Go Back
+ servings
Indiase Thali. Een dienblad vol schaaltjes gevuld met curry's, chapati, kruidige rijst, samosas, raïta en groenten die op verschillende manieren bereid zijn.

Indiase Thali

De presentatie van een Thali vaak kleurrijk en esthetisch aantrekkelijk. Verschillende gerechten worden gepresenteerd in kleine kommen of op aparte delen van het bord, wat niet alleen het visuele aspect van de maaltijd verbetert, maar ook de eetervaring verrijkt door variatie in texturen en smaken.
No ratings yet
Cuisine Indiaas
Servings 4 personen

Keukenspullen

  • Wok

Ingrediënten
  

Indiaas gekruide rijst (Kedgeree)

  • 400 gr basmatirijst
  • 1 el ghee
  • 2 ansjovisfilets
  • 1 ui
  • 4 teentjes knoflook
  • 2 el kerrie
  • ½ courgette
  • 2 eieren
  • 1 klein bosje platte peterselie of koriander

Butter Chicken (Murgh Makhani)

  • 2 grote kipfilets of 1 dubbele kipfilet van de Turkse slager
  • zout
  • 1 tl witte peper
  • 2 tl knoflookpoeder
  • 1 el garam masala
  • 4 el Griekse yoghurt
  • ghee of zonnebloemolie
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 cm gember
  • 1 rode peper
  • 1 el garam masala
  • 1 tl kurkuma
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 100 ml slagroom
  • 1 klein bosje platte peterselie of koriander

Bloemkool aardappel curry (Aloo Gobi)

  • 3 aardappels
  • 1 ui
  • 4 teentjes knoflook
  • 1 cm gember
  • 1 rode peper
  • ½ bloemkool
  • ghee
  • 1 tl komijnzaad
  • 1 el garam masala
  • 1 tl kurkuma
  • 2 tl zout
  • 1 blik tomatenblokjes

Kikkererwten curry (Chana Masala)

  • 1 el ghee
  • 1 ui
  • 1 grote aardappel
  • 1 el kerrie
  • 1 tl komijnzaad
  • 1 laurierblaadje
  • 1 kaneelstokje
  • 1 tl kardemompoeder
  • 1 tl zout
  • 3 tomaten
  • 1 blik kikkererwten 800 gram

Kruidige spinazie met witte kaas (Palak Paneer)

  • 1 el ghee
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 cm gember
  • 1 rode peper
  • 1 el garam masala
  • 1 pak spinazie a la creme 750 gram
  • 1 klein bosje koriander
  • 200 gram witte kaas of paneer
  • 1 scheutje halfvolle yoghurt

Serveren

  • 1 pak naan
  • mango chutney eventueel
  • lime pickles (Pataks) of gebruik Kühne cocktailsalade eventueel

Instructies
 

Indiaas gekruide rijst (Kedgeree)

  • Gooi 400 gr basmatirijst in een pan, vul de pan zover met water dat de rijst 1 vingerkootje onder water staat. Breng aan de kook en laat de rijst in 10 minuten gaar worden. Roer de rijst met een vork door en laat het uitstomen.
    Vegetarische KEDGEREE RIJSTSCHOTEL
  • Verhit 1 el ghee en laat hier 2 ansjovisfilets in smelten. Snipper 1 ui en 4 teentjes knoflook en voeg toe. Roer er 2 el kerrie door. Snij een halve ½ courgette in kleine blokjes en laat meebakken. Kluts 2 eieren in een kommetje. Maak een kuiltje in de wok en giet daar het ei in. Laat het ei een beetje stollen en roer het daarna door het gerecht. Zet de hittebron hoger, roer de gekookte rijst erdoor en bak de rijst voor een aantal minuten. Hak een 1 klein bosje platte peterselie of koriander grof en roer het door de rijst.

Butter Chicken (Murgh Makhani)

  • Snij 2 grote kipfilets in stukjes. Voeg 1 tl zout, 1 tl witte peper, 2 tl knoflookpoeder en 1 el garam masala toe en meng met de kip. Voeg 4 el Griekse yoghurt en meng erdoor. Laat het een half uur marineren.
  • Verhit 4 eetlepels ghee en bak de gemarineerde kip erin. Snipper intussen 1 ui, 2 teentjes knoflook en 1 cm gember en snij 1 rode peper in ringetjes. Haal de kip uit de pan en verhit een extra eetlepel ghee. Fruit hier de ui, knoflook, gember en peper in. Voeg 1 el garam masala, 1 tl kurkuma, 1 tl zout en 1 blik tomatenblokjes toe. Meng erdoor en breng het geheel zachtjes aan de kook. Roer 100 ml slagroom door de saus. Doe de kip terug in de pan en meng het met de saus. Hak 1 klein bosje platte peterselie of koriander grof en voeg toe.

Bloemkool aardappel curry (Aloo Gobi)

  • Schil 3 aardappels en snij deze in stukjes. Kook de aardappelstukjes in ± 15 minuten gaar. Snipper 1 ui, 4 teentjes knoflook, 1 cm gember en 1 rode peper. Snij een halve ½ bloemkool eerst in plakken en haal verdeel het daarna in roosjes.
  • Verhit 1 el ghee en voeg 1 tl komijnzaad toe. Laat de geur vrijkomen van het komijnzaad en voeg dan de bloemroosjes toe. Bak de bloemkool in de hete ghee tot er geroosterde brandplekjes ontstaan. Haal daarna de bloemkool uit de wok.
  • Voeg nog 1 el ghee toe en fruit hier de ui, knoflook, gember en rode peper in. Voeg 1 el garam masala, 1 tl kurkuma en 2 tl zout toe. Giet er daarna 1 blik tomatenblokjes bij en meng met de ingrediënten in de wok. Doe de bloemkool terug in de wok en laat het pruttelen tot jij de bloemkool gaar genoeg vind. Ik vind het zelf wel lekker als de bloemkool nog een bite heeft. Roer tot slot de gekookte aardappels erdoor.

Kikkererwten curry (Chana Masala)

  • Verhit 1 el ghee in de wok. Snipper 1 ui en fruit deze in de ghee. Schil 1 grote aardappel, snij hem in stukjes en voeg toe. Voeg 1 el kerrie, 1 tl komijnzaad, 1 laurierblaadje, 1 kaneelstokje, 1 tl kardemompoeder en 1 tl zout toe. Snij 3 tomaten in stukjes en voeg toe. Giet de inhoud (inclusief het vocht) van 1 blik kikkererwten 800 graman 800 gram (of 2 blikjes van 400 gram) in de wok en roer erdoor. Breng aan de kook en laat het 15 minuten pruttelen.
    CHANA MASALA VAN KIKKERERWTEN

Kruidige spinazie met witte kaas (Palak Paneer)

  • Verhit 1 el ghee in de wok. Snipper 1 ui, 2 teentjes knoflook, 1 cm gember en 1 rode peper en fruit in de ghee. Roer er 1 el garam masala door. Gooi er een pak deelblokjes 1 pak spinazie a la creme 750 gramvan 750 gram bij en ontdooi de spinazie in de wok met de deksel erop.
    PALAK PANEER MET SPINAZIE
  • Snij een 1 klein bosje koriander met steeltjes en al grof en roer door de spinazie. Snij 200 gram witte kaas in stukjes of verbrokkel het met je handen en roer door de spinazie.
    Voor een meer authentieke Indiase smaakbeleving kun je paneer gebruiken. Bak of grill de paneer eerst alvorens het te gebruiken. Snij het daarna in stukjes en roer het door de spinazie.
    Sprenkel tot slot een 1 scheutje halfvolle yoghurt over het gerecht.

Serveren

  • Rooster het 1 pak naan in de broodrooster.
    Zet op een groot dienblad een aantal kommetjes. Vul de kommetjes respectievelijk met alle gerechten die je nu hebt gemaakt. Garneer de gerechten met ringetjes rode peper, verse koriander en peterselie.
    Geef er eventueel kleine schaaltjes met mango chutney en lime pickles (Pataks) of gebruik Kühne cocktailsaladebij.

Video

Keyword Aziatisch, Oosters, Rijsttafel, Vegetarisch.
No ratings yet
Heb je het recept gemaakt?Laat me weten het het beviel