle Indiase maaltijd. Boordevol eiwitten, vezels en antioxidanten. Bekijk het recept!
Lees meer
Booking.com
Facebook
Pinterest
WhatsApp