Wereldse smaakexplosie

Zin in een wereldse smaakexplosie? Met dit recept maak ik heerlijke orange chicken spiezen met een krokante topping van pindakruim. Geserveerd met geurige gele rijst, een frisse ananassalade en smaakvolle refried beans, is dit recept een echte traktatie voor je smaakpapillen!

Dit kleurrijke gerecht is perfect voor een diner met familie of vrienden en brengt een mooie mix van zoet, pittig en hartig samen. De spiezen krijgen hun unieke smaak door een heerlijke sinaasappelmarinade, en de ananassalade voegt een frisse twist toe.

Rijststomer van Instant Pot

Om rijst te stomen maak ik bij voorkeur gebruik van de rijststomer van Instant Pot. Deze is hier te koop: https://www.instantpot.nl/multicooker…

Ingrediënten die ik gebruik zijn o.a. Kippendijen of kipfilet (voor de spiezen) Sinaasappel (sap en rasp) Sojasaus Honing Pindakruim (gemaakt van pinda’s en kruiden) Gele rijst (gekookt met kurkuma) Verse ananas Refried beans (traditioneel Mexicaans bijgerecht) 

Het recept voor Refried Beans vind je hier: https://reneindekeuken.nl/refried-beans/

Dit recept laat je stap voor stap zien hoe je deze oranje kipspiezen, bijgerechten en toppings maakt. Het is eenvoudiger dan je denkt!

Laat een reactie achter met jouw favoriete combinatie en vergeet te delen met andere kookliefhebbers via de socials!

Bol AlgemeenBol Algemeen
KokenKoken
Cilantro-Orange-chicken-rice-&-beans

Orange Chicken Spiezen met Pindakruim, Gele Rijst en Ananassalade

No ratings yet
Course Hoofdgerecht
Cuisine Amerikaans/Chinees, Caribisch, Chinees, Tex-Mex
Servings 4 personen

Keukenspullen

  • Satéprikkers
  • fijne rasp
  • Rijstkoker https://www.instantpot.nl/multicookers/instant-rijst-koker-en-stomer-2-8l/?aff_id=24292

Ingrediënten
  

Marinade kip

  • 8 kipdijfilets
  • 1 bosje koriander
  • 3 teenjes knoflook
  • 1 sinaasappel
  • 4 el olijfolie
  • 2 el azijn
  • 5 el bruine basterdsuiker

Gele rijst

  • 2 kopjes basmatirijst
  • 1 el kurkuma
  • 3 kopjes kippenbouillon
  • 1 kopje diepvriesdoperwten

Kip saus

  • 6 el honing
  • een scheut ketjap manis
  • 1 zakje pinda's 235 gram

Ananassalade

  • 1 ananas
  • 1 komkommer
  • 1 rode peper

Instructies
 

Kip marineren

  • Snij 8 kipdijfilets in repen en gooi alles in een schaal.
  • Snij een 1 bosje koriander fijn en hou wat achter voor garnering. Gooi in een kommetje. Pers 3 teenjes knoflook uit en gooi erbij. Rasp de zest van een 1 sinaasappel en voeg toe. Snij de sinaasappel doormidden, pers het sap uit en giet dat erbij + 4 el olijfolie + 2 el azijn + 5 el bruine basterdsuiker. Roer alles door elkaar.
  • Giet de marinade bij de kipreepjes, masseer het een beetje in met schone handen en laat het minstens een half uur marineren.

Gele rijst

  • Om rijst te stomen maak ik bij voorkeur gebruik van de rijststomer van Instant Pot. Deze is hier te koop: https://www.instantpot.nl/multicookers/instant-rijst-koker-en-stomer-2-8l/?aff_id=24292
    Rijst koken in kookpan kan ook maar geeft een minder luchtig resultaat.
  • Doe in de binnenpan van de rijstkoker (of je kookpan): 2 kopjes basmatirijst, 1 el kurkuma, 3 kopjes kippenbouillon en 1 kopje diepvriesdoperwten. Roer het een beetje door elkaar.
  • Selecteer: witte rijst koken en druk op start.
  • In een conventionele kookpan breng je het geheel aan de kook en laat je het 10 minuten pruttelen.

Kip grillen en saus maken

  • Zet de oven aan op grillstand (of steek de BBQ aan).
  • Rijg de gemarineerde kipreepjes aan satéprikkers en grill ze aan beide kanten tot het er goudbruin geroosterd uitziet. Je ziet vanzelf wanneer het de juiste gaarheid heeft bereikt.
  • Giet de overgebleven marinade in een steelpan. Roer er 6 el honing en een scheut ketjap manis door en breng het aan de kook. Zet de hittebron lager en laat de saus 10 minuten pruttelen en indikken.
  • Maal 1 zakje pinda's van 235 gram in de food processor tot pindakruim. Of stamp het met een vijzel.
  • Leg de gegrilde kipspiezen in een ovenschaal en giet de saus er aan beide kanten overheen. Strooi het pindakruim erover.

Ananassalade

  • Snij de kroon en de onderkant van een 1 ananas. Zet de ananas op de snijplank en snij de schil eraf. Snij de ananas in de lengte door de helft en snij die helft in kwarten. Snij van die kwarten de harde kern eruit. Snij tot slot de twee kwarten in stukjes en gooi de stukjes in een schaal. Je gebruikt dus in totaal een halve ananas.
    Tip: Om de ananashelft te bewaren kun je hem het beste in vershoudfolie verpakken en in de koelkast bewaren. Of gebruik de ananas voor een lekker toetje.
  • Snij een 1 komkommer in tweeën en snij 1 helft in de lengte doormidden. Lepel het vruchtvlees eruit. Snij de komkommer in stukjes en doe in de schaal.
  • Verwijder de zaadjes en zaadlijsten van een 1 rode peper en snij de peper in kleine stukjes. Voeg toe.
    Tip: Als je geen fan bent van rode peper kun je ook een rode paprika gebruiken. Het gaat voornamelijk om de kleur.
  • Meng alles door elkaar.

Refried beans

Serveren

  • Schep een opscheplepel rijst in een diep bord of een kommetje. Schep de refried beans erbij. Ananassalade en een of twee kipspiezen met pindakruim. Garneer met kidneybonen en verse koriander.

TIP

Kijk hier voor het recept voor refried beans
Refried-beans-frigoles-refritos-Mexicaans gekruide bonenpuree
Keyword Fusion, Kip
No ratings yet
Heb je het recept gemaakt?Laat me weten het het beviel
Author picture

Heb je het recept gemaakt of wil je het gaan maken? Heb je een vraag erover? Laat het in onderstaande reacties weten! Ik zou het echt leuk vinden als je een foto van het recept deelt op Facebook of Instagram met de hashtag #reneindekeuken of tag @reneindekeuken. Veel plezier met koken!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rene van der Linden van Rene in de keuken

RENE IN DE KEUKEN

Ik ben René van der Linden, een gepassioneerde hobbykok en hoop jou te inspireren met mijn recepten, waar je helemaal geen chef voor hoeft te zijn. Met een beetje liefde voor het koken en het gebruik van goede verse producten kan iedereen iets lekkers op tafel toveren.

Laat je inspireren door de veelzijdige recepten op deze website  en kijk vooral eens naar de kookvideo’s van René in de Keuken op YouTube.

Mungbonen Curry met Boerenkool

Deze romige mungbonen curry met boerenkool en kokosmelk is een voedzame en smaakvolle Indiase maaltijd. Boordevol eiwitten, vezels en antioxidanten....
Read More

Peking Eend Maken

Leer hoe je zelf authentieke Peking eend maakt! Dit klassieke Chinese recept laat zien hoe je de eend krokant roostert...
Read More

Perfecte Hele Kip uit de Airfryer – Krokant van Buiten, Mals van Binnen

Wil je een hele kip bereiden in de airfryer die superkrokant is van buiten en botermals van binnen? Met dit...
Read More

Bombay Aardappelcurry

Een traditionele Indiase aardappelcurry maar dan supersnel in de Instant Pot. Dit gerecht is zó smaakvol dat je het vlees...
Read More

Zuurkoolstamppot

Maak een klassieke zuurkoolstamppot volgens een authentiek recept uit 1935. Met zuurkoolspek, rookworst en een vleugje kummel voor extra smaak!
Read More

Boerenkoolstamppot zoals ’t hoort!

Een klassieke boerenkoolstamppot is simpel, maar als je 'm écht goed wilt maken, draait het – net als in de...
Read More

Vegetarische Indiase Curry

Zin in een verwarmende maaltijd waarbij je vlees écht niet mist? Deze vegetarische Indiase curry met kikkererwten, bloemkool en aardappel...
Read More

Orange Chicken Spiezen met Pindakruim, Gele Rijst en Ananassalade

Zin in een wereldse smaakexplosie? Maak heerlijke orange chicken spiezen met pindakruim, geurige gele rijst, frisse ananassalade en smaakvolle refried...
Read More

Vegetarische spekjes van tofu

Ben je op zoek naar een smakelijk alternatief voor spek? Met dit recept laat ik je zien hoe je zelf...
Read More

Curry Fish Balls uit Hong Kong

Curry fish balls zijn kleine, chewy balletjes gemaakt van vispasta, gekookt in een pittige currysaus. Dit is het meest populaire...
Read More

Vegetarische Pasta met Broccoli, Roomkaas en Walnoten

In dit gerecht combineren we de zachte, milde smaak van broccoli met de romige zachtheid van roomkaas en de rijke...
Read More

Vlam oliebollen

Een verrassende twist op de klassieke oliebol: de Vlam Oliebolletjes! Deze pittige hapjes zijn gevuld met gekruid gehakt en Madame...
Read More

Kerststoofvlees met cranberries

Kerststoofvlees met cranberries is de ultieme belichaming van comfort food tijdens de feestdagen. Het gerecht combineert malse stukjes rundvlees die...
Read More

Sous-Vide Kalkoendij met cranberrycompote

Kalkoen bereiden kan een uitdaging zijn, omdat het vlees vaak uitdroogt bij traditionele kookmethoden. Door sous vide te garen, behoud...
Read More

Kruidnootjes appeltaart

Een leuke en eenvoudige manier om kruidnootjes te gebruiken, is door ze te verwerken in een appeltaart. In plaats van...
Read More

Mango Float: Een Iconisch Dessert uit de Filipijnen

Mango Float is een geliefd dessert in de Filipijnen, dat perfect de tropische smaken van het land weerspiegelt. Dit eenvoudige,...
Read More

Pepernoten bakken in een Airfryer

Het gebruik van een airfryer voor traditionele recepten zoals pepernoten is een prachtige manier om het beste van twee werelden...
Read More

Maqluba uit Jordanië

Maqluba in betekent in Jordanië ondersteboven. Maqluba is een rijstgerecht met groenten zoals aubergine, tomaat en aardappelen en veel specerijen.
Read More

Homemade Granola

Granola zelf maken is niet alleen leuk en gemakkelijk, maar ook heel gezond en aanpasbaar aan jouw smaak en voedingsbehoeften.
Read More

Sous-Vide gegaarde zalm

Sous vide gegaarde zalm een uitstekende keuze voor wie op zoek is naar een smakelijke en gezonde bereidingswijze, met een...
Read More
ORANGE CHICKEN FUSION RECIPE
Mungbonen Curry met Boerenkool
Mungbonen Curry met Boerenkool
Deze romige mungbonen curry met boerenkool en kokosmelk is een voedzame en smaakvolle Indiase maaltijd. Boordevol eiwitten, vezels en antioxidanten. Bekijk het recept!
Lees meer
Peking Eend Maken
Peking Eend Maken
Leer hoe je zelf authentieke Peking eend maakt! Dit klassieke Chinese recept laat zien hoe je de eend krokant roostert en serveert met pannenkoekjes, hoisinsaus, komkommer en bosui.
Lees meer
Perfecte Hele Kip uit de Airfryer – Krokant van Buiten, Mals van Binnen
Perfecte Hele Kip uit de Airfryer – Krokant van Buiten, Mals van Binnen
Wil je een hele kip bereiden in de airfryer die superkrokant is van buiten en botermals van binnen? Met dit eenvoudige recept en de Instant Vortex Plus Airfryer zet je in minder dan een uur de perfecte...
Lees meer
Bombay Aardappelcurry
Bombay Aardappelcurry
Een traditionele Indiase aardappelcurry maar dan supersnel in de Instant Pot. Dit gerecht is zó smaakvol dat je het vlees geen seconde mist!
Lees meer
Zuurkoolstamppot
Zuurkoolstamppot
Maak een klassieke zuurkoolstamppot volgens een authentiek recept uit 1935. Met zuurkoolspek, rookworst en een vleugje kummel voor extra smaak!
Lees meer
Boerenkoolstamppot zoals 't hoort!
Boerenkoolstamppot zoals 't hoort!
Een klassieke boerenkoolstamppot is simpel, maar als je 'm écht goed wilt maken, draait het – net als in de Italiaanse keuken – om kwalitatieve ingrediënten. Vergeet voorgesneden spekjes en voorverpakte...
Lees meer
Vegetarische Indiase Curry
Vegetarische Indiase Curry
Zin in een verwarmende maaltijd waarbij je vlees écht niet mist? Deze vegetarische Indiase curry met kikkererwten, bloemkool en aardappel zit boordevol smaak
Lees meer
Vegetarische spekjes van tofu
Vegetarische spekjes van tofu
Ben je op zoek naar een smakelijk alternatief voor spek? Met dit recept laat ik je zien hoe je zelf heerlijke vegetarische spekjes maakt van tofu!
Lees meer
Curry Fish Balls uit Hong Kong
Curry Fish Balls uit Hong Kong
Curry fish balls zijn kleine, chewy balletjes gemaakt van vispasta, gekookt in een pittige currysaus. Dit is het meest populaire streetfood van Hong Kong.
Lees meer
Vegetarische Pasta met Broccoli, Roomkaas en Walnoten
Vegetarische Pasta met Broccoli, Roomkaas en Walnoten
In dit gerecht combineren we de zachte, milde smaak van broccoli met de romige zachtheid van roomkaas en de rijke crunch van walnoten. De smaken vullen elkaar prachtig aan en maken van een simpele pastaschotel...
Lees meer
Booking.com
Facebook
Pinterest
WhatsApp