VLAG INDIA

India | Aziatische recepten

Wat is een Indiase Thali?

Een Indiase thali is een dienblad vol kleine schaaltjes gevuld met curry’s, naan, kruidige rijst, pickles en groenten die op verschillende manieren bereid zijn.

Traditie en cultuur

In India zijn eetgewoonten diep geworteld in traditie en cultuur, en de Indiase Thali is een uitstekend voorbeeld van hoe deze gewoonten tot uiting komen in de keuken. Een Thali weerspiegelt niet alleen de diversiteit van smaken en texturen in de Indiase keuken, maar ook de sociale en culturele aspecten van het eten.

Geserveerd op grote schalen

Ten eerste is delen een integraal onderdeel van de Indiase eetcultuur, en een Thali nodigt uit tot gezamenlijk eten. Het wordt vaak geserveerd op grote schalen of borden waar iedereen aan de tafel van kan opscheppen. Dit bevordert een gevoel van gemeenschap en verbondenheid tijdens de maaltijd.

Een scala aan gerechten

Daarnaast is balans een belangrijk principe in Indiase eetgewoonten, zowel qua voedingsstoffen als smaken. Een typische Thali bevat een scala aan gerechten, waaronder granen (zoals rijst of brood), eiwitten (zoals dal of vleesgerechten), groenten en zuivelproducten (zoals yoghurt of kaas). Deze diversiteit zorgt ervoor dat de maaltijd zowel voedzaam als bevredigend is.

KokenKoken
GezondheidGezondheid
Indiase Thali. Een dienblad vol schaaltjes gevuld met curry's, chapati, kruidige rijst, samosas, raïta en groenten die op verschillende manieren bereid zijn.

Indiase Thali

De presentatie van een Thali vaak kleurrijk en esthetisch aantrekkelijk. Verschillende gerechten worden gepresenteerd in kleine kommen of op aparte delen van het bord, wat niet alleen het visuele aspect van de maaltijd verbetert, maar ook de eetervaring verrijkt door variatie in texturen en smaken.
No ratings yet
Cuisine Indiaas
Servings 4 personen

Keukenspullen

  • Wok

Ingrediënten
  

Indiaas gekruide rijst (Kedgeree)

  • 400 gr basmatirijst
  • 1 el ghee
  • 2 ansjovisfilets
  • 1 ui
  • 4 teentjes knoflook
  • 2 el kerrie
  • ½ courgette
  • 2 eieren
  • 1 klein bosje platte peterselie of koriander

Butter Chicken (Murgh Makhani)

  • 2 grote kipfilets of 1 dubbele kipfilet van de Turkse slager
  • zout
  • 1 tl witte peper
  • 2 tl knoflookpoeder
  • 1 el garam masala
  • 4 el Griekse yoghurt
  • ghee of zonnebloemolie
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 cm gember
  • 1 rode peper
  • 1 el garam masala
  • 1 tl kurkuma
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 100 ml slagroom
  • 1 klein bosje platte peterselie of koriander

Bloemkool aardappel curry (Aloo Gobi)

  • 3 aardappels
  • 1 ui
  • 4 teentjes knoflook
  • 1 cm gember
  • 1 rode peper
  • ½ bloemkool
  • ghee
  • 1 tl komijnzaad
  • 1 el garam masala
  • 1 tl kurkuma
  • 2 tl zout
  • 1 blik tomatenblokjes

Kikkererwten curry (Chana Masala)

  • 1 el ghee
  • 1 ui
  • 1 grote aardappel
  • 1 el kerrie
  • 1 tl komijnzaad
  • 1 laurierblaadje
  • 1 kaneelstokje
  • 1 tl kardemompoeder
  • 1 tl zout
  • 3 tomaten
  • 1 blik kikkererwten 800 gram

Kruidige spinazie met witte kaas (Palak Paneer)

  • 1 el ghee
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 cm gember
  • 1 rode peper
  • 1 el garam masala
  • 1 pak spinazie a la creme 750 gram
  • 1 klein bosje koriander
  • 200 gram witte kaas of paneer
  • 1 scheutje halfvolle yoghurt

Serveren

  • 1 pak naan
  • mango chutney eventueel
  • lime pickles (Pataks) of gebruik Kühne cocktailsalade eventueel

Instructies
 

Indiaas gekruide rijst (Kedgeree)

  • Gooi 400 gr basmatirijst in een pan, vul de pan zover met water dat de rijst 1 vingerkootje onder water staat. Breng aan de kook en laat de rijst in 10 minuten gaar worden. Roer de rijst met een vork door en laat het uitstomen.
    Vegetarische KEDGEREE RIJSTSCHOTEL
  • Verhit 1 el ghee en laat hier 2 ansjovisfilets in smelten. Snipper 1 ui en 4 teentjes knoflook en voeg toe. Roer er 2 el kerrie door. Snij een halve ½ courgette in kleine blokjes en laat meebakken. Kluts 2 eieren in een kommetje. Maak een kuiltje in de wok en giet daar het ei in. Laat het ei een beetje stollen en roer het daarna door het gerecht. Zet de hittebron hoger, roer de gekookte rijst erdoor en bak de rijst voor een aantal minuten. Hak een 1 klein bosje platte peterselie of koriander grof en roer het door de rijst.

Butter Chicken (Murgh Makhani)

  • Snij 2 grote kipfilets in stukjes. Voeg 1 tl zout, 1 tl witte peper, 2 tl knoflookpoeder en 1 el garam masala toe en meng met de kip. Voeg 4 el Griekse yoghurt en meng erdoor. Laat het een half uur marineren.
  • Verhit 4 eetlepels ghee en bak de gemarineerde kip erin. Snipper intussen 1 ui, 2 teentjes knoflook en 1 cm gember en snij 1 rode peper in ringetjes. Haal de kip uit de pan en verhit een extra eetlepel ghee. Fruit hier de ui, knoflook, gember en peper in. Voeg 1 el garam masala, 1 tl kurkuma, 1 tl zout en 1 blik tomatenblokjes toe. Meng erdoor en breng het geheel zachtjes aan de kook. Roer 100 ml slagroom door de saus. Doe de kip terug in de pan en meng het met de saus. Hak 1 klein bosje platte peterselie of koriander grof en voeg toe.

Bloemkool aardappel curry (Aloo Gobi)

  • Schil 3 aardappels en snij deze in stukjes. Kook de aardappelstukjes in ± 15 minuten gaar. Snipper 1 ui, 4 teentjes knoflook, 1 cm gember en 1 rode peper. Snij een halve ½ bloemkool eerst in plakken en haal verdeel het daarna in roosjes.
  • Verhit 1 el ghee en voeg 1 tl komijnzaad toe. Laat de geur vrijkomen van het komijnzaad en voeg dan de bloemroosjes toe. Bak de bloemkool in de hete ghee tot er geroosterde brandplekjes ontstaan. Haal daarna de bloemkool uit de wok.
  • Voeg nog 1 el ghee toe en fruit hier de ui, knoflook, gember en rode peper in. Voeg 1 el garam masala, 1 tl kurkuma en 2 tl zout toe. Giet er daarna 1 blik tomatenblokjes bij en meng met de ingrediënten in de wok. Doe de bloemkool terug in de wok en laat het pruttelen tot jij de bloemkool gaar genoeg vind. Ik vind het zelf wel lekker als de bloemkool nog een bite heeft. Roer tot slot de gekookte aardappels erdoor.

Kikkererwten curry (Chana Masala)

  • Verhit 1 el ghee in de wok. Snipper 1 ui en fruit deze in de ghee. Schil 1 grote aardappel, snij hem in stukjes en voeg toe. Voeg 1 el kerrie, 1 tl komijnzaad, 1 laurierblaadje, 1 kaneelstokje, 1 tl kardemompoeder en 1 tl zout toe. Snij 3 tomaten in stukjes en voeg toe. Giet de inhoud (inclusief het vocht) van 1 blik kikkererwten 800 graman 800 gram (of 2 blikjes van 400 gram) in de wok en roer erdoor. Breng aan de kook en laat het 15 minuten pruttelen.
    CHANA MASALA VAN KIKKERERWTEN

Kruidige spinazie met witte kaas (Palak Paneer)

  • Verhit 1 el ghee in de wok. Snipper 1 ui, 2 teentjes knoflook, 1 cm gember en 1 rode peper en fruit in de ghee. Roer er 1 el garam masala door. Gooi er een pak deelblokjes 1 pak spinazie a la creme 750 gramvan 750 gram bij en ontdooi de spinazie in de wok met de deksel erop.
    PALAK PANEER MET SPINAZIE
  • Snij een 1 klein bosje koriander met steeltjes en al grof en roer door de spinazie. Snij 200 gram witte kaas in stukjes of verbrokkel het met je handen en roer door de spinazie.
    Voor een meer authentieke Indiase smaakbeleving kun je paneer gebruiken. Bak of grill de paneer eerst alvorens het te gebruiken. Snij het daarna in stukjes en roer het door de spinazie.
    Sprenkel tot slot een 1 scheutje halfvolle yoghurt over het gerecht.

Serveren

  • Rooster het 1 pak naan in de broodrooster.
    Zet op een groot dienblad een aantal kommetjes. Vul de kommetjes respectievelijk met alle gerechten die je nu hebt gemaakt. Garneer de gerechten met ringetjes rode peper, verse koriander en peterselie.
    Geef er eventueel kleine schaaltjes met mango chutney en lime pickles (Pataks) of gebruik Kühne cocktailsaladebij.
Keyword Aziatisch, Oosters, Rijsttafel, Vegetarisch.
No ratings yet
Heb je het recept gemaakt?Laat me weten het het beviel
Author picture

Heb je het recept gemaakt of wil je het gaan maken? Heb je een vraag erover? Laat het in onderstaande reacties weten! Ik zou het echt leuk vinden als je een foto van het recept deelt op Facebook of Instagram met de hashtag #reneindekeuken of tag @reneindekeuken. Veel plezier met koken!

Rene van der Linden van Rene in de keuken

RENE IN DE KEUKEN

Ik ben René van der Linden, een gepassioneerde hobbykok en hoop jou te inspireren met mijn recepten, waar je helemaal geen chef voor hoeft te zijn. Met een beetje liefde voor het koken en het gebruik van goede verse producten kan iedereen iets lekkers op tafel toveren.

Laat je inspireren door de veelzijdige recepten op deze website  en kijk vooral eens naar de kookvideo’s van René in de Keuken op YouTube.

Cambodjaanse Fish Amok

Fish Amok is een van de meest iconische gerechten uit de Cambodjaanse keuken en wordt vaak beschouwd als het nationale...
Read More

Aziatisch Krokant Buikspek | Sous Vide Gegaard

Sous vide gegaard buikspek met een Vietnamese marinade en daarna krokant gebakken in de oven of op de barbecue, is...
Read More

Bai Sach Chrouk. Ontbijten zoals in Cambodja.

Bai Sach Chrouk is een traditioneel Cambodjaans gerecht en wordt vaak geserveerd als ontbijt in Cambodja. Zowel in restaurants en...
Read More

Surinaamse Javaanse Nasi Goreng in de rijstkoker

Een van de beste voorbeelden van de veelzijdigheid van een rijstkoker is het maken van een complete maaltijd. Zo maak...
Read More

Laab Salad uit Laos

Het gerecht laab, soms ook geschreven als larb, is een traditioneel gerecht uit Laos dat wereldwijd bekend is geworden vanwege...
Read More

Rijst uit de rijstkoker & stomer

Ontdek een gezondere manier om je maaltijden te bereiden met tot 40% MINDER KOOLHYDRATEN en suiker - onze innovatieve CarbReduce-technologie...
Read More

Chicken Paprikash

Chicken Paprikash is een heerlijk gerecht dat bestaat uit sappige stukjes kip, gestoofd in een romige saus op basis van...
Read More

Zongedroogde tomaten maken in de voedseldroger

Read More

Pad Thai

Pad Thai is een iconisch gerecht uit de Thaise keuken dat wereldwijd geliefd is vanwege zijn heerlijke smaken en veelzijdige...
Read More

Breakfast Burritos

Read More

Tandoori Chicken Sous Vide gegaard

Door tandoori chicken sous vide te bereiden, wordt de kip eerst gemarineerd in de traditionele kruidenmengeling en vervolgens vacuüm verpakt...
Read More

3 Paasbrunch recepten

Pasen is dé uitgelezen gelegenheid om eens uit te pakken met een heerlijke brunch. Maar je wilt natuurlijk ook niet...
Read More

Indiase Thali

Indiase Thali. Een dienblad vol schaaltjes gevuld met curry's, chapati, kruidige rijst, samosas, raïta en groenten die op verschillende manieren...
Read More

Chinese Ginger Chicken

Chinese ginger chicken weerspiegelt de harmonie van smaken en texturen die typerend zijn voor de Chinese keuken. Het combineert de...
Read More

Tropische en romige Mahi Mahi fish. Hawaiian style.

Een van de meest geliefde visgerechten op Hawaii is de Hawaiian Mahi Mahi, ook bekend als de dorado of dolphinfish....
Read More

Hawaiian Fried Rice

Een kleurrijk en smaakvol gerecht dat de diversiteit van de Hawaïaanse eetcultuur weerspiegelt. Als hoofdgerecht, bijgerecht of als vulling voor...
Read More

Marokkaanse Tajine met Kip en Abrikoos

Dit recept voor tajine met kip, abrikozen en amandelen is een klassiek gerecht uit de Marokkaanse keuken dat een perfecte...
Read More

Romige Toscaanse kip met zongedroogde tomaat en spinazie

Een populair gerecht dat uit Toscane is "Pollo alla Toscana" oftewel Toscaanse kip. Dit recept van romige Toscaanse kip met...
Read More

Pilav met geroosterde pompoen

Vegetarische pilav met geroosterde pompoen en sjalot is een heerlijk en voedzaam gerecht dat de rijke smaken van geroosterde groenten...
Read More

Thaise Yellow Chicken Curry

Yellow Chicken Curry is een heerlijk en aromatisch gerecht uit Thailand. Deze curry staat bekend om zijn milde smaak in...
Read More
Indiase Thali. Een dienblad vol schaaltjes gevuld met curry's, chapati, kruidige rijst, samosas, raïta en groenten die op verschillende manieren bereid zijn.
Cambodjaanse Fish Amok
Cambodjaanse Fish Amok
Fish Amok is een van de meest iconische gerechten uit de Cambodjaanse keuken en wordt vaak beschouwd als het nationale gerecht van Cambodja. Het is een delicate en smaakvolle viscurry die op een unieke...
Lees meer
Aziatisch Krokant Buikspek | Sous Vide Gegaard
Aziatisch Krokant Buikspek | Sous Vide Gegaard
Sous vide gegaard buikspek met een Vietnamese marinade en daarna krokant gebakken in de oven of op de barbecue, is een culinair hoogstandje dat moderne kooktechnieken combineert met rijke, traditionele...
Lees meer
Bai Sach Chrouk. Ontbijten zoals in Cambodja.
Bai Sach Chrouk. Ontbijten zoals in Cambodja.
Bai Sach Chrouk is een traditioneel Cambodjaans gerecht en wordt vaak geserveerd als ontbijt in Cambodja. Zowel in restaurants en al streetfood kom je dit overal tegen.
Lees meer
Surinaamse Javaanse Nasi Goreng in de rijstkoker
Surinaamse Javaanse Nasi Goreng in de rijstkoker
Een van de beste voorbeelden van de veelzijdigheid van een rijstkoker is het maken van een complete maaltijd. Zo maak ik in dit recept nasi goreng met garnalen volledig in de rijstkoker. Alle ingrediënten...
Lees meer
Laab Salad uit Laos
Laab Salad uit Laos
Het gerecht laab, soms ook geschreven als larb, is een traditioneel gerecht uit Laos dat wereldwijd bekend is geworden vanwege zijn unieke smaak en textuur.
Lees meer
Rijst uit de rijstkoker & stomer
Rijst uit de rijstkoker & stomer
Ontdek een gezondere manier om je maaltijden te bereiden met tot 40% MINDER KOOLHYDRATEN en suiker - onze innovatieve CarbReduce-technologie verlaagt het koolhydraatgehalte zonder afbreuk te doen aan smaak...
Lees meer
Chicken Paprikash
Chicken Paprikash
Chicken Paprikash is een heerlijk gerecht dat bestaat uit sappige stukjes kip, gestoofd in een romige saus op basis van paprika, uien, tomaten en zure room. Het geheim van de smaak ligt in de kwaliteit...
Lees meer
Zongedroogde tomaten maken in de voedseldroger
Zongedroogde tomaten maken in de voedseldroger
Lees meer
Pad Thai
Pad Thai
Pad Thai is een iconisch gerecht uit de Thaise keuken dat wereldwijd geliefd is vanwege zijn heerlijke smaken en veelzijdige ingrediënten.
Lees meer
Breakfast Burritos
Breakfast Burritos
Lees meer
Booking.com
Facebook
Pinterest
WhatsApp