Klassiek Grieks stoofgerecht

Stifado is een klassiek Grieks stoofgerecht dat bekendstaat om zijn diepe smaak, kruidige saus en karakteristieke hele sjalotjes. Oorspronkelijk wordt deze stoof langzaam gegaard op een laag vuurtje – vaak met rundvlees of konijn, en altijd met kaneel, rode wijn, tomaat en specerijen.

Instant Pot versneld het kookproces

In mijn versie maak ik Stifado met rundvlees en gebruik ik de Instant Pot om het proces te versnellen. Zo staat dit traditioneel trage gerecht in ongeveer 35 minuten op tafel, zonder dat je inlevert op die authentieke, rijke smaak. Perfect voor wie van comfortfood houdt, maar niet de hele middag wil wachten.

Bol AlgemeenBol Algemeen
KokenKoken
Stifado met rundvlees geserveerd met aardappelpuree en Griekse salade

Griekse Stifado

Stifado is een van de meest geliefde stoofgerechten uit de Griekse keuken – rijk van smaak, vol specerijen en langzaam gegaard tot alles boterzacht is.Traditioneel laat men het gerecht urenlang sudderen, maar in deze video maak ik mijn versie in de Instant Pot – zodat je in zo’n 35 minuten aan tafel kunt zonder in te leveren op smaak.
No ratings yet
Course Hoofdgerecht
Cuisine Grieks
Servings 4 personen

Keukenspullen

Ingrediënten
  

  • 2 uien
  • 4 teentjes knoflook
  • 1 stengel bleekselderij
  • 3 wortels
  • 1 aubergine
  • 4 pimentkorrels (all-spice)
  • 1 tl zwarte peperkorrels
  • 2 kruidnagels
  • 1 kilo runderpoulet
  • peper en zout
  • olijfolie
  • 2 laurierblaadjes
  • een gebroken kaneelstokje
  • een volle eetlepel bruine basterdsuiker
  • 2 runderbouillonblokjes
  • 1 sinaasappel
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 1 scheutje witte wijnazijn
  • 1 glas rode wijn
  • 2 eetlepels maizena

Instructies
 

Stifado maken in de Instant Pot

  • Snij 2 uien in halve ringen. Plet 4 teentjes knoflook onder je mes en snij fijn. Snij 1 stengel bleekselderij in stukjes. Maak 3 wortels schoon en snij ze in halve plakjes. Snij een 1 aubergine in stukjes.
  • Maak 4 pimentkorrels (all-spice), 1 tl zwarte peperkorrels en 2 kruidnagels fijn in een vijzel. Of shak ze heel fijn als je geen vijzel hebt.
  • Bestrooi 1 kilo runderpoulet (rundvleesblokjes) met peper en zout.
  • Zet de sauté functie aan op de Instant Pot, verhit een flinke scheut olijfolie en braad het rundvlees in twee batches aan. Haal uit de pan en bewaar op een bord of schaal apart.
  • Schenk eventueel een extra scheutje olijfolie in de pan en bak daar alle gesneden groenten in. Voeg de specerijen uit de vijzel toe + 2 laurierblaadjes, een gebroken kaneelstokje, een volle eetlepel bruine basterdsuiker en 2 runderbouillonblokjes. Schil met een dunschiller 2 stukjes sinaasappelschil van een 1 sinaasappel af en voeg die toe. Voeg daarna al het aangebraden vlees met weer toe. Roer er tot slot 2 eetlepels tomatenpuree, 1 blik tomatenblokjes, 1 scheutje witte wijnazijn en 1 glas rode wijn door.
  • Druk op cancel om de Sauté functie uit zetten. Selecteer Pressure Cook en zet de tijd op 35 minuten.
  • Laat de Instant Pot na de bereidingstijd ontluchten en dan kun je indien gewenst de saus binden. Roer 2 eetlepels maizena om met een scheutje water, giet die maizena-slurry in de pan en roer door de stoofpot. De saus zal snel gaan binden.
  • Serveer de stifado met aardappelpuree en Griekse salade.

Stifado maken in een stoofpan

  • Snij 2 uien in halve ringen. Plet 4 teentjes knoflook onder je mes en snij fijn. Snij 1 stengel bleekselderij in stukjes. Maak 3 wortels schoon en snij ze in halve plakjes. Snij een 1 aubergine in stukjes.
  • Maak 4 pimentkorrels (all-spice), 1 tl zwarte peperkorrels en 2 kruidnagels fijn in een vijzel. Of shak ze heel fijn als je geen vijzel hebt.
  • Bestrooi 1 kilo runderpoulet (rundvleesblokjes) met peper en zout en 2 eetlepels bloem.
  • Verhit in een stoofpan een flinke scheut olijfolieen braad het rundvlees in twee batches aan. Haal uit de pan en bewaar op een bord of schaal apart.
  • Schenk eventueel een extra scheutje olijfolie in de pan en bak daar alle gesneden groenten in. Voeg de specerijen uit de vijzel toe + 2 laurierblaadjes, een gebroken kaneelstokje, een volle eetlepel bruine basterdsuiker en 2 runderbouillonblokjes. Schil met een dunschiller 2 stukjes sinaasappelschil van een 1 sinaasappel af en voeg die toe. Voeg daarna al het aangebraden vlees met weer toe. Roer er tot slot 2 eetlepels tomatenpuree, 1 blik tomatenblokjes, 1 scheutje witte wijnazijn en 1 glas rode wijn door.
  • Zet de hittebron laag, doe de deksel op de stoofpan en laat het gerecht 3 à 4 uur rustig pruttelen. Je kunt de stoofpan ook in de oven zetten op 150 graden.
  • Serveer de stifado met aardappelpuree en Griekse salade.

Video

TIP

Maak ook eens Griekse Moussaka
Authentieke-Griekse-Moussaka-met-aubergine-gehakt-en-aardappel
Keyword Europese recepten, Grieks, Instant Pot, Mediterraan, PressureCook, Stoofgerecht, Zuid-Europees
No ratings yet
Heb je het recept gemaakt?Laat me weten het het beviel
Author picture

Heb je het recept gemaakt of wil je het gaan maken? Heb je een vraag erover? Laat het in onderstaande reacties weten! Ik zou het echt leuk vinden als je een foto van het recept deelt op Facebook of Instagram met de hashtag #reneindekeuken of tag @reneindekeuken. Veel plezier met koken!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rene van der Linden van Rene in de keuken

RENE IN DE KEUKEN

Ik ben René van der Linden, een gepassioneerde hobbykok en hoop jou te inspireren met mijn recepten, waar je helemaal geen chef voor hoeft te zijn. Met een beetje liefde voor het koken en het gebruik van goede verse producten kan iedereen iets lekkers op tafel toveren.

Laat je inspireren door de veelzijdige recepten op deze website  en kijk vooral eens naar de kookvideo’s van René in de Keuken op YouTube.

Griekse Stifado

Stifado is een klassiek Grieks stoofgerecht met rundvlees, uien, wijn en kaneel. In deze snelle versie uit de Instant Pot...
Read More

Griekse salade

Stifado is een klassiek Grieks stoofgerecht met rundvlees, sjalotjes, wijn en kaneel. In deze snelle versie uit de Instant Pot...
Read More

Chicken Biryani Uit De Instant Pot

Maak Chicken Biryani in de Instant Pot: sneller klaar, bomvol smaak. Met een twist van krokant kippenvel als topping.
Read More

Bjang Bjang Noodles

Zelf Bjang Bjang Noodles maken? Ontdek dit pittige noedelgerecht uit Xi’an met zelfgemaakte noedels, gemarineerd varkensvlees en hete olie.
Read More

3 Heerlijke Paasbrunch Ideeën

Makkelijk & feestelijk brunchen met Pasen? Probeer deze 3 Paasbrunch ideeën: serveerglaasjes, gevulde croissants en deviled eggs. Lekker én snel...
Read More

Oranjetompoucen

Of je nu Koningsdag viert of gewoon zin hebt in een Hollands gebakje, deze zelfgemaakte tompoucen zijn een echte uitdaging...
Read More

Japanse Ramen met Spicy Kip & Romige Knoflooksaus

Maak deze smaakvolle Japanse ramen met spicy kip en romige knoflooksaus voor slechts €3 per persoon. Lekker, makkelijk en budgetvriendelijk!
Read More

Mungbonen Curry met Boerenkool

Deze romige mungbonen curry met boerenkool en kokosmelk is een voedzame en smaakvolle Indiase maaltijd. Boordevol eiwitten, vezels en antioxidanten....
Read More

Peking Eend Maken

Leer hoe je zelf authentieke Peking eend maakt! Dit klassieke Chinese recept laat zien hoe je de eend krokant roostert...
Read More

Perfecte Hele Kip uit de Airfryer – Krokant van Buiten, Mals van Binnen

Wil je een hele kip bereiden in de airfryer die superkrokant is van buiten en botermals van binnen? Met dit...
Read More

Bombay Aardappelcurry

Een traditionele Indiase aardappelcurry maar dan supersnel in de Instant Pot. Dit gerecht is zó smaakvol dat je het vlees...
Read More

Zuurkoolstamppot

Maak een klassieke zuurkoolstamppot volgens een authentiek recept uit 1935. Met zuurkoolspek, rookworst en een vleugje kummel voor extra smaak!
Read More

Boerenkoolstamppot zoals ’t hoort!

Een klassieke boerenkoolstamppot is simpel, maar als je 'm écht goed wilt maken, draait het – net als in de...
Read More

Vegetarische Indiase Curry

Zin in een verwarmende maaltijd waarbij je vlees écht niet mist? Deze vegetarische Indiase curry met kikkererwten, bloemkool en aardappel...
Read More

Orange Chicken Spiezen met Pindakruim, Gele Rijst en Ananassalade

Zin in een wereldse smaakexplosie? Maak heerlijke orange chicken spiezen met pindakruim, geurige gele rijst, frisse ananassalade en smaakvolle refried...
Read More

Vegetarische spekjes van tofu

Ben je op zoek naar een smakelijk alternatief voor spek? Met dit recept laat ik je zien hoe je zelf...
Read More

Curry Fish Balls uit Hong Kong

Curry fish balls zijn kleine, chewy balletjes gemaakt van vispasta, gekookt in een pittige currysaus. Dit is het meest populaire...
Read More

Vegetarische Pasta met Broccoli, Roomkaas en Walnoten

In dit gerecht combineren we de zachte, milde smaak van broccoli met de romige zachtheid van roomkaas en de rijke...
Read More

Vlam oliebollen

Een verrassende twist op de klassieke oliebol: de Vlam Oliebolletjes! Deze pittige hapjes zijn gevuld met gekruid gehakt en Madame...
Read More

Kerststoofvlees met cranberries

Kerststoofvlees met cranberries is de ultieme belichaming van comfort food tijdens de feestdagen. Het gerecht combineert malse stukjes rundvlees die...
Read More
Griekse salade
Griekse salade
Stifado is een klassiek Grieks stoofgerecht met rundvlees, sjalotjes, wijn en kaneel. In deze snelle versie uit de Instant Pot staat het in 35 minuten op tafel.
Lees meer
Chicken Biryani Uit De Instant Pot
Chicken Biryani Uit De Instant Pot
Maak Chicken Biryani in de Instant Pot: sneller klaar, bomvol smaak. Met een twist van krokant kippenvel als topping.
Lees meer
Bjang Bjang Noodles
Bjang Bjang Noodles
Zelf Bjang Bjang Noodles maken? Ontdek dit pittige noedelgerecht uit Xi’an met zelfgemaakte noedels, gemarineerd varkensvlees en hete olie.
Lees meer
3 Heerlijke Paasbrunch Ideeën
3 Heerlijke Paasbrunch Ideeën
Makkelijk & feestelijk brunchen met Pasen? Probeer deze 3 Paasbrunch ideeën: serveerglaasjes, gevulde croissants en deviled eggs. Lekker én snel klaar!
Lees meer
Oranjetompoucen
Oranjetompoucen
Of je nu Koningsdag viert of gewoon zin hebt in een Hollands gebakje, deze zelfgemaakte tompoucen zijn een echte uitdaging – maar als ze lukken, zijn ze spectaculair!
Lees meer
Japanse Ramen met Spicy Kip & Romige Knoflooksaus
Japanse Ramen met Spicy Kip & Romige Knoflooksaus
Maak deze smaakvolle Japanse ramen met spicy kip en romige knoflooksaus voor slechts €3 per persoon. Lekker, makkelijk en budgetvriendelijk!
Lees meer
Mungbonen Curry met Boerenkool
Mungbonen Curry met Boerenkool
Deze romige mungbonen curry met boerenkool en kokosmelk is een voedzame en smaakvolle Indiase maaltijd. Boordevol eiwitten, vezels en antioxidanten. Bekijk het recept!
Lees meer
Peking Eend Maken
Peking Eend Maken
Leer hoe je zelf authentieke Peking eend maakt! Dit klassieke Chinese recept laat zien hoe je de eend krokant roostert en serveert met pannenkoekjes, hoisinsaus, komkommer en bosui.
Lees meer
Perfecte Hele Kip uit de Airfryer – Krokant van Buiten, Mals van Binnen
Perfecte Hele Kip uit de Airfryer – Krokant van Buiten, Mals van Binnen
Wil je een hele kip bereiden in de airfryer die superkrokant is van buiten en botermals van binnen? Met dit eenvoudige recept en de Instant Vortex Plus Airfryer zet je in minder dan een uur de perfecte...
Lees meer
Bombay Aardappelcurry
Bombay Aardappelcurry
Een traditionele Indiase aardappelcurry maar dan supersnel in de Instant Pot. Dit gerecht is zó smaakvol dat je het vlees geen seconde mist!
Lees meer
Booking.com
Facebook
Pinterest
WhatsApp