VLAG THAILAND

Thailand | Aziatische recepten

Rijke culinaire tradities

Gele curry met kip, ook wel bekend als Yellow Chicken Curry, is een heerlijk en aromatisch gerecht dat zijn oorsprong vindt in de rijke culinaire tradities van Thailand. Deze curry staat bekend om zijn milde smaak in vergelijking met andere Thaise curry’s, maar het is zeker niet minder smaakvol.

De basis van gele curry

De basis van gele curry bestaat uit een zorgvuldig samengestelde mix van kruiden en specerijen, waaronder kurkuma, koriander, komijn, kardemom en kaneel. Deze specerijen geven de curry zijn karakteristieke gele kleur en een complexe, maar toch gebalanceerde smaak. De toevoeging van kokosmelk zorgt voor een romige textuur en versterkt de smaakbeleving.

Het gerecht wordt vaak bereid met malse stukjes kip die doordrenkt worden met de heerlijke smaken van de currysaus. Naast kip kunnen ook groenten zoals aardappelen, wortels en uien worden toegevoegd, waardoor het gerecht nog meer diepgang en textuur krijgt.

KokenKoken
GezondheidGezondheid
How to make easy Thai Yellow Chicken Curry

Thaise Yellow Chicken Curry

Een kenmerk van Thaise curry's is de harmonie tussen zoet, pittig en hartig. Gele curry is doorgaans niet zo pittig als bijvoorbeeld groene curry, wat het toegankelijk maakt voor een breed publiek. Desondanks zorgt de combinatie van kruiden en specerijen voor een smaakvolle ervaring die de zintuigen prikkelt.
Dit gerecht wordt vaak geserveerd met gestoomde witte rijst, waardoor de curry goed samenkomt met de neutrale smaak van de rijst. Het is een favoriet onder liefhebbers van de Thaise keuken, zowel in Thailand als daarbuiten, en staat symbool voor de rijke culinaire tradities die het land te bieden heeft.
No ratings yet
Cuisine Thailand
Servings 4 personen

Keukenspullen

  • 1 Wok

Ingrediënten
  

  • 800 gram kipdijfilet
  • zout en witte peper
  • 400 gram pandanrijst
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 4 wortels
  • 3 aardappels
  • 1 potje yellow curry pasta
  • 1 tl kurkuma
  • 2 kaffir limoenblaadjes
  • 1 blik kokosmelk 400 gram
  • 1 volle el pindakaas
  • 1 el kippenbouillon
  • 1 el limoensap
  • 1 el vissaus nam pla
  • 4 handjes (baby)spinazie
  • 1 groene peper
  • 1 handje pinda's
  • een klein bosje koriander
  • 1 limoen

Instructies
 

Yellow Chicken Curry recept

  • Verhit de wok zonder olie of boter. Zodra de wok heet is kun je de 800 gram kipdijfilets in de wok leggen. Bestrooi ze in de wok met zout en witte peper. Bak de kip aan beide kanten goudbruin en knapperig.
  • Zet intussen de rijst op. Doe 400 gram pandanrijst in een pan en zet de rijst 1 vingerkootje onder water. Breng het aan de kook, draai daarna de hittebron laag en laat de rijst in 10 minuten gaar worden. Doordat de rijst maar 1 vingerkootje onder water staat zal deze mooi droog koken en hoef ze het niet af te gieten.
  • Snij 1 ui in halve ringen. Snipper 2 teentjes knoflook. Schil 4 wortels met een dunschiller en snij ze in dunne plakjes. Schil 3 aardappels en snij ze in dobbelstenen.
  • Haal de kip uit de wok en leg ze op een bord. Bak de ui en knoflook in het achtergebleven vet van de kip. Voeg de gesneden wortel toe en daarna de aardappelblokjes.
  • Roer er twee eetlepels 1 potje yellow curry pasta en 1 tl kurkuma door. Snij de berf uit 2 kaffir limoenblaadjes, leg de blaadjes op elkaar, snij ze in heel dunne reepjes reepjes en voeg toe. Roer er 1 blik kokosmelk door. Vul het blikje met water en roer dat er ook door. Breng de curry aan de kook, zet de hittebron laag en laat de curry 10 minuten pruttelen.
  • Roer na 10 minuten 1 volle el pindakaas, 1 el kippenbouillon, 1 el limoensap en 1 el vissaus door de curry. De kip zal intussen een beetje afgekoeld zijn. Scheur stukjes van de kip en gooi die in de curry. Je krijgt dan in feite pulled chicken. Gooi er 4 handjes (baby)spinazie in en roer die er ook door. De spinazie hoeft niet helemaal gaar te worden dus je kunt de hittebron uitzetten.

Serveren

  • Snij 1 groene peper in ringetjes. Hak 1 handje pinda's grof. Snij een klein bosje koriander grof. Snij 4 schijfjes van een 1 limoen.
  • Schep de pandanrijst op een bord en schep de curry erbij. Garneer met een schijfje limoen, grofgehakte pinda's, groene peper ringetjes en koriander.

Video

TIP

Probeer ook eens deze heerlijk zachte Thaise zalm in kokoscurry
Keyword Curry
No ratings yet
Heb je het recept gemaakt?Laat me weten het het beviel
Author picture

Heb je het recept gemaakt of wil je het gaan maken? Heb je een vraag erover? Laat het in onderstaande reacties weten! Ik zou het echt leuk vinden als je een foto van het recept deelt op Facebook of Instagram met de hashtag #reneindekeuken of tag @reneindekeuken. Veel plezier met koken!

Rene van der Linden van Rene in de keuken

RENE IN DE KEUKEN

Ik ben René van der Linden, een gepassioneerde hobbykok en hoop jou te inspireren met mijn recepten, waar je helemaal geen chef voor hoeft te zijn. Met een beetje liefde voor het koken en het gebruik van goede verse producten kan iedereen iets lekkers op tafel toveren.

Laat je inspireren door de veelzijdige recepten op deze website  en kijk vooral eens naar de kookvideo’s van René in de Keuken op YouTube.

Bacalhau à Brás

Portugese Bacalhau à Brás is een geliefd gerecht dat prachtig de rijke culinaire tradities van Portugal weerspiegelt. Het hoofdingrediënt is...
Read More

Portugese rijst met vis en spicy worst: Arroz con Chouriço y Marisco

Een klassiek voorbeeld van de Portugese keuken is "Arroz con Chouriço y Marisco", een smakelijk rijstgerecht dat de hartige smaken...
Read More

Gedroogde chilipepers maken in de voedseldroger

Het drogen van chilipepers in een voedseldroger is dus een effectieve manier om hun intense smaak en pittigheid te behouden,...
Read More

Bun Cha | Vietnamese Noedel Salade

Bún chả is een traditioneel Vietnamees gerecht dat bijzonder populair is in de hoofdstad Hanoi. Het bestaat uit gegrild varkensvlees...
Read More

Cambodjaanse Fish Amok

Fish Amok is een van de meest iconische gerechten uit de Cambodjaanse keuken en wordt vaak beschouwd als het nationale...
Read More

Aziatisch Krokant Buikspek | Sous Vide Gegaard

Sous vide gegaard buikspek met een Vietnamese marinade en daarna krokant gebakken in de oven of op de barbecue, is...
Read More

Bai Sach Chrouk. Ontbijten zoals in Cambodja.

Bai Sach Chrouk is een traditioneel Cambodjaans gerecht en wordt vaak geserveerd als ontbijt in Cambodja. Zowel in restaurants en...
Read More

Surinaamse Javaanse Nasi Goreng in de rijstkoker

Een van de beste voorbeelden van de veelzijdigheid van een rijstkoker is het maken van een complete maaltijd. Zo maak...
Read More

Laab Salad uit Laos

Het gerecht laab, soms ook geschreven als larb, is een traditioneel gerecht uit Laos dat wereldwijd bekend is geworden vanwege...
Read More

Rijst uit de rijstkoker & stomer

Ontdek een gezondere manier om je maaltijden te bereiden met tot 40% MINDER KOOLHYDRATEN en suiker - onze innovatieve CarbReduce-technologie...
Read More

Chicken Paprikash

Chicken Paprikash is een heerlijk gerecht dat bestaat uit sappige stukjes kip, gestoofd in een romige saus op basis van...
Read More

Zongedroogde tomaten maken in de voedseldroger

Zongedroogde tomaten zijn een heerlijke toevoeging aan veel gerechten, en het maken ervan kan zowel een leuke activiteit als een...
Read More

Pad Thai

Pad Thai is een iconisch gerecht uit de Thaise keuken dat wereldwijd geliefd is vanwege zijn heerlijke smaken en veelzijdige...
Read More

Breakfast Burritos

Read More

Tandoori Chicken Sous Vide gegaard

Door tandoori chicken sous vide te bereiden, wordt de kip eerst gemarineerd in de traditionele kruidenmengeling en vervolgens vacuüm verpakt...
Read More

3 Paasbrunch recepten

Pasen is dé uitgelezen gelegenheid om eens uit te pakken met een heerlijke brunch. Maar je wilt natuurlijk ook niet...
Read More

Indiase Thali

Indiase Thali. Een dienblad vol schaaltjes gevuld met curry's, chapati, kruidige rijst, samosas, raïta en groenten die op verschillende manieren...
Read More

Chinese Ginger Chicken

Chinese ginger chicken weerspiegelt de harmonie van smaken en texturen die typerend zijn voor de Chinese keuken. Het combineert de...
Read More

Tropische en romige Mahi Mahi fish. Hawaiian style.

Een van de meest geliefde visgerechten op Hawaii is de Hawaiian Mahi Mahi, ook bekend als de dorado of dolphinfish....
Read More

Hawaiian Fried Rice

Een kleurrijk en smaakvol gerecht dat de diversiteit van de Hawaïaanse eetcultuur weerspiegelt. Als hoofdgerecht, bijgerecht of als vulling voor...
Read More
THAI YELLOW CHICKEN CURRY
Bacalhau à Brás
Bacalhau à Brás
Portugese Bacalhau à Brás is een geliefd gerecht dat prachtig de rijke culinaire tradities van Portugal weerspiegelt. Het hoofdingrediënt is bacalhau, gedroogde en gezouten kabeljauw, een niet weg te denken...
Lees meer
Portugese rijst met vis en spicy worst: Arroz con Chouriço y Marisco
Portugese rijst met vis en spicy worst: Arroz con Chouriço y Marisco
Een klassiek voorbeeld van de Portugese keuken is "Arroz con Chouriço y Marisco", een smakelijk rijstgerecht dat de hartige smaken van chouriço (Portugese chorizo-worst) combineert met de delicate smaken...
Lees meer
Gedroogde chilipepers maken in de voedseldroger
Gedroogde chilipepers maken in de voedseldroger
Het drogen van chilipepers in een voedseldroger is dus een effectieve manier om hun intense smaak en pittigheid te behouden, terwijl je profiteert van de voordelen van langdurige opslag en veelzijdig gebruik...
Lees meer
Bun Cha | Vietnamese Noedel Salade
Bun Cha | Vietnamese Noedel Salade
Bún chả is een traditioneel Vietnamees gerecht dat bijzonder populair is in de hoofdstad Hanoi. Het bestaat uit gegrild varkensvlees (chả) dat wordt geserveerd met rijstnoedels (bún), een salade met verse...
Lees meer
Cambodjaanse Fish Amok
Cambodjaanse Fish Amok
Fish Amok is een van de meest iconische gerechten uit de Cambodjaanse keuken en wordt vaak beschouwd als het nationale gerecht van Cambodja. Het is een delicate en smaakvolle viscurry die op een unieke...
Lees meer
Aziatisch Krokant Buikspek | Sous Vide Gegaard
Aziatisch Krokant Buikspek | Sous Vide Gegaard
Sous vide gegaard buikspek met een Vietnamese marinade en daarna krokant gebakken in de oven of op de barbecue, is een culinair hoogstandje dat moderne kooktechnieken combineert met rijke, traditionele...
Lees meer
Bai Sach Chrouk. Ontbijten zoals in Cambodja.
Bai Sach Chrouk. Ontbijten zoals in Cambodja.
Bai Sach Chrouk is een traditioneel Cambodjaans gerecht en wordt vaak geserveerd als ontbijt in Cambodja. Zowel in restaurants en al streetfood kom je dit overal tegen.
Lees meer
Surinaamse Javaanse Nasi Goreng in de rijstkoker
Surinaamse Javaanse Nasi Goreng in de rijstkoker
Een van de beste voorbeelden van de veelzijdigheid van een rijstkoker is het maken van een complete maaltijd. Zo maak ik in dit recept nasi goreng met garnalen volledig in de rijstkoker. Alle ingrediënten...
Lees meer
Laab Salad uit Laos
Laab Salad uit Laos
Het gerecht laab, soms ook geschreven als larb, is een traditioneel gerecht uit Laos dat wereldwijd bekend is geworden vanwege zijn unieke smaak en textuur.
Lees meer
Rijst uit de rijstkoker & stomer
Rijst uit de rijstkoker & stomer
Ontdek een gezondere manier om je maaltijden te bereiden met tot 40% MINDER KOOLHYDRATEN en suiker - onze innovatieve CarbReduce-technologie verlaagt het koolhydraatgehalte zonder afbreuk te doen aan smaak...
Lees meer
Booking.com
Facebook
Pinterest
WhatsApp