Rijke culinaire tradities

Gele curry met kip, ook wel bekend als Yellow Chicken Curry, is een heerlijk en aromatisch gerecht dat zijn oorsprong vindt in de rijke culinaire tradities van Thailand. Deze curry staat bekend om zijn milde smaak in vergelijking met andere Thaise curry’s, maar het is zeker niet minder smaakvol.

De basis van gele curry

De basis van gele curry bestaat uit een zorgvuldig samengestelde mix van kruiden en specerijen, waaronder kurkuma, koriander, komijn, kardemom en kaneel. Deze specerijen geven de curry zijn karakteristieke gele kleur en een complexe, maar toch gebalanceerde smaak. De toevoeging van kokosmelk zorgt voor een romige textuur en versterkt de smaakbeleving.

Het gerecht wordt vaak bereid met malse stukjes kip die doordrenkt worden met de heerlijke smaken van de currysaus. Naast kip kunnen ook groenten zoals aardappelen, wortels en uien worden toegevoegd, waardoor het gerecht nog meer diepgang en textuur krijgt.

Bol AlgemeenBol Algemeen
KokenKoken
How to make easy Thai Yellow Chicken Curry

Thaise Yellow Chicken Curry

Een kenmerk van Thaise curry's is de harmonie tussen zoet, pittig en hartig. Gele curry is doorgaans niet zo pittig als bijvoorbeeld groene curry, wat het toegankelijk maakt voor een breed publiek. Desondanks zorgt de combinatie van kruiden en specerijen voor een smaakvolle ervaring die de zintuigen prikkelt.
Dit gerecht wordt vaak geserveerd met gestoomde witte rijst, waardoor de curry goed samenkomt met de neutrale smaak van de rijst. Het is een favoriet onder liefhebbers van de Thaise keuken, zowel in Thailand als daarbuiten, en staat symbool voor de rijke culinaire tradities die het land te bieden heeft.
No ratings yet
Cuisine Thailand
Servings 4 personen

Keukenspullen

  • 1 Wok

Ingrediënten
  

  • 800 gram kipdijfilet
  • zout en witte peper
  • 400 gram pandanrijst
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 4 wortels
  • 3 aardappels
  • 1 potje yellow curry pasta
  • 1 tl kurkuma
  • 2 kaffir limoenblaadjes
  • 1 blik kokosmelk 400 gram
  • 1 volle el pindakaas
  • 1 el kippenbouillon
  • 1 el limoensap
  • 1 el vissaus nam pla
  • 4 handjes (baby)spinazie
  • 1 groene peper
  • 1 handje pinda's
  • een klein bosje koriander
  • 1 limoen

Instructies
 

Yellow Chicken Curry recept

  • Verhit de wok zonder olie of boter. Zodra de wok heet is kun je de 800 gram kipdijfilets in de wok leggen. Bestrooi ze in de wok met zout en witte peper. Bak de kip aan beide kanten goudbruin en knapperig.
  • Zet intussen de rijst op. Doe 400 gram pandanrijst in een pan en zet de rijst 1 vingerkootje onder water. Breng het aan de kook, draai daarna de hittebron laag en laat de rijst in 10 minuten gaar worden. Doordat de rijst maar 1 vingerkootje onder water staat zal deze mooi droog koken en hoef ze het niet af te gieten.
  • Snij 1 ui in halve ringen. Snipper 2 teentjes knoflook. Schil 4 wortels met een dunschiller en snij ze in dunne plakjes. Schil 3 aardappels en snij ze in dobbelstenen.
  • Haal de kip uit de wok en leg ze op een bord. Bak de ui en knoflook in het achtergebleven vet van de kip. Voeg de gesneden wortel toe en daarna de aardappelblokjes.
  • Roer er twee eetlepels 1 potje yellow curry pasta en 1 tl kurkuma door. Snij de berf uit 2 kaffir limoenblaadjes, leg de blaadjes op elkaar, snij ze in heel dunne reepjes reepjes en voeg toe. Roer er 1 blik kokosmelk door. Vul het blikje met water en roer dat er ook door. Breng de curry aan de kook, zet de hittebron laag en laat de curry 10 minuten pruttelen.
  • Roer na 10 minuten 1 volle el pindakaas, 1 el kippenbouillon, 1 el limoensap en 1 el vissaus door de curry. De kip zal intussen een beetje afgekoeld zijn. Scheur stukjes van de kip en gooi die in de curry. Je krijgt dan in feite pulled chicken. Gooi er 4 handjes (baby)spinazie in en roer die er ook door. De spinazie hoeft niet helemaal gaar te worden dus je kunt de hittebron uitzetten.

Serveren

  • Snij 1 groene peper in ringetjes. Hak 1 handje pinda's grof. Snij een klein bosje koriander grof. Snij 4 schijfjes van een 1 limoen.
  • Schep de pandanrijst op een bord en schep de curry erbij. Garneer met een schijfje limoen, grofgehakte pinda's, groene peper ringetjes en koriander.

Video

TIP

Probeer ook eens deze heerlijk zachte Thaise zalm in kokoscurry
No ratings yet
Heb je het recept gemaakt?Laat me weten het het beviel
Author picture

Heb je het recept gemaakt of wil je het gaan maken? Heb je een vraag erover? Laat het in onderstaande reacties weten! Ik zou het echt leuk vinden als je een foto van het recept deelt op Facebook of Instagram met de hashtag #reneindekeuken of tag @reneindekeuken. Veel plezier met koken!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rene van der Linden van Rene in de keuken

RENE IN DE KEUKEN

Ik ben René van der Linden, een gepassioneerde hobbykok en hoop jou te inspireren met mijn recepten, waar je helemaal geen chef voor hoeft te zijn. Met een beetje liefde voor het koken en het gebruik van goede verse producten kan iedereen iets lekkers op tafel toveren.

Laat je inspireren door de veelzijdige recepten op deze website  en kijk vooral eens naar de kookvideo’s van René in de Keuken op YouTube.

THAI YELLOW CHICKEN CURRY
Spaghettipompoen alla Bolognese
Spaghettipompoen alla Bolognese
Spaghettipompoen met bolognesesaus, mozzarella en Grana Padano - ook lekker in vegetarische variant met rulgehakt
Lees meer
Japanse zalm met nori en sushi-rijst
Japanse zalm met nori en sushi-rijst
Japanse zalm met nori en romige sushi-rijst met oesterzwammen. Een gerecht vol umami, pure smaken en de serene rust van Kyoto op je bord.
Lees meer
Surinaamse Moksi Meti
Surinaamse Moksi Meti
Maak authentieke Surinaamse Moksi Meti met geroosterd buikspek, kip, paksoi en Char Siu – een vleesfeest vol smaak!
Lees meer
Stinky Tofu uit Taiwan
Stinky Tofu uit Taiwan
Taiwanese stinky tofu is een gerecht dat nieuwsgierigheid wekt, misschien zelfs een beetje angst inboezemt, maar uiteindelijk een verhaal vertelt over traditie, smaak en cultuur.
Lees meer
Patat Frites zoals bij Bram Ladage
Patat Frites zoals bij Bram Ladage
Er is toch geen snack zo lekker als knapperige versgebakken patat frites. Van die goudbruine handgesneden frieten, gemaakt van nieuwe oogst patat-aardappelen. Maar hoe maak je dat zelf?
Lees meer
Parmigiana di Melanzane
Parmigiana di Melanzane
Parmigiana di Melanzane is één van mijn favoriete Italiaanse gerechten. Een soort lasagne maar in plaats van pastabladen worden er aubergineplakken gebruikt. Het is een heerlijk vegetarisch gerecht en...
Lees meer
Courgettesoep met kerrie
Courgettesoep met kerrie
Maak deze romige courgettesoep met kerrie en paprika – gezond, snel klaar en ideaal voor courgettes uit je moestuin!
Lees meer
Marokkaanse Bastilla met kip
Marokkaanse Bastilla met kip
Ontdek de Marokkaanse bastilla met kip uit Fez: een feestelijk gerecht met krokant deeg, specerijen, amandelen en een vleugje zoet.
Lees meer
Smoor Djawa met zoetzure snijbonen
Smoor Djawa met zoetzure snijbonen
Smoor Djawa: mals Indisch gestoofd rundvlees met kruidige saus, zoetzure snijbonen en gele rijst. Comfortfood met een Indische twist.
Lees meer
Bacalhau met knoflook, peper, koriandersaus
Bacalhau met knoflook, peper, koriandersaus
Maak Portugese bacalhau met knoflooksaus, koriander en gebakken uien. In Portugal koop je ontzouten bacalhau, in NL gebruik je kabeljauw.
Lees meer
Facebook
Pinterest
WhatsApp