Culinaire ervaring

Het eten van zalm in Thailand is een culinaire ervaring die de afgelopen jaren steeds populairder is geworden. Hoewel zalm van nature niet in de wateren van Thailand voorkomt, heeft de groeiende vraag naar deze heerlijke vis ervoor gezorgd dat deze nu overal in het land verkrijgbaar is .

Als je een diepgaande zalmervaring in Thailand wilt, is het een goed idee om een van de beroemde zeevruchtenmarkten in de kustgebieden te bezoeken. Je kunt daar verse zalm en andere zeevruchten kopen om ter plaatse te laten bereiden door lokale koks. Dit is niet alleen een smakelijke optie, maar ook een leuke manier om de lokale eetcultuur te ervaren.

Creatieve draai

Thaise koks hebben hun eigen creatieve draai gegeven aan zalmgerechten door lokale kruiden en smaken toe te voegen. Dat zie je terug in dit recept voor Thaise zalm in kokoscurry. Het is een smaakvol en verfijnd gerecht dat de rijke smaken van de Thaise keuken combineert met de zachte, boterachtige textuur van zalm. Dit gerecht staat bekend om zijn romige kokossaus, aromatische kruiden en de veelzijdige, vette zalm, wat resulteert in een perfecte harmonie van smaken.

Bol AlgemeenBol Algemeen
KokenKoken

Thaise zalm in kokoscurry

Dit gerecht biedt een explosie van smaken, van de pittigheid van de currypasta tot de romige zoetheid van de kokosmelk en de verse, zachte zalm. Het is een perfecte weergave van de heerlijke fusion van smaken die de Thaise keuken zo geliefd maakt.
No ratings yet
Cuisine Thais
Servings 4 personen

Ingrediënten
  

  • 400 gram jasmijnrijst
  • 4 zalmfilets
  • zout
  • witte peper
  • paprikapoeder
  • zonnebloemolie
  • 1 ui
  • 4 teentjes knoflook
  • ± 1 cm gember
  • 3 limoenblaadjes
  • 1 rode paprika
  • 3 el Massaman curry pasta
  • 1 el tomatenpuree
  • 1 tl gemalen komijn
  • 1 tl gemalen koriander
  • 1 tl Koreaanse chiliflakes
  • 150 ml kippenbouillon
  • 1 blik kokosmelk 400 ml
  • 1 scheutje vissaus nam pla
  • 1 scheutje oestersaus
  • 2 el pindakaas
  • 1 paksoi
  • verse koriander
  • 1 limoen
  • gebakken uitjes bawang goreng

Instructies
 

Zalm in kokoscurry

  • Kook 400 gram jasmijnrijst voor het benodigde aantal personen
  • Bestrooi de 4 zalmfilets aan beide kanten met zout, witte peper en paprikapoeder.
  • Verhit een scheutje zonnebloemolie in een koekenpan op hoog vuur. Bak de zalmfilets 3 minuten aan de huidkant. Draai eventueel de hittebron iets lager als het te hard gaat. Draai de zalmfilets om met een tang en laat de andere kant nog eens 2 minuten bakken. Haal na 2 minuten de zalmfilets uit de pan en leg ze op een bord apart. Hou ze eventueel warm in de oven op 80 graden.
  • Snipper 1 ui, 4 teentjes knoflook en een stukje ± 1 cm gember van ± 1 cm. Snij de nerf uit 3 limoenblaadjes, leg de blaadjes op elkaar en snij ze in dunne reepjes.
  • Verhit een scheutje zonnebloemolie in een wok en fruit de ui, knoflook en gember in de olie.
  • Snij 1 rode paprika in blokjes en voeg toe. Voeg 3 el Massaman curry pasta, 1 el tomatenpuree, 1 tl gemalen komijn, 1 tl gemalen koriander, 1 tl Koreaanse chiliflakes en de gesneden 3 limoenblaadjes toe. Roer goed door.
  • Giet er 150 ml kippenbouillon bij, 1 blik kokosmelk, een 1 scheutje vissaus, een 1 scheutje oestersaus en 2 el pindakaas. Roer door elkaar en breng zachtjes aan de kook.
  • Snij 1 paksoi in dunne reepjes. Roer de paksoi door de saus en laat ze 1 minuut blancheren zodat het lekker knapperig blijft.

Serveren

  • Schep de saus aan één kant van een bord. Schep de rijst aan de andere kant van het bord. Leg een zalmmoot in het midden. Sprenkel het sap van een 1 limoen over het gerecht en leg er een schijfje limoen bij. Garneer met blaadjes verse koriander, 1 tl Koreaanse chiliflakes en gebakken uitjes.

TIP

Probeer ook eens deze heerlijk zoetzure Thaise kip ananas!
Thaise-kip-ananas Thai chicken pineapple
Keyword Curry
No ratings yet
Heb je het recept gemaakt?Laat me weten het het beviel
Author picture

Heb je het recept gemaakt of wil je het gaan maken? Heb je een vraag erover? Laat het in onderstaande reacties weten! Ik zou het echt leuk vinden als je een foto van het recept deelt op Facebook of Instagram met de hashtag #reneindekeuken of tag @reneindekeuken. Veel plezier met koken!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rene van der Linden van Rene in de keuken

RENE IN DE KEUKEN

Ik ben René van der Linden, een gepassioneerde hobbykok en hoop jou te inspireren met mijn recepten, waar je helemaal geen chef voor hoeft te zijn. Met een beetje liefde voor het koken en het gebruik van goede verse producten kan iedereen iets lekkers op tafel toveren.

Laat je inspireren door de veelzijdige recepten op deze website  en kijk vooral eens naar de kookvideo’s van René in de Keuken op YouTube.

Bjang Bjang Noodles

Zelf Bjang Bjang Noodles maken? Ontdek dit pittige noedelgerecht uit Xi’an met zelfgemaakte noedels, gemarineerd varkensvlees en hete olie.
Read More

3 Heerlijke Paasbrunch Ideeën

Makkelijk & feestelijk brunchen met Pasen? Probeer deze 3 Paasbrunch ideeën: serveerglaasjes, gevulde croissants en deviled eggs. Lekker én snel...
Read More

Oranjetompoucen

Of je nu Koningsdag viert of gewoon zin hebt in een Hollands gebakje, deze zelfgemaakte tompoucen zijn een echte uitdaging...
Read More

Japanse Ramen met Spicy Kip & Romige Knoflooksaus

Maak deze smaakvolle Japanse ramen met spicy kip en romige knoflooksaus voor slechts €3 per persoon. Lekker, makkelijk en budgetvriendelijk!
Read More

Mungbonen Curry met Boerenkool

Deze romige mungbonen curry met boerenkool en kokosmelk is een voedzame en smaakvolle Indiase maaltijd. Boordevol eiwitten, vezels en antioxidanten....
Read More

Peking Eend Maken

Leer hoe je zelf authentieke Peking eend maakt! Dit klassieke Chinese recept laat zien hoe je de eend krokant roostert...
Read More

Perfecte Hele Kip uit de Airfryer – Krokant van Buiten, Mals van Binnen

Wil je een hele kip bereiden in de airfryer die superkrokant is van buiten en botermals van binnen? Met dit...
Read More

Bombay Aardappelcurry

Een traditionele Indiase aardappelcurry maar dan supersnel in de Instant Pot. Dit gerecht is zó smaakvol dat je het vlees...
Read More

Zuurkoolstamppot

Maak een klassieke zuurkoolstamppot volgens een authentiek recept uit 1935. Met zuurkoolspek, rookworst en een vleugje kummel voor extra smaak!
Read More

Boerenkoolstamppot zoals ’t hoort!

Een klassieke boerenkoolstamppot is simpel, maar als je 'm écht goed wilt maken, draait het – net als in de...
Read More

Vegetarische Indiase Curry

Zin in een verwarmende maaltijd waarbij je vlees écht niet mist? Deze vegetarische Indiase curry met kikkererwten, bloemkool en aardappel...
Read More

Orange Chicken Spiezen met Pindakruim, Gele Rijst en Ananassalade

Zin in een wereldse smaakexplosie? Maak heerlijke orange chicken spiezen met pindakruim, geurige gele rijst, frisse ananassalade en smaakvolle refried...
Read More

Vegetarische spekjes van tofu

Ben je op zoek naar een smakelijk alternatief voor spek? Met dit recept laat ik je zien hoe je zelf...
Read More

Curry Fish Balls uit Hong Kong

Curry fish balls zijn kleine, chewy balletjes gemaakt van vispasta, gekookt in een pittige currysaus. Dit is het meest populaire...
Read More

Vegetarische Pasta met Broccoli, Roomkaas en Walnoten

In dit gerecht combineren we de zachte, milde smaak van broccoli met de romige zachtheid van roomkaas en de rijke...
Read More

Vlam oliebollen

Een verrassende twist op de klassieke oliebol: de Vlam Oliebolletjes! Deze pittige hapjes zijn gevuld met gekruid gehakt en Madame...
Read More

Kerststoofvlees met cranberries

Kerststoofvlees met cranberries is de ultieme belichaming van comfort food tijdens de feestdagen. Het gerecht combineert malse stukjes rundvlees die...
Read More

Sous-Vide Kalkoendij met cranberrycompote

Kalkoen bereiden kan een uitdaging zijn, omdat het vlees vaak uitdroogt bij traditionele kookmethoden. Door sous vide te garen, behoud...
Read More

Kruidnootjes appeltaart

Een leuke en eenvoudige manier om kruidnootjes te gebruiken, is door ze te verwerken in een appeltaart. In plaats van...
Read More

Mango Float: Een Iconisch Dessert uit de Filipijnen

Mango Float is een geliefd dessert in de Filipijnen, dat perfect de tropische smaken van het land weerspiegelt. Dit eenvoudige,...
Read More
Thai Salmon in spicy cocos curry
Bjang Bjang Noodles
Bjang Bjang Noodles
Zelf Bjang Bjang Noodles maken? Ontdek dit pittige noedelgerecht uit Xi’an met zelfgemaakte noedels, gemarineerd varkensvlees en hete olie.
Lees meer
3 Heerlijke Paasbrunch Ideeën
3 Heerlijke Paasbrunch Ideeën
Makkelijk & feestelijk brunchen met Pasen? Probeer deze 3 Paasbrunch ideeën: serveerglaasjes, gevulde croissants en deviled eggs. Lekker én snel klaar!
Lees meer
Oranjetompoucen
Oranjetompoucen
Of je nu Koningsdag viert of gewoon zin hebt in een Hollands gebakje, deze zelfgemaakte tompoucen zijn een echte uitdaging – maar als ze lukken, zijn ze spectaculair!
Lees meer
Japanse Ramen met Spicy Kip & Romige Knoflooksaus
Japanse Ramen met Spicy Kip & Romige Knoflooksaus
Maak deze smaakvolle Japanse ramen met spicy kip en romige knoflooksaus voor slechts €3 per persoon. Lekker, makkelijk en budgetvriendelijk!
Lees meer
Mungbonen Curry met Boerenkool
Mungbonen Curry met Boerenkool
Deze romige mungbonen curry met boerenkool en kokosmelk is een voedzame en smaakvolle Indiase maaltijd. Boordevol eiwitten, vezels en antioxidanten. Bekijk het recept!
Lees meer
Peking Eend Maken
Peking Eend Maken
Leer hoe je zelf authentieke Peking eend maakt! Dit klassieke Chinese recept laat zien hoe je de eend krokant roostert en serveert met pannenkoekjes, hoisinsaus, komkommer en bosui.
Lees meer
Perfecte Hele Kip uit de Airfryer – Krokant van Buiten, Mals van Binnen
Perfecte Hele Kip uit de Airfryer – Krokant van Buiten, Mals van Binnen
Wil je een hele kip bereiden in de airfryer die superkrokant is van buiten en botermals van binnen? Met dit eenvoudige recept en de Instant Vortex Plus Airfryer zet je in minder dan een uur de perfecte...
Lees meer
Bombay Aardappelcurry
Bombay Aardappelcurry
Een traditionele Indiase aardappelcurry maar dan supersnel in de Instant Pot. Dit gerecht is zó smaakvol dat je het vlees geen seconde mist!
Lees meer
Zuurkoolstamppot
Zuurkoolstamppot
Maak een klassieke zuurkoolstamppot volgens een authentiek recept uit 1935. Met zuurkoolspek, rookworst en een vleugje kummel voor extra smaak!
Lees meer
Boerenkoolstamppot zoals 't hoort!
Boerenkoolstamppot zoals 't hoort!
Een klassieke boerenkoolstamppot is simpel, maar als je 'm écht goed wilt maken, draait het – net als in de Italiaanse keuken – om kwalitatieve ingrediënten. Vergeet voorgesneden spekjes en voorverpakte...
Lees meer
Booking.com
Facebook
Pinterest
WhatsApp