Krijg tot 20% korting op hotelovernachtingen!

Traditioneel Portugees gerecht

Feijoada is een traditioneel Portugees gerecht dat bekend staat om zijn rijke, hartige smaken en wordt gemaakt met bonen en verschillende soorten vlees, meestal varkensvlees. De naam “feijoada” is afgeleid van het Portugese woord “feijão”, wat “boon” betekent, aangezien er bonen in dit gerecht worden verwerkt. Hoewel feijoada zowel in Portugal als in Brazilië wordt gegeten, zijn er regionale varianten en verschillende theorieën over de oorsprong van het gerecht.

De oorsprong van feijoada ligt in Portugal, waar het ontstond als een eenvoudig boerenmaal. Het gerecht lijkt verwant te zijn aan andere Europese stoofpotten zoals de Franse cassoulet en de Spaanse fabada. In de Portugese versie worden doorgaans zwarte of witte bonen gebruikt, gecombineerd met varkensvlees, worstjes en soms groenten zoals kool of wortelen. Feijoada was van oudsher een gerecht dat werd bereid met goedkopere delen van het varken, zoals oren, poten en ribben, maar tegenwoordig wordt het vaak bereid met meer gangbare vleessoorten.

Feijoada in Brazilië

Toen de Portugese kolonisten zich in Brazilië vestigden, namen ze feijoada mee. Het gerecht kreeg daar een nieuwe vorm en wordt tegenwoordig beschouwd als een nationaal gerecht van Brazilië. De Braziliaanse feijoada wordt traditioneel bereid met zwarte bonen en verschillende soorten vlees, zoals varkensvlees en rundvlees, en wordt vaak geserveerd met rijst, gebakken cassavemeel, sinaasappelschijfjes en kool.

Feijoada: Een symbool van cultuur

Zowel in Portugal als in Brazilië is feijoada meer dan alleen een gerecht; het is een cultureel symbool. In Portugal wordt het vaak gegeten tijdens familiebijeenkomsten of op feestdagen, terwijl het in Brazilië vaak wordt gezien als comfort food dat symbool staat voor gezelligheid en traditie. In beide landen blijft feijoada een geliefd gerecht dat mensen samenbrengt aan tafel.

Feijoada vertegenwoordigt dus de rijke culinaire uitwisseling tussen Portugal en Brazilië, waarbij het gerecht zich in beide landen heeft aangepast aan lokale smaken en tradities.

Bol AlgemeenBol Algemeen
KokenKoken
feijoada à transmontana

Feijoada à Transmontana

Zowel in Portugal als in Brazilië is feijoada meer dan alleen een gerecht; het is een cultureel symbool. In Portugal wordt het vaak gegeten tijdens familiebijeenkomsten of op feestdagen, terwijl het in Brazilië vaak wordt gezien als comfort food dat symbool staat voor gezelligheid en traditie. In beide landen blijft feijoada een geliefd gerecht dat mensen samenbrengt aan tafel.
No ratings yet
Course Hoofdgerecht
Cuisine Portugees, Zuid Europees
Servings personen

Ingrediënten
  

  • 4 runderbouillontabletten
  • een stukje sparerib van ± 500 gram of eventueel een schouderkarbonade
  • 1 procureurlapje van 1 a 1,5 cm dik of eventueel een hamlap
  • 1 chorizo of echte Portugese chouriço
  • olijfolie
  • 4 plakjes bacon
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 laurierblad
  • 1 el gerookt paprikapoeder of pimenton de la vera
  • 2 grote aardappels
  • 1 winterpeen
  • 1 groene kool of Chinese kool
  • 2 el bloem
  • 1 blik kidneybonen
  • 1 bosje fijngehakte platte peterselie

Instructies
 

  • Maak 2 liter runderbouillon van 4 runderbouillontabletten.
  • Snij de ribben los van een stukje sparerib van ± 500 gram en gooi ze in de bouillon. Snij 1 procureurlapje van 1 a 1,5 cm dik in blokjes en gooi tevens in de bouillon. Laat het vlees een uur in de bouillon garen.
  • Snij intussen een 1 chorizo (of echte Portugese chouriço) in blokjes. Verhit een scheutje olijfolie in een andere pan en bak de plakjes chorizo. Snij 4 plakjes bacon in reepjes en laat dat meebakken. Snipper 1 ui en 2 teentjes knoflook en gooi erbij. Voeg 1 laurierblad en 1 el gerookt paprikapoeder toe. Schil 2 grote aardappels, snij ze in blokjes en gooi ze erbij. Maak met een mandoline dunne plakjes van 1 winterpeen en voeg toe. Snij een halve 1 groene kool in reepjes en voeg toe. Roer alles goed door.
  • Voeg de bouillon van het vlees toe tot de aardappels onder staan, breng het aan de kook, zet de hittebron lager en laat het gerecht in 20 minuten gaar worden.
  • Schep het gegaarde vlees met een schuimspaan uit de pan, bestuif de stukken vlees met 2 el bloem en meng door het vlees. Voeg het vlees toe en laat het opnieuw warm worden en het gerecht binden. Roer er tot slot een uitgelekt 1 blik kidneybonen door.
  • Schep de soep in diepe kommen of borden en bestrooi met 1 bosje fijngehakte platte peterselie.

Video

TIP

Probeer ook eens Portugese Bacalhau à Brás
Easy recipe for Bacalhau a bras
No ratings yet
Heb je het recept gemaakt?Laat me weten het het beviel
Author picture

Heb je het recept gemaakt of wil je het gaan maken? Heb je een vraag erover? Laat het in onderstaande reacties weten! Ik zou het echt leuk vinden als je een foto van het recept deelt op Facebook of Instagram met de hashtag #reneindekeuken of tag @reneindekeuken. Veel plezier met koken!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating




Rene van der Linden van Rene in de keuken

RENE IN DE KEUKEN

Ik ben René van der Linden, een gepassioneerde hobbykok en hoop jou te inspireren met mijn recepten, waar je helemaal geen chef voor hoeft te zijn. Met een beetje liefde voor het koken en het gebruik van goede verse producten kan iedereen iets lekkers op tafel toveren.

Laat je inspireren door de veelzijdige recepten op deze website  en kijk vooral eens naar de kookvideo’s van René in de Keuken op YouTube.

feijoada à transmontana
Stinky Tofu uit Taiwan
Stinky Tofu uit Taiwan
Taiwanese stinky tofu is een gerecht dat nieuwsgierigheid wekt, misschien zelfs een beetje angst inboezemt, maar uiteindelijk een verhaal vertelt over traditie, smaak en cultuur.
Lees meer
Patat Frites zoals bij Bram Ladage
Patat Frites zoals bij Bram Ladage
Er is toch geen snack zo lekker als knapperige versgebakken patat frites. Van die goudbruine handgesneden frieten, gemaakt van nieuwe oogst patat-aardappelen. Maar hoe maak je dat zelf?
Lees meer
Parmigiana di Melanzane -Italiaanse aubergine ovenschotel
Parmigiana di Melanzane -Italiaanse aubergine ovenschotel
Parmigiana di Melanzane is één van mijn favoriete Italiaanse gerechten. Een soort lasagne maar in plaats van pastabladen worden er aubergineplakken gebruikt. Het is een heerlijk vegetarisch gerecht en...
Lees meer
Courgettesoep met kerrie, paprika en mosterd
Courgettesoep met kerrie, paprika en mosterd
Maak deze romige courgettesoep met kerrie en paprika – gezond, snel klaar en ideaal voor courgettes uit je moestuin!
Lees meer
Marokkaanse Bastilla met kip
Marokkaanse Bastilla met kip
Ontdek de Marokkaanse bastilla met kip uit Fez: een feestelijk gerecht met krokant deeg, specerijen, amandelen en een vleugje zoet.
Lees meer
Smoor Djawa met zoetzure snijbonen
Smoor Djawa met zoetzure snijbonen
Smoor Djawa: mals Indisch gestoofd rundvlees met kruidige saus, zoetzure snijbonen en gele rijst. Comfortfood met een Indische twist.
Lees meer
Bacalhau met knoflook, peper, koriandersaus
Bacalhau met knoflook, peper, koriandersaus
Maak Portugese bacalhau met knoflooksaus, koriander en gebakken uien. In Portugal koop je ontzouten bacalhau, in NL gebruik je kabeljauw.
Lees meer
Portugese Bonensoep met Chorizo
Portugese Bonensoep met Chorizo
Heerlijke Portugese bonensoep (sopa de feijão) met chorizo, spek, bonen en aardappel. Volgens authentiek recept, eenvoudig thuis te maken.
Lees meer
Arabian Nights Chicken
Arabian Nights Chicken
Arabian Nights Chicken: Midden-Oosterse kipstoof met abrikozen, kaneel en amandelen. Vol smaak, eenvoudig te maken, perfect met geurige rijst.
Lees meer
Afrikaanse Sausage Stew
Afrikaanse Sausage Stew
Maak deze Afrikaanse sausage stew op de camping met cervelaat, tomaat en aardappel. Eenpansgerecht zonder koelkast, boordevol smaak!
Lees meer
Facebook
Pinterest
WhatsApp