Wat is een Indiase Thali?

Een Indiase thali is een dienblad vol kleine schaaltjes gevuld met curry’s, naan, kruidige rijst, pickles en groenten die op verschillende manieren bereid zijn.

Traditie en cultuur

In India zijn eetgewoonten diep geworteld in traditie en cultuur, en de Indiase Thali is een uitstekend voorbeeld van hoe deze gewoonten tot uiting komen in de keuken. Een Thali weerspiegelt niet alleen de diversiteit van smaken en texturen in de Indiase keuken, maar ook de sociale en culturele aspecten van het eten.

Geserveerd op grote schalen

Ten eerste is delen een integraal onderdeel van de Indiase eetcultuur, en een Thali nodigt uit tot gezamenlijk eten. Het wordt vaak geserveerd op grote schalen of borden waar iedereen aan de tafel van kan opscheppen. Dit bevordert een gevoel van gemeenschap en verbondenheid tijdens de maaltijd.

Een scala aan gerechten

Daarnaast is balans een belangrijk principe in Indiase eetgewoonten, zowel qua voedingsstoffen als smaken. Een typische Thali bevat een scala aan gerechten, waaronder granen (zoals rijst of brood), eiwitten (zoals dal of vleesgerechten), groenten en zuivelproducten (zoals yoghurt of kaas). Deze diversiteit zorgt ervoor dat de maaltijd zowel voedzaam als bevredigend is.

Bol AlgemeenBol Algemeen
KokenKoken
Indiase Thali. Een dienblad vol schaaltjes gevuld met curry's, chapati, kruidige rijst, samosas, raïta en groenten die op verschillende manieren bereid zijn.

Indiase Thali

De presentatie van een Thali vaak kleurrijk en esthetisch aantrekkelijk. Verschillende gerechten worden gepresenteerd in kleine kommen of op aparte delen van het bord, wat niet alleen het visuele aspect van de maaltijd verbetert, maar ook de eetervaring verrijkt door variatie in texturen en smaken.
No ratings yet
Cuisine Indiaas
Servings 4 personen

Keukenspullen

  • Wok

Ingrediënten
  

Indiaas gekruide rijst (Kedgeree)

  • 400 gr basmatirijst
  • 1 el ghee
  • 2 ansjovisfilets
  • 1 ui
  • 4 teentjes knoflook
  • 2 el kerrie
  • ½ courgette
  • 2 eieren
  • 1 klein bosje platte peterselie of koriander

Butter Chicken (Murgh Makhani)

  • 2 grote kipfilets of 1 dubbele kipfilet van de Turkse slager
  • zout
  • 1 tl witte peper
  • 2 tl knoflookpoeder
  • 1 el garam masala
  • 4 el Griekse yoghurt
  • ghee of zonnebloemolie
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 cm gember
  • 1 rode peper
  • 1 el garam masala
  • 1 tl kurkuma
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 100 ml slagroom
  • 1 klein bosje platte peterselie of koriander

Bloemkool aardappel curry (Aloo Gobi)

  • 3 aardappels
  • 1 ui
  • 4 teentjes knoflook
  • 1 cm gember
  • 1 rode peper
  • ½ bloemkool
  • ghee
  • 1 tl komijnzaad
  • 1 el garam masala
  • 1 tl kurkuma
  • 2 tl zout
  • 1 blik tomatenblokjes

Kikkererwten curry (Chana Masala)

  • 1 el ghee
  • 1 ui
  • 1 grote aardappel
  • 1 el kerrie
  • 1 tl komijnzaad
  • 1 laurierblaadje
  • 1 kaneelstokje
  • 1 tl kardemompoeder
  • 1 tl zout
  • 3 tomaten
  • 1 blik kikkererwten 800 gram

Kruidige spinazie met witte kaas (Palak Paneer)

  • 1 el ghee
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 cm gember
  • 1 rode peper
  • 1 el garam masala
  • 1 pak spinazie a la creme 750 gram
  • 1 klein bosje koriander
  • 200 gram witte kaas of paneer
  • 1 scheutje halfvolle yoghurt

Serveren

  • 1 pak naan
  • mango chutney eventueel
  • lime pickles (Pataks) of gebruik Kühne cocktailsalade eventueel

Instructies
 

Indiaas gekruide rijst (Kedgeree)

  • Gooi 400 gr basmatirijst in een pan, vul de pan zover met water dat de rijst 1 vingerkootje onder water staat. Breng aan de kook en laat de rijst in 10 minuten gaar worden. Roer de rijst met een vork door en laat het uitstomen.
    Vegetarische KEDGEREE RIJSTSCHOTEL
  • Verhit 1 el ghee en laat hier 2 ansjovisfilets in smelten. Snipper 1 ui en 4 teentjes knoflook en voeg toe. Roer er 2 el kerrie door. Snij een halve ½ courgette in kleine blokjes en laat meebakken. Kluts 2 eieren in een kommetje. Maak een kuiltje in de wok en giet daar het ei in. Laat het ei een beetje stollen en roer het daarna door het gerecht. Zet de hittebron hoger, roer de gekookte rijst erdoor en bak de rijst voor een aantal minuten. Hak een 1 klein bosje platte peterselie of koriander grof en roer het door de rijst.

Butter Chicken (Murgh Makhani)

  • Snij 2 grote kipfilets in stukjes. Voeg 1 tl zout, 1 tl witte peper, 2 tl knoflookpoeder en 1 el garam masala toe en meng met de kip. Voeg 4 el Griekse yoghurt en meng erdoor. Laat het een half uur marineren.
  • Verhit 4 eetlepels ghee en bak de gemarineerde kip erin. Snipper intussen 1 ui, 2 teentjes knoflook en 1 cm gember en snij 1 rode peper in ringetjes. Haal de kip uit de pan en verhit een extra eetlepel ghee. Fruit hier de ui, knoflook, gember en peper in. Voeg 1 el garam masala, 1 tl kurkuma, 1 tl zout en 1 blik tomatenblokjes toe. Meng erdoor en breng het geheel zachtjes aan de kook. Roer 100 ml slagroom door de saus. Doe de kip terug in de pan en meng het met de saus. Hak 1 klein bosje platte peterselie of koriander grof en voeg toe.

Bloemkool aardappel curry (Aloo Gobi)

  • Schil 3 aardappels en snij deze in stukjes. Kook de aardappelstukjes in ± 15 minuten gaar. Snipper 1 ui, 4 teentjes knoflook, 1 cm gember en 1 rode peper. Snij een halve ½ bloemkool eerst in plakken en haal verdeel het daarna in roosjes.
  • Verhit 1 el ghee en voeg 1 tl komijnzaad toe. Laat de geur vrijkomen van het komijnzaad en voeg dan de bloemroosjes toe. Bak de bloemkool in de hete ghee tot er geroosterde brandplekjes ontstaan. Haal daarna de bloemkool uit de wok.
  • Voeg nog 1 el ghee toe en fruit hier de ui, knoflook, gember en rode peper in. Voeg 1 el garam masala, 1 tl kurkuma en 2 tl zout toe. Giet er daarna 1 blik tomatenblokjes bij en meng met de ingrediënten in de wok. Doe de bloemkool terug in de wok en laat het pruttelen tot jij de bloemkool gaar genoeg vind. Ik vind het zelf wel lekker als de bloemkool nog een bite heeft. Roer tot slot de gekookte aardappels erdoor.

Kikkererwten curry (Chana Masala)

  • Verhit 1 el ghee in de wok. Snipper 1 ui en fruit deze in de ghee. Schil 1 grote aardappel, snij hem in stukjes en voeg toe. Voeg 1 el kerrie, 1 tl komijnzaad, 1 laurierblaadje, 1 kaneelstokje, 1 tl kardemompoeder en 1 tl zout toe. Snij 3 tomaten in stukjes en voeg toe. Giet de inhoud (inclusief het vocht) van 1 blik kikkererwten 800 graman 800 gram (of 2 blikjes van 400 gram) in de wok en roer erdoor. Breng aan de kook en laat het 15 minuten pruttelen.
    CHANA MASALA VAN KIKKERERWTEN

Kruidige spinazie met witte kaas (Palak Paneer)

  • Verhit 1 el ghee in de wok. Snipper 1 ui, 2 teentjes knoflook, 1 cm gember en 1 rode peper en fruit in de ghee. Roer er 1 el garam masala door. Gooi er een pak deelblokjes 1 pak spinazie a la creme 750 gramvan 750 gram bij en ontdooi de spinazie in de wok met de deksel erop.
    PALAK PANEER MET SPINAZIE
  • Snij een 1 klein bosje koriander met steeltjes en al grof en roer door de spinazie. Snij 200 gram witte kaas in stukjes of verbrokkel het met je handen en roer door de spinazie.
    Voor een meer authentieke Indiase smaakbeleving kun je paneer gebruiken. Bak of grill de paneer eerst alvorens het te gebruiken. Snij het daarna in stukjes en roer het door de spinazie.
    Sprenkel tot slot een 1 scheutje halfvolle yoghurt over het gerecht.

Serveren

  • Rooster het 1 pak naan in de broodrooster.
    Zet op een groot dienblad een aantal kommetjes. Vul de kommetjes respectievelijk met alle gerechten die je nu hebt gemaakt. Garneer de gerechten met ringetjes rode peper, verse koriander en peterselie.
    Geef er eventueel kleine schaaltjes met mango chutney en lime pickles (Pataks) of gebruik Kühne cocktailsaladebij.
Keyword Aziatisch, Oosters, Rijsttafel, Vegetarisch.
No ratings yet
Heb je het recept gemaakt?Laat me weten het het beviel
Author picture

Heb je het recept gemaakt of wil je het gaan maken? Heb je een vraag erover? Laat het in onderstaande reacties weten! Ik zou het echt leuk vinden als je een foto van het recept deelt op Facebook of Instagram met de hashtag #reneindekeuken of tag @reneindekeuken. Veel plezier met koken!

Eén reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rene van der Linden van Rene in de keuken

RENE IN DE KEUKEN

Ik ben René van der Linden, een gepassioneerde hobbykok en hoop jou te inspireren met mijn recepten, waar je helemaal geen chef voor hoeft te zijn. Met een beetje liefde voor het koken en het gebruik van goede verse producten kan iedereen iets lekkers op tafel toveren.

Laat je inspireren door de veelzijdige recepten op deze website  en kijk vooral eens naar de kookvideo’s van René in de Keuken op YouTube.

Bjang Bjang Noodles

Zelf Bjang Bjang Noodles maken? Ontdek dit pittige noedelgerecht uit Xi’an met zelfgemaakte noedels, gemarineerd varkensvlees en hete olie.
Read More

3 Heerlijke Paasbrunch Ideeën

Makkelijk & feestelijk brunchen met Pasen? Probeer deze 3 Paasbrunch ideeën: serveerglaasjes, gevulde croissants en deviled eggs. Lekker én snel...
Read More

Oranjetompoucen

Of je nu Koningsdag viert of gewoon zin hebt in een Hollands gebakje, deze zelfgemaakte tompoucen zijn een echte uitdaging...
Read More

Japanse Ramen met Spicy Kip & Romige Knoflooksaus

Maak deze smaakvolle Japanse ramen met spicy kip en romige knoflooksaus voor slechts €3 per persoon. Lekker, makkelijk en budgetvriendelijk!
Read More

Mungbonen Curry met Boerenkool

Deze romige mungbonen curry met boerenkool en kokosmelk is een voedzame en smaakvolle Indiase maaltijd. Boordevol eiwitten, vezels en antioxidanten....
Read More

Peking Eend Maken

Leer hoe je zelf authentieke Peking eend maakt! Dit klassieke Chinese recept laat zien hoe je de eend krokant roostert...
Read More

Perfecte Hele Kip uit de Airfryer – Krokant van Buiten, Mals van Binnen

Wil je een hele kip bereiden in de airfryer die superkrokant is van buiten en botermals van binnen? Met dit...
Read More

Bombay Aardappelcurry

Een traditionele Indiase aardappelcurry maar dan supersnel in de Instant Pot. Dit gerecht is zó smaakvol dat je het vlees...
Read More

Zuurkoolstamppot

Maak een klassieke zuurkoolstamppot volgens een authentiek recept uit 1935. Met zuurkoolspek, rookworst en een vleugje kummel voor extra smaak!
Read More

Boerenkoolstamppot zoals ’t hoort!

Een klassieke boerenkoolstamppot is simpel, maar als je 'm écht goed wilt maken, draait het – net als in de...
Read More

Vegetarische Indiase Curry

Zin in een verwarmende maaltijd waarbij je vlees écht niet mist? Deze vegetarische Indiase curry met kikkererwten, bloemkool en aardappel...
Read More

Orange Chicken Spiezen met Pindakruim, Gele Rijst en Ananassalade

Zin in een wereldse smaakexplosie? Maak heerlijke orange chicken spiezen met pindakruim, geurige gele rijst, frisse ananassalade en smaakvolle refried...
Read More

Vegetarische spekjes van tofu

Ben je op zoek naar een smakelijk alternatief voor spek? Met dit recept laat ik je zien hoe je zelf...
Read More

Curry Fish Balls uit Hong Kong

Curry fish balls zijn kleine, chewy balletjes gemaakt van vispasta, gekookt in een pittige currysaus. Dit is het meest populaire...
Read More

Vegetarische Pasta met Broccoli, Roomkaas en Walnoten

In dit gerecht combineren we de zachte, milde smaak van broccoli met de romige zachtheid van roomkaas en de rijke...
Read More

Vlam oliebollen

Een verrassende twist op de klassieke oliebol: de Vlam Oliebolletjes! Deze pittige hapjes zijn gevuld met gekruid gehakt en Madame...
Read More

Kerststoofvlees met cranberries

Kerststoofvlees met cranberries is de ultieme belichaming van comfort food tijdens de feestdagen. Het gerecht combineert malse stukjes rundvlees die...
Read More

Sous-Vide Kalkoendij met cranberrycompote

Kalkoen bereiden kan een uitdaging zijn, omdat het vlees vaak uitdroogt bij traditionele kookmethoden. Door sous vide te garen, behoud...
Read More

Kruidnootjes appeltaart

Een leuke en eenvoudige manier om kruidnootjes te gebruiken, is door ze te verwerken in een appeltaart. In plaats van...
Read More

Mango Float: Een Iconisch Dessert uit de Filipijnen

Mango Float is een geliefd dessert in de Filipijnen, dat perfect de tropische smaken van het land weerspiegelt. Dit eenvoudige,...
Read More
Indiase Thali. Een dienblad vol schaaltjes gevuld met curry's, chapati, kruidige rijst, samosas, raïta en groenten die op verschillende manieren bereid zijn.
Bjang Bjang Noodles
Bjang Bjang Noodles
Zelf Bjang Bjang Noodles maken? Ontdek dit pittige noedelgerecht uit Xi’an met zelfgemaakte noedels, gemarineerd varkensvlees en hete olie.
Lees meer
3 Heerlijke Paasbrunch Ideeën
3 Heerlijke Paasbrunch Ideeën
Makkelijk & feestelijk brunchen met Pasen? Probeer deze 3 Paasbrunch ideeën: serveerglaasjes, gevulde croissants en deviled eggs. Lekker én snel klaar!
Lees meer
Oranjetompoucen
Oranjetompoucen
Of je nu Koningsdag viert of gewoon zin hebt in een Hollands gebakje, deze zelfgemaakte tompoucen zijn een echte uitdaging – maar als ze lukken, zijn ze spectaculair!
Lees meer
Japanse Ramen met Spicy Kip & Romige Knoflooksaus
Japanse Ramen met Spicy Kip & Romige Knoflooksaus
Maak deze smaakvolle Japanse ramen met spicy kip en romige knoflooksaus voor slechts €3 per persoon. Lekker, makkelijk en budgetvriendelijk!
Lees meer
Mungbonen Curry met Boerenkool
Mungbonen Curry met Boerenkool
Deze romige mungbonen curry met boerenkool en kokosmelk is een voedzame en smaakvolle Indiase maaltijd. Boordevol eiwitten, vezels en antioxidanten. Bekijk het recept!
Lees meer
Peking Eend Maken
Peking Eend Maken
Leer hoe je zelf authentieke Peking eend maakt! Dit klassieke Chinese recept laat zien hoe je de eend krokant roostert en serveert met pannenkoekjes, hoisinsaus, komkommer en bosui.
Lees meer
Perfecte Hele Kip uit de Airfryer – Krokant van Buiten, Mals van Binnen
Perfecte Hele Kip uit de Airfryer – Krokant van Buiten, Mals van Binnen
Wil je een hele kip bereiden in de airfryer die superkrokant is van buiten en botermals van binnen? Met dit eenvoudige recept en de Instant Vortex Plus Airfryer zet je in minder dan een uur de perfecte...
Lees meer
Bombay Aardappelcurry
Bombay Aardappelcurry
Een traditionele Indiase aardappelcurry maar dan supersnel in de Instant Pot. Dit gerecht is zó smaakvol dat je het vlees geen seconde mist!
Lees meer
Zuurkoolstamppot
Zuurkoolstamppot
Maak een klassieke zuurkoolstamppot volgens een authentiek recept uit 1935. Met zuurkoolspek, rookworst en een vleugje kummel voor extra smaak!
Lees meer
Boerenkoolstamppot zoals 't hoort!
Boerenkoolstamppot zoals 't hoort!
Een klassieke boerenkoolstamppot is simpel, maar als je 'm écht goed wilt maken, draait het – net als in de Italiaanse keuken – om kwalitatieve ingrediënten. Vergeet voorgesneden spekjes en voorverpakte...
Lees meer
Booking.com
Facebook
Pinterest
WhatsApp