Krijg tot 20% korting op hotelovernachtingen!

Een klassieke ovenschotel

Griekse moussaka is een klassiek gerecht dat geliefd is in de Griekse keuken en ook internationaal bekendheid heeft verworven. Het is een ovenschotel die bestaat uit lagen aubergine, aardappelen, gehakt, tomatensaus en bechamelsaus. Het is een hartig en smaakvol gerecht dat zowel als hoofdgerecht of als bijgerecht geserveerd kan worden.

Griekse moussaka is een veelzijdig gerecht en kan worden geserveerd met een frisse salade en vers brood. Het is een comfort food dat mensen samenbrengt en een warme, huiselijke sfeer creëert.

Dus als je op zoek bent naar een smakelijk en voedzaam gerecht met een vleugje Griekse keuken, is moussaka zeker een goede keuze. Het combineert heerlijke ingrediënten op een unieke manier en biedt een smaakvolle culinaire ervaring.

Bol AlgemeenBol Algemeen
KokenKoken
Authentieke-Griekse-Moussaka-met-aubergine-gehakt-en-aardappel

Griekse Moussaka

Verlang ook terug naar die zomer in Griekenland, waar je op een zonnig terrasje zo'n heerlijk authentiek Grieks gerecht at, zoals Moussaka! Moussaka is echt zo'n typisch Grieks gerecht wat bomvol staat van de Mediterrane smaken en gevuld met aardappel, aubergine en een kruidige tomaten-gehaktsaus.
Maar als je thuis Moussaka wilt maken zul je de echte Griekse smaken niet bereiken met een pakje of zakje uit de supermarkt. Je moet echt zelf aan de slag. Het is even wat meer werk, maar het resultaat van deze moussaka is echt voortreffelijk. En zo moeilijk is het ook weer niet, want als het eenmaal in de oven staat heb je er geen omkijken meer naar!
No ratings yet
Cuisine Grieks
Servings 4 personen

Ingrediënten
  

  • 2 aubergines
  • extra vergine olijfolie
  • 8 middelgrote aardappels
  • 1 grote ui
  • 3 teentjes knoflook
  • 500 gram half om half gehakt of rundergehakt
  • 1 tl pittig paprikapoeder
  • 1 tl zwarte peper
  • 1 tl kaneel
  • 1 tl oregano
  • 1 tl zout
  • 2 laurierblaadjes
  • 3 pimentkorrels of 1 tl pimentpoeder
  • 1 blik tomatenblokjes
  • paneermeel

Bechamelsaus

  • 50 gram roomboter
  • 5 el bloem
  • 2 koppen volle melk
  • 1 kop geraspte kaas
  • 1 eieren

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 200 graden
  • Snij 2 aubergines in 1 cm dikke plakken. Leg de plakken op 2 bakplaten, bekleed met bakpapier. Bestrooi de aubergineplakken met zout en smeer ze in met olijfolie. Dat gaat het makkelijkst als je een bakkwastje gebruikt. Zet de bakplaten met aubergine 20 minuten in de oven op hetelucht stand.
    Verwissel na 10 minuten de bakplaten van plaats, omdat de bovenste plaat altijd harder gaat dan de onderste.
    Als de aubergines klaar zijn verlaag je de oventemperatuur naar 175 graden.
  • Kook een liter water in de waterkoker.
  • Was 8 aardappels onder de stromend water. Snij de aardappels in 1 cm dikke plakken. Zet een pan op het vuur, gooi de aardappels erin en het gekookte water. Breng de aardappelschijven aan de kook en laat ze 7 minuten koken.
    Giet de aardappels af en laat. ze even uitstomen.

Bechamelsaus

  • Snipper 1 grote ui en 3 teentjes knoflook. Verhit in een hapjespan een scheutje olie en fruit de ui en knoflook hierin. Voeg 500 ram gehakt toe en bak rul uit. Voeg 1 tl pittig paprikapoeder, 1 tl zwarte peper, 1 tl kaneel, 1 tl oregano, 1 tl zout en 2 laurierblaadjes toe. Maak 3 pimentkorrels fijn in de vijzel en voeg toe. Je kunt ook 1 tl pimentpoeder gebruiken. Roer er een blik tomatenblokjes door. Giet een scheutje water in het blik en voeg dat ook toe. Breng dit aan de kook en laat het daarna 10 minuten zachtjes pruttellen.
  • Smelt 50 gram roomboter in een pannetje. Roer er 5 eetlepels bloem door. Voeg 2 koppen volle melk toe. Roer door en breng aan de kook. Blijf roeren en als het goed is ontstaat er vanzelf een dikke lobbige saus. Haal de pan van de hittebron en breng op smaak met zout en peper. Roer er 1 kop geraspte kaas door. Breek 2 eieren en roer deze door de saus.

De moussaka samenstellen

  • Vet een ovenschaal in met olijfolie. Bedek de bodem van de schaal met plakjes aardappel. Schep de helft van de gehaktsaus op de aardappels. Leg vervolgens de helft van de aubergineplakken erop. Daarna verdeel je de andere helft van de gehaktsaus erover. Bedek met een laagje aardappel. Daarna de rest van de aubergineplakken. Bedek de ovenschotel met de bechamelsaus. Strooi er een laagje paneermeel over.
  • Bak de moussaka 45 minuten in de oven op 175 graden.
  • Laat na de bereidingstijd de moussaka een beetje afkoelen, alvorens hem aan te snijden

Video

TIP

Er is nog meer lekkers te vinden uit Zuid Europa. Wat dacht van deze Italiaans gevulde aubergines uit de oven
Italiaans GEVULDE-AUBERGINE-UIT-DE-OVEN
No ratings yet
Heb je het recept gemaakt?Laat me weten het het beviel
Author picture

Heb je het recept gemaakt of wil je het gaan maken? Heb je een vraag erover? Laat het in onderstaande reacties weten! Ik zou het echt leuk vinden als je een foto van het recept deelt op Facebook of Instagram met de hashtag #reneindekeuken of tag @reneindekeuken. Veel plezier met koken!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rene van der Linden van Rene in de keuken

RENE IN DE KEUKEN

Ik ben René van der Linden, een gepassioneerde hobbykok en hoop jou te inspireren met mijn recepten, waar je helemaal geen chef voor hoeft te zijn. Met een beetje liefde voor het koken en het gebruik van goede verse producten kan iedereen iets lekkers op tafel toveren.

Laat je inspireren door de veelzijdige recepten op deze website  en kijk vooral eens naar de kookvideo’s van René in de Keuken op YouTube.

Authentieke Griekse Moussaka maken
Romige Tagliatelle met Snijbiet
Romige Tagliatelle met Snijbiet
Deze pasta met snijbiet, roomsaus en walnoten is snel klaar en ideaal voor een zomerse dag met verse oogst uit je moestuin.
Lees meer
Camping Pasta met Tonijn
Camping Pasta met Tonijn
Maak deze camping pasta met tonijn, tomaat en rucola – een smaakvolle maaltijd zonder koelkast, perfect voor festivals en kampeertrips!
Lees meer
Jordaanse Kipstoof met 7 Spices
Jordaanse Kipstoof met 7 Spices
Proef de smaken van het Midden-Oosten met deze Jordaanse kipstoof, bereid met 7 spices, moestuingroenten en vuur. Een kruidig comfortgerecht.
Lees meer
Tajine met Kefta en Ei
Tajine met Kefta en Ei
Probeer deze marokkaanse tajine met kefta en ei zelf en waan je even in een keuken in Marrakesh. Scroll naar beneden voor het recept en bekijk vooral ook de video voor een kijkje achter de schermen in...
Lees meer
Chinese speklapjes met sperziebonen
Chinese speklapjes met sperziebonen
Maak deze zelfbedachte fusion van krokant gebakken speklap, Chinese smaakmakers en knapperige groenten. Een smaakvolle wokmaaltijd met een Hollandse twist!
Lees meer
Koreaanse Bibimbap
Koreaanse Bibimbap
Bibimbap is een kleurrijke Koreaanse rijstbowl met groenten, ei en pittige gochujangsaus. Ontdek hoe je dit flexibele gerecht zelf maakt.
Lees meer
Dan Dan Noodles
Dan Dan Noodles
Maak zelf Dan Dan Noodles: pittige Chinese noedels met gehakt, chili-olie en sesampasta. Inclusief slimme supermarkt-alternatieven voor authentieke smaak.
Lees meer
Griekse Yiouvetsi Met Gamba’s & Orzo
Griekse Yiouvetsi Met Gamba’s & Orzo
Yiouvetsi is een Grieks stoofgerecht met orzo. In dit recept met gamba’s, venkel en feta maak je een lichte, moderne versie van deze klassieker.
Lees meer
Marokkaanse Tajine Met Kip en Groenten
Marokkaanse Tajine Met Kip en Groenten
Lees meer
Marokkaanse Chicken Skewers & Beef Kabobs
Marokkaanse Chicken Skewers & Beef Kabobs
Marokkaanse chicken skewers en beef kabobs van de BBQ met yoghurt-tahini saus. Smaakvol streetfood geïnspireerd op mijn reis door Marokko. Bekijk het recept!
Lees meer
Booking.com
Facebook
Pinterest
WhatsApp