Snij 8 kipdijfilets in repen en gooi alles in een schaal.
Snij een 1 bosje koriander fijn en hou wat achter voor garnering. Gooi in een kommetje. Pers 3 teenjes knoflook uit en gooi erbij. Rasp de zest van een 1 sinaasappel en voeg toe. Snij de sinaasappel doormidden, pers het sap uit en giet dat erbij + 4 el olijfolie + 2 el azijn + 5 el bruine basterdsuiker. Roer alles door elkaar.
Giet de marinade bij de kipreepjes, masseer het een beetje in met schone handen en laat het minstens een half uur marineren.
Gele rijst
Om rijst te stomen maak ik bij voorkeur gebruik van de rijststomer van Instant Pot. Deze is hier te koop: https://www.instantpot.nl/multicookers/instant-rijst-koker-en-stomer-2-8l/?aff_id=24292Rijst koken in kookpan kan ook maar geeft een minder luchtig resultaat.
Doe in de binnenpan van de rijstkoker (of je kookpan): 2 kopjes basmatirijst, 1 el kurkuma, 3 kopjes kippenbouillon en 1 kopje diepvriesdoperwten. Roer het een beetje door elkaar.
Selecteer: witte rijst koken en druk op start.
In een conventionele kookpan breng je het geheel aan de kook en laat je het 10 minuten pruttelen.
Kip grillen en saus maken
Zet de oven aan op grillstand (of steek de BBQ aan).
Rijg de gemarineerde kipreepjes aan satéprikkers en grill ze aan beide kanten tot het er goudbruin geroosterd uitziet. Je ziet vanzelf wanneer het de juiste gaarheid heeft bereikt.
Giet de overgebleven marinade in een steelpan. Roer er 6 el honing en een scheut ketjap manis door en breng het aan de kook. Zet de hittebron lager en laat de saus 10 minuten pruttelen en indikken.
Maal 1 zakje pinda's van 235 gram in de food processor tot pindakruim. Of stamp het met een vijzel.
Leg de gegrilde kipspiezen in een ovenschaal en giet de saus er aan beide kanten overheen. Strooi het pindakruim erover.
Ananassalade
Snij de kroon en de onderkant van een 1 ananas. Zet de ananas op de snijplank en snij de schil eraf. Snij de ananas in de lengte door de helft en snij die helft in kwarten. Snij van die kwarten de harde kern eruit. Snij tot slot de twee kwarten in stukjes en gooi de stukjes in een schaal. Je gebruikt dus in totaal een halve ananas.Tip: Om de ananashelft te bewaren kun je hem het beste in vershoudfolie verpakken en in de koelkast bewaren. Of gebruik de ananas voor een lekker toetje.
Snij een 1 komkommer in tweeën en snij 1 helft in de lengte doormidden. Lepel het vruchtvlees eruit. Snij de komkommer in stukjes en doe in de schaal.
Verwijder de zaadjes en zaadlijsten van een 1 rode peper en snij de peper in kleine stukjes. Voeg toe.Tip: Als je geen fan bent van rode peper kun je ook een rode paprika gebruiken. Het gaat voornamelijk om de kleur.
Schep een opscheplepel rijst in een diep bord of een kommetje. Schep de refried beans erbij. Ananassalade en een of twee kipspiezen met pindakruim. Garneer met kidneybonen en verse koriander.