Vegan alternatief voor spekjes

Als influencer ben ik in de winter dol op stamppotten – het is echt comfortfood waar ik blij van word. En voor mij horen daar ook heerlijk uitgebakken spekjes bij! Maar omdat ik steeds vaker vegetarisch wil eten, ben ik op zoek gegaan naar een lekker alternatief.

In deze video deel ik mijn recept voor vegetarische spekjes van tofu. Het is supermakkelijk om te maken en zit boordevol smaak dankzij een heerlijke combinatie van zout, gerookt paprikapoeder, sojasaus, maple syrup en vloeibaar rookaroma. Deze spekjes zijn perfect om te gebruiken in stamppotten, salades of als topping voor je favoriete gerechten.

Doe mee met mijn missie om meer vegetarische gerechten in ons weekmenu op te nemen en ontdek hoe eenvoudig én lekker dit kan zijn. Laat in de reacties weten of jij ze in je stamppot hebt geprobeerd en wat je ervan vond!

Vergeet niet om dit recept te delen met andere fans van vegetarische recepten. Samen maken we plantaardig eten leuk én lekker!

Bol AlgemeenBol Algemeen
KokenKoken
Vegetarische spekjes gemaakt van tofu, perfect als alternatief voor spek

Vegetarische spekjes van tofu

Een recept voor vegetarische spekjes van tofu. Het is supermakkelijk om te maken en zit boordevol smaak dankzij een heerlijke combinatie van zout, gerookt paprikapoeder, sojasaus, maple syrup en vloeibaar rookaroma.
No ratings yet
Course Bijgerecht
Cuisine Nederlands
Servings 4 personen

Ingrediënten
  

  • 1 blok tofu
  • zout
  • 2 tl gerookt paprikapoeder
  • een scheutje sojasaus
  • een scheutje maple syrup
  • 1 tl vloeibaar rookaroma Koop hier vloeibaar rookaroma
  • zonnebloemolie

Instructies
 

  • Haal het 1 blok tofu uit de verpakking, laat het een beetje uitdruipen en wikkel het in een schone theedoek. Leg de tofu in de theedoek in een vergiet en zet er iets zwaars op zoals een vijzel of een gietijzeren pan. Laat de tofu nu een half uur uitlekken. Het moet een drogere structuur krijgen zodat het crispy gebakken kan worden.
  • Haal na een half uur de tofu uit de theedoek en leg het op een snijplank. Snij de tofu eerst in plakken. Snij de plakken in de lengte door de helft en snij die helften dan in stukjes zoals spekreepjes.
  • Meng de tofureepjes met flink wat zout (spekjes hebben als eigenschap dat ze behoorlijk zout zijn), 2 tl gerookt paprikapoeder, een scheutje sojasaus, een scheutje maple syrup en 1 tl vloeibaar rookaroma. (koop hier vloeibaar rookaroma).
  • Verhit een laagje zonnebloemolie. Controleer of de olie heet genoeg is door er een stukje tofu in te dopen. Als het gelijk gaat bruisen kun je de tofu gaan frituren.
    Frituur de eerste helft van de tofureepjes in de hete olie (ik gebruikte inductie stand 7). Je moet het ook weer niet te heet frituren omdat je anders kans hebt dat de tofu uiteindelijk zwart wordt. Bak de tofureepjes rondom goudbruin en knapperig.
  • Haal de tofu uit de pan met een schuimspaan en laat het uitlekken op keukenpapier. Bak de tweede helft.
  • Deze vegan spekjes zijn perfect om te gebruiken in stamppotten, salades of als topping voor je favoriete gerechten.

TIP

Probeer ook eens deze vegetarische ontbijt burrito’s
Maak deze eenvoudige Ontbijt burritos
 
No ratings yet
Heb je het recept gemaakt?Laat me weten het het beviel
Author picture

Heb je het recept gemaakt of wil je het gaan maken? Heb je een vraag erover? Laat het in onderstaande reacties weten! Ik zou het echt leuk vinden als je een foto van het recept deelt op Facebook of Instagram met de hashtag #reneindekeuken of tag @reneindekeuken. Veel plezier met koken!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rene van der Linden van Rene in de keuken

RENE IN DE KEUKEN

Ik ben René van der Linden, een gepassioneerde hobbykok en hoop jou te inspireren met mijn recepten, waar je helemaal geen chef voor hoeft te zijn. Met een beetje liefde voor het koken en het gebruik van goede verse producten kan iedereen iets lekkers op tafel toveren.

Laat je inspireren door de veelzijdige recepten op deze website  en kijk vooral eens naar de kookvideo’s van René in de Keuken op YouTube.

Vegetarische spekjes van tofu gebruikt als topping op stamppot.
Dan Dan Noodles
Dan Dan Noodles
Maak zelf Dan Dan Noodles: pittige Chinese noedels met gehakt, chili-olie en sesampasta. Inclusief slimme supermarkt-alternatieven voor authentieke smaak.
Lees meer
Griekse Yiouvetsi Met Gamba’s & Orzo
Griekse Yiouvetsi Met Gamba’s & Orzo
Yiouvetsi is een Grieks stoofgerecht met orzo. In dit recept met gamba’s, venkel en feta maak je een lichte, moderne versie van deze klassieker.
Lees meer
Marokkaanse Tajine Met Kip en Groenten
Marokkaanse Tajine Met Kip en Groenten
Lees meer
Marokkaanse Chicken Skewers & Beef Kabobs
Marokkaanse Chicken Skewers & Beef Kabobs
Marokkaanse chicken skewers en beef kabobs van de BBQ met yoghurt-tahini saus. Smaakvol streetfood geïnspireerd op mijn reis door Marokko. Bekijk het recept!
Lees meer
Griekse Stifado
Griekse Stifado
Stifado is een klassiek Grieks stoofgerecht met rundvlees, uien, wijn en kaneel. In deze snelle versie uit de Instant Pot staat het in 35 minuten op tafel.
Lees meer
Griekse salade
Griekse salade
Stifado is een klassiek Grieks stoofgerecht met rundvlees, sjalotjes, wijn en kaneel. In deze snelle versie uit de Instant Pot staat het in 35 minuten op tafel.
Lees meer
Chicken Biryani Uit De Instant Pot
Chicken Biryani Uit De Instant Pot
Maak Chicken Biryani in de Instant Pot: sneller klaar, bomvol smaak. Met een twist van krokant kippenvel als topping.
Lees meer
Bjang Bjang Noodles
Bjang Bjang Noodles
Zelf Bjang Bjang Noodles maken? Ontdek dit pittige noedelgerecht uit Xi’an met zelfgemaakte noedels, gemarineerd varkensvlees en hete olie.
Lees meer
3 Heerlijke Paasbrunch Ideeën
3 Heerlijke Paasbrunch Ideeën
Makkelijk & feestelijk brunchen met Pasen? Probeer deze 3 Paasbrunch ideeën: serveerglaasjes, gevulde croissants en deviled eggs. Lekker én snel klaar!
Lees meer
Oranjetompoucen
Oranjetompoucen
Of je nu Koningsdag viert of gewoon zin hebt in een Hollands gebakje, deze zelfgemaakte tompoucen zijn een echte uitdaging – maar als ze lukken, zijn ze spectaculair!
Lees meer
Booking.com
Facebook
Pinterest
WhatsApp